Doping-skandaler har mudret cykelsportens renommé godt og grundigt til - og ikke på den fede måde (dvs som en forårsklassiker i regnvejr). Men fascinationen er der stadig. Når de slidstærke mænd stiger op på deres jernheste og brænder lungerne og lårmusklerne af, er det fantastisk at følge; især i de store etapeløb hvor stjerner og vandbærere virkelig træder i karaktér, og hvor feltet rummer flere intriger og dramaer end en hel Paradise Hotel-sæson. 

Som fx i Giro d'Italia.

Årets udgave af det traditionslige italienske cykelløb skydes i gang denne lørdag. BetXperts cykeleksperter, Esben Billum og Mikkel Condé, vil naturligvis følge etaperne, med analyser og tips, frem til det endelige mål i Verona den 30. maj.

Følg deres spilforslag på denne side (det første Giro-tip er allerede klart).

Vi vil gerne klæde vores læsere yderligere på før løbet starter - med en optakt der gennemgår de deltagende hold og løbets favoritter. En sådan optakt har vi fået leveret af Jesper Sørensen, en ung BetXpert-bruger med stor cykel-interesse.

Værsgo at læse hans kompetente Giro-gennemgang, fra etapeprofiler over holdpræsentationer til favorit-spotlights og fraværs-liste (der desværre er fyldt med stjerner):


ETAPERNE

Giro d’Italia indledes i Holland med en enkeltstart på 8,4 km, der ikke just er videre teknisk. Den må dog anses for værende for lang, til at sprinterne for alvor kan blande sig om at tage sejren, men med lidt held og dygtighed har de en gylden chance for at komme langt frem i klassementet. Herefter venter to pandekageflade etaper i Holland.

Allerede efter 3. etape venter der en hviledag, for rytterne skal være klar til Italien og 4. etape hvor den altid populære holdtidskørsel på 33 km venter. Her vil favoritterne og deres hold nok for første gang forsøge at markere sig, fordi det er en god mulighed for at vinde tid på de øvrige konkurrenter. Der vil næppe komme meget aktion på de efterfølgende tre etaper, men til gengæld vil der være skabt tidsforskelle i klassementet, der gør at vi måske vil se et udbrud holde hele vejen hjem.

Det første bjerg kommer på 8. etape, der slutter med en 16 km lang stigning. Det er svært at forudse om favoritterne ønsker at være lidt passive og lure på hinanden, eller om de allerede her vil forsøge at vinde tid på hinanden. Man kan håbe, at de vælger den aggressive stil, da det ville lukke op for et interessant løb allerede i starten af anden uge.

Herefter følger der en række etaper (6, helt nøjagtigt) hvor vi ikke skal forvente klassementsafgørende begivenheder, men i stedet vil det ende i massespurt og udbrudsforsøg.

Faktisk skal vi helt hen til 15. etape, men her skal rytterne så til gengæld prøve kræfter med det afsluttende bjerg, Monte Zoncolan, der med en gennemsnitsstigningsprocent på 12 % er et af de mest frygtede bjerge i Italien. Det er her de helt tunge favoritter skal give den fuld skrue; det kan være fatalt at have en dårlig dag her, da der vil forekomme store, afgørende tidsforskelle. Men når dagen er slut, venter der rytterne en velfortjent hviledag.

Dagen efter skal de så ud på endnu et frygtet bjerg, da der skal køres en bjergenkeltstart på 12,9 km over Plan de Corones, der har en stigningsprocent på over 20 % enkelte steder. Det vil være en vaskeægte bjergrytter, der vinder denne enkeltstart, men når den etape er overstået får de store ryttere lidt fred igen, da der følger to etaper i et lidt fladere landskab.

På 19. etape begynder løjerne så igen, og selvom det måske ikke er verdens stejleste bjerg, som etapen slutter med, så er chancen bestemt tilstede mht. ændringer i klassementet. Det er dog en sølle etape i forhold til den, der kommer på 20. etape, hvor arrangørerne i den grad har fundet de flotte bjerge frem – hele fem bjergtoppe skal de op over, før der kan findes en etapevinder, og det lukker op for en hæsblæsende afgørelse på Giro d’Italia!

Den sædvanlige 21. etape, der førhen var en hel normal flad etape, er atter engang skiftet ud med en (måske) afgørende enkeltstart. 15 kilometer i Verona sætter punktum for en flot rute i Italien!


