Den franske forårsklassiker Paris-Roubaix køres denne søndag. Læs Jesper Sørensens analyse af ruten og favoritterne - og se hans tips...

 

Læs Paris-Roubaix 2017 optakten her

 

Paris-Roubaix - "Helvede i Nord" (eller "En Forårsdag i Helvede", efter Jørgen Leths fremragende dokumentarfilm fra 1976) - er det tredje ”monument” efter Milano-San Remo og Flandern Rundt, men det adskiller sig fra begge.

 

Det franske løb er langt og det er fladt, men det er bestemt ikke nemt – hele 51,5 kilometers kørsel er der på brostenene, og hver eneste meter er ren og skær udskilning. Der er ingen, der efterfølgende vil udtale, at det var et let løb.

Stigningerne fra Flandern Rundt er væk, og i stedet er de erstattet af brostenspassager. Det får blandt andet Philippe Gilbert, Matti Breschel og Peter Sagan til at sidde over, men ellers er favoritterne mange af de samme som sidste uges Flandern Rundt.

 

Det er svært at forudsige løbets udvikling, for det afhænger af vejret. Bliver det regnvejr, så bliver det spektakulært. Bliver det solskin, så bliver det stadig interessant og underholdende, men rytterne kommer nærmere beskidte over stregen frem for dækket i ren og skær mudder, som vi tidligere har set det. Vejrudsigten lovede tidligere regn; det gør den – desværre – ikke længere.

Tips

BetXperts cykelekspert Jesper Sørensen har tips klar til Paris-Roubaix. Følg dem her (hvor man kan skrive sig på hans mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

Jesper Sørensen

Odds

Udvalgte vinder-odds (med forbehold for trykfejl/ændringer):

Boonen 2,68 Betfair*

Pozzato 7,5 Bet365*, Ladbrokes

Ballan 14,0 Betfair*

Chavanel 15,0 Bet365*

Hushovd 16,77 Betfair*

Ruten

Paris-Roubaix tager sin start i byen Compiegne, og altså ikke Paris (hovedstaden ligger cirka 70 km sydpå), og slutter en hel del senere i Roubaix, nær grænsen til Belgien.

 

Alt efter farten forventes det, at rytterne er i mål mellem kl. 16.28 og 17.06. Og de første 97,5 kilometer er der ingen brosten – det vil sige, at der i de sidste 150 kilometer er 27 brostenspassager. En tredjedel af de afsluttende 150 kilometer består altså af brosten.

De 27 brostenspassager ser ud som følger (stjernerne angiver sværhedsgraden):

