Nibali, Bardet, Froome, Aru, Majka og Contador (der kører sit sidste cykelløb) har meldt deres ankomst til Vuelta a España, der starter den 19. august. Det tre uger lange etapeløb har en helt anden profil end Tour de France, og der er slet ikke det samme fokus på sprintere i løbet som til den franske pendant. Men hvordan skal man så sætte sit managerhold? BetXpert har interviewet sidste års vinder af Vueltaspillet.

Efter 5. etape kom Casper Gammeljord i top 10, og tre etaper senere lå han på førstepladsen i holdet.dk*'s Vueltaspillet, hvor der er ubegrænsede udskiftninger. Og det var en placering han holdt fast i de næste 12 etaper, og da danske Magnus Cort vandt sidste etape til Madrid, var det en realitet, at Casper Gammeljord vandt Vueltaspillet. Men det blev tættere, end havde regnet med. Sølle 24.695 kroner adskilte ham fra nummer 2. 

Men selvom Casper Gammeljord førte spillet i over halvdelen af tiden, så mener han ikke, at det kun skyldtes dygtighed og en god strategi. Faktisk det stik modsatte. 

"Den vigtigste faktor i Vueltaspillet er absolut held. Hvis man ikke kommer ordentligt fra start, så kan man lige så godt droppe at hente det. Man er nødt til at følge med i løbet og læse optaktsguides og andet på diverse sites på nettet," siger han 

Det er vigtigt, at man løbende orienterer sig om nyheder i Vueltaen, og hvis man vil have realistiske chancer for at vinde det hele, bør man også holde øje med rytterne på sociale medier og i lokale medier. Ligeledes kræver det også en del research, inden etapeløbet starter. 

"Held er helt sikkert en vigtig faktor, men det er også en god ide at kigge på holdenes og den enkelte rytters udmeldinger på for eksempel Twitter, Instagram og Facebook, hvor de kan kommentere på, hvem de kører for på etapen, eller om en specifik rytter går efter at komme i udbrud," siger Casper Gammeljord. 

Udmeldingerne kommer som regel ikke i særlig god tid, og derfor sætter Casper Gammeljord først sit endelige hold helt op til deadline på de forskellige etaper. 

Anderledes pointsystem

Det siger næsten sig selv, men Casper Gammeljord pointerer alligevel, at det er vigtigt, at sætte sig ordentligt ind i pointsystemet. Både for selve managerspillet, men også for løbet. Pointgivningen til Vueltaen er nemlig ikke den samme som til Tour de France. 

"Pointsystemet er anderledes i Vueltaen end i Touren, hvor der gives det samme antal point på bjergetaper som på spurtetaperne, og når der er så mange etaper, der slutter med en stigning eller er en bjergetape, så er det typisk klassementsfolkene, der kommer til at ligge højt placeret i pointkonkurrencen,” siger Casper Gammeljord med henvisning til, at klassementsryttere som Quintana, Valverde og Froome blev hhv. 2, 3 og 4 i pointkonkurrencen. 

Blandt andet derfor ser man heller ikke særligt mange af de store sprintere stille til start i Vueltaen. Det er simpelthen for hårdt et løb for dem, der er for lidt at køre om, og de får for svært ved at komme med over bjergene undervejs i løbet. 

"Sprinterfeltet til Vueltaen er meget lidt attraktivt, da selve løbet ikke appellerer til dem. Der er stort set stigninger på alle etaper, og på flere af de flader etaper, vil der komme en lille stigning før mål, som tilgodeser en anden type rytter end den klassiske sprintertype," siger Casper Gammeljord.  

Til dette års Vueltaspillet har holdet.dk* foretaget to regelændringer. Man må maks deltage med 20 hold i spillet, og så bliver bankrenten sat ned fra 1 procent til 0,5 procent. Sidstnævnte er sat ned for at gøre det mere attraktivt at foretage udskiftninger og satse i stedet for at beholde sine ryttere og tjene på bankrenten. 

Hvilken taktik til udbrudsetaper?

Etapeprofilerne til Vuelta a España har en masse stigninger, og der er kun få sprinteretaper. De mange kuperede etaper øger sandsynligheden for udbrud. Sidste år havde et udbrud på 13. etape over en halv time til feltet, og det gav en masse minuspoint i managerspillet, da det kan være svært at forudsige, hvem der rammer et udbrud.

Men hvordan sætter man egentlig sit hold til en udbrudsetape? Det kommer an på, hvordan etapen inden har været, forklarer Casper Gammeljord. 

Lad os tage et eksempel: 10. etape er en sprinteretape, hvorefter 11. etape ligner en oplagt udbrudsetape. 

"Jeg ville i det tilfælde sætte et hold, der halvt består af klassementsfolk, der giver point, fordi de ligger nummer 1-10 i den samlede stilling, og så ville jeg ud fra optakter, artikler og bookmakernes odds se, hvem der vurderes til at være blandt rytterne i et udbrud, og så vælger jeg halvdelen af mit hold med den type rytter," siger Casper Gammeljord. 

Men hvis 10. etape i ovennævnte eksempel var en etape, hvor det var klassementsfolkene, der præsterede, og ens hold deraf bestod af mange klassementsryttere, så ville Casper Gammeljord ikke ændre på sit hold. Dermed ville han spare på transferudgifterne, stadig få point for sine ryttere i top 10 i den samlede stilling, og uden den risiko det er at at bruge dyre penge på en rytter, der måske ikke kommer med i et udbrud. 

Det kedelige valg? Måske, men sikkert spil kan føre ens hold langt i spillet. Hvert fald når man ligger godt til. Er situationen den, at man er mange point bagud, ja - så skal der foretages risikable beslutninger for at indhente holdene i toppen. 

"Ham alle vælger, bliver man nødt til at fravælge i håbet om at komme tilbage i spillet. Det er dog med risiko for at falde endnu længere tilbage, men om jeg bliver nummer 111 eller 10.000, er jeg ligeglad med, for begge placeringer giver ingen pengepræmier alligevel," forklarer Casper Gammeljord. 

Når Casper Gammeljord skal vælge kaptajn, så bliver det sikre valg foretaget. Medmindre der er en klar favorit til dagens etape, som man så det med Marcel Kittel under Tour de France. Ellers bliver kaptajnen på holdet den rytter, der ligger nummer 1. Det giver nemlig 50.000 kroner at være i førertrøjen og 100.000 kroner for at ligge nummer 1, når en etape er afsluttet.  

Læs også Jesper Carstens optakt til Vueltaen her

Du kan også deltage i konkurrencen om en guld+ gavekortskode - læs mere her.