Så slog spille-mafiaen til igen, og denne gang i Danmarks VM-kvalifikationgruppe. I sidste uge, umiddelbart inden Danmark vandt sin meriterende 3-2-sejr i Portugal, spillede Albanien og Malta en kamp i Tirana, hvor 3-0-resultatet efter alt at dømme var fixet på forhånd. Enten dét, eller også kunne en række bettere på magisk vis spå.

En bizar livebetting-oddsudvikling tydede helt klart på, at nogen vidste hvad kampen ville ende med: Ved stillingen 2-0 til Albanien kort før slutfløjt gav "over 2,5 mål" kun odds 3,0. Normalt - dvs uden fixede ugler i mosen - ville oddset i dén situation have været mindst dobbelt så højt.

Og dermed har fodbold-Europa fået en ny korruptionssag, små to måneder efter den seneste: Champions League-kvalifikationskampen mellem bosniske Modrica og albanske Dinamo Tirana. Også i dén kamp var oddsene groteske. Kort før tid var udeholdet Dinamo foran med 1-0, men alligevel gav hjemmesejr kun odds 1,4. Og ganske rigtigt: Modrica (der siden blev slået ud af AaB) scorede to gange og vandt kampen.

Albanien - Malta

Klokken er 22.00 onsdag aften. TV’et er slået over på Portugal-Danmark, men det er ikke det, denne historie drejer sig om. På computeren følger jeg med et halvt øje et par andre kampe, og har samtidig spillerbørsen Betfair * samt et par andre spille-sites, der tilbyder live-betting, åbne.
Én af de kampe, der har min interesse, er opgøret mellem Albanien og Malta. Inden kampstart vurderede jeg udfra en professionel betting-vinkel, at Asian Handicap-oddset ”+2” til små to gange pengene på Malta var gunstigt... jeg syntes, det var for højt... men var usikker og spillede det ikke.

Jeg besluttede mig imidlertid for at følge med i, hvad der skete i Tirana.
Om det var fordi, jeg håbede, der måske ville dukke nogle gunstige muligheder op på live-betting, at jeg fulgte kampen med et halvt øje via albansk tv transmitteret over IBCbet’s live-tv-service, eller det var fordi, jeg havde anelse om noget ”gustent”, ved jeg egentlig ikke, og jeg var da også ved at tabe alt interesse for kampen indtil et godt stykke ind i anden halvleg.
På dette tidspunkt med ca. 15 minutter tilbage af opgøret, begynder der imidlertid at ske ting og sager. Albanien fører på dette tidspunkt 1-0, og der er tale om en temmelig kedelig og trist kamp. Hvad der ikke er af aktion på banen, er der til gengæld på live-betting sites’ene.

Odds falder, hvor det burde stige

Hvad der sker er, at jo tættere kampen bevæger sig mod slutfløjt (og der står altså på dette tidspunkt 1-0), jo mere falder oddsene på, at der bliver scoret ”over 2,5 mål”.
En totalt ulogisk udvikling. Jo længere tid, kampen varer, uden at der bliver scoret yderligere, jo højere bør oddsene for ”over 2,5 mål” naturligvis være, og de bør slet ikke falde. Ren logik.
Men ikke i denne kamp. Jo mindre, der skete på banen, og jo tættere vi kom på slutfløjt, jo lavere blev oddsene på, at der blev scoret tre mål.

Tilbage til kampen. Seks minutter før tid får Albanien scoret til 2-0, og det betyder naturligvis et logisk fald i ”over 2,5 mål”-oddsene. Men efterhånden som sekund-viseren tager omgange, er det ved at være alvor for de gamblere, der har satset på over 2,5 mål. Oddsene burde derfor stige igen.

Ikke desto mindre - de næste par minutter lige inden ordinær spilletids udløb, falder oddsene igen på minimum tre scoringer ... det er mildest talt underligt... så underligt, at undertegnede nu for alvor får færten af, at kampen er fixet.
Odds bliver efterfølgende ”rettet” en smule på plads - det helt sikkert af spillere, der ikke kan se ”logikken” i, at chancerne for ”over 2,5 mål” skal være forøgede, jo længere tid, der går.