27. Troisvilles à Inchy (efter 97,5 kilometer, 2,2 kilometer lang) ***

26. Viesly à Quiévy (efter 104 kilometer, 1,8 kilometer lang) ***

25. Quiévy à Saint-Python (efter 106,5 kilometer, 3,7 kilometer lang) ****

24. Saint-Python (Efter 111,5 kilometer, 1,5 kilometer lang) **

23. Vertain à Saint-Martin-sur-Ecaillon (efter 119,5 kilometer, 2,3 kilometer lang) ***

22. Capelle-sur-Ecaillon à Ruesnes (efter 126 kilometer, 1,7 kilometer lang) ***

21. Aulnoy-lez-Valenciennes – Farmars (efter 142 kilometer, 2,6 kilometer lang) *****

20. Farmars à Quérénaing (efter 145,5 kilometer, 1,2 kilometer lang) **

19. Quérénaing à Maing (efter 149 kilometer, 2,5 kilometer lang) ***

18. Maing à Monchaux-sur-Ecaillon (efter 152 kilometer, 1,6 kilometer lang) ***

17. Haveluy à Wallers (efter 163,5 kilometer, 2,5 kilometer lang) ****

16. Trouée d’Arenberg (efter 172 kilometer, 2,4 kilometer lang) *****

15. Millonfosse à Bousignies (efter 178,5 kilometer, 1,4 kilometer lang) ***

14. Brillon à Tilloy-lez-Marchiennes (efter 183 kilometer, 1,1 kilometer lang) **

14. Tilloy à Sars-et-Rosières (efter 185,5 kilometer, 2,4 kilometer lang) ***

13. Beuvry-la-Forêt à Orchies (efter 192 kilometer, 1,4 kilometer lang) ***

12. Orchies (efter 197 kilometer, 1,7 kilometer lang) ***

11. Auchy-lez-Orchies à Bersée (efter 203 kilometer, 2,6 kilometer lang) ***

10. Mons-en-Pévèle (efter 208,5 kilometer, 3,0 kilometer lang) *****

9. Mèrignies à Avelin (efter 215 kilometer, 0,7 kilometer lang) **

8. Pont-Thibaut à Ennevelin (efter 218 kilometer, 1,4 kilometer lang) ***

7. Templeuve – L’Epinette (efter 223,5 kilometer, 0,2 kilometer lang) *

7. Templeuve – Moulin de Vertain (efter 224 kilometer, 0,5 kilometer lang) **

6.  Cysoing à Bourghelles (efter 230,5 kilometer, 1,3 kilometer lang) ****

6. Bourghelles à Wannehain (efter 233 kilometer, 1,1 kilometer lang) ***

5. Camphin-en-Pévèle (efter 237,5 kilometer, 1,8 kilometer lang) ****

4. Carrefour de l’Arbre (efter 240,5 kilometer, 2,1 kilometer lang) *****

3. Gruson (efter 242,5 kilometer, 1,1 kilometer lang) **

2. Willems à Hem (efter 249,5 kilometer, 1,4 kilometer lang) **

1. Roubaix (efter 256,5 kilometer, 0,3 kilometer lang) *

De afgørende momenter i løbet, er naturligvis på de femstjernede områder. Men især Trouée d’Arenberg forventes at være afgørende, for allerede her kan vi måske forvente at favoritterne er nogenlunde isoleret, ser man bort fra Boonen og Ballan/Hushovd måske. Spørgsmålet er så om der køres fuld gas herefter,  eller om de tager det lidt roligt. Arrangørerne har dog forsøgt at gøre det her område til et nøgle-område, da de forud for sidste sæson indsatte et par passager meget tæt efter Arenberg-skoven, for at forsøge at åbne løbet helt herudefra – men jeg er ikke helt overbevist om at det fungerede efter hensigten sidste år.

 

Det er meget vitalt at komme stærkt ud fra Arenberg-skoven dog, da man kan sætte hinanden meget under pres. Et tænkt scenarie kunne have været, at Boonen var kommet ud af skoven med Terpstra, Chavanel og fx Steegmans, hvorimod Cancellara var isoleret. Så kunne man have brugt Steegmans til at sætte tempo i et længere stykke, hvorefter Terpstra/Chavanel kørte i angreb.. hvordan ville en som Cancellara reagere?

Hvorom alting er, så tvivler jeg på, at denne sektor bliver altafgørende: Hvem har virkelig interesse i at skulle åbne løbet helt herude? Boonen? Næppe. Ballan eller Pozzato? Tvivlsomt? Hushovd? Absolut ikke.

Løbet bliver dog langt fra lettere herefter. Især de sidste 25 kilometer, startende med Cysoing à Bourghelles, er meget hårde, med en tre-stjernet, to fire-stjernede samt en fem-stjernet passage, foruden to to-stjernede og slutteligt en enkelt et-stjernet passage i Roubaix.

Storfavoritten

Tom Boonen, Omega Pharma-Quick Step

Der er ingen tvivl om, at årets genopstandelse, Tom Boonen, også er løbets favorit. Han vandt E3 Prijs Vlaanderen. Han vandt Gent-Wevelgem. Han vandt Flandern Rundt, og hvis han på søndag vinder Paris-Roubaix, har han dermed vundet samtlige brostensklassikere på WorldTouren i år. Boonen har den styrke, at han ikke udelukkende skal lukrere på sin spurt: Belgieren har styrken til at gå i offensiven, hvis det er nødvendigt, og hvis det kommer til en spurt i velodromen, så er det stadig svært at se bort fra Tom Boonen.

