Cykelcross-sæsonen nærmer sig sin afslutning, men først skal den nye verdensmester kåres. Cykeleksperten Jesper Carstens kigger nærmere på årets VM-løb, der tegner til at blive en spændende affære.

Efter en lang World Cup-sæson med hele ni afdelinger - herunder én i Bogense, der skal være VM-by i 2019 - er det blevet tid til at finde den næste verdensmester i cykelcross, og umiddelbart tegner det til at blive en fantomduel mellem to af sportens bedste ryttere. Eller måske ikke. 

Hollandske Mathieu van der Poel og belgiske Wout van Aert, der begge blot er 23 år gamle, har domineret, siden de blev professionelle som 20-årige, og før denne sæson lignede duellen mellem de to en meget lige affære. Det har dog ændret sig lidt i løbet af denne sæson. 

Det er ganske vist belgiske Wout van Aert, der har vundet VM de seneste to år. Han er en enestående mesterskabsrytter, og han ved, hvordan man timer formen til disse mesterskaber. Han startede sæsonen sløvt, men læser man interviews med ham før cykelcross-sæsonen gik i gang, så lyder det til, at han bevidst er startet lidt under niveau for at toppe senere - og toppe anderledes. Wout van Aert har nemlig ambitioner på landevejen. 

Men hollandske Mathieu van der Poel er den bedste rytter, og han har været ellevild i 2017/18. Han vandt elite-VM i 2015 som den yngste nogensinde, mens han tilbage i 2013 vandt junior-VM i landevejscykling foran danske Mads Pedersen. Og nå ja, i løbet af 2017-sæsonen udfordrede han da også lige superstjernen Nino Schurter (der ellers gjorde rent bord i sæsonen) i mountainbike-sportens World Cup i samme uge, som han vandt en etape i landevejsløbet Belgien Rundt. Mathieu van der Poel er sportens klareste talent i min optik på tværs af alle discipliner. 

Det betyder ikke, at hollænderen vinder. Slet ikke. Han var også den bedste rytter sidste år, men her var det Wout van Aert, der sejrede efter et hav af uheld for hollænderen. Også i 2016 blev han ramt af et uheld, og det er en væsentlig faktor i cykelcross: de kører kun i 60 minutter, men det er meget intenst fra første sekund, og alt kan ske hele tiden, så selvom Mathieu van der Poel og Wout van Aert som regel vinder, skal man slet ikke afskrive konkurrenterne helt og aldeles. 

Odds & Tips - VM i cykelcross 2018

Hold øje med tips fra BetXperts cykelekspert:
Jesper Carstens

Vinder-odds på VM i cykelcross 2018

Bedste odds Bookmaker
Mathieu van der Poel 1,25
888sport
Wout van Aert 4,60
888sport
Lars van der Haar 21,00
888sport
Toon Aerts 21,00
888sport
Michael Vanthourenhout 21,00
888sport
Laurens Sweeck 26,00
888sport

Spilforslag ventes at komme lørdag, så hold øje med denne optakt eller forsiden. 

World Cup-afdelinger i 2017/18

Der findes tre store løbsserier i cykelcross-sporten, men den mest interessante er World Cuppen efterfulgt af Superprestige. 

Her er et kig på, hvordan det er gået indtil videre i World Cuppen, der i år har været en tur forbi fynske Bogense.

Dato

LøbVinder
17/09 - 2017  Iowa City

 Mathieu van der Poel

24/09 - 2017 Waterlo

Mathieu van der Poel

2/10 - 2017 Koksijde

Mathieu van der Poel

19/11 - 2017 Bogense

Mathieu van der Poel

25/11 - 2017 Zeven

Wout van Aert

17/12 - 2017  Namur

Wout van Aert

26/12 - 2017  Heusden Zolder

Mathieu van der Poel

21/01 - 2018 Nommay

Mathieu van der Poel

28/01 - 2018 Hoogerheide

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel startede sæsonen som lyn og torden, og han var helt forrygende stærk i de fire første World Cups. Hans ærkerival, Wout van Aert, startede sæsonen meget skidt, men fik langsomt kørt sig op, og i Zeven var han helt enestående. Mathieu van der Poel led en defekt, der tog alt for lang tid, men belgieren var enestående hele dagen.

