Der er mange dygtige håndboldspillere kvinder. Vi nærmere på den danske dominans i håndbold. To danske kvindelige håndboldspillere er blevet kåret til verdens bedste kvindelige håndboldspiller. Anja Andersen var den første til at vinde den prestigefyldte ære, og det gjorde hun i 1997. 24 år senere vandt målvogter Sandra Toft prisen som IHF's World Player of the Year. Sandra Toft er stadig aktiv, og hun er også blandt de 10 bedste nuværende kvindelige håndboldspillere.

Bedste kvindelige håndboldspillere

Her kan du læse et bud på de 10 bedste nuværende kvindelige håndboldspillere: Sandra Toft, Stine Bredal Oftedal, Nora Mørk, Henny Reistad, Ana Gros, Jovanka Radicevic, Marketa Jerabkova, Kari Brattset Dale og Katrin Klujber.

Det er altid svært at lave sådan en liste, og det kan også ændre sig hurtigt i sportens verden. Disse 10 spillere hører dog til i toppen af håndbolden hos kvinderne. Nora Mørk og Henny Reistad spiller for Team Esbjerg i Danmark.

Fra et bud på top 10 til et bud på top 5 i kvindehåndbolden ud fra et historisk perspektiv, og her er der en dansk håndboldspiller, man ikke kan komme udenom.

Top 1: Anja Andersen

Anja Andersen er den bedste kvindelige håndboldspiller nogensinde, og hun er den mest ikoniske danske håndboldspiller nogensinde. Hun vandt alt, hvad der var værd at vinde med det danske kvindelandshold, og i dansk håndbold vandt hun også meget som spiller.

Hun vandt EM med Danmark i 1994 og 1996, OL var hun med til at vinde i Atlanta i 1996, og så vandt hun kvinde håndbold VM med landsholdet i 1997, hvor hun også blev kåret til verdens bedste håndboldspiller.

Andersen havde også en lang karriere som træner efterfølgende, for hun var nødt til at stoppe sin karriere som spillere tilbage i 1999 grundet hjerteproblemer. På det tidspunkt spillede hun for den norske klub Bækkelaget, som hun gjorde ad to omgange i karrieren. I Danmark spillede hun for klubber som bl.a. Ikast Håndbold (Ikast FS), Viborg HK og Aalborg KFUM.

Som træner stod hun bl.a. i spidsen for Slagelse DT og FCK Håndbold, og det var i de gyldne år i Slagelse, at hun oplevede klart størst succes med sit hold, der bestod af stjernenavne på alle positioner. Med Slagelse vandt hun Champions League i 2004, 2005 og 2007.

Top 2: Cristina Neagu

Venstrebacken Cristina Neagu fra Rumænien er et bud på den næstbedste kvindelige håndboldspiller i historien, og måske er hun den største nogensinde. Det er altid en svær diskussion, som også man kender den fra fodboldens verden, hvor navne som Lionel Messi, Diego Maradona, Pelé og Cristiano Ronaldo bliver nævnt.

Neagu har ikke vundet nogle guldmedaljer for sit landshold, men hun vandt bronze med Rumænien i 2015 ved VM i Danmark, og hun vandt også bronze ved EM i 2010, der blev spillet i Danmark og Norge.

På klubplan har Neagu til gengæld vundet det meste. i 2015 vandt hun Champions League med ZRK Budocnost, og hun har fire gange vundet prisen som verdens bedste håndboldspiller. Første gang hun modtog prisen var i 2010, og derudover har hun vundet den i 2015, 2016 og 2018.

Top 3: Bojana Popovic

Bojana Popovic fra Montenegro husker du måske fra Anja Andersens Slagelse-hold, der spillede fantastisk håndbold i 00'erne.

Popovic vandt aldrig prisen som verdens bedste håndboldspiller, men det kunne hun sagtens have gjort. Hun at spille 14 sæsoner i Champions League, og hun er i top 10 over de mest scorende spillere i turneringens historie. Cristina Neagu er i øvrigt den næstmest scorende i Champions League-historien.

Bojana Popovic vandt Champions League hele seks gange i karrieren, og to gange i karrieren blev hun topscorer i turneringen. Begge gange for Slagelse DT, selvom Popovic også nåede at vinde Champions League med Viborg HK.

På landsholdet opnåede Popovic det største resultat ved OL i London i 2012, hvor Montenegro vandt sølv efter et snævert nederlag til Norge i finalen. Her indtog Popovic også venstreback på turneringens All Star-hold, og hun blev nummer to på topscorerlisten i den turnering kun overgået af holdkammeraten Katarina Bulatovic.

