VM’s bedste spiller bliver tildelt titlen Den Gyldne Bold. For fire år siden gik prisen til Luka Modrić, der tabte finalen med Kroatien mod Frankrig. 

Et VM i fodbold er holdeplads for masser af ære og priser. Hæderen for slutrundens bedste spiller bliver honoreret med titlen ”Den Gyldne Bold”. Lige nu kunne den titel meget vel tilfalde den spiller af Lionel Messi og Kylian Mbappé, som ikke bliver topscorer. Læs mere senere i artiklen. 

Spil på Den Gyldne Bold hos bet365

Ved VM i Rusland var det Luka Modrić, som blev udnævnt til turneringens bedste spiller. Det var første gang i historien, at en kroat vandt den store pris. 

Vinderen i 2022 forventes offentliggjort efter finalen den 18. november. 

Den Gyldne Bold odds

Bookmakerne har et godt øje til flere af de spillere, som også kan komme til at kæmpe om topscorertitlen. 

Lionel Messi er inden finalen bookmakernes store favorit til at vinde Den Gyldne Bold. Der er dog lige det, at han samtidig ligger ganske lunt i svinget til at blive VM topscorer 2022. Inden finalen har han og Kylian Mbappé hver scoret fem gange, men argentineren fører, fordi han har lavet tre assists, mens franskmanden har lavet to. 

Det betyder, at Messi lige nu er favorit til at vinde prisen for turneringens mest scorende spiller. Vinder han den, vinder han næppe samtidig prisen for VM's Bedste Spiller. Det viser historikken, som du kan se i en tabel længere nede i denne artikel. 

Her kan du se, at det kun er sket i én gang ud af de seneste ni VM-turneringer, at samme spiller er løbet af sted med begge priser. FIFA har i den sammenhæng flere gange fået skudt i skoene, at der går politik i den ved uddelingen af Den Gyldne Bold; den fungerer som en slags trøstepræmie til en spiller, hvis hold bliver nummer to, tre eller fire. Det kan du også læse mere om længere nede i artiklen.

Ergo: Selvom man sagtens kunne give titlen til Messi i skrivende stund, så virker odds 1,20 bare ikke fristende, når man tager ovenstående i betragtning. Når det så er sagt, så er der intet af det, som står skrevet i granit. Spiller Messi nu en brandkamp og scorer et mål eller to eller måske endda tre, så kan det sagtens være, at selv FIFA ikke kan komme udenom, at han skal have begge priser. 

Men spiller han (og Mbappé) nu en forholdsvis anonym kamp og ender som topscorer, så får han næppe også prisen Den Gyldne Bold. Intet er dog sikkert. Set ud fra et værdisynspunkt er odds 5,50 hos blandt andre Unibet* på Mbappé bare et meget bedre spil end de 1,20 på Messi. 

En anden ting, der kunne tale til Messis fordel, er følgende: Det er hans sidste VM, og han er måske den største og bedste spiller, vi nogensinde har set. Derfor kan det vel ikke helt udelukkes, at FIFA gerne vil honorere en sådan spiller med prisen som VM's Bedste Spiller. Det kan i teorien betyde, at Paris Saint-Germain-manden afslutter sin VM-karriere med et verdensmesterskab, en topscorertitel og prisen som VM's Bedste Spiller. Det ville være et meget flot punktum. 

Og så har vi endnu ikke berørt muligheden for, at Mbappé kan spille en fænomenel finale og score et par mål og afgøre det hele til Frankrigs fordel. Så vil han formentlig ende som topscorer, og så kunne det meget vel blive Messi, som vinder prisen for bedste spiller ... medmindre han spiller en så blændende finale, at selv FIFA ikke kan ignorere det. 

