Årets første Ardennerklassiker køres søndag. Læs cykelekspert Jesper Sørensens gennemgang af ruten samt favoritterne og outsiderne (vinder-odds listes også)...

Amstel Gold Race er det første løb af de tre Ardennerklassikere der køres inden for otte dage (onsdag gælder det Fleche Wallonne, og næste søndag Liege-Bastogne-Liege). De seneste to år har Philippe Gilbert været ganske suveræn i Amstel, men en del peger i retning af, at vi får en ny vinder i år.

Kun tre tidligere vindere stiller til start. Philippe Gilbert (2011 og 2010), Damiano Cunego (2008) og Fränk Schleck (2006). Førstnævnte og sidstnævnte har ikke vist særlig god form, mens Cunego har været med fremme i mange af de seneste løb, men omvendt har han de seneste år ikke virket rigtigt til at være med fremme i disse Ardennere længere.

Kigger man dog hurtigt ned over de seneste vindere, så er der et klart mønster. Lige siden 2002 har det været en rytter, der er særdeles stærk på korte stigninger, der har vundet, og i langt de fleste tilfælde har det været en eksplosiv en af slagsen. Tidligere har Zabel vundet løbet, men i 2003 ændrede man ruten, således at Cauberg blev finalen, og dermed er sprinternes chance minimal for ikke at sige ikke-eksisterende. Dog med én undtagelse: Oscar Freire. Spanieren vinder næppe, men han har forsøgt sig i mange, mange år, og har flere fine placeringer i løbet.

Løbet køres i Holland, og det sætter et helt umenneskeligt pres på Rabobank (der er også Vacansoleil, men ambitionerne og presset er størst på Rabobank). Det hollandske hold har dog ikke et klart bud på en vinder, da Gesink endnu ikke er helt skarp efter det brækkede ben, og derfor forsøger man sig blandt andet med danske Matti Breschel – men kan han følge Joaquim Rodriguez, Simon Gerrans og alle de andre? Næppe.

Tips

BetXperts cykeleksperter Jesper Sørensen og Jacob Nordestgaard udlægger tips til Amstel Gold Race. Følg dem her (hvor man kan skrive sig på deres mailinglister og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

http://www.betxpert.com/ekspert/jesper-sorensen

http://www.betxpert.com/ekspert/jacob-nordestgaard

BetXperts nye samarbejdspartner, Feltet.dk, vil også komme med tips. Disse kan, når de er klar, findes på denne side: http://www.betxpert.com/ekspert/feltetdk

Tips vil nok blive lagt på i løbet af lørdagen.

Vinder-odds

Joaquim Rodriguez: 6,0 Ladbrokes

Valverde: 8,5 Unibet*, Danbook

Sagan: 9,0 Ladbrokes

Gerrans: 12,0 Sportingbet

Gilbert: 17,0 Sportingbet

Sanchez: 17,0 Ladbrokes

Cunego: 21,0 Sportingbet

Evans: 26,0 Sportingbet

Freire: 30,0 Unibet*

Chainel: 250,0 Unibet*

De Waele: 250,0 Unibet*

Ruten

Men inden jeg går alt for dybt med at kigge på favoritterne, er det måske en idé lige at kigge på ruten. Der er dog ikke så meget i det, for der er reelt set kun to mulige scenarier: Enten angriber en rytter som Fränk Schleck (stærk på stigningerne, svag eksplosivitet og spurt) et stykke udefra, ellers bliver det hele afgjort på Cauberg.

Løbet måler 260 kilometer, og undervejs passeres der 32 stigninger, og det hele sluttes på Cauberg (1200 meter, 5,8 %). Før Cauberg-stigningen er det primært på Kruisberg (800 meter, 7,5 %), Eyserbosweg (1100 meter, 8,1 %), Fromberg (1600 meter, 4,0 %) og Keutenberg (700 meter, 9,4 %), der anses som de væsentligste stigninger, hvis man ønsker at angribe udefra. Kruisberg starter 22 kilometer fra Cauberg, mens Keutenberg slutter ca. 11 kilometer før Cauberg.

Det specielle ved løbet er dog, at det er én stor positionskamp. Vejene i Holland er meget smalle, og der bliver gået til stålet. Der er masser af sving, og sågar parkerede biler på ruten. Holland har været starten i flere Grand Tours de senere par år, og her har der været mange styrt – så hvis man ikke mestrer kunsten af at sidde langt fremme i lang tid, så får man det ualmindeligt svært denne dag i Holland.