Top 4: Bojana Radulovic

På fjerdepladsen kommer en anden Bojana, nemlig Radulovic, der var en stor spiller for Ungarns succesfulde landshold i starten af 00'erne. Hun var med i OL-finalen mod Danmark i Sydney i 2000, hvor hun blev ungarernes topscorer med ni mål i finalen. Anette Hoffmann blev dansk topscorer og finalens topscorer med 11 mål.

To gange blev Bojana Radulovic kåret til verdens bedste håndboldspiller, og det blev hun i 2000 og 2003. Dengang spillede hun for Dunaferr, som nu om dage hedder Dunaújvárosi Kohász KA. Med Dunaferr vandt Radulovic Champions League i 1999.

Top 5: Cecilie Leganger

Hvis en målvogter skal på listen, er norske Cecilie Leganger et meget godt bud. Leganger blev kåret til verdens bedste målvogtere flere gange, og i 2001 blev hun så kåret til verdens bedste håndboldspiller. Det var første gang i kåringens historie, at en målvogter vandt prisen, og kun en gang siden har en målvogter vundet prisen, og det var danske Sandra Toft i 2021.

Leganger vandt i sin aktive karriere VM- og EM-guld med Norge, og så vandt hun Champions League med Slagelse DT to gange. I 2011 vandt hun Champions League med Larvik, og her sluttede Leganger sin flotte karriere i 2014.

Der er mange andre norske spillere, der kunne være kommet på top 5. F.eks. målvogtere som Katrine Lunde eller Heidi Tjugum. Bagspillere som Kjersti Grini, Linn Kristin Sulland, Nora Mørk, Henny Reistad, Stine Bredal Oftedal, Tonje Larsen og Gro Hammerseng eller stregspilleren Heidi Løke osv. Både Norge og Danmark har haft mange fantastiske håndboldspillere.

Kendte danske håndboldspillere kvinder

Det danske kvindelandshold i håndbold anno 2023 består blandt andre af profiler som Sandra Toft, Maria Fisker, Line Haugsted, Anne Mette Hansen og Kristina Jørgensen. Danmark vandt sølv ved EM i 2022 og bronze ved VM i 2021, så det danske landshold i kvindehåndbold er på vej frem igen. 

Der er mange kendte danske kvindelige håndboldspillere. Anja Andersen håndbold evner er nævnt, men der er flere andre kvindelige håndboldspillere fra Danmark, der fortjener at blive nævnt.

  • Camilla Andersen var en stor stjerne på det danske kvindelandshold i en årrække, og hun er også en af de mest kendte kvindelige håndboldspillere i Danmark. Camilla Andersen vandt alt med det danske landshold, og hun vandt også Champions League med Slagelse i 2004. I 2005 stoppede Camilla Andersen efter en sæson hos FCK Håndbold.
  • Susanne Munk Lauritsen hedder nu Susanna Munk Wilbek, og hun var målvogter på landsholdet, der vandt OL-guld i Atlanta i 1996, hvor hun havde sin mand, Ulrik Wilbek, som træner. Ulrik Wilbek var landstræner for Danmarks kvindelandshold fra 1992-1997, og fra 2005-2014 var han landstræner for herrelandsholdet, hvor han også havde stor succes.
  • Katrine Fruelund var en stor profil på det det danske kvindelandshold, der vandt OL-guld i Athen i 2004. Her kom hun på turneringens All Star-hold, og hun blev den næstmest scorende spiller i turneringen med 50 mål. Kun Bojana Radulovic scorede flere med sine 54 mål. Fruelund havde også en stor klubkarriere i især Viborg HK og Randers HK, hvor hun var en profil i begge klubber. I 2001 var Fruelund med til at tabe Champions League-finalen for Viborg HK mod det slovenske storhold Krim Ljubljana.
  • Heidi Astrup var også en stor profil for Viborg HK i mange år. Astrup var med til at vinde Champions League med Viborg HK i 2006, og hun spillede for Viborg HK ad tre omgange i sin karriere.
  • Sandra Toft er allerede nævnt, men hun er også en af de mest kendte danske håndboldkvinder, og hun er den eneste sammen med Anja Andersen, der har vundet prisen som verdens bedste kvindelige håndboldspiller. 

