Et studie fra University of Limerick i Irland viser, at 12 procent af de adspurgte atleter har deltaget i sportsbegivenheder, hvor de vidste, at begivenheden var matchfixet. 

Mere end 600 atleter fra seks forskellige lande i EU deltog i et studie fra University of Limerick i Irland, der afdækker matchfixing. Og resultaterne viser, at 12 procent af de adspurgte atleter havde deltaget i en sportsbegivenhed, der var matchfixet. Det skriver det irske medie Independent

Undersøgelsen hedder "Fix the Fixing: Proactive Quelling of Sports Events Manipulation", og "Fix the Fixing" er finansieret af penge fra Erasmus+. Projektet skal ende ud med, at der udvikles brugervenlige og evidensbaseret uddannelses-værktøjer, der kan bruges til bekæmpelse af matchfixing. 

"Matchfixing er et international fænomen, der ofte er knyttet til kriminelle netværk. Irland er ikke immun over for denne trussel, som har rystet selve fundamentet, som sport er baseret på. EU-Kommissionen har aktivt udviklet initiativer til at bekæmpe matchfixing; hvis vi ikke får reageret på det, er sportsseere, tilskuere og deltagelse i fare. I Irland er vi passionerede om at se sport, måske mere end vi elsker at udøve sport, og folk vil ikke se sport, hvis de opfatter det som matchfixet. Ikke at vide, hvad resultatet bliver, er det, som gør sport attraktivt," sagde Seán Kelly, Ireland South-medlem af Europa-Parlamentet, under offentliggørelsen af rapportens resultater ifølge mediet independent.ie

15 procent af deltagerne fortalte, at de havde mistanke om, at de havde deltaget i en sportsbegivenheder, der var fixet, mens næsten 40 procent fortalte, at det var klub-officials, der startede matchfixing. 

Næsten 15 procent fortalte, at de inden for de seneste år var blevet kontaktet af matchfixere, der ville havde dem til at fixe en begivenhed, de deltog i. Af dem, der var blevet kontaktet, fortalte 36 procent, at de ikke ville rapportere henvendelsen videre i systemet. 

"Under researchen har det overrasket mig mest, at udøvere er så sårbare. Den største risikofaktor for, hvorfor en person fixer en kamp, er pres fra en magtfuld person, trusler om vold mod dem eller deres familie og økonomiske problemer, rapporterede udøverne. Næsten halvdelen af udøverne, der deltog i undersøgelsen, rapporterede, at de ikke var sikre på reglerne i deres land omhandlende betting og inside-informationer," fortalte hovedresearcheren på studiet, Dr. Deirdre O'Shea, lektor i arbejds- og organisationspsykologi ved University of Limerick, til mediet irishtechnews.ie.