Mystisk overtidsmål

På det tidspunkt, hvor kampens ordinære spilletid er udløbet, er oddset på ”over 2,5 mål” ca. 3,0 . Det lyder måske ikke så galt endda rent umiddelbart, men det ér det.

Rutinerede live-bettere ved, at oddset for, at der bliver scoret i overtiden i en fodboldkamp, minimum skal være seks-syv gange pengene , og i dette opgør, hvor praktisk taget intet sker - Albanien fører 2-0 og bør være tilfredse, og Malta ønsker tydeligt ikke at satse offensivt for at få reduceret - så skal den objektive chance for en overtids-scoring i hvert fald ikke være større end normalt.

Men! - i overtiden sker der så endelig noget. Albanien får en friløber... men den albanske angriber sparker på målmandens ben, nogen parade er der egentlig ikke tale om, og bolden går til hjørnespark. Albanien eksekverer hjørnesparket... bolden bliver sendt indover tæt på mål... og der header Albaniens Armend Dallku fuldstændig umarkeret bolden i rusen... den maltesiske keeper og hans holdkammerater er totalt passive...

Var det fix?

Hvad var det egentlig, der skete? Var det fix?
Efter min mening, ja, uden tvivl.
Jeg kan ikke bevise det, men sandsynligheden for, at det var aftalt, at Albanien til slut skulle få mål-scoringen op på 3-0, er efter min mening overvældende.
Kampens afslutning kombineret med den ”meget sære” odds-udvikling efterlader i mit sind ingen tvivl om, at albanerne og malteserne havde aftalt spilforløb og resultat.

Ligesom det var tilfældet for to måneder siden i Champion League-kval.kampen mellem bosnisk/herzegovinske FK Modrica og albanske Dinamo Tirana ( læs artikel) , så tog det fixede resultat i landskampen i Tirana sigte på live-betting udnyttelse. Omsætningen i live-betting er i disse år støt stigende, især på det asiatiske marked, og efterhånden omsættes der hos Betfair * og store asiatiske bookmakere ganske betydelige summer på live-spil. Dette har tilsyneladende betydet, at ”fix”-svindlere har fået øjnene op for, hvordan live-betting kan udnyttes til at vinde store summer.

Fix-mistanke kan kun sjældent bekræftes ved begivenhederne på banen alene, men når man kombinerer det med spilmønster og odds-udvikling, så tegner der sig i tilfældet Albanien-Malta et tydeligt billede. Der er nemlig no-way, at ”over 2,5 mål” ved stillingen 2-0 inde i dommerens tillægstid kun skal give odds 3,00.

UEFA er tavs

Det er en kendt sag, at ”fixer” man fodboldkampe, så skal det helst ske med resultater, som ikke vækker mistanke, og ingen vil umiddelbart undre sig over, at Albanien vinder 3-0 hjemme over Malta. Efterfølgende har der da heller ikke været opmærksomhed om Albanien-Malta-opgøret.

Jeg har kontaktet UEFA og forespurgt, om de måtte have fundet ”uregelmæssigheder” omkring kampen, specifikt om de eventuelt havde mistanke om, at resultatet var ”fixet”, men svaret fra det europæiske fodboldforbund var negativt - de havde ingen grund til at tro andet, end at kampen er blevet afviklet på regulær vis.

Den slags kan ikke undre. UEFA - og FIFA - er ikke meget for fokus på aftalte fodboldkampe, og også efter det totalt oplagte Champions League-kval.eksempel for to måneder siden mellem FK Modrica og Dinamo Tirana var UEFA tavs.
På sin vis forstår man det godt, for det er jo ikke ligefrem fordi, den slags er godt for fodboldens image, men omvendt så virker det ikke særligt fremmende for løsning af problemet at stikke hovedet i busken.

Den 11. oktober spiller Danmark på hjemmebane i Parken mod Malta. Albanien tager det danske landshold imod d. 1. april næste år.




Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag:
http://www.betxpert.com/ekspert/torben/