EM i futsal starter om få dage (30. januar - 11. februar). Bliver det de spanske stjerner, der igen-igen løber med guldet, eller kan konkurrenterne drille? Jesper Carstens guider dig igennem slutrunden med optakt og spilforslag. 

Hele 7 gange ud af de afholdte 10 EM-slutrunder er endt med en spansk triumf: Senest i 2016, hvor turneringen blev afholdt i Serbien. Spanien er de absolutte konger af europæisk futsal, og de starter også som slutrundens store favorit.

Men de er langt fra urørlige. Ved det seneste VM (i 2016) fik de regulære prygl af Rusland (6-2), der har vundet sølv ved de seneste tre slutrunder, mens også Italien, Portugal og Kasakhstan lurer i kulissen, skulle de spanske helte snuble på deres vej.

Umiddelbart ligner det dog en sandsynlig spansk triumf. De har det klart bredeste hold med masser af talent, hvorimod et land som Portugal i høj grad er afhængig af deres superstjerne, Ricardinho, ligesom Rusland har været afhængige af Eder Lima i mange år.

Generelt er futsal altid garant for masser af flot, teknisk boldspil. Det går stærkt, det er høj-intenst, og der er masser af mål - så hvorfor ikke følge med? 

EM har hidtil været afholdt hyppigt (cirka hvert andet år), men det slutter efter dette EM. Fremadrettet afholdes det hvert fjerde år, akkurat som VM. Næste EM-slutrunde er således i år 2022, mens der spilles VM i år 2020.

Odds & Tips

Hold øje med tips fra Jesper Carstens. Tiden er knap, men jeg følger med i turneringen, og vil sende et tip ud, hvis jeg finder noget interessant. Hold også øje i kommentarerne til denne optakt, hvor enkelte spiltanker kan blive postet. 

Vinderodds på EM i futsal 2018

Bedste odds Bookmaker
Spanien 2,25
888sport
Rusland 4,50
LeoVegas
Portugal 8,00
Unibet
Italien 10,00
Cashpoint
Ukraine 11,00
888sport
Kasakhstan 17,00
LeoVegas
Aserbajdsjan 21,00
Unibet
Slovenien 26,00
888sport
Serbien 51,00
LeoVegas
Frankrig 67,00
Unibet
Polen 101,00
888sport
Rumænien 101,00
888sport

Grupperne ved EM i futsal

Der er fire grupper ved årets EM med tre hold i hver gruppe. Det betyder, at hvert hold indledningsvis blot spiller to kampe. To hold fra hver gruppe går videre til kvartfinalen.

Gruppe A

Hold (# på verdensranglisten)Bedste resultat ved EM
Slovenien (13)

Kvartfinalen (2014)

Italien (6)

Vindere (2003 & 2014)

Serbien (14)

4. plads (2016)

Gruppe A er lidt af en drilsk gruppe: Serbien viste ved sidste EM, at de er et ganske solidt hold, da de fik fjerdepladsen. Turneringen foregik dog i netop Serbien, så opbakningen har sikkert betydet meget for dem. Det håber Slovenien at kunne lukrere på i denne turnering. Begge hold er solide mandskaber, men uden vinderpotentiale.

Italien kan derimod gå hele vejen. Det gjorde de senest i 2014, og selvom de har haft det lidt svært ved de seneste par slutrunder, så er det fortsat ét af Europas bedste hold. Det så dog ikke overbevisende ud i kvalifikationen, og ved VM i 2016 røg de ud i første runde efter gruppespillet til Egypten, mens EM 2016 sluttede i kvartfinalen efter en snitter mod Kasakhstan. De skal altså ramme et højere niveau, hvis de vil vinde EM i futsal.

Alle tre hold har en realistisk chance for at gå videre, og alle tre kan sagtens risikere at ryge ud, inden det bliver sjovt. Italien må dog afgjort være favoritterne til at gå videre, og så afhænger den anden plads af åbningskampen mellem Slovenien og Serbien. Hjemmebanefordelen kan blive Sloveniens store fordel, men Serbien slog dem for to år siden ved EM.