Og så har han jo holdet. Terpstra og Chavanel har været flyvende, men begge har deres force på stigningerne. På denne rute hælder jeg mest til at Chavanel udgør den største trussel for konkurrenterne, men han er til gengæld også et vanvittigt farligt kort at spille ud.

Men er Boonen uslåelig? Så langt fra. Belgieren er gjort til løbets storfavorit, og det er også forståeligt, men belgieren må i den grad være glad for at Cancellara er ude af spillet. I Flandern Rundt var han i min verden i hvert fald ikke den stærkeste rytter, og havde der været mange flere stigninger, så havde Pozzato og Ballan mulligvis været et niveau for stærke til Boonen – men det var der ikke, og den snu belgier timede det hele, og til sidst var det ham, der sejrede. Og det er jo i sin vis også en styrke. På den flade rute har han en chance. Alle kigger på ham, præcis som alle kiggede på Cancellara sidste år, men forskellen er, at Boonen ikke er nødsaget til at krydse stregen alene – han har en helt habil spurt, der i år har givet ham flere sejre end nogen anden. Der er chancer, bestemt, men omvendt er der meget få, der har Boonens kendskab til løbet blandt favoritterne. Bliver han overvurderet? Måske, men jeg tør ikke spille mod ham.

Øvrige favoritter

Filippo Pozzato, Farnese Vini – Selle Italia

Filippo Pozzato har fundet sandheden. Det virker i hvert fald til at den italienske rytter har erkendt, at han var ved at spilde et fabelagtigt talent, og med skiftet til Farnese Vini, har han i hvert fald taget sit første skridt mod forbedring. Et styrt i Tour of Qatar var ellers ved at sende ham ud af disse løb, men stædigheden sendte ham til løbsstart få dage senere, og dermed trodsede italieneren et brækket kraveben samt lægestabens råd.

Han er indtil videre sluppet meget heldigt fra det, og Pozzato er meget formstærk. På stigningerne i Flandern Rundt var han stærkt kørende, men da løbet skulle afgøres, valgte han at stole på sin spurt i stedet for at køre kontra mod Boonen, og her var han chanceløs. Det skal blive interessant at se, om han vil forsøge sig med et angreb i slutfasen, skulle et lignende scenarie opstå. Italieneren er gennem karrieren blevet kaldt mange ting – blandt andet kaldte Tom Boonen ham for ’Skyggen’, da italieneren sad klistret i belgierens hjul – og det vil Pozzato gerne ændre på med offensiv kørsel. Men tør han sætte en sikker podieplads over styr og satse alt på sejren? Det kan i virkeligheden blive hans store chance, hvis han virkelig tør sætte alt ind på ét angreb, der skal holde til stregen.

Thor Hushovd, BMC

Er Thor Hushovd den tredjestørste favorit? Ikke nødvendigvis. Formen har i hvert fald slet ikke antydet det. Nordmanden har haft en træls optakt med styrt og sygdom, og under Flandern Rundt blev han nummer 55 – ikke just en imponerende placering. Nordmanden har efterfølgende udtalt, at det løb aldrig rigtigt har været noget for ham, og ganske rigtigt har han heller ikke opnået mange bedre placeringer førhen i løbet – sidste år blev han fx 53, og alligevel var han med fremme foran. Der er dog en klar forskel i min optik. Sidste år endte han jo næsten efter 52 klassikerryttere – men hvorfor endte folk som Kristoff, Gustav Larsson, Amador, Florencio, Sabatini m.fl. tre minutter foran ham? Gode ryttere, bestemt, men en formstærk Hushovd burde altså nok ikke have sat så meget tid til.

Motivationen er dog en helt anden til Paris-Roubaix, og nordmanden udtaler, at han tror, han kan følge Boonen på brostenene. Han er formentligt også meget glad for at Cancellara ikke er til stede, for det ændrer alt andet lige også løbet for ham – der er stadig folk, der gerne vil undgå spurten, men ingen af disse kan siges at have styrken som Cancellara.

