Optakt til damernes konkurrencer ved X Games Aspen 2018, der foregår fra 25. til 28. januar. Martin Berg Klenow analyserer alle deltagerne.

De bedste snowboarddamer er naturligvis også inviteret til Aspen sidst i januar for at deltage i X Games. Også her er der tale om konkurrencer i Superpipe, Slopestyle og Big Air.

I Superpipe er Chloe Kim igen storfavorit. Hun skal dog forsøge at rette op på sidste års fejl, hvor hun måtte nøjes med bronze.

Jamie Anderson er en af favoritterne i Slopestyle, men udfordres af blandt andre Anna Gasser, Hailey Langland, Spencer O’Brien og Silje Norendal. Mange af de samme deltager i Big Air, hvor det igen ser ud til at blive ganske tæt.

Vi kigger på det hele i denne grundige optakt. Hvis ikke du vil læse fra a-z, så brug navigationen i højre side og gå til de afsnit, du ønsker.

Læs også herrernes optakt til X Games Aspen 2018, hvor der også er masser af analyser, samt forklares mere om X Games Aspen og de forskellige discipliner.

X Games Aspen 2018: Deltagere

Deltagerlisten i de forskellige discipliner gennemgås nedenfor.

NordicBet* og Betsafe lovede at komme med vinderodds (som minimum). Det løfte er de dog løbet fra - meget skuffende! I stedet kan denne optakt anvendes som pejlemærke frem mod OL. Ikke mindst i forhold til at se om undertegnede har helt styr på deltagernes form - eller ej. 

Analysen af deltagerne bygger primært på de konkurrencer, der har været i denne sæson, det vil sige fortrinsvis Dew Tour (Superpipe og Slopestyle), Laax Open (Halfpipe) og Air and Style Beijing (Big Air). Derudover vil resultater fra tidligere sæsoner blive inddraget, når det er relevant.

Superpipe

Favoritten

Chloe Kim

17-årig amerikaner, goofy stance. Chloe Kim skal være storfavorit igen. Hun fortsatte dominansen ved senest at vinde Dew Tour. Hun kan sætte de største rotationer i form af 10’ere og kan få et tailgrab ind i noget af rotationen. Hun er den, der går klart højest. Dermed er hun bedst på alle parametre. Stilmæssigt ser det fint ud, men hun kan arbejde på at holde sine grabs længere specielt i 10’eren, men hendes 10’er er stadigvæk langt pænere end Clarks balletrotation uden grab.

Kim skal sørge for at sætte et godt og stabilt safe run, så hun undgår at misse sejren, hvilket skete sidste år i Aspen. Hun er endnu ung og skal lære disse taktiske finesser. Det så dog ud til, at hun ved Dew Tour havde lært af sidste års fejl, da hun netop satte et stabilt og ganske sikkert første run og så byggede på derfra, hvor hun forsøgte med back to back 10’ere, hvilket er lykkedes før. Selv hendes safe run indeholder en 10’er og er som udgangspunkt faktisk bedre end de øvrige deltageres bedste runs.

Outsidere

Kelly Clark

34-årig amerikaner, regular stance. Clarks 10’er bliver stadigvæk overvurderet af dommerne. Det er nemlig en meget tvunget rotation som ved ballet og tilmed ganske ukontrolleret uden rigtigt at få et grab ind. Hun er ellers i stand til at sætte mindre rotationer, hvor det stilmæssigt ser rigtig fint ud. Clark går ganske højt og holder en fin højde ned gennem pipen. Stabiliteten i at sætte et helt run har været bedre i de yngre dage. Hun er dog mentalt stærk og insisterer på at forsøge igen. Det så vi senest ved Dew Tour, hvor hun slog næsen ved sin ukontrollerede 10’er, men i næste run lykkedes med at sætte alle tricks, hvilket resulterede i en sølvmedalje.

Arielle Gold

21-årig amerikaner, regular stance. Når Gold holder koncentrationen, kan hun sætte både store og meget stilfulde rotationer. Umiddelbart er hun den, der kan sætte den pæneste 9’er, hvor hun får holdt grabbet en stor del af rotationen. Stabiliteten i at sætte sit bedste run kunne være bedre, men Gold er langt fra den værste i forhold til at få landet sine runs, og hun får for det meste sat sit safe run, der så kan bygges videre på.

Maddie Mastro

17-årig amerikaner, regular stance. Mastro træner med Chloe Kim og er også et stort talent. Teknisk er hun dog et stykke efter sin træningsmakker. Stilmæssigt varierer det også noget, men når koncentrationen er der, kan hendes rotationer se ganske pæne ud. Mastro kan holde en rigtig pæn højde ned gennem pipen på topniveauet, men der er dog stor forskel på hendes top- og bundniveau. Hun mangler dermed generelt en smule mere stabilitet i sine præstationer, men har helt sikkert potentialet til en podieplacering. Hvis hun satser på at få stilen med, før hun begynder på de store rotationer og så netop teknisk kan bygge noget på, så synes jeg egentlig, det er den rigtige måde at udvikle sig på, og så kan hun på sigt blive rigtig stærk.