Kampprogram i gruppe A

30/1 - 18:00: Slovenien - Serbien

1/2 - 20:45: Serbien - Italien

3/2 - 20:45: Italien - Slovenien

Gruppe B

Hold (# på verdensranglisten)Bedste resultat ved EM
Rusland  (3)

Vindere (1999)

Kasakhstan (9)

Bronze (2016)

Polen (30)

Gruppespil (2001)

Rusland er et af verdens bedste hold. Det har de blandt andet bevist ved at nå finalerne ved de seneste par slutrunder, senest VM 2016, hvor man dog tabte til Argentina i finalen. Undervejs slog man dog Spanien med 6-2. Holdet har i de seneste mange år været meget afhængige af deres pivot, Eder Lima, der stadig er god, men som er ved at nå op i årene. De bør dog gå videre fra denne gruppe.

Kasakhstan bør følge dem videre. De var den helt store åbenbaring ved EM 2016, hvor deres offensive målmandsspil var med til at give dem en gedigen fordel i mange kampe. De præsterede også fint ved VM, men var uheldige at løbe ind i Spanien efter gruppespillet. Størstedelen af landsholdet spiller sammen på AFC Kairat, der er ét af verdens bedste hold, og som styres af samme træner: Cacau. Kasakhstans vej til EM indebar blandt andet en 5-0-sejr over Danmark i kvalifikationen.

Polen bør ikke have de store chancer. I kvalifikationen blev de bedste 3'er i deres pulje (efter 1-1 mod Spanien i den sidste kamp), hvilket sikrede dem en plads i playoffs, hvor de slog Ungarn med samlet 7-6. Det er svært at se dem gå videre fra denne gruppe. 

Kampprogram i gruppe B

30/1 - 20:45: Rusland - Polen

1/2 - 18:00: Polen - Kasakhstan

3/2 - 18:00: Kasakhstan - Rusland

Gruppe C

Hold (# på verdensranglisten)Bedste resultat ved EM
Portugal  (7)

Sølv (2010)

Ukraine (8)

Sølv (2001 & 2003)

Rumænien (24)

Kvartfinale (2014)

Portugal er ét af verdens bedste hold, og de har sportens største profil i øjeblikket: Ricardinho. De er altid er med helt fremme, men de har haft problemer med at få den store, forløsende triumf. Måske fordi de er lidt for afhængige af, at Ricardinho tager det tunge slæb. De bør dog gå videre fra denne gruppe.

Ukraine er et ganske solidt hold, der om nogen ved, hvordan man går videre fra gruppespillet. Ser man bort fra EM i 2007 har man som minimum nået kvartfinalen ved de seneste syv ud af otte slutrunder - og tilbage i 2011 og 2003 fik de sågar sølv. Et solidt hold, der dog mangler superstjernerne, der kan vinde slutrunden for dem.

Rumænien er også et ganske godt hold, og selvom jeg anser Ukraine som bedre end dem, så vil det ikke være den største overraskelse i futsal-historien, hvis de går videre i stedet for Ukraine. Som udgangspunkt ligner Rumænien dog sorteper.

Kampprogram i gruppe C

31/1 - 18:00: Portugal - Rumænien

2/2 - 20:45: Rumænien - Ukraine

4/2 - 18:00: Ukraine - Portugal

Gruppe D

Hold (# på verdensranglisten)Bedste resultat ved EM
Spanien  (2)

Vindere (7 gange)

Azerbaijan (10)

4. plads (2010)

Frankrig (20)

Debut

Spanien er ét af verdens bedste hold. Deres kompakte defensive og høje presspil er svært for enhver modstandere, og med syv EM-triumfer vil alt andet end avancement være underligt. 

