Hvem vinder Australian Open (17.-30. jan.)? Læs optaktsartiklen der gennemgår favoritterne og outsiderne, på både herre- og kvindesiden. Og hold øje med BetXperts tips...

 

Se optakten til herrernes Australian Open 2017 her

 

Da vi gik fra 2010 til 2011 gik vi ikke bare ind i et nyt år, vi tog også fat på en ny tennissæson. Natten til mandag (dansk tid) tager denne tennissæson for alvor fart, når årets første Grand Slam indledes i Australien.

 

På herresiden er der lagt op til kamp mellem “the usual suspects”, mens kvinderne, efter afbud fra Serena Williams, skal have kåret en ny vinder. Bliver det mon til den første Grand Slam-gevinst for den danske verdensetter, Caroline Wozniacki?

 

Næppe, ifølge BetXpert-tennismand Nikolaj Petersen der har skrevet følgende AO-optakt der gennemgår favoritterne og outsiderne på henholdsvis herre- og damesiden.

 

Tips

BetXpert har netop hentet to nye tenniseksperter ind. I løbet af Australian Open vil de løbende udlægge spilforslag (de første tips udlægges i aften/nat) .

 

Find dem her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud) :

 

Nikolaj Petersen

 

Rasmus Jensen

 

Man kan også se tippene på BetXperts forside.

 

Vinder-odds

Herrer

Nadal: 3,0 24hPoker

Federer: 3,0 Sportingbet

Murray: 9,5 10Bet

Djokovic: 11,05 Pinnacle

Söderling: 22,68 Betsafe

Davydenko: 67,0 10Bet

 

Kvinder

Clijsters: 3,5 NordicBet*

Henin: 6,5 Betsson*, Betway, Centrebet

Wozniacki: 10,0 Centrebet

Zvonarova: 12,5 24hPoker

Sharapova: 21,0 Centrebet

V. Williams: 26,01 Pinnacle

Petkovic: 81,0 Centrebet

 

Links

Turneringens officielle website: http://www.australianopen.com/en_AU/index.html

 

Mændenes lodtrækning kan findes her:

http://www.australianopen.com/en_AU/scores/draws/ms/index.html

 

Kvindernes lodtrækning findes her:

http://www.australianopen.com/en_AU/scores/draws/ws/index.html

 

 

HERRERNE

Lad os først fokusere på herresiden, hvor der er lagt op til kamp imellem de 4-5 sædvanlige favoritter. Og det bliver formentlig en meget hård kamp. Australian Open er nemlig nok den mest åbne af alle de 4 Grand Slams.

 

Inden for de sidste 3 år har de fire klassiske top4-spillere (Federer, Nadal, Djokovic og Murray) således været i finalen og så har det sågar også været tre forskellige spillere der er løbet af med sejren. Så selvom vi nok finder vinderen blandt disse fire spillere igen, så er det altså svært at spå om hvem det helt præcist bliver.

 

Favoritterne

Roger Federer (seedet 2) - Selvom Federer har overladt førstepladsen på verdensranglisten til Nadal, så må schweizeren alligevel siges at have en lille favoritværdighed i Melbourne. Federer vandt nemlig ganske overbevisende novembers sæsonfinale i London, ligesom han i den nye sæson lagde ud med at vinde en stærkt besat turnering i Doha.

 

Desuden er Federer forsvarende mester, og med 4 sejre i de sidste 7 års australske mesterskaber, må man sige, at han ved hvad der skal til.

 

Vi kender alle Federers spillestil, der i høj grad er bygget op omkring et formidabelt fodarbejde. Træthed sent i femsæts-kampe har typisk været grunden til de nederlag han har lidt, da der tabes fokus i fodarbejdet og han derfor forsøger nogle slag han ikke er i position til.

 

Rafael Nadal (1) - Som verdensetter vil der altid være et stort forventningspres på én, når man møder op til en turnering. For Rafael Nadal forholder det sig heller ikke anderledes. Enorme forventninger er der berettiget til spanieren, der egenhændigt fjernede verdens bedste tennisspiller nogensinde, Roger Federer, fra hans trone.

 

Nadals kontrabaserede spillestil passer godt til Australian Open, der er en af de langsommere hardcourt baner.

 

Ligesom Federer deltog Nadal i Doha, hvor indsatsen dog bar præg af, at han var tidligt i sæsonforberedelserne.

 

Netop Nadals form kan blive problemet, da han efter store knæproblemer, har måtte skrue lidt ned. Således er det oplagt at tro, at han fysisk først topper omkring Roland Garros og Wimbledon. Andet vil gøre det svært for ham at opnå et tilfredsstillende resultat til US Open.