HOLDENE

Acqua & Sapone D’Angelo Antenuc
Holdet er bygget op omkring Stefano Garzelli, der går efter at gøre det godt i klassementet og forbedre sidste års 7. plads (6. plads efter dopingdømte di Luca er fjernet) i et væsentligt stærkere felt. Hans vigtigste hjælper bliver formentlig Francesco Masciarelli, der sidste år blev nummer 16. Resten af holdet kommer til at ofre sig for Garzelli og vil måske forsøge at hente etapesejre i udbrud.

AG2R La Mondiale
Ag2r satsede helhjertet på at Valjavec ville kunne køre en god giro, men med udelukkelsen af ham står Ag2r reelt set uden nogen klassementskort på hånden. Meget tyder på at det i stedet bliver Gadret, der skal lede holdet fra Frankrig, da han kørte ganske fint i Romandiet Rundt, og på sidste etape, hvor Valverde sejrede, fik han en flot 6. plads. Ag2r har ikke rigtig nogen sprintere, så holdet kommer til at satse på lange udbrud, mens Gadret med lidt held kan køre sig til en fin placering blandt de 10-20 forreste ryttere. 

Androni Giocattoli – Diquigiova
Endnu engang er der små klassementsforventninger til Michele Scarponi, men sidste år viste han tydeligt, at han ikke vil kunne køre med de store kanoner i bjergene. I stedet gik han efter etapesejre, og det kommer han også til i år sammen med resten af holdet. Sidste år fik man dog hele 5 ryttere indenfor top30, og fire af disse stiller op igen: Jackson Rodriguez, José Ochoa, Michele Scarponi og sidst men ikke mindst sidste års 12’er: Jose Serpa. I Giro del Trentino var Scarponi noget stærkere end Serpa, men jeg tror, at Serpa bliver holdets kaptajn i år igen, mens målet med Scarponi bliver etapesejre. De har mange interessante bjergfolk, og man må bestemt ikke glemme folk som Leonardo Bertagnolli og Rubens Bertogliati, der begge kan gøre det godt i lange udbrud.

Astana
Astana satser på at Alexandre Vinoukorov kan lave et topresultat, og til den opgave har han fået en række gode hjælperyttere. Folk som Enrico Gasparotto har i år vist kanonform (i Tirreno – Adriatico) mens altid angrebsivrige Grivko er uhyre interessant. Tiralongo kunne meget vel gå hen og blive den vigtigste hjælper for Vinokorouv, da han i den grad viste kvaliteterne ved at tage en 8. plads i Vuelta a España forrige år. Resultaterne skal enten laves i udbrud eller via Vinokourov og Gasparotto. Gasparotto vil næppe kunne køre klassement, men i mindre grupper er han altid hurtig.

Bbox Bouygues Telecom
Det franske hold må have et af de kedeligste hold. Thomas Voeckler har kørt en fin sæson indtil videre, og i Paris-Nice viste han pludselig, at han godt kunne sidde med på enkelte bjergetaper, hvilket gør at man måske kører for ham, men han vil næppe kunne sidde med i Giro d’Italia i alle tre uger. Holdet går efter etapesejre, og måske vil Arashiro og Bonnet vise sig i spurterne, men de har næppe kvaliteten til at slå de store sprinternavne.

BMC Racing Team
Holdet har én mission, og det er at assistere Cadel Evans i hans stræben efter en sejr i en stor tour. Hans hjælpere vil nok have meget svært ved at assistere ham på de hårde bjergetaper, men så langt muligt vil de være bundet til ham, ligesom Lotto-holdet i sin tid var. Jeg tror ikke, at de får meget frihed, men de vil nok blande sig lidt i taktiske udbrud, hvor de er tiltænkt en hjælperolle senere på en etape.

Caisse d’Epargne
Holdet har på forhånd udvalgt tre kaptajner: Marzio Bruseghin, David Arroyo og Rigoberto Urán. Umiddelbart er der ingen tvivl om, at Bruseghin vil kunne være den bedste i klassementet, da han altid er uhyre stabil i det italienske løb. Arroyo skal køre sig frem i de lange udbrud, mens Urán regnes som værende et af de fremtidige klassementshåb, hvorfor han måske kan vise prøver på sit talent. Forhåndskaptajnen er dog Bruseghin, og han ender formentlig også foran de to andre. De to tidligere år har han hentet en 9. og en 3. plads, hvilket er ganske godt klaret. Det første resultat må dog være mest realistisk i år. Herudover råder holdet også over de to angrebsivrige ryttere, Lastras og Kiryienka, der nok vil markere sig i mange lange udbrud.