Storfavoritten

Joaquim Rodriguez, Katusha

Af helt naturlige årsager kan jeg ikke sætte den forsvarende vinder, Philippe Gilbert, øverst. I stedet peger jeg på Joaquim Rodriguez, der ikke kun blev to’er sidste år, men som i år også har vist betydeligt bedre form end han gjorde for et år siden. Ikke nok med at han blev to’er i Baskerlandet Rundt (der for øvrigt havde en enkeltstart), så vandt han også to etaper undervejs ganske suverænt. Tidligere på året var han også stærk på Offida-etapen i Tirreno-Adriatico.

Spanieren har en hurtig afslutning, og kun fordi Gilbert sidste år var så uhyggelig stærk at han slog hul ned til resten, var det ikke Rodriguez, der vandt løbet.

Modsat sidste år, er der heller ikke de store tvivlsspørgsmål om kaptajnen hos Katusha. For et år siden havde de foruden Purito også Kolobnev, Ivanov og di Luca. I år er ingen af de tre sidstnævnte med i løbet, men i stedet har man Oscar Freire. Han skal dog ikke ud og angribe, og derved kommer der ingen potentiel låst situation, hvor Kolobnev/Ivanov er i angreb. Joaquim Rodriguez kører kun for sig selv, og kan Katusha holde det hele samlet, så har de en god mulighed for at vinde løbet.

Øvrige favoritter

Alejandro Valverde, Team Movistar

Hvis Joaqum Rodriguez ikke lever op til sin favoritværdighed, så har spanierne også et håb i Alejandro Valverde, der har vist god form i sin comeback-sæson. Han har dog ikke helt vist lige så meget på det seneste, men han kørte dog Klasika Primavera, hvor Visconti løb afsted med sejren, mens Valverde sad lige bag ham på andenpladsen.

Han har aldrig vundet Amstel Gold Race, men jeg synes nu, at han passer ganske godt til Cauberg-stigningen. Han har allerede taget fire sejre i år, herunder et par i lignende afslutninger som den under Tour Down Under og Paris-Nice, hvor han begge gange henviste Gerrans til andenpladsen.

Jeg er imponeret over hans comeback, men jeg kan ikke undgå at tænke, at han stadig mangler lidt – han har absolut vist gode takter, men hvordan er hans reelle styrke, når han møder en større modstand end blot Gerrans – som for øvrigt var hurtigere end ham i Paris-Nice?

Simon Gerrans, GreenEdge

Simon Gerrans har vundet Tour Down Under og senere Milano-San Remo, og nu satser han på Ardennerne – og det er hans rigtige terræn. Sidste år blev han nummer tre i Amstel Gold Race efter Gilbert og Joaquim Rodriguez, men i år virker han dog til at være en hel del stærkere.

Omvendt har han dog været i meget god form i meget lang tid. Allerede i januar var han i god form, og i marts var han tydeligvis også i god form. Siden sejren i Milano-San Remo har han dog taget det roligt, og han kørte ikke just sig fuldt ud i Baskerlandet Rundt.

Hvis han finder formen, der tidligere gav ham sejren i Milano-San Remo, så kan han helt afgjort godt være med fremme i løbet – umiddelbart regner jeg ham ikke som en oplagt vinderkandidat, men det var der omvendt nok heller ikke mange, der gjorde i Milano-San Remo.

Peter Sagan, Liquigas

Det er svært at vurdere Peter Sagan. Han er stadig meget ung, men talentet er simpelthen så kolossalt, at ikke meget ser ud til at kunne stoppe ham. Han vandt en etape i Tour of Oman (midtfebruar), en imponerende sejr i Tirreno-Adriatico (start/midtmarts) og han blev 4’er i Milano San Remo (midtmarts), 2 i Gent-Wevelgem (slutmarts), etapesejr i Tredage ved Panne (slutmarts) og dernæst en femteplads i Flandern Rundt (1. april).

En lang kurve med topresultater. Forleden deltog han i Brabantse Pijl, men udgik efter et styrt. Det skulle dog ikke være noget alvorligt.

Hvis han overlever stigningerne, så er han ufattelig farlig, da han har en god spurt. Jeg tvivler på ham, men jeg har svært ved at begrunde det med andet end at han er for ung, og dette argument skyder Sagan konstant til jorden. Før 2012 havde jeg måske bare peget på, at han blev en fremtidig Freire: Mere sprinter end puncheur, men han ligner efterhånden mere end sprinter og en puncheur. Han har styrken, og han har talentet – men er evnerne allerede til stede i år? I så fald bliver han et monster i fremtiden.

Philippe Gilbert, BMC

Belgiske Philippe Gilbert har vundet Amstel Gold Race de to seneste år, og finalen passer ham helt fortrinligt. Men der er ikke meget, der går i hans retning dette år, og selv regner han ikke med, at han kommer til at udgøre nogen trussel i løbet.