Xuetong Cai

24-årig kineser, goofy stance. Cai vandt sølv sidste år ved denne konkurrence. Hun har en rigtig fin højde på sine tricks ned gennem pipen. Teknisk har hun et rigtig godt niveau med 9’ere, og også stilmæssigt ser det ganske fint ud. Sølvet sidste år illustrerede ganske fint, at Cai har udviklet sig rigtig fint specielt stilmæssigt, hvor det tidligere så noget gymnastisk ud. Senest blev det til en 2. plads ved Laax Open, hvor hun dog ikke fit sat 9'ere og hvor snevejret drillede hende lidt. Hun fik dog sat et run med ganske fin stil, men måtte se sig slået af landsmanden Liu. 

Jiayu Liu:

25-årig kineser, regular stance. Liu deltager for tredje gang ved X Games Aspen. I 2017 blev det til en 5. plads, mens det i 2016 endte med en 4. plads. Hun kan nogle meget tekniske tricks, blandt andet satte hun en 10’er sidste år ved Laax Open, dog så det for rodet ud. Her var der nemlig problemer med stilen, hvor hun manglede grabs og ro i luften. Senest vandt hun dog Laax Open (dog uden de amerikanske konkurrenter), hvor hun virkede meget mere sikker. Tilmed fik hun sat begge sine runs switch, hvilket dommerne belønnede stort. Så nøjedes hun med 7'ere, hvilket også gav en klar stilmæssig forbedring, omend hun skal huske at holde alle grabs hele vejen rundt. Yderligere så hun også ud til at have løst sine problemer med at holde højden ned gennem pipen. 

Langskud

Elena Hight

28-årig amerikaner, goofy stance. Hight vandt noget overraskende X Games Aspen sidste år, hvor hun for en gangs skyld levede op til sit navn. Hun formåede nemlig at gå ret højt, hvilket er noget, hun ellers har problemer med. Teknisk toppede hun også i Aspen, hvor det ellers kan se lidt middelmådigt ud, og stilmæssigt varierer det meget. Hendes signaturtrick er en double alley oop rodeo, som hun typisk forsøger at sætte på sidste hit. Hun er typen, der går all in og insisterer på at forsøge at sætte de tricks, hun har sat sig for, selvom hun har tabt en del højde. Hun snowboarder efter filosofien om at vinde eller blive sidst, så safe runs er ikke noget, hun umiddelbart benytter sig af.

Hannah Teter

30-årig amerikaner, goofy stance. Den rutinerede amerikaner har egentlig en rigtig fin stil. Teknisk er hun dog en del efter. Desuden er det for sjældent, hun får sat et fuldt run med en god højde hele vejen ned gennem pipen. Senest blev det til en 5. plads ved Dew Tour, hvor det dog lykkedes hende at sætte et ganske fint run.

Slopestyle

Favoritter

Jamie Anderson

27-årig amerikaner, regular stance. Anderson er nok den bedste på rails, hvor hun normalt er førende i forhold til det tekniske niveau, men i endnu højere grad er hendes stil fabelagtig. Stilmæssigt ser det normalt også rigtig godt og meget afslappet ud, når det kommer til jumps. Teknisk er hun i toppen, men hvis der spinnes 10’ere og double corks, kan hun i værste tilfælde komme en smule til kort. Hun spinner snarere 7’ere med lidt inversion som i en rodeo. Hun kan dog sætte switch 9’ere og forsøgte ved Dew Tour at lave double underflip, hvilket vi ikke har set fra hende før. Hun lykkedes dog ikke med forsøget, da hun fejlede i landingen - tricket så ellers ganske pænt ud. Det blev dog alligevel til sølv ved Dew Tour, da hun fik sat et sikkert første run. Sidste år blev det også til sølv ved X Games Aspen.

Anna Gasser

25-årig østriger, regular stance. Gasser var med ved Dew Tour, men formåede overraskende nok ikke at komme videre fra kvalifikationen. Hun har tidligere haft lidt problemer med at få sat sine runs i Slopestyle. Hun foretrækker umiddelbart Big Air-konkurrencer, hvor der kun er en kicker at koncentrere sig om. Teknisk er hun rigtig god på kickers, hvor hun både kan sætte 9’ere og double backflips. Stilmæssigt ser det for det meste fint ud med grabs, men det kan se lidt knife og gymnastikagtigt ud nogle gange. Gassers niveau på rails er umiddelbart ganske fint. 

Gasser har dog også meget fine resultater i Slopestyle, som hun opnår, når hun får landet sine runs. Sidste år vandt hun X Games Norway, Burton US Open og fik sølv ved Laax Open. I starten af denne sæson har hun vundet Big Air-konkurrencen Air and Style Beijing.