 

Andy Murray (5) - For Andy Murray vil denne sæson igen være året, hvor han vil forsøge at få sin første Grand Slam sejr. For selvom han har været i finaler, så har han endnu ikke levet op til forventningerne på det plan.

 

Ligesom ved Nadal, passer banens tempo godt til Murrays ligeledes kontrabaserede spillestil. Skotten kan løbe de fleste af modstanderens slag op, men testen bliver om han omsider har udviklet offensiven nok til at gå hele vejen.

 

Novak Djokovic (3) - Personligt har jeg altid haft et godt øje til serberen Djokovic, der dog kun har én Grand Slam sejr til dato. Den kom netop i Australien Open, hvor han i 2008 gik hele vejen med finalesejr over Jo-Wilfried Tsonga.

 

Djokovic har siden denne sejr kæmpet lidt med stabiliten i især serven, der dog er på vej tilbage. Interessant nok er Djokovic statistisk set en af de allerbedste til at modtage serv, hvor han får næsten alt tilbage.

 

Ser man på hvilket tempo han kan spille i, er han det tætteste vi er kommet på en ny Federer til dato. Men stabiliteten mangler, hvor det især ofte går galt på de afgørende bolde i de helt store kampe. Det kan igen i år blive problemet.

 

Outsiderne

Robin Söderling (4) - Siden svenske Söderling teamede up med træner Magnus Norman I 2008, har han været imponerende. Hans stort anlagte spil omkring serv og tunge grundslag, kan og har givet alle spillere på touren problemer.

 

Men selvom jeg godt kan lide Soderling på de lidt langsommere underlag, da han har relativt store sving, så har han endnu ikke leveret noget som helst i Australian Open. Sidste år var der store forventninger, men det var en meget formsvag Söderling der mødte op i Melbourne.

 

I år har han allerede vundet opvarmningsturneringen i Brisbane, så måske vi kan forvente os noget stort af svenskeren i år? Og det selv om han ikke længere trænes af Norman; deres veje skiltes I december.

 

Tomas Berdych (6) - Berdych fik sidste år omsider udlevet sit potentiale, hvor det blev til flotte runs i både Roland Garros og Wimbledon. Han sluttede dog sæsonen meget dårligt af, hvilket et første runde exit i US Open fortæller alt om og det virker som om han stadig har lidt selvtillidsproblemer ovenpå dette.

 

Men man bliver nødt til at respektere en spiller der sidste sæson gjorde det så flot i to ud af de fire Grand Slams og som i øvrigt siges at være bedst på hardcourt. Jeg kan dog bedre lide hans chancer på hurtigere hardcourt baner.

 

Andy Roddick (8) - Amerikaneren har efter at have fået Larry Stefanki ind om træner, opbygget en mere defensiv spillestil. Han har smidt nogle kilo og er blevet mere bevægelig, men samtidig har det taget noget af den tidligere massive power væk.

 

Roddicks chancer afhænger meget af serven, der skal give de nemme point. Bliver det en kamp fra baglinjen mod de bedste, så har han næppe en chance.

 

Gael Monfils (12) - Denne unge franskmand er noget af et unikum. Grundet et stort fysisk potentiale, kan han blive en dominerende spiller på touren. Han er ekstremt hurtig og dækker banen godt, men har samtidig en stor serv (både kick og almindelig) og især en stærk forhånd.

 

Monfils største problem er dog den manglende stabilitet og så kæmper han stadig meget med at vælge de rigtige slag.

 

Jo-Wilfried Tsonga (13) - Skaderne har haglet ned over Tsonga, der dog ikke må undervurderes pga. hans hårde serv og flotte spil, når han da ellers løber fremad.

 

Han er primært nævnt blandt outsiderne, fordi han i 2008 spillede sig til finalen. Kan han ramme det niveau igen, så vil han være en farlig modstander for alle.

 

Nikolay Davydenko (23) - Russeren fik en meget skuffende sæson sidste år, hvilket skulle være fordi hans træner og bror, Eduard Davydenko, valgte at kvitte tjansen hos broderen for i stedet at hellige sig sin egen søns tenniskarriere. I stedet blev hans kone officielt træner!

 

Davydenko viste dog et virkeligt højt niveau sæsonen inden, hvor han i den grad udfordrede de allerbedste. I starten af denne sæson har vi også set gode tendenser fra ham.

 

Hans hurtige ben, høje tempo og evne til at slå vindere på det meste, gør ham giftig. Men serven har altid været en stor akilleshæl for ham, ligesom han kan komme ind i stimer med mange kostbare uprovokerede fejl.

