Den norske regering vil forbyde gambling-reklamer for udenlandske spilleselskaber, der vises på norske tv-kanaler, der sendes fra blandt andet London. 

Udenlandske TV-selskaber som MTG og Discovery sender fra London, og derfor kan de omgå den norske lovgivning, der ikke tillader reklamer for udenlandske spilleselskaber. Og det vil den norske regering nu ændre på. 

"Regeringen vil foreslå at ulovlige pengespilsreklamer sendt fra udlandet bliver forbudt på norsk tv. Dette vil være et forbud, som gælder distributører i første omgang. Vi gør det af hensyn til spilafhængige og sårbare grupper, således at børn og unge ikke bliver udsat for stærkt påvirkelige reklamer for pengespil, som er forbudt i Norge. Mange kulturministre har før prøvet på dette, og det er tydeligt udtalt fra et bredt flertal i Stortinget, at man ønsker at gøre reklame for ulovlig pengespil forbudt, siger kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) til nrk.no. 

Kulturdepartementet har været i dialog med EU, og de har fundet ud at, at de kan gøre lovene i Norge endnu strengere. 

Ifølge det norske Medietilsynet brugte udenlandske spilleselskaber 866 millioner norske kroner i løbet af et år fra august 2015 til juli 2016 på at reklamere i norsk tv. Det var en stigning på 17 procent i forhold til perioden forinden. Norske spilleselskaber (Norsk Tipping og Norsk Rikstoto) brugte 124 millioner norske kroner på norske TV-kanaler og 54 millioner norske kroner på udenlandske TV-kanaler. Det er et fald på 8,8 procent fra perioden forinden.

"En meget god dag"

Hos Kristeligt Folkeparti i Norge er der glæde over kulturministerens beslutning. Partiet har nemlig i lang tid ønsket sig sådan et forbud. 

"Dette er en meget god dag for alle, der er optaget af at bevare eneretsmodellen, altså Norsk Tipping. Det er en meget god dag for samme som kæmper med og mod spilafhængighed. Det er en meget god dag for dem, der står for en ansvarlig spilpolitik i i Norge, siger stortingsrepræsentant Geir Jørgen Bekkevold fra Kristeligt Folkeparti til nrk.no

Geir Jørgen Bekkevold forventer, at loven bliver stemt igennem, når den efter planen skal behandles næste år. 

Også hos organisationen Actis - Rusfeltet, der er et samarbejdsorgan, der arbejder med at reducere skaderne ved brug af alkohol, narkotika og pengespil, vækker kulturministerens beslutning glæde.

"Det er meget tilfredsstillende, at regeringen nu vil sikre, at udenlandske gambling-virksomheder ikke kan fortsætte med at omgå norsk lovgivningen og sende ulovlige reklamer på norske tv-skærme," siger Pernille Huseby, fungerende generalsekretær hos Actis - Rusfeltet, til igamingbusiness.com.

Ifølge mediet norwaytoday.info har Pernille Huseby fortalt, at udenlandske spilleselskaber i gennemsnit havde 62 reklamer per time på tværs af norske TV-kanaler. 

Ifølge Actis - Rusfeltet er der 122.000 personer i Norge, der har en problematisk spiladfærd. 

TV-selskaber: Vi overholder loven

MTG og Discovery sender fra London, og dermed omgår de det norske forbud mod at reklamere for udenlandske spiludbydere. De to TV-selskaber ejer blandt andet TV3, Viasat 4, Max og Eurosport Norge. 

"MTG forholder sig til de gældende love og regler i landet, kanalerne sendes fra, og for TV3, Viasat 4 og TV6 gælder det britiske Ofcom-reglement. Skulle der ske ændringer, vil MTG forholde sig til det, når det bliver aktuelt, siger kommunikationschef for MTH Line Vee Hanum til nrk.no

"Vi forholder os til de regler, som gælder for dette område, og vi hverken ønsker eller har behov for at kommentere denne sag yderligere, før nye regler eventuelt træder i kraft, siger kommunikationsdirektør i Discovery Networks, Espen Skoland, til nrk.no.