Outsidere

Spencer O'Brien

29-årig canadier, regular stance. Spencer er med i toppen på rails, hvor hun blandt andet kan spinne 360 ud, så der er et højt teknisk niveau. Det høje tekniske niveau er også at finde på hop, hvor hun kan sætte 9’ere og rodeo 7’ere. Stilmæssigt svinger det dog lidt i forhold til, om hun får holdt sine grabs, og der kan være fejl, hvor hun simpelthen misser grabbet. Dette skete ved Dew Tour uden dommerne så det i et ellers rigtig godt run, der faktisk gav hende sejren. Hun går også efter sværere grabs som tailgrab. Hun er dog ikke så rolig i luften.

Silje Norendal

24-årig nordmand, regular stance. Silje er mere eller mindre tilbage efter sine skader fra de forrige sæsoner. Det så senest fint ud i et run ved Dew Tour, hvor hun virkede til at have genfundet sin ro. Hun fik blandt andet sat en 9’er. Stilmæssigt kan det variere en smule på hoppene, hvor hun skal huske at have fat i sit board hver gang. Hun lavede dog et par fejl på rails, hvor hun ellers er ganske god både teknisk og stilmæssigt. Den seneste store sejr kom ved Big Air konkurrencen ved X Games Norway sidste år, hvor hun var taktisk smart. Ligesom hun også før sine skader har vundet X Games medaljer.  

Hailey Langland

17-årig amerikaner, regular stance. Langland sætter faktisk nogle specielle grabs en gang i mellem som stalefish. Hun har generelt en rigtig god stil og får for det meste holdt sine grabs rigtig godt. Hun virker som en ung udgave af Jamie Anderson, der blot mangler noget rutine. Langland er også en af de bedste på rails, hvor både teknik og stil er rigtig god. Hun kan på sit topniveau på kickers sætte en switch double cork 10’er. Det er dog blot lykkedes hende en gang i Big Air ved X Games Aspen sidste år med en guldmedalje til følge. Hun er endnu ung og mangler noget sikkerhed i at sætte sine runs. Men kan hun sætte den double cork 10’er, er det så meget sværere og også en meget pænere rotation, end nogen af de andre kan præstere.

Julia Marino

20-årig amerikaner, goofy stance. Marino er forsvarende mester i Slopestyle, hvor hun også i sidste sæson tog bronze ved X Games Norway. Hun er umiddelbart mest til hop. Hun er meget glad for backflips og underflips, hvor hun ved Dew Tour satte et double underflip 900. Det med, at kvinderne er begyndt at lave flips, er selvfølgelig en fin udvikling.

Det er bare ikke så svært at lave flips, skal det være inverteret, så lad os se noget rodeo eller cork action, som Hailey Langlands double cork 10’er. Rodeos og corks er bare pænere og også teknisk sværere. I min optik mangler Marino to vigtige ting: stil og variation. Dommerne har det efter min mening med at overvurdere hende, navnlig i Slopestyle, hvor hun kan mangle lidt på rails.

Enni Rukajärvi

27-årig finne, regular stance. Hun har i mange tilfælde den karakteristiske sikkerhed i at lande sine tricks, som det også ses hos sine landsmænd hos herrerne i form af Peetu Piiroinen og Roope Tonteri. Hun stomper virkelig sine landinger, hvor hun lander meget flatbased. Desuden går hun tit ganske stort på sine hop.

Rukajarvi er stærk teknisk på rails. Teknisk er det fint på hop, men hun kan nok komme i lidt problemer, hvis dommerne kræver 10’ere eller flips - hun kan nok sætte 9’ere på sit topniveau. Stilmæssigt ser det normalt fint ud, men der er smuttere, hvor hun misser sit grab eller kun får det kort ind. Hun blev nummer tre ved Air and Style Beijing. Umiddelbart er hendes forcer dog i Slopestyle, hvor hun udelukkende deltager her i Aspen.

Langskud

Klaudia Medlová

24-årig slovak, regular stance. Medlová satser ganske meget i sine hits. Hun går efter de helt store rotationer - blandt andet var hun den første til at sætte en double cork 10’er i en konkurrence i 2016. Stabiliteten i at sætte disse store rotationer mangler, mens det stilmæssigt varierer ganske meget, om hun får holdt sine grabs. På rails mangler hun det sidste for at kunne blande sig i toppen. 

Big Air

Snowboarderne, der også deltager i Slopestyle, og dermed allerede er blevet beskrevet, vil ikke blive gentaget her.

Favoritter

Anna Gasser

Julia Marino

Outsidere

Jamie Anderson

Silje Norendal

Hailey Langland

Langskud

Enni Rukajärvi

Klaudia Medlová

Reira Iwabuchi

16-årig japaner, regular stance. Den unge japaner er for undertegnede forholdsvis ubeskrevet. Hun har deltaget i en del FIS-events. Senest blev det til en sejr ved Big Air-konkurrencen Copper Mountain, hvor hun viste et højt teknisk niveau med en cab 9’er og en 10’er. Det, der manglede, var dog stil, hvor hun mere eller mindre ikke fik et grab ind, hvilket hun ganske enkelt skal have.