 

Juan-Martin Del Potro - Store og stærke Del Potro er omsider tilbage efter han i 2009 på imponerende vis sluttede sæsonen af med at vinde US Open. 2010 blev et mareridt for Del Potro, der aldrig fik gang i noget som helst pga. en håndledsskade.

 

Vi ved ikke om Del Potro nogensinde kommer tilbage til toppen, men hans store serv og kraftfulde spil fra baglinjen, hvor især den massive forhånd tager kegler, skal man aldrig undervurdere. Del Potro er ligeledes en indædt fighter, der mentalt har redskaberne til at blive en stor mester.

 

Men formen er tvivlsom. Han har i denne sæson deltaget i en turnering, hvor det blev til en sejr og et nederlag. Sejren var over ustabile Feliciano Lopez i tre tiebreaks, hvor Del Potro måtte redde en matchbold i 2. sæt. I 3. sæt var det dog en meget træt Del Potro der fik vundet efter at have reddet adskillige breakbolde, hvilket formentlig også gjorde at han ikke havde det store at sige i den næste kamp.


Fernando Verdasco (9) - Det er ren og skær respekt, der gør at Verdasco er med her blandt outsiderne. Han har et meget stort anlagt spil og kan slå vindere alle steder på banen, men har desværre en tendens til at overforcere lidt når det bliver tæt.

 

Han gik i 2009 i semifinalen i Australian Open, hvor kun en storspillende Nadal formåede at afvise ham efter 5 sæt på over 5 timer.

 

Desværre så Verdasco ret skadet ud tidligere på ugen i en opvarmingsturnering, hvor hans ankel var tapet gevaldigt op.

 

Hold også øje med

Derudover er der gode spillere som David Ferrer (7), Mikhail Youzhny (10), Jurgen Melzer (11), Marin Cilic (15), Sam Querrey (18), Stanislas Wawrinka (19), Ernests Gulbis (24) David Nalbandian (27), Richard Gasquet (28) og Gilles Simon, som alle kan være farlige modstandere på dagen.

 

Det kendetegner dog dem alle, at de nok må vurderes at mangle den sidste klasse eller stabilitet til at kunne gå hele vejen.

 

 

KVINDERNE

I kvindetennis handler en del om Williams-søstrene, hvilket det har gjort i snart mange år. Med Venus’ fremskridende alder og en-dimensionelle spillestil, er fokus primært på Serena Williams. Hun er den man skal slå, hvis man vil noget i en tennisturnering.

 

I dette års Australian Open er Serena dog sat ud med skade, hvilket giver nogle af de andre, fx danske Wozniacki, chancen for at få en Grand Slam-titel på CV’et. Feltet er meget åbent, men der er trods alt nogle enkelte spillere der stikker hovedet lidt længere frem end de andre.

 

Favoritterne

Kim Clijsters (seedet 3) - Belgiske Clijsters har efterhånden sat sig på tronen som førsteudfordrer til Serena Williams i de store turneringer. Det er godt nok ikke historien, hvis man kigger på verdensranglisten, men det skyldes primært at Clijsters, ligesom Williams i øvrigt, spiller meget få turneringer.

 

Clijsters er en svær størrelse. Hun har en fremragende defensiv, hvor hun med sine hurtige ben og smidighed når ud til rigtig mange bolde. Men hun er på ingen måde en-dimensionel, da hun samtidig kan spille meget offensivt og slå vindere fra hele banen. Hvad gør hende så bedre end de andre? Formentlig at hun magter at spille i et meget højere tempo end mange af de andre piger.

 

Hun har dog også en tendens til at spille i stimer, hvilket er hendes største svaghed. Får en modstander for meget momentum ud af en Clijsters-stime med mange uprovokerede fejl, så kan det vende kampen. Ligeledes er hendes serv meget svingende.

 

Caroline Wozniacki (1) - Den danske darling leder der indtager førstepladsen på verdensranglisten efter et flot 2010, forsøger nok en gang at tilspille sig den første Grand Slam titel, når Australian Open begynder.

 

Hun er meget diskuteret særligt i det danske, hvor folk ikke kan blive enige om hvor vidt hun er en berigelse til sporten eller ej (og om hun er en værdig verdensetter). Wozniacki byggede karrieren op igennem en stærk defensiv, men er langsomt begyndt at bygge på det offensive. Således er både serv og forhånd blevet markant stærkere indenfor det sidste år.