Cervelo TestTeam
De vil afsætte alt til Carlos Sastre. Sidste år i Giro d’Italia så man hvordan de opgav en evt. etapesejr, da en rytter blev hentet tilbage for at hjælpe kaptajn Sastre. Det kommer til at være på samme måde i år: Rytterne må gerne gå i udbrud, men Sastre er grunden til at de deltager i løbet. Til gengæld vil Ignatas Konovalovas måske vise sine kvaliteter i en enkeltstart, som han gjorde sidste år, hvor han overraskende vandt løbets sidste enkeltstart. Men ellers er det udelukkende Sastre, der køres for.

Cofidis, le Credit en Ligne
Cofidis har ikke meget at gøre godt med, men vil satse på at få deres ryttere i de rigtige udbrud. Moncoutie vil have gode muligheder for at vinde en bjergetape, men formentlig først efter at have smidt en masse tid. Duque vil ydermere også forsøge at spurte med i feltets spurt, men vil næppe kunne hamle op med de større sprintere. I en mindre gruppe efter et udbrud vil han dog godt kunne spurte sig til en sejr, men Duque har haft et gennemgående problem i udbrud: Han kommer sjældent med til finalen i den lille udbryder-gruppe. Cofidis skal vise deres trøjer i udbrud.

Colnago – CSF Inox
Umiddelbart er der ikke meget at komme for hos Colnago-holdet, men de har ét navn, der er interessant, og det er Domenico Pozzovivo. Hans form i Giro del Trentino har startet snakken om at han skulle være en outsider til en podieplads, men det er måske lige lovlig meget. En top10-placering er inden for rækkevidde.

Footon – Servetto
Footon – Servetto holdet har heller ikke meget at komme med, og vil udelukkende satse på udbrud. Folk som Capecchi og danske Martin Pedersen har en nogenlunde god afslutning, og kan derfor være gode i mindre grupper, men ellers må holdet kategoriseres som et af de svageste i feltet.

Garmin – Transitions
Garmin har et ret stærkt hold og er en outsider (hvis ikke favorit) til holdtidskørslen med stærke folk som Millar, Vandevelde, Tuft og Bobridge. Målet er at køre i den lyserøde trøje på et tidspunkt, og det kunne jo passende ske efter sejren i holdtidskørslen. Vandevelde kunne måske køre med om førertrøjen, men mest sandsynligt er det at han kun kører med for at få nogle kilometer i benene. Man har ydermere en af feltets hurtigste sprintere i Tyler Farrar, og han har den dygtige Julian Dean som lead-out, så det er ikke utænkeligt, at man vil kunne vinde én eller flere etaper i en spurt. Garmin Transitions kan sagtens vise sig at være et stærkt hold, men jeg tror ikke de kommer til at sidde med i afgørelsen af de helt hårde bjegetaper.

Lampre – Farnese Vini
Lampre kommer til Giro d’Italia med tre store navne. Cunego, Simoni og Petacchi. Cunego udtalte tidligere, at han har lavet en ændring i sin tilgang til Grand Tours, således at han i stedet går efter etaper. Det må betyde, at han vil gå efter etapesejre og herefter assistere Simoni i hans jagt på en god afsked med Giro d’Italia, men han viste sidste år, at benene ikke længere er så gode, så top5 synes utænkeligt – det gør top10 måske endda også.
Petacchi vil jagte etapesejre i en spurt, og med 21 Giro d’Italia-sejre på CV’et, må man ikke glemme ham. Med sig har han Hondo, der kan sætte ham godt op til en spurt, så Hondo vil nok også være der i etapeafslutningerne.

Liquigas – Doimo
Liquigas havde forestillet sig, at de skulle dominere løbet med Pellizotti og Basso, men Pellizotti er blevet udelukket, og i stedet skal Nibali overtage hans plads. Nibali har ikke rigtig haft den fornødne tid til at kunne bygge sin form op, så ansvaret ligger på Basso, der sidste år var uhyre offensiv og fik en fin fjerdeplads. Holdet vil satse på at vinde løbet, hvorfor man har et ret stærkt hold med, herunder den yderst stabile hjælper Szmyd. Der er dog også plads til angreb fra holdets mindre ryttere, men umiddelbart synes alle at være hjælpere for Basso og Nibali.

