Betbuzz er det seneste skud på stammen af danske bookmakere. Med et helt andet fokus end de større, etablerede bookmakere forsøger Betbuzz at aktivere netværket omkring aktører i danske sportsklubber på alle niveauer. Størstedelen af overskuddet fra kampene går til klubberne selv. 

De fleste har prøvet det. At have spillet på en bestemt spiller som første måscorer i en kamp for så at se ham misbruge chance efter chance og krone det ved at høvle et straffespark over mål, inden han bliver udskiftet efter 55 minutter ved stillingen 0-0. 

Og selv når ens valgte spiller ikke har været i nærheden af at have en afslutning i kampen, er det sjældent tilfredsstillende at måtte sande, at man igen har hældt penge ud ad vinduet på et væddemål, der ikke gik hjem. Men det vil en ny bookmaker lave om på. 

Betbuzz er en ny operatør på det danske marked, som har forsøgt at angribe betting fra en alternativ vinkel. Tanken er at lade klubberne sætte rammerne for væddemålene og løbe med størstedelen af overskuddet, så der skabes en oplevelse af, at man har støttet den lokale klub, selvom man taber på sit væddemål.  

Vil gerne aktivere farmor og mormor 

Betbuzz har været i luften siden begyndelsen af april med stort fokus på amerikansk fodbold – bl.a. fordi den nye bookmaker er blevet officiel sponsor for den bedste danske række, National Ligaen. Planen er at dække en lang række af nichesportsgrene samt at få foden indenfor i klubber på alle niveauer i de større sportsgrene. Medstifter og CMO i Betbuzz, Simon Taylor, sigter efter en helt anden målgruppe, end de klassiske bookmakere gør. 

"Vi vil gerne aktivere mormor og farmor. Spillere og gamblere er jo oftest nogen, der eksempelvis besøger BetXpert, og som prøver at finde høje odds og prøver at lave penge på det. Vi går lidt mere efter aktørernes venner og familie, som måske synes, at det kan være meget sjovt at have lidt lir på en kamp. Vi vil jo gerne have, at det også er sjovt at tabe, fordi pengene går til klubben," siger han til BetXpert. 

Simon Taylor kommer selv fra foreningslivet. Han kalder Betbuzz for et værktøj, som sportsklubberne kan bruge til at supplere deres økonomi og henviser til, at det generelt kan være svært at få det til at løbe rundt i foreninger og klubber, der i de fleste tilfælde er afhængige af frivillige ildsjæle.  

Sådan fungerer Betbuzz 

Det er klubberne, der bestemmer alle detaljer i væddemålene. Eksempelvis kan en Serie 4-klub i forbindelse med en kamp oprette et event via Betbuzz, hvor der kan spilles på hjemmeholdets første målscorer eller kampens resultat for et fastlagt beløb - for eksempel 50 kroner.

Hvis 12 mennesker spiller på den givne kamp, vil der altså være 600 kroner i puljen. 20 % af disse går til klubben, mens resten går til den eller dem, der vinder på spillet.  Og hvis ingen har ramt rigtigt, går hele puljen til klubben. Af det beløb, der går til klubben, tager Betbuzz 30 %. 

"Vi er stadig i en meget indledende fase, men der et blevet taget rigtig fint imod det. Og så kan vi se, at dem, der har vundet nogle små puljer, synes, at det er meget sjovt, og de kommer lidt igen. Klubberne skal lige fange det, men der kommer flere og flere til," siger Simon Taylor, der håber, at udviklingen går hurtigere, når sæsonen starter op igen i de fleste sportsgrene efter sommerferien. 

Klubberne skal sælge den gode historie 

Simon Taylor og resten af holdet bag Betbuzz arbejder stadig på at få udbredt kendskabet til siden. Udover sponsoraftalen med National Ligaen har Betbuzz lavet samarbejdsaftaler med Volleyball Danmark og Dansk Floorball Union, og derudover har man fået samtykke fra de officielle forbund i større sportsgrene som fodbold, håndbold og basketball til at kontakte klubberne. 

Simon Taylor håber, at klubberne selv vil stå for at levere den primære del af omtalen ved eksempelvis at promovere en kommende kamp, hvor al overskuddet går til et ungdomshold, der skal have nye spilledragter, eller et hold, der skal spille en turnering i Spanien. 

Ved særlige lejligheder planlægger Betbuzz at tage ud med en stand på forskellige stadions og i sportshaller og tage imod væddemål, så folk får fornemmelsen af at stå med en kupon i hånden, mens de ser kampen. Forhåbningen er, at det vil generere flere spil på kampene.  

Ingen matchfixing her 

I løbet af forberedelses- og opstartsfasen er Simon Taylor gentagne gange blevet spurgt ind til, om han ikke er bekymret for at bryde DIFs matchfixing-regulativer. Det har været en vigtig del af det forberedende arbejde at sikre, at der ikke er noget af sætte en finger på, og Simon Taylor er ikke bekymret. Han har både afstemt med Spillemyndigheden og DIF undervejs, og så længe Spilleloven overholdes, og så længe ingen spillere, trænere, dommere eller andre officials spiller på kampe, de selv er indblandet i, er der ikke noget i vejen.

DIF har bekræftet overfor BetXpert, at det også er i orden at spille på kampe i den række, man selv spiller i, og det er kun DBU, der har skærpet de regler. 

Det betyder, at der ikke er noget, der forhindrer, at man som spiller i en bestemt række spiller på konkurrenternes kampe, hvis man eksempelvis kender nogle af spillerne, eller mener, at man har særlig indsigt i en bestemt kamp. I 2014 strammede DBU dog reglerne, så det blev forbudt både på elite- og amatørniveau. I alle andre sportsgrene er det dog tilladt.

"Og så er det jo klubberne, der sætter niveauet, og det er nok de færreste, der vil kræve, at folk spiller 1000 kroner. De vil sandsynligvis vælge et beløb på cirka 50 kroner, hvor alle kan være med," siger Simon Taylor. 

Han oplyser, at www. betbuzz.dk i øjeblikket er ved at få en tiltrængt overhaling, og at den nye side, som endnu ikke har en launch-dato, vil have et væsentlig pænere look og en række nye features, som bl.a. vil gøre det muligt at lave personlige tilpasninger for både hold og brugere.