Det gør jeg egentligt heller ikke, men omvendt ville det være åndssvagt at afskrive ham helt og aldeles. Han har ikke vist meget, nej, og han har næppe gemt sig for at narre konkurrenterne – den er der ingen, der hopper på, og hvis han sidder med fremme, så vil alle alligevel holde øje med ham. Og han skal i den grad have fundet nogle gode ben, hvis han skal have kørt sig i topform siden Flandern Rundt. Men man skal aldrig sige aldrig.

Samuel Sanchez, Euskaltel

Mere formstærk har Samuel Sanchez set ud, men omvendt passer Cauberg-finalen ham nok ikke helt fantastisk – han ser formentligt mere frem til Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege, hvor han har kørt meget bedre.

Han har dog kørt ganske godt på det seneste, og han vandt således hele to etaper i Baskerlandet Rundt foruden den samlede sejr. Så formen er der, og han er Euskaltels bedste bud på en vinder: Men han mangler måske lige lidt for at kunne vinde på denne finale.

Damiano Cunego, Lampre

Damiano Cunego vandt Amstel Gold Race tilbage i 2008, men han har ikke vist meget i endagsløb meget længe. I stedet er han blevet en rytter, der kører meget stabilt i sine præstationer, men som meget sjældent vinder.

Kigger man på denne sæson, så er han blevet nummer 13 i Paris-Nice, 6 i Volta a Catalunya og 4 i Baskerlandet Rundt – så formen er der. I de sidste 2 spanske etapeløb, blev det sågar til seks top10-placeringer undervejs, men han har ikke hentet nogen sejr i denne sæson. Tættest på var han sidst i februar, da han blev 2’er i GP Lugano efter Eros Capecchi.

Kan han vinde Amstel Gold Race? Absolut. Men jeg tror, han skal angribe, for i en spurt levner jeg ham ikke længere så mange chancer, som man gjorde i 2008 og før denne periode.

Outsidere

Der er også en håndfuld andre ryttere, der bestemt har en chance i løbet. Kigger man først hos BMC, så har de. foruden Gilbert, Cadel Evansog Greg van Avermaet. Førstnævnte har dog aldrig brudt sig om Amstel Gold Race, og han foretrækker i den grad en afslutning som den i Fleche på onsdag. Så jeg tror, der bliver kørt for Gilbert og van Avermaet, og sidstnævnte har en fornuftig chance i en spurt op ad Cauberg, men han mangler en del styrke før han kan regnes som favorit.

Hos Liquigas har man Vincenzo Nibali foruden Peter Sagan. Italieneren skal dog nok satse på et angreb, fordi han i en finalespurt på Cauberg ikke har mange chancer.

Og så er der Thomas Voeckler, der ligeledes skal forsøge sig i et angreb – men i onsdags beviste han, at han har styrken til det, da han angreb et stykke udefra i Brabantse Pijl, og pludselig havde han vundet løbet med over et minut ned til Oscar Freire. Han har styrken til at angribe udefra, men i en spurt må han nøjes med en sekundær placering – vil han vinde, så skal han angribe, men hvem vil lade ham køre?

Og så er der også Oscar Freire, der forsøger at spurte sig hele vejen op ad Cauberg – det kan han ikke. På en god dag, så er podiet måske indenfor rækkevidde, men ellers er han altså næppe stærk nok til at vinde Amstel Gold Race.

Hvem skal man ellers holde øje med? Wouter Poels ville oprindeligt ikke have kørt Amstel Gold Race, sikkert fordi de små, smalle veje er et problem for ham. Fränk Schleck plejer at vise mere end han har gjort i år, og modsat Andy, så viser han sig altid, når han har formen, så jeg tviver på at han er stærk nok til at vinde denne gang. Amstel Gold Race er næppe hårdt nok for Andy Schleck, der også styrtede forleden.

 

Robert Gesink virker heller ikke til at have styrken, og jeg tvivler i det hele taget på Rabobank, der ellers satser på løbet. Boom og Breschel virker som de mest formstærke, men Amstel Gold Race er måske lige for svært for dem. Ryder Hesjedal blev for et par år siden nummer to i løbet, men han har ikke vist meget i denne sæson, så ham tvivler jeg også på.

To formstærke ryttere, der måske kan overraske lidt, er derimod Johnny Hoogerland, der i år ligner Vacansoleils kaptajn, mens også Dries Devenyns har vist god form på det sidste – de vinder næppe, men de kan godt snige sig langt frem i løbet, og er bestemt ikke ryttere, man bare sådan skal lade køre.