Konklusion:
Nu har vi været lidt rundtomkring en del forskellige scenarier, og de viser, at intet er sikkert eller udelukket. Men igen: set i et historisk perspektiv, kombineret med, at bookmakerne mener, at Messi skal være favorit til at blive topscorer, giver det umiddelbart mest mening at forsøge sig med et spil på Mbappé til 5,50 hos Unibet* eller bet365*

Er du til langskud, kan du eventuelt forsøge dig med et spil på Luka Modrić til odds 201 hos bet365*. Det vil formentlig kræve, at han først og fremmest brænder banen af i bronzekampen mod Marokko. Han skal ikke bare spille godt. Kroatien skal samtidig vinde, og det vil formentlig også kræve mål og/eller assists fra Modrićs side. Dette samtidig med, at Argentina og Frankrig afgør søndagens VM finale, uden Mbappé eller Messi får nogen stor iøjnefaldende hovedrolle. 

Selv hvis ovenstående scenarie skulle ske, er det svært at se, at titlen ikke skulle gå til franskmanden eller argentineren. 

Læs eventuelt vores optakt med odds på Argentina - Frankrig

OBS: Al nedenstående tekst er skrevet før VM-turneringens begyndelse. Det gør det dog ikke mindre relevant. 

Det store spørgsmål er da også: Er det nødvendigt at score flest mål for at blive kåret til verdensmesterskabernes bedste spiller? Det tager vi et kig på lidt senere, hvor vi også ”konkluderer”, hvad der skal til for at vinde Den Gyldne Bold. 

Først skal vi lige runde et par af de store favoritter til hæderen.

Læs eventuelt også vores artikel om VM knockoutkampe eller odds på VM 2022

Besøg Bet365

100 % velkomstbonus op til 1.000 DDK

*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs anmeldelse
Stort udvalg
Tidlige odds
Markedets bedste livebetting
*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Omsætningskrav Væddemålskreditter fra 50 kr, op til 1.000 kr. Min. odds og væddemålsundtagelser gælder. Gevinster er eksklusive indsats for væddemålskreditter.

Bonuskode: Benyt bonuskoden BETX1000 når du opretter en konto hos Bet365* for at opnå den bedste bonus Yderligere vilkår Kun tilgængeligt for nye kunder.
Regler og vilkår:  Vi henviser til Bet365 hjemmeside for samtlige gældende vilkår og betingelser for denne bonus.

Favoritter til Den Gyldne Bold VM 2022

VM-turneringen indeholder en sand myriade af stjernespillere, der alle kan gøre sig forhåbninger om den eftertragtede pris. Her kigger vi på et par af navnene. 

Kylian Mbappé har tryllebundet hele fodboldverden, siden han slog igennem i AS Monaco som purung teenager. I dag er han 23 år, spiller fast i Paris Saint-Germain, scorer mål på samlebånd i Ligue 1 og besidder en teknik og fart, som kun er de allerfærreste forundt. En superangriber, som uden tvivl kommer til VM 2022 i Qatar for at gøre sig aldeles positivt bemærket – og for at føre ”Les Bleus” helt til tops som for fire år siden. Den franske hurtigløber var faktisk også favorit til prisen i Rusland. Her løb Luka Modrić imidlertid med opmærksomheden. 

Kylian Mbappe

Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP

Lionel Messi er blevet 35 år, men hører stadig til blandt klodens bedste spillere. Han spiller til dagligt sammen med Kylian Mbappé i PSG. Efter en lidt halvsløj første sæson i det franske, efter Messi-standarder, vel at mærke, er argentineren kommet særledes godt fra land i denne sæson. Mål og assister kommer i hobetal, og troldmanden virker mere end klar til at føre Argentina ind til VM-slutrunden. 

Lionel Messi, Argentina

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Messi vandt titlen i 2014. Vinder han i år, vil han være den første til at få overrakt prisen to gange. Måske det er noget, som komitéen vil have med i deres overvejelser, såfremt Messi retmæssigt er med i løbet om hæderen?

Altså, at de gerne vil honorere den, ifølge mange, bedste spiller gennem tiden ved at gøre ham til dobbelt vinder af Den Gyldne Bold. Det er da en tanke værd, men det vil selvfølgelig også kræve, at der ikke er en eller flere andre, der åbenlyst har været meget bedre. Ellers vil kåringen igen stå model til en masse kritik. Læs mere om det længere nede i artiklen. 