 

Om det er nok i år, finder vi ud af, men jeg tror personligt at det er ambitionen at Wozniacki i højere grad skal ramme topformen til de andre Grand Slam-turneringer. Dette kunne forklare, at hun for cirka en uge siden røg ud i første kamp i Sydney til Dominika Cibulkova, hvor niveauet ikke skulle have været alt for godt.

 

Vera Zvonareva (2) - Mentalt ustabile Zvonareva fik omsider styr på alle sine dæmoner i sidste sæson, hvor hun gik i to Grand Slam finaler.

 

Zvonareva er en all round dygtig spiller, der langsomt spiller sig til åbninger hos modstanderen fra baglinjen. Hun har virkelig nogle flotte og veludførte grundslag, der på dagen kan udmanøvrere de fleste.

 

Hendes største problem er at hun har meget svært ved at skifte taktik, hvis det hun foretager sig ikke fungerer på dagen. De mentale problemer, der til tider førte til tuderi under kampene, har hun dog lagt bag sig.

 

Venus Williams (4) - Storesøster Williams har aldrig vundet Australian Open, hvilket formentlig skyldes hendes meget en-dimensionelle spillestil. Venus vil slå vindere på alt, hvilket koster på de langsommere underlag, hvor modstanderen har mulighed for at få flere bolde tilbage til amerikaneren. Dette medfører at hendes fejlprocent stiger markant, hvilket ofte er den afgørende faktor i kampene.

 

Man kan godt ærgre sig over at Venus aldrig har lagt spillestilen om til det mere tilbageholdende, da hun - om muligt - er endnu mere atletisk end sin søster.

 

Justine Henin (11) - Belgisk tennis mistede en del da først Clijsters valgte at stoppe karrieren og sidenhen Henin, men da Clijsters så valgte at vende tilbage, kunne Henin heller ikke dy sig.

 

Det kan objektive tennisfans være glade for, da Henin på mange måder beriger kvindernes tour. Hun skiller sig ud i mængden af hårdtslående spillere, ved at byde ind med sit kolossale slagrepetoire. Henin er på mange måder kvindernes pendant til Federer, da hun ligesom Federer er en meget elegant spiller, der kan levere noget - til tider – guddommeligt.

 

Men den manglende højde og drøjde er igen og igen blevet udstillet, hvilket er grunden til at en så elegant tennisspiller som Henin ikke har flere titler på CV’et.

 

Maria Sharapova (14) - Det er svært at spå om hvor Sharapova befinder sig på nuværende tidspunkt, men hun har i hvert fald udset sig Australian Open som springbrættet tilbage til verdenstoppen. Vi mødte hende første gang som 16-årig i Wimbledon, hvor hun imponerede alt og alle med sin offensive spillestil og store power (og irriterede en del med sin høje stønnen).

 

Hvad er gået galt siden? For det første har Sharapova været plaget af skader, hvor særligt en skulderoperation og en påtvunget ændring af servebevægelsen har kostet meget på serven, der gav mange flere nemme point før i tiden. Derudover har modstanderne opfattet at hun er meget stor og tung, hvilket gør hendes defensive evner begrænsede.

 

Lader man Sharapova diktere spillet skal man håbe hun har en dårlig dag med mange fejl - ellers er det oplagt at få hende ud at løbe. Begge ting koster hende i disse år mange afgørende kampe.

 

Outsiderne

Samantha Stosur (5) - En australsk topspiller i den australske Grand Slam, det må da næsten være et godt mix, skulle man tro. Sandheden er dog at Stosur aldrig er nået længere end fjerde runde i Australian Open. Derimod har hun skabt de flotteste resultater på gruset i Roland Garros, hvilket skyldes at hendes store kickserv der får større effekt.

 

Kickserven er nemlig et af hendes største våben, ligesom forhånden, når hun er i position, er ganske svær for modstanderne at håndtere.

 

Hendes baghånd er derimod svag og alt for ofte et decideret transportslag, hvilket modstanderne ofte formår at udnytte. Derudover er hun ikke altid god nok til at flytte sig godt nok i position til slagene, før hun sender dem afsted, hvilket koster nogle unødvendige uprovokerede fejl.

 

Francesca Schiavone (6) - Schiavone dukkede lige pludselig op og vandt Roland Garros sidste år, hvilket overraskede de fleste. Hun er en taktisk meget klog spiller, der med sit brede repetoire kan frustrere mange.

 

Hun kan spille offensivt, men er primært kendt for sin kontratennis, hvor hun flot udnytter modstanderens fart. Dog drunker hendes kvaliteter nogle gange i modstanderens power.

 

Jelena Jankovic (7) - Serbiske Jankovic har prøvet at være nummer 1 på verdensranglisten, men har endnu ikke vundet en Grand Slam. Hun er rigtig dygtig defensivt, hvor hendes kontratennis virkelig kommer til sin ret.