Omega Pharma – Lotto
Omega Pharma har udtaget et ungt hold med masser af talent. Holdkaptajn bliver Moreno, der skal jagte en sekundær placering med hjælp fra fx Francis De Greef, der fik en 20. plads forrige år, men herunder er der en rigtig interessant rytter: Jan Bakelants . Han vandt tidligere Tour de l’Avenir og regnes som et stortalent. Han er mest med i løbet for at få erfaring, men han bliver interessant i fremtiden. Målet bliver altså at Moreno skal køre et fint klassement, men han kommer næppe til at blive afgørende for løbet.

Quickstep
Quickstep har ikke et hold, der kan gøre sig gældende i noget klassement. Man kører for Wouter Weylandt i spurterne, men med den sæson han haft indtil videre, skal de ikke gøre sig for store forhåbninger for et topresultat. Målet er en etapesejr, og det skal ske via optimistiske ubrudssejre, hvorfor man har udtaget mange erfarne ryttere, som Tosatto og Velo, der skal forsøge at gøre brug af erfaringen i udbrud.

Rabobank
Rabobank har valgt ikke at udtage Menchov, hvorfor man ikke reelt set har en klassementskaptajn. Ardilla vil via udbrud forsøge at komme frem i klassementet og evt. tage en etapesejr.
Derudover var presset på Freire, der forventedes at tage en etapesejr eller to i en spurt - men han har meldt afbud pga allergi. Nu er det hovedsaligt via udbrud man skal gøre sig bemærket, men måske skal man holde høje med unge Bauke Mollema, der spås en stor fremtid.

Sky Professional Cycling Team
Sky har et interessant, men ikke særlig stærkt hold med i årets udgave. Man har Bradley Wiggins, der ville være en af favoritterne, hvis man vidste om han gad køre for klassementet, men jeg tror billedet bliver ligesom sidste år, hvor han prøvede sig selv af på første bjergetape, og dernæst kørte han kun med for at få løbskilometer i benene. Ellers har man Henderson til massespurterne, og han assisteres af Christopher Sutton. De to har været et godt makkerpar i år, men det er tvivlsomt om Henderson har evnerne til at slå de største sprintere.

Team HTC – Columbia
Holdet har to prioriteter, nemlig at få etapesejre til André Greipel samt at få Marco Pinotti frem i klassementet via hans enkeltstartsegenskaber. På de flade etaper vil de styre feltet med hård hånd som vi kender det fra Tour de France, og i spurterne vil de lave det sædvanlige tog, hvor den tidligere Saxo Bank-rytter, Goss, ventes at få en vigtig rolle. På de kuperede etaper vil en af holdets mindre ryttere få lov at køre af sted i håb om en etapesejr.

Team Katusha
Katusha har mange optimistiske ryttere, der vil forsøge sig i et udbrud. Det bliver formentlig Karpets, der kørte rigtig godt i Romandiet Rundt, der skal være holdets klassementskaptajn, men de mange bjerge i løbets sidste uge vil være for meget for ham. I spurterne har man McEwen, men han har flere gange vist sig, at være lidt for gammel, så han levnes ikke mange chancer. Ellers vil man satse på udbrud, eller at Pozzato kan vinde de lidt hårdere etaper, hvor spurten går opad bakke til sidst.

Team Milram
Milram har Linus Gerdemann som klassementshåb, og det er efterhånden ved at være tiden til at han skal vise nogen af de kvaliteter, der udråbte ham som kæmpetalent. Til at assistere ham i bjergene har han Fothen, der ligesom Gerdemann selv, har oplevet en noget stillestående udvikling. Ydermere er Rohregger også ganske habil i bjergene, men det er nok mere tænkeligt at han, sammen med de øvrige, herunder Wegmann, vil forsøge sig i udbrud.

Team Saxo Bank
Hos Team Saxo Bank, der stiller op uden de store kanoner, havde man regnet med at Chris Anker Sørensen kunne køre klassement, men de drømme blev ødelagt af et styrt, hvilket har sat ham lidt tilbage. I stedet skal han jagte etapesejre sammen med resten af holdet. Der er ikke rigtig nogen forventninger til holdet, så en etapesejr vil alt andet lige være en god bedrift af holdet. Richie Porte har med sit seneste resultat i Romandiet Rundt kørt sig ind i en outsider-rolle i enkeltstarten, men ellers er det nok ikke vanvittigt meget man kan forvente sig af Bjarnes ryttere, udover at de nok vil være meget aktive i udbrud.