Azerbaijan er et solidt hold, der ganske komfortabelt vandt sin kvalifikationsgruppe. De gjorde en ret god figur ved VM i 2016, hvor de fik uafgjort mod Irak og pressede Portugal til det sidste i kvartfinalen. Som så mange andre af østlandene har de mange "nationaliserede" brasilianere på holdet.

Frankrig er debutanter her ved EM. Ikke en klassisk futsal-nation, og der er ikke ret høje forventninger til dem. De kæmpede sig bravt ind i turneringen, og det skorter jo bestemt ikke på gode fodboldspillere i Frankrig, så måske har de formået at samle et stærkt futsal-hold. Jeg regner ikke med dem.

Kampprogram i gruppe D

31/1 - 20:45: Spanien - Frankrig

2/2 - 18:00: Frankrig - Azerbaijan

4/2 - 20:45: Azerbaijan - Spanien

Favoritterne til at vinde EM i futsal

Toppen af futsal-Europa synes at være niveauer over konkurrenterne, men man skal blot tilbage til 2016 for at se, at der kan ske store overraskelser i futsal. Dengang var Brasilien og Spanien storfavoritter til at vinde VM, men ingen af dem nåede i finalen, hvor Argentina meget overraskende gik hele vejen. 

Spanien

Kigger man på historikken, så kan det være svært at pege på andre end Spanien som vindere af turneringen. Heldigvis er tingene ikke så sort/hvide, som papiret antyder.

Jo, Spanien er favoritter. De har et meget disciplineret mandskab, hvor alle kan bidrage med noget. Deres defensiv står som regel fantastisk, og de har et presspil, der generer de fleste mandskaber. De har mange forrygende spillere, men det er klart kollektivet, der er deres styrke. De har en bredde, som de færreste europæiske hold kan matche.

De fik dog en snitter af Rusland under VM 2016 (6-2 til Rusland), og derfor kan man måske antage, at russerne er ved at have luret spanierne. I den kamp pressede Rusland bolden en del mere end normalt. Det hører dog med til historien, at Spanien var hårdt ramt af skader under den slutrunde. Ikke desto mindre havde russerne i den grad luret Spanien i den kamp, og jeg håber, at vi får en gentagelse ved denne slutrunde. Det er utvivlsomt den kamp, der spiller ind, når bookmakerne har sat odds, for ellers kan odds 2,25 synes i overkanten. 

Spanien kommer med et stærkt og erfarent hold. På målmandsposten har de to af verdens bedste keepere: Paco Sedano blev kåret til verdens bedste keeper i 2017 af Futsal Planet, mens Jesus Herrero blev 3'er. I forsvaret har de Carlos Ortiz, der blev kåret til den andenbedste spiller i 2017, kun overgået af magikeren Ricardinho, og offensivt har de målmagere som Joselito, Miguelin, Rafa Usin og Sergio Lozano. Et ganske komplet hold, der dog i høj grad bæres af deres stærke defensiv. De fleste spillere kommer fra Inter Movistar (#1), Barcelona (#2) og El Pozo Murcia (#3), og de har udgjort grundstammen på landsholdet i en årrække, så de er godt sammenspillet. Holdet ledes af den erfarne og kompetente træner, José Venancio Lopez Hierro.

Men alderen kan begynde at trykke. Målmand Paco Sedano er for eksempel 38 år, mens forsvarsstjernen Ortiz er 34 år. De to nævnte spillere kommer fra en forrygende sæson, men hvem ved, om de kan klare en hel turnering, og ved de seneste par slutrunder har Spanien har været ret ramt af skader.

Rusland

Rusland har været ét af verdens bedste hold de seneste mange år. Men hver gang de har spillet sig i finalen (og det er mange gange), har de mødt et bedre hold. Seneste triumf er således fra 1999, hvilket ikke tegner et sandfærdigt billede af russernes styrke de senere år.