At Wout van Aert har nærmet sig formen hele året, så vi igen i Namur, hvor belgieren vandt. Han var igen enestående, mens Mathieu van der Poel var involveret i flere styrt - efterfølgende erkendte han også, at han havde været småsyg. Det blev til en tredjeplads for hollænderen.

Mathieu van der Poel var dog tilbage på højeste niveau i Heusden-Zolder, hvor han distancerede Wout van Aert og kørte et relativt kontrolleret løb. Og så var Wout van Aerts sejrsperiode forbi, for Mathieu van der Poel var tilbage som den dominerende rytter i de afsluttende afdelinger.

Favoritten: Det ligner hollandsk guld

Efter en knusende suveræn sæson er der kun én favorit: Mathieu van der Poel har gjort det eminent i denne sæson, og i en reel duel uden styrt og uheld er det svært at se, hvem der skal besejre ham.

Mathieu van der Poel, Holland

Det er svært at finde et større talent på cyklen på tværs af alle discipliner end Mathieu van der Poel. Han er dominerende i cykelcross, og hans alsidighed er vanvittig imponerende.

Lad os bare se på 2017-sæsonen: Han vandt en etape i Belgien Rundt (mod flere WorldTour-hold), udgik af løbet for at køre World Cup-løb i mountainbike, hvor han igen imponerede stort: her formåede han at presse Nino Schurter til det sidste, da han blev to'er i Albstadt. Schurter vandt samtlige afdelinger i World Cuppen, så det var noget af en bedrift. Tidligere i samme World Cup-sæson var han startet som nummer 90 - men sluttede afdelingen som nummer otte! Hollænderen jagter også en OL-billet i XCO-disciplinen forud for OL i Tokyo 2020. 

Jeg hyper ham meget, men jeg synes, han er sportens klareste talent. Jeg er overbevist om, at han bliver en succes på landevejen fra første dag, hvis - eller rettere: når - han tager springet. 

Og han vinder VM i cykelcross i år. Det bør han i al fald. Kan han holde sig fri fra styrt og uheld, så er det svært at se, hvem der skal besejre ham. Jeg siger det med stor skråsikkerhed, for cykelcross er en intens sport, der favoriserer styrke over taktik. Rytterne kører tæt på fuld gas i 60 minutter, og det betyder, at der er få afvigelser på resultatlisten. Er du den 16. bedste rytter i verden, jamen så ender du sandsynligvis mellem nummer 13-20 på dagen. Det er næsten umuligt at køre sig på podiet på grund af en taktisk genistreg, da alle kører det maksimale, de kan.

På samme måde kan jeg også sige, at hvis Mathieu van der Poel undgår uheld, så er han den bedste. Det er så simpelt. Han har leget med konkurrenterne i denne sæson.

Det skal dog med til historien, at han tidligere har været uheldig ved VM. Blandt andet sidste år, hvor han også var storfavorit. Og så vandt Wout van Aert. Det samme skete i 2016, hvor Mathieu van der Poel og Wout van Aert begge var involveret i det samme styrt, men mens Wout van Aert kom tilbage og vandt det VM, så måtte Mathieu van der Poel gå skuffet derfra, og det er måske forskellen på de to: Wout van Aert er en eminent fighter, der kæmper til sidste sekund. Mathieu van der Poel giver ikke hurtigt op (tværtimod: han er en god fighter), men han fighter heller ikke helt lige så meget som belgieren.

Meget tyder på hollandsk triumf på hjemmebane i Valkenburg. 

Udfordreren: Meget skal gå Wout van Aerts vej

Heldigvis kan meget ske. Cykelcross er en ensformig sport, hvis uheld og sygdom ikke er faktorer, men på en mudret rute i de kolde vintermåneder kan mange ting ske - og sker de ting, så kan Wout van Aert tage sin tredje triumf i streg.