KLASSEMENTS-RYTTERE

Favoritter

Cadel Evans, BMC Racing
Cadel Evans er gjort til storfavorit i løbet efter en flot cykelsæson. Han har i år for alvor taget skridtet op og blevet en decideret endagsrytter, hvilket han blandt andet beviste med sejren i Fleché Wallone. Nu forventes han at tage skridtet op i Giro d’Italia 2010, hvor udelukkelsen af Pellizotti kan vise sig at være Evans’ helt store chance for at få en sejr i en Grand Tour. Han har ikke det stærkeste hold i feltet, men har flere gange bevist, at det ikke er nødvendigt. Hans styrke er dog hovedsaligt i kampen mod urene, men den regulære form for enkeltstart fylder kun ca. 23 kilometer, hvilket ikke er helt favorabelt. Det, der taler mod Evans, er den sidste uge, hvor han for alvor skal ud og bide skeer med de stejle stigninger, hvilket ikke er til hans fordel.

Carlos Sastre, Cervelo TestTeam
De stejle stigninger i tredje uge er derimod til Sastres fordel. Han har stort set ikke kørt noget løb siden Tour de France 2009, men han insisterer på at hans fremgangsmåde forud for Giro d’Italia er identisk med den fra året forinden, blot med undtagelse af antallet af løb. Derfor er han selvfølgelig også en kandidat til sejren, da han var ganske stærk forrige år, og forventes også at være det i år. Sastre har ligesom Evans heller ikke det bedste hold til at beskytte ham i bjergene, men Sastre er kendt for at være en enspænder, der fungerer ret godt alene (hvilket vi blandt andet ser i hans forberedelser til Giro d’Italia, hvor meget af træningen har været individuel træning.) Det, der taler imod, er blandt andet hans præstation i Tour de France sidste år, og derudover at han ikke har deltaget i særlig mange løb, og dem han har deltaget i har været med store tæsk som resultat.

Alexandre Vinokourov, Team Astana
Vinokourov har vist fantastisk form i år, hvor han blandt andet har vundet Giro del Trentino og Liege – Bastogne – Liege. Spørgsmålet er så om han kan holde den form hele vejen til Giro d’Italia, men kan han det, så er han en seriøs udfordrer til en podieplads, hvilket også var målet, da han blev interviewet i decembermåned. Han vandt Vuelta a España i 2006 og har altså vist at han kan vinde en Grand Tour.

Ivan Basso, Liquigas
Hos Liquigas går man 100 % efter sejren i det italienske løb, og her var Pellizotti tiltænkt en nøglerolle. Nu er det i stedet Ivan Basso der er holdets ubestridte holdkaptajn, og han skal forsøge at leve op til de høje forventninger, der er til ham. Man så ham i en mere aggressiv rolle sidste år, men ofte havde han ikke evnerne til at fuldføre sine angreb: Det er en normal reaktion efter en udelukkelse på et par år Vinokourov havde fx også en masse kræfter han skulle have fyret af i efteråret 2009, og det var sjældent det gav pote – før indtil nu. Det samme kan gøre sig gældende med Basso, der har brugt 2009 på at udforske sine grænser, og i år får han måske for alvor gavn af de utallige angreb, han fyrede af.

Outsidere

Bradley Wiggins
Wiggins kunne være listet som en favorit, men fordi det er Giro d’Italia tvivles der på hans motivation og intention for dette løb. Det forventes at han kører sig lidt ud på enkelte bjergetaper, for at teste sin form, og måske vil han satse på at komme i førertrøjen i løbet af den første uge takket være holdtidskørelsen, men derefter spår jeg et ret anonymt løb for Wiggins: Men kører han helhjertet med om sejren, er han bestemt en farlig rytter for klassementet.

Stefano Garzelli
Garzelli imponerede sidste år med en 7. plads og offensiv kørsel, og havde han ramt formen i løbets to første uger, kunne det være blevet til en meget flottere placering. I år anses han som en af outsiderne til en podieplacering hvis alt flasker sig for ham, og selvom man måske kunne frygte, at han nærmer sig sidste salgsdato, beviste han med sejren i Tirreno – Adriatico, at der stadig er masser af resultater i ham. Han bliver herlig at se, hvis han fortsætter sin offensive kørsel fra sidste år.