Også Brasilien har deres egen troldmand, og han spiller minsandten også i den franske hovedstad. Neymar skal lede brasserne til hæder og ære ved slutrunden, og det er han i sandhed klar til. Han har ødelagt Ligue 1 med mål og assister i denne sæson, og også modstanderne i Champions League har måttet sande, at den tidligere FC Barcelona-spiller er i topform. 

Foruden Paris Saint-Germain-trioen har vi navne som Harry Kane, Vinícius Júnior, Cristiano Ronaldo med flere. Det er alle superdygtige spillere, og for de flestes vedkommende er der tale om aktører, der uge efter uge er afgørende for deres klubhold. 

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP

Undtagelsen er portugiseren. Ronaldo var, da han endnu var i klubben, lidt ind og ud af holdet i Manchester United, men tag ikke fejl: I hans egne øjne er han stadig verdens bedste fodboldspiller, og han spiller sit formentlig sidste VM med en ild i øjnene, som vi måske aldrig har set magen til før. Han har uden tvivl noget, han gerne vil bevise.  

Se eventuelt også vores store artikel om de 36 VM dommere

Besøg Mr Green

1.000 DKK Live Cashbet

*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs anmeldelse
Stort udvalg af sportsgrene - også live
Overskuelig hjemmeside
Høj tbp på små markeder
*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs vilkår og betingelser her
Omsætningskrav Indsæt og spil mellem 75 og 1.000 kroner. Få et live cash bet , der matcher værdien af dit første væddemål, når dette er afgjort.

Yderligere vilkår Indbetalingen skal gennemspilles en gang på sportsbook med minimum 2,00 som odds, før du modtager dit live cashbet. Bemærk, at dit freebet udløber indenfor syv dage. Gevinster fra freebet udbetales som kontanter og skal derfor ikke gennemspilles.
Regler og vilkår:  Vi henviser til Mr Green hjemmeside for samtlige gældende vilkår og betingelser for denne bonus.

Tidligere vindere af Den Gyldne Bold (VM’s Bedste Spiller)

Den første vinder af den store VM-pris finder vi ved FIFA’s første officielle verdensmesterskab i 1930. Her var det den uruguayanske back José Nasazzi, der fik den eftertragtede hæder. Slutrundeformatet og fodboldspilet i sig selv har dog ændret sig markant siden dengang. 

Derfor har vi valgt kun at inkludere statistik fra nyere tid. Vi begynder i det Herrens år 1986, hvor en vis argentiner havde en hånd med i spillet. 

År Antal mål & Navn Holdplacering Position Topscorer: Ja/Nej
2018  2 - Luka Modrić Sølv Midtbane Nej
2014  4 - Lionel Messi Sølv Angreb Nej
2010  5 - Diego Forlán 4.-plads Angreb Nej*
2006  3 - Zinedine Zidane Sølv Midtbane Nej
2002  0 - Oliver Kahn Sølv Mål Nej
1998  4 - Ronaldo Sølv Angreb Nej
1994  5 - Romário Guld Angreb Nej
1990  6 - Salvatore Schillaci Bronze Angreb Ja
1986  5 - Diego Maradona Guld Off. Midtbane Nej

*Der var fire spillere, der endte på fem mål, heriblandt Diego Forlán. Den officielle topscorer blev Thomas Müller, da han lavede flere assister end de andre. 

For at besvare det tidligere stillede spørgsmål: Nej, du behøver slet ikke at være den med flest mål i støvlerne for at vinde VM’s Den Gyldne Bold. Faktisk er det kun sket én gang i de seneste ni VM-slutrunder, at målkongen er blevet kåret til den bedste spiller; to gange, hvis vi tager Diego Forlán med. 

Det skader dog slet ikke noget at score mål, som det også fremgår af tabellen. Langt de fleste af spillerne har været godt med på den front. Deraf kan vi også lidt konkludere, at det bestemt er en fordel, hvis du spiller på en position, hvor du har gode forudsætninger for at komme på måltavlen.