Af øvrige kendte danske håndboldspillere på kvindesiden kan Stine Jørgensen, Lotte Grigel, Lærke Møller, Camilla Dalby, Kristina Kristiansen, Merete Møller, Rikke Iversen, Maria Fisker, Anna Kristensen, Kathrine Heindahl, Anne Mette Hansen, Trine Østergaard og Mie Højlund bl.a. nævnes. Højlund spiller for Odense Håndbold og har gjort det siden 2017.

For at nævne et par af de andre nævntes klubber: Rikke Iversen spiller for Team Esbjerg. Kathrine Heindahl spiller også for Team Esbjerg. Maria Fisker spiller for Viborg HK, Stine Jørgensen spiller for København Håndbold, Trine Østergaard spiller for CSM Bucuresti, Kristina Kristiansen spiller for Nykøbing Falster Håndbold. Camilla Dalby, Lotte Grigel, Merete Møller og Lærke Møller er ikke aktive længere.

Team Esbjerg er et stort dansk kvindehold, og det var også her Sandra Toft spillede, før hun skiftede til franske Brest Bretagne HB.

Ud over Team Esbjerg er Odense Håndbold, Herning Ikast Håndbold, København Håndbold og Viborg HK store danske klubber.

Danske spillere kvinder i VM damehåndbold

VM i damehåndbold spilles fra 30. november til 17. december, og det afholdes i Danmark, Sverige og Norge. I Danmark spilles der i Herning og Frederikshavn.

Jesper Jensen er træner for det danske kvindelandshold, og han er også træner for Team Esbjerg. Han har været dansk landstræner siden 2020, og han har trænet Team Esbjerg siden 2017. Han har haft succes med både landsholdet og Team Esbjerg. Måske det danske kvindelandshold kan kæmpe med om guldmedaljerne på hjemmebane ved VM i 2023. Ved seneste VM i 2021 røg Danmark ud i semifinalen til Frankrig med et nederlag på 23-22.

Truppen til VM 2023 er ikke udtaget endnu, men spillere som Sandra Toft, Kristina Jørgensen, Althea Reinhardt, Cecilie Brandt, Kathrine Heindahl, Mie Højlund, Rikke Iversen og Emma Friis kan være blandt Jesper Jensens udvalgte. Julie Scaglione fra Herning Ikast Håndbold er et af de unge talenter, der kan få sit gennembrud ved VM på hjemmebane. Scaglione spiller venstre back, og hun fik debut for landsholdet den 9. juni 2022 mod Slovenien.

Stine Jørgensen kommer til gengæld ikke med, for hun stoppede karrieren på kvindelandsholdet i 2020, men hun er stadig en profil i dansk håndbold i ligaen. I gruppen til VM 2023 er Danmark i Gruppe E med Serbien, Chile og Rumænien.

Danske håndboldspillere kvinder i OL

De danske håndboldkvinder har ikke haft meget succes, siden de i 2004 vandt OL-guld efter en dramatisk sejr over Sydkorea i finalen. Danmark har vundet OL i kvindehåndbold hele tre gange, og det er kun dansk håndbold, der har vundet OL tre gange.

Med til at vinde de guldmedaljer var store spillere som allerede er nævnt flere gange, men også spillere som Lene Rantala, Karin Mortensen, Janne Kolling, Tonje Kjærgaard, Lotte Kiærskou, Katrine Fruelund, Rikke Skov, Rikke Hørlykke, Line Daugaard, Henriette Mikkelsen og Heidi Astrup har bl.a. vundet guld med Danmark til OL.

Spørgsmål og svar om håndbold spillere kvinder

Hvem er verdens bedste kvindelige håndboldspiller?

I 2021 blev Sandra Toft af IHF kåret til verdens bedste håndboldspiller, og det var hun den anden danske kvinde i historien til at blive.

Hvor mange danske spillere er med ved VM i håndbold for kvinder?

Jesper Jensen har udtaget 18 spillere til VM på hjemmebane. Blandt de spillere er f.eks. Sandra Toft, Althea Reinhardt, Anna Kristensen, Rikke Iversen, Sarah Iversen, Kathrine Heindahl og Anne Mette Hansen klar til kamp, når det går løs den 1. december i Jyske Bank Boxen med første kamp i gruppen. Landsholdet spiller alle gruppekampe i Jyske Bank Boxen i Herning under VM.

Hvem er kendt som Danmarks største kvindelige håndboldspiller gennem tiderne?

Der er ingen tvivl om, at Anja Andersen er den mest kendte kvindelige danske håndboldspiller i historien.

Hvor mange danske kvinde spillere i håndbold er med i OL?

Danmark er lige nu ikke kvalificeret til OL, men du kan holde øje med landsholdets Instagram for at holde dig opdateret.