Vincenzo Nibali
Nibali kommer med i sidste øjeblik som stedfortræder til France Pellizotti. Det er svært at spå om Nibali, for selvom han viste gode ben i Ardennerne, så er chancen for at han er i nærheden af topform minimal. Fordelen ved det, er at han kan angribe uhæmmet, da ingen forventer han er i form og derved kan han måske få en lidt længere snor end de øvrige konkurrenter.


SPRINTERNE

I sprinterfeltet er der et par markante navne, der distancerer sig i forhold til de øvrige. En af disse er Tyler Farrar fra Garmin Transitions, der er så heldig at have en af feltets bedste lead-out men i Julian Dean. Han fik sit rigtige gennembrud i 2009 med en række sejre, blandt andet en etapesejr i Vuelta a España, men mange af hans sejre har været i et felt, hvor rytterne har været betydeligt svagere, end det sprinterfelt vi ser i fx Tour de France og netop Giro d’Italia. Giro d’Italia kan altså være hans chance for at hoppe op i kategorien som værende supersprinter.

Hos Lampre har man i lang tid satset på Cunego i Giro d’Italia, men i år stiller man anderledes op. Man har nemlig supersprinteren Alessandro Petacchi med i stalden, og han har både Lorenzetto og Hondo som hjælpere i spurten, og med tidligere 21 etapesejre i det italienske løb må man slet ikke glemme ham, selvom mange ofte afskriver ham som værende for gammel og ’over the hill’. Petacchi har ydermere vist fin form i år, med blandt andet en tredjeplads i Milano San Remo og to andenpladser i Tirreno – Adriatico. Det ville være utænkeligt, hvis ikke Petacchi stadig havde evnerne til at køre med om etapesejre.

André Greipel har været en af de mest vindende ryttere de sidste to år, og burde derfor selvsagt være nævnt som en af supersprinterne. Man skal dog huske på, at mange af hans sejre er kommet i små løb, fordi HTC – Columbia har satset på Mark Cavendish i de større løb, og Giro d’Italia er derfor en oplagt mulighed for ham, for alvor at slå sit navn helt fast og måske endda skubbe formsvage Cavendish ud i kulden. I år har han blandt andet vundet Tour Down Under, samt taget fem ud af otte etapesejre i Tour of Turkey. Ydermere satser holdet nærmest udelukkende på ham, så mon ikke tyskeren nok skal vinde en enkelt etape i Giro d’Italia?

Til sidst er der også Robbie McEwen, der dog har set bedre dage. Han minder meget om Zabel i dennes sidste to år: Han er stadig hurtig, men næppe nok til at kunne slå de tre ovenstående ryttere. Til gengæld har McEwen en teknik i verdensklasse, og det bliver nok den, der skal få ham frem i spurtafgørelserne – men han virker for gammel til for alvor at kunne gøre det store i en spurt mod de fire store ryttere.

Umiddelbart er det en kamp mellem Greipel, Petacchi og Farrar, mens McEwen synes være henvist til rollen som statist.


MARKANTE FRAVÆR

Giro d’Italia 2010 kan slet ikke sammenlignes med 2009-udgaven hvad angår feltet. Mange store ryttere mangler, heriblandt sidste års vinder, Denis Menchov. Herudover har ryttere som Lance Armstrong og holdkammeraten Levi Leipheimer. Begge kører for RadioShack, der har valgt at droppe Giro d’Italia, for i stedet at satse på Tour of California. Selvsamme løb er også skyld i at Mark Cavendish og Michael Rogers ikke stiller op i løbet, da deres hold ligeledes er USA-baseret og har ambitioner i det amerikanske løb. Herudover har UCI valgt at suspendere Franco Pellizotti og Tadej Valjavec kort før løbsstart, hvilket betyder at kun fire ryttere fra sidste års top10 stiller op.

Der er ydermere en række stjerner, der har valgt at fravælge Giro d’Italia for at satse helhjertet på Tour de France. Iblandt disse er Fabian Cancellara, Andy og Fränk Schleck samt Jakob Fuglsang fra Saxo Bank, Robert Gesink fra Rabobank, Valverde fra Caisse d’Erpagne og måske vigtigst af alt: Contador fra Astana. Det er altså på mange måder et svækket felt, der stiller op i løbet, hvilket er en synd og en skam, da ruteprofilen i Giro d’Italia er langt mere indbydende end de to øvrige Grand Tours!