Holdet har ved de foregående slutrunder været dybt afhængige af deres pivot, Eder Lima, der også blev topscorer i deres kvalifikation. Hvis Rusland skal gå hele vejen, så skal Eder Lima - der er skiftet væk fra Europa og tilbage til Brasilien - levere på sit bedste niveau.

Deres sejr mod Spanien ved VM 2016 står ganske skarpt i erindringen. Ja, Spanien havde mange skader i den kamp, men det russiske setup var helt perfekt til kampen. Har de endelig luret, hvordan de skal få skovlen under spanierne? 

EM er selvfølgelig meget mere end bare Spanien og Rusland, men ved de seneste EM-slutrunder har Spanien i høj grad været Ruslands onde ånd. Det ændrer dog ikke på, at de fortsat skal passere Portugal, Italien og de øvrige hold.

Udfordrerne 

De to hold udfordres - som jeg ser det - af tre andre: Portugal, Italien og Kasakhstan. Fælles for alle tre nationer er, at de kan vinde, men det kræver at de rammer deres absolutte topniveau.

Portugal

Når man taler om Portugals futsal-landshold, så er det svært at komme uden om Ricardinho. Den lille magiker har været én af sportens allerbedste de sidste mange år, og han spiller for Inter Movistar, der er et af de allerstærkeste hold i verden.

Portugal har andre spillere, men Ricardinho er i den grad omdrejningspunktet på det her hold, og han skal have en god turnering, hvis Portugal skal hæve deres niveau. Desværre er Cardinal - deres anden store stjerne, om end ikke på niveau med Ricardinho - skadet. De er altid med blandt de bedre hold, men de har problemer med at hæve deres spil de sidste par procenter, der er nødvendige, hvis de vil vinde en stor turnering.

De er i en svær gruppe. Det bedste for Portugal vil være, hvis alle fire favoritter vinder deres gruppe. Det betyder, at de vil møde 2'eren i Spaniens gruppe (sandsynligvis Azerbaijan), og de bliver parret med Italien i semifinalen, såfremt begge hold går hele vejen; det er umiddelbart lettere end at møde Rusland og/eller Spanien på deres vej. Jeg kan nemlig godt se dem vinde over ét af holdene på dagen, men at slå flere top3-hold i løbet af én turnering? Det kræver storspil over hele linjen. 

Portugal kommer længere end Italien til odds 2,00 hos Danske Spil*

Chancevurdering: 55 % (Por: 50 %, Ita: 40 %, DNB: 10 %)

Italien kommer med et yngre hold efter et par skuffende slutrunder, og imponerede ikke stort i kvalifikationen. Man er ved at bygge noget nyt op, der på sigt kan give dem titler igen. Modsat forsøger Portugal at klemme et stort resultat ud af den nuværende generation. Holdet er anført af futsal-sportens bedste spiller, Ricardinho.

Portugal kræver alt for meget af Ricardinho, men hvis han sprudler, kan de komme dybt ind i turneringen, mens Italien kan få det svært allerede i kvartfinalen.

Hvis gruppespillet forløber optimalt, så skal Italien (1'er i gruppe A) møde Kasakhstan (2'er i gruppe B) i kvartfinalen, og selv hvis ét af holdene snubler i de to grupper, så venter der sandsynligvis en svær modstander i form af Rusland. Portugal skal derimod i en optimal turnering (hvor de vinder deres pulje) møde Aserbaijan (2'er i gruppe D), men kan i worst case ende med at møde Spanien i kvartfinalen. 

Vinder Italien og Portugal deres gruppe og kvartfinalekamp, skal de mødes i semifinalen. Det er et ikke-utænkeligt udfald, og her vil jeg i skrivende stund anse Portugal som favoritterne. 

Tippet udlægges her i optakten, da der kun er værdi hos Danske Spil*.