Wout van Aert, Belgien

Wout van Aert har vundet VM to gange i streg, og han kan blive den første mandlige rytter, der vinder tre mesterskaber i streg, hvis han vinder i år. Sandsynligheden er ikke stor grundet Mathieu van der Poels dominans, men som de seneste to verdensmesterskaber har lært os, så er det, at uheld sagtens kan spille ind.

Mathieu van der Poel var involveret i et uheld i 2016 sammen med Wout van Aert. Mens Wout van Aert endte med at vinde VM, så betød uheldet at hollænderen blev sat ud spillet dengang. I 2017 var Mathieu van der Poel så den store favorit, men igen var hollænderen uheldig, og så vandt Wout van Aert igen.

Wout van Aert er ikke en dårlig rytter, der kun vinder på grund af andres uheld. Han er et kæmpe talent, der har egenskaberne til at dominere cykelcrosssporten i mange år ligesom Sven Nys gjorde det. Uheldigvis for ham er han placeret i samme generation som Mathieu van der Poel, der efter min overbevisning bliver den bedste cykelcross-rytter nogensinde, hvis han blot fokuserer på sporten fremadrettet. Så god er han. 

Havde det ikke været for Mathieu van der Poel, så havde Wout van Aert domineret cykelcross-sporten de seneste tre år, og sandheden er nok, at de begge fortsat kører cykelcross, fordi de får det bedste ud af hinanden. Havde de ikke kørt mod hinanden, men derimod domineret de øvrige, så tror jeg begge ryttere på nuværende tidspunkt havde søgt andre udfordringer.

Wout van Aert kan vinde VM. Har han en forrygende dag, så kan han presse Mathieu van der Poel. Men det kræver en fantastisk dag. Belgieren har timet formen efter at toppe sent, men ved de seneste World Cup-afdelinger har han været et stykke fra hollænderen, så formmæssigt tror jeg mest på hollænderen. Man ved dog aldrig, hvordan det ser ud på dagen. Ligeledes må man huske på, at uheldene er haglet ned over Mathieu van der Poel ved de seneste mange mesterskaber, og hvis det fortsætter her, så står belgieren klar til at vinde sin tredje regnbuetrøje på stribe. 

Wout van Aert til odds 4,60 hos 888sport*

Hvis jeg skal finde værdi på vindermarkedet, så bliver det her. Wout van Aert giver odds 4,60 hos 888sport*, Unibet* og LeoVegas*, og jeg havde før bookmakerens odds givet ham 22 %, så man kan lige akkurat presse værdi ud af oddset.

Øvrige

Oddsene taler sit tydelige sprog: Det er en sport, hvor to ryttere har domineret alt og alle. I seneste World Cup-afdeling i Hoogerheide var der otte sekunder mellem Mathieu van der Poel og Wout van Aert, mens Michael Vanthourenhout på 3. pladsen var 1 minut og 41 sekunder efter Mathieu van der Poel. Så suveræne er de to andre. Som udgangspunkt kæmper de om tredjepladsen.

Umiddelbart er der et felt bestående af Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Lars van der Haar og Laurens Sweeck, der kæmper om tredjepladsen. Toon Aerts var den tredje bedste rytter i World Cuppen set over hele sæsonen, men det var Michael Vanthourenhout, der sluttede bedst af. Og Lars van der Haar er en mesterskabsrytter, der ved hvordan man timer formen, og så er han som regel altid meget skarp på Valkenburg-ruten.

Men Laurens Sweeck er interessant, og skønt han ikke er en rytter med de store armbevægelser, så kører han ofte nogle flotte placeringer hjem. Han lavede en lille fejl i Hoogerheide, der måske kostede trejdepladsen, og to gange tidligere er han blevet nummer to i en World Cup-afdeling, mens han to gange er endt omkring 20. pladsen. Lidt ustabil i denne sæson, men rammer han dagen, så kører han med om en sjov placering.

Feltet efter de to bedste er jævnbyrdigt, så man må ikke undervurdere veteranen Kevin Pauwels eller belgieren Tim Merlier, der har kørt sig op her i slutningen af sæsonen. Umiddelbart trækker de dog sorteper.