Hushovd har også udtalt, at Boonen frygter hans spurt på velodromen. Her til svarede Boonen køligt ’no’. Men mon ikke de fleste frygter Hushovd, hvis han først sidder med fremme i finalen? Nordmanden må ikke afskrives, men jeg tror umiddelbart en topplacering er for meget at forlange – jeg tror dog på, at han nok skal være med fremme.

Alessandro Ballan, BMC

Hushovds holdkammerat, Alessandro Ballan, skal bruges i en mere offensiv rolle. I hvert fald hvis BMC vil spille de kort, de har på hænderne, for de har to af de bedste brostensryttere – problemet er blot, at de ikke er de stærkeste indenfor deres kompetence. Kører Ballan, så er det ikke utænkeligt Pozzato og dernæst Boonen (måske Chavanel?) slår kontra, og så er Ballan uden chance i spurten – faktisk er italieneren uden chance i ret mange spurter.

Han er dog meget stærk for tiden, og selvom han nok gerne vil have stigninger, så kan han sagtens ende som en af de første inde på velodromen. Spiller han sine kort rigtigt og ender i det rette angreb, så er chancerne også meget store for, at han er med i spurten der skal afgøre løbet – men hvis han vil vinde, så skal han forhåbentligt håbe på at kunne køre solo over stregen.

Sylvain Chavanel, Omega Pharma-Quick Step

Sylvain Chavanel er i samme position som Ballan: Han skal angribe, hvis han vil vinde løbet. Og yderligere har han også en hurtig kaptajn på sit hold. Det betyder derfor nok, at han kommer til at angribe eller køre med i et angreb, mens Boonen kan holde sig i ro i så lang tid som muligt.

Hans chancer er lidt ligesom Ballans – han er ikke just den hurtigste på stregen. Og netop Ballan er et yderst godt bud på en rytter, som han kunne komme til at dele noget tid sammen med ude på ruten. Jeg ville ikke blive synderligt overrasket, hvis det var netop de to, der var kørt afsted og skulle afgøre løbet sammen, for de har et eller andet sted forudsætningerne for det – det bliver i hvert fald interessant at se, hvem der for alvor skulle sætte sig frem og forsøge at hente dem, hvis de rent faktisk sad i en situation, hvor de var forrest i løbet. Alle ville nok gerne hente dem, men hvem har reelt set styrken til det? Farnese Vini?

Edvald Boasson Hagen og Juan Antonio Flecha, Team Sky

Norge skal ikke kun sætte deres lid til Thor Hushovd, men også Edvald Boasson Hagen, der har en fornuftig chance i løbet. Multitalentet har de rette egenskaber til at kunne nuppe sejren: Han har talent, han er i form og han er hurtig på stregen. Men ofte har han ikke haft styrken i de helt lange løb i finalen – det kommer dog med alderen (for nogen hurtigere end andre – Peter Sagan fx).

Sammen med Juan Antonio Flecha udgør de også en slagkraftig lille duo, for Flecha kan gå i angreb, mens Boasson Hagen kan vente på spurten. Men spørgsmålene er mange. Er Flecha stærk nok til at kunne sidde ude foran efter sin skade, og er Hagen stærk og hurtig nok efter 257 kilometer til at spurte fra en Tom Boonen? En Hushovd? Ja, selv Pozzato? Jeg kan godt tvivle lidt i begge tilfælde, men Sky har da i hvert fald et par kort, de kan spille ud.

Johan van Summeren, Garmin-Barracuda

Sidste års vinder, Johan van Summeren, bør retfærdigvis også nævnes. Han meldes i storform, men hans chancer for at vinde igen i år, anser jeg som små. Han får næppe lov til at sidde i et udbrud igen, og styrken er der næppe fra hans side til at køre sig til sejren i en favoritgruppe.

Hvem skal Garmin så satse på? Jeg tvivler på, at de har rytterne til et topresultat. Sep Vanmarcke foretrækker bakker, og både distancen og trætheden kan blive et lille problem. Heinrich Haussler har ikke vist meget, og Tyler Farrar kan næppe vinde meget andet end feltets spurt. Jeg bliver overrasket, hvis en fra Garmin løber afsted med sejren.