The Guardian mener at vide, at den britiske spillemyndighed blev advaret som farerne ved Football Index’ forretningsgrundlag allerede i januar 2020. 

Den 11. marts bragte vi her på BetXpert en artikel omhandlende store problemer med Football Index og deres forretningsgrundlag. Football Index er et spil, hvor du kan købe ”aktier” i rigtige fodboldspillere og på den måde tjene lidt, hvis dine spillere klarer sig godt på banen såvel som i medierne. 

I artiklen fra den 11. marts lyder det, at mange brugere af Football Index har mistet titusindvis af britiske pund – nogle helt op til 500.000 kroner. Dette forårsaget af, at Football Index for et par uger siden ændrede nogle af spillereglerne. Én af de mest markante ændringer var, at de som en konsekvens af en dårlig økonomi måtte skære ned på de såkaldte dividender, som brugerne løbende får udbetalt, når spillerne klarer sig godt. 

Det fremgår også af artiklen, at James Grinds, grundlægger af The Big Step, som er en organisation, der har fokus på forholdet mellem fodbold og pengespil, mener, at det store fald i værdier vil ”forårsage selvmordsforsøg”. Dette fordi folk har investeret livsopsparinger i Football Index. Livsopsparinger, der nu enten er gået op i røg eller er blevet kraftigt decimeret. 

The Gambling Commission var advaret

Herhjemme har vi Spillemyndigheden, som er ansvarlig for at tilstede og fratage spiludbyderne en spilletilladelse. Den britiske pendant hertil hedder The Gambling Commission, og det er dem, der har givet Football Index deres britiske spillelicens. 

Flere røster har ytret sig negativt om, at Football Index overhovedet fik en spilletilladelse i første omgang for cirka fem år siden. Nu melder The Guardian, at den britiske spillemyndighed var blevet advaret om Football Index’ tvivlsomme forretningsgrundlag tilbage i januar 2020. 

Mediet melder, at de har set en rapport, udarbejdet af en ekspert i spillebranchen, som gør det klart overfor The Gambling Commission, at Football Index’ forretningsmodel er baseret på et uholdbart og meget risikabelt pyramidespil-lignende fundament. 

Først og fremmest går der en kritik på Football Index’ ”bevidste taktik” om at give brugerne et falskt indtryk af, at her er tale om et egentligt aktiemarked, en investering, og ikke et spilleprodukt. 

Der rejses endvidere bekymring over de dividender, som Football Index løbende betaler brugerne, når deres spillere klarer sig godt. Ikke mindst faktum, at disse dividendbeløb stiger, hver gang der købes ”aktier” i en spiller, har givet anledning til et rødt flag, lyder det i rapporten. Dividendbeløbene menes tilbage i januar 2020 at have kostet Football Index over én million pund om måneden, svarende til lidt over 8,5 millioner kroner. 

Disse enorme beløb kan man ifølge rapporten kun dække ved ”konstant at sælge nye andele til nye brugere”. Det forlyder videre:

”Skulle der komme et stop eller et fald af nye brugere, vil firmaet hurtigt finde sig selv i en situation, hvor det ikke længere er i stand til at betale brugerne deres dividendbeløb.”

Med denne model er der lagt i kakkelovnen til, at Football Index vil møde økonomiske problemer, og at nogle enkelte spillere vil formå at få deres penge ud, mens andre vil tabe det hele, lyder det efterfølgende i rapporten ifølge The Guardian. En forudsigelse, der desværre lige nu ser ud til at holde stik. 

The Gambling Commission: Først nødvendigt nu

Den 11. marts suspenderede The Gambling Commission således Football Index’ spilletilladelse som følge af de nylige begivenheder. Spillemyndigheden har i deres udmeldelse herom helt udeladt at nævne noget om de advarsler, de fik for snart halvandet år siden.

”Vi har suspenderet spilletilladelsen den 11. marts, da dette var første gang, at vi havde tilstrækkelig bevis for, at der var grund til at være bekymret for situationen.”

Du kan finde The Guardians artikel, hvor du kan læse om flere punkter i rapporten, her.