Italien

Italien er det landshold, jeg er mest spændt på at følge. Jeg har ikke haft den store fidus til dem ved de tidligere slutrunder, men der er masser af kvalitet på holdet. De mangler måske lige den star quality, der kan løfte dem helt, men de plejer at være en stærk organisation, og det kan bringe et hold langt: Det var f.eks. sådan, Argentina vandt VM.

De imponerede dog ikke synderligt på deres vej til EM. En smal sejr over Hviderusland (2-1), en fornuftig 4-2-sejr over Holland og et 1-1-resultat i den ligegyldige sidste kamp mod Georgien. Det var ok - men ikke vildt imponerende, og det er lidt historien om det italienske landshold i disse år. Siden sidst har de foretaget et generationsskifte, så det skal blive spændende at se hvor gode de er.

Umiddelbart vurderer jeg dem til at stå svagest af de fire hold, men forløber turneringen optimalt, så undgår de Rusland og Spanien før en eventuel finale.

Kasakhstan

Sidste slutrundes helt store overraskelse var Kasakhstan. Umiddelbart er det måske ikke et land, mange forventer vil have stor succes i futsal, men de har et ganske kompetent hold. De er selvfølgelig hjulpet af, at det i futsal er ganske "normalt" at nationalisere brasilianere. 

Således har Kasakhstan en håndfuld dygtige brasilianere på deres hold. Den bedste er sandsynligvis deres målmand Higuita. Målmænd betyder utrolig meget i futsal, men få hold har en keeper, der er så vigtig som Kasakhstans: Higuita er nemlig hamrende dygtig med fødderne og vil ofte deltage i det offensive spil, hvilket skaber nogle gode overtalssituationer. Og så er han en fremragende keeper.

Holdet har ikke samme bredde som de øvrige. Der er et par gode kasakhere og et par gode nationaliserede brasilianere, men de er sårbare over for skader og karantæner. Deres største styrke er måske deres defensive organisation. Det er Cacau, der står i spidsen for landsholdet, og han er én af verdens bedste trænere.

De er i pulje med Rusland, og selvom russerne umiddelbart bør vinde den kamp, så er intet givet på forhånd. Kan de følge op på sidste EM-resultat, så kan de gå hele vejen. 

Kasakhstan vinder gruppe B til odds 3,00 hos 888sport*, Unibet* og LeoVegas*

Kasakhstan er i pulje med Rusland og Polen, og de bør gå videre. To hold går nemlig videre fra hver pulje. Jeg vurderer Rusland som et stærkere hold end Kasakhstan, men jeg ser værdien på underhundene her.

Rusland møder Polen i sin første kamp og bør vinde. Kasakhstan møder dernæst Polen i sin kamp og bør vinde, og dermed er begge hold gået videre før sidste puljekamp. Den vil begge hold gerne vinde, da man parres med Italiens pulje i kvartfinalen, og da de (sandsynligvis) vinder deres pulje, vil vinderen af gruppe B møde Slovenien/Serbien. Der er dog en chance for at Italien snubler i gruppespillet i en (i min optik) ganske solid pulje. Lad os dog antage, at Italien vinder deres pulje.

I den sidste puljekamp vil Rusland være favoritter, men jeg tror umiddelbart, at det overvurderes ét tak for meget her. 

Tippet udlægges kun her i optakten.

Futsal: Særlige regler

Futsal er et højintenst spil. Hvert hold har fem spillere (én af disse er en målmand), og der spilles to gange 20 minutter, hvor tiden stopper hver gang bolden er ude af spil. Holdene må skifte ud, som det passer dem, uanset om bolden er ude eller ej. Bliver en spiller sendt ud, spiller man i undertal i to minutter eller indtil næste indkasserede mål.

En af de væsentligste regler, er den akkumulerede fejl-regel. Hver gang et hold laver et frispark eller et straffespark, får de én fejl. Fejlene bliver nulstillet ved halvleg. Ved sjette fejl (i samme halvleg) bliver det konverteret til et straffespark til modstanderne.