 

Men lige så flot det er defensivt, lige så meget halter det ofte offensivt. Særligt serven er et stort problem, hvor modstanderne ofte kan straffe at den ofte bare er et transportslag. Man skal ikke tage noget for givet mod Jankovic, men samtidig lader hun til at mangle den sidste styrke i offensiven til at tage det sidste skridt.

 

Victoria Azarenka (8) - Den unge hvidrusser, Azarenka, er et stadig kun et stort talent. For selvom hun er placeret på verdensranglistens top10, så sidder man stadig med indtrykket af at hun kan blive meget bedre til at vælge sine slag.

 

Hun minder ellers lidt om Kim Clijsters, hvor hun ligeledes magter at spille i et virkelig højt tempo og kan slå vindere fra alle steder på banen. Men der skal altså bygges på evnen til sammensætte pointene korrekt igennem en hel og generelt tilføjes mere stabilitet.

 

Li Na (9) - Kinesiske Li Na vandt i fredags sin første titel, da hun besejrede Kim Clijsters i Sydney. Det viser at kineseren formmæssigt er klar til at give de største favoritter problemer i Melbourne.

 

Hun er en meget angrebsivrig spillertype, der derfor også ofte laver en del uprovokerede fejl. Defensivt er hun ikke helt uduelig, da hun med sine relativt hurtige ben dækker banen godt. Taktisk er hun dog meget en-dimensionel.

 

Marion Bartoli (15) - Bartoli er mest af alt kendt for sin noget uortodokse spillestil, som igennem årene har været meget karakteristisk ved at fungere mod nogle spillere og så fungere knap så godt mod nogle andre.

 

Bartoli svinger formmæssigt utrolig meget, men hun har i opvarmningsturneringerne været utrolig velspillende. Ligeledes ser hun mere fit ud end længe, hvilket giver grund til at tro at hun kan lave et flot resultat i årets Australian Open.

 

Det kræver dog at hun har fundet et modsvar overfor de spillere, der er god til at tvinge hende ned bag baglinjen og generelt få hende ud at løbe.

 

Svetlana Kuznetsova (23) - Kuznetsova har mange gange bevist hvor dygtig en spiller hun er, igennem alle de titler hun har vundet. Hun er både en dygtig spiller defensivt og offensivt, hvor det er svært at pege på rigtige svagheder.

 

Sidste sæson var meget skuffende for Kuznetsova, hvor resultaterne i den grad udeblev. I slutningen af sæsonen valgte hun at tage en pause, så hun kunne komme lidt væk fra tennis. I alt tre måneders pause, som Kuznetsova selv mener har givet hende det mentale overskud til igen at vinde kampe. Hun har dog altid været kendt for at choke, når tingene skal afgøres.

 

Andrea Petkovic (30) - Tyskeren er min egen personlige outsider. Hun har et meget stort anlagt spil, hvor både serv og grundslag kan gøre livet meget svært for modstanderne. I opvarmningsturneringerne har hun været utrolig velspillende og virker ligeledes til at have forbedret sin court coverage betragteligt.

 

Dog er hun stadig ikke synderligt imponerende, når hun skal løbe efter modstanderens bolde, ligesom hun indtil videre ikke har vist stabilitet nok til en to ugers tennisturnering.

 

Dinara Safina - Den tidligere verdensetter har tunge grundslag, der virkelig kan tage pusten fra de fleste. Efter en skadespause har hun dog haft problemer med at finde tidligere tiders niveau, hvor særligt serven har drillet.

 

Hun spillede imod Bartoli forleden og blev godt nok resultatmæssigt fejet af banen, men på banen var det meget tættere end som så. Safina viste en tydelig tennissult, ligesom hun til tider byggede sit spil rigtig flot op. På negativsiden er Safina en meget stor og tung spiller, hvilket begrænser de defensive evner meget.

 

Hold også øje med

Derudover kommer en gruppe spillere, der alle har potentialet til at gå rigtig langt, hvis de rammer topniveauet. Den gruppe tæller Shahar Peer (10), Agnieszka Radwanska (11), Nadia Petrova (13), Anastasia Pavlyuchenko (16), Aravane Rezai (17), Ana Ivanovic (19), Yanina Wickmayer (21), Flavia Pennetta (22), Alisa Kleybanova (24), Petra Kvitova (25), Dominika Cibulkova (29) og Jarmila Groth.

 

Ligesom på herresiden, er det dog spillere der umiddelbart enten mangler niveauet eller stabiliteten til at gå hele vejen.