Der er dog én, som skiller sig ud af de seneste ni vindere af Den Gyldne Bold: den tyske målmand Oliver Kahn. Alle de andre vindere begik sig på midtbanen eller i angrebet.

Frem til finalen havde den store Bayern München-legende holdt målet rent i fem ud af seks kampe; det lykkedes lige akkurat Irland at få puttet en enkelt kasse ind bag den store målmand i tillægstiden i gruppekampen.

I finalen kunne Kahn ikke holde Ronaldo fra at score to gange, hvorfor Brasilien løb med VM-trofæet i 2-0-sejren. 

Derfor blev det til fem rene bure og kun tre indkasserede mål i syv kampe; krydret med en sølvmedalje. Det lyder også som en spiller, der har gjort det godt. 

Konklusion: Find din vinder af Den Gyldne Bold:

  • Spilleren skal score en del mål – gerne på topscorerniveau eller lige under
  • Derfor er det en fordel, at spilleren agerer på midtbanen eller i angrebet
  • Han skal spille på et hold, der som minimum kommer i semifinalen
  • Det skader bestemt ikke at tabe finalen (fem ud af de seneste seks)

Har du brug for gode oversigter over VM-aktiviteterne? Se BetXperts VM TV Guide og VM kampprogram

Oliver Kahn

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Den Gyldne Bold som trøstepræmie?

Det kan ved første instans lyde som det rene blasfemi at kalde prisen for ”en trøstepræmie”. Virkeligheden er dog den, at vinderen af FIFA Golden Ball er gået til en spiller fra det tabende finalisthold ved fem ud af de seneste seks VM-slutrunder. Undtagelsen er Diego Forlán i 2010. 

I tilfældet med Lionel Messi 2014 var der så megen kritik af netop det valg, at en af medlemmerne af komitéen bag udnævnelsen, Gérard Houllier, følte, han måtte forsvare valget.

- Komiteen ser på alle kampe ved VM, og vi mener, at Messi var den vigtigste mand for sit hold. Han nåede finalen, som er en betingelse for at vinde trofæet, lød det dengang til Le Monde.

De seneste ti vindere af Den Gyldne Bold

1982: Paolo Rossi (Italien)
1986: Diego Maradona (Argentina)
1990: Salvatore Schillaci (Italien)
1994: Romário (Brasilien)
1998: Ronaldo (Brasilien)
2002: Oliver Kahn (Tyskland)
2006: Zinedine Zidane (Frankrig)
2010: Diego Forlán (Uruguay)
2014: Lionel Messi (Argentina)
2018: Luka Modrić (Kroatien)

Franskmanden lagde ydermere vægt på, at argentineren tilsyneladende, i kraft af sit hverv som anfører, havde formået at forene det argentinske landshold. 

Gérard Houllier var en del af den såkaldte Technical Study Group-komité. Medlemmerne er tidligere VM-spillere og -trænere. De ser alle kampene ved slutrunden og skal i sidste ende udpege, hvem der bliver kåret som VM’s Bedste Spiller. 

Har du brug for lidt ekstra spænding under VM-slutrunden, så tjek vores side ud med bookmaker bonusser

FAQ om Den Gyldne Bold

🔎 Hvem vandt Den Gyldne Bold ved sidste VM?
Det gjorde Luka Modrić fra Kroatien. 

🔎 Hvem er favorit til at vinde Den Gyldne Bold?
Lionel Messi er favorit. Herefter kommer Kylien Mbappé. 

🔎 Hvem bestemmer, hvem der vinder Den Gyldne Bold? 
Det gør en komité kaldet Technical Study Group (TSG). Gruppen består af tidligere VM-spillere og -trænere. 

🔎 Hvad er forskellen på Den Gyldne Bold og Ballon d’Or?
Den Gyldne Bold gives til VM’s bedste spiller. Ballon d’Or, som oversat fra fransk også betyder Den Gyldne Bold, uddeles til verdens bedste spiller én gang om året.