Når et - eller to - fodboldhold har besluttet sig for at ”fixe” en kamp, så plejer de i det mindste at gøre sig en lille smule umage for at kamuflere, at der ikke er rent mel i posen. Sådan forholdt det sig imidlertid ikke i onsdagens Champions League-kamp mellem bosnisk/hercegovinske FK Modrica og albanske Dinamo Tirana.

Jeg skal straks gøre opmærksom på, at jeg ikke har overværet kampen, men alligevel vil jeg lægge hovedet på blokken på, at resultatet var aftalt spil.
Situationen var denne: FK Modrica havde vundet den første kamp på udebane 2-0 og stod således med alle chancer for at trække det længste strå samlet. Forud for returen i Bosnien/Hercegovina havde Dinamo Tirana fyret deres nyansatte argentinske træner, og den nye lokale albanske mand i det varme sæde valgte at mønstre albanske spillere i stedet for nogle af de ellers kompetente sydamerikanere, som klubben havde tilknyttet i sommerpausen. Årsagen kan man mere end gisne om.

Forud for opgøret havde odds-sætterne deres vanlige problemer med kampe af denne type. FK Modricas sejr 2-0 i udekampen tydede på, at det bosnisk/hercegovinske hold umiddelbart vurderet var det stærkeste af de to, hvorfor flere bookier åbnede i odds-lejet 3,60-3,80 på Dinamo Tirana-sejr. Det niveau blev dog hurtigt punkteret, da flere ”mere vidende” gamblere havde luret, at Dinamo Tirana burde være det bedste mandskab af de to. Dinamo Tirana havde domineret det første møde tungt og brændt et hav af chancer, indtil FK Modrica på to kontra-scoringer i anden halvleg lukkede luften ud af hjemmeholdets ballon.
Oddsene på 2-tallet i returen faldt derfor hurtigt til et mere fornuftigt leje omkring 2,70-2,80, hvilket for denne skribent at se afspejlede chancerne i opgøret bedre.
Så langt så godt, men lidet vidste jeg (og mange andre).


Live fix-betting

Jeg springer lidt i historien her over til, hvordan man normalt plejer at kunne spotte, hvis en kamp er fixet. Det sker som regel ved, at oddsene på selve kampdagen begynder at opføre sig underligt... dvs. man oplever et drastisk og uforklarligt odds-fald på sejr til det ene af de to mandskaber.
Sådan skete det ikke helt i FK Modrica - Dinamo Tirana, her blev nemlig introduceret en helt ny organiseret form for fix-betting... på live-betting.
Live-betting oplever i disse år større og større popularitet og dermed omsætning. Live-betting er den hastigst voksende ”gren” af sportsbetting-industrien i disse år, og det havde de èntreprenante bosniere og albanere besluttet sig for at udnytte.

Kort før kampstart var der ikke de store advarsels-lamper, som lyste, men da kampen blev skudt i gang, stillede sagen sig ganske anderledes. Jeg vil fortælle, hvordan jeg oplevede det onsdag aften foran min laptop:

Kampstart var 20.00 - jeg havde gjort de indskud på aftenens Champions League-kval.kampe, jeg agtede at gøre (heriblandt et X2-skud på Dinamo Tirana...), og sad og eftermåltids-hyggede med kæresten over et glas rødvin. I pausen, omkring 20.45, tændte jeg laptoppen og aktiverede live-score.
Pause-stillingen i FK Modrica - Dinamo Tirana var 0-0, men jeg indså, at jeg stensikkert ville tabe mit X2-væddemål.
Forklaringen var live-oddsene på den store spillebørs Betfair* samt hos IBCbet og andre asiatiske bookmakere. Med 0-0 ved pausen var oddset på sejr til FC Modrica ca. 1,28, og oddsene på ”over 2,5 mål” var omkring 1,38.
Så ved man, at spillet er ude.


Groteske odds

Endnu mere grotesk blev det, som anden halvleg skred frem. Lejlighedsvis blev odds på Modrica-sejr og på ”over” skubbet i vejret - ikke underligt, da de modsatte spil ud fra en ”normal” vurdering repræsenterede kæmpe-værdi - men lige så sikkert blev oddsene efterfølgende ”justeret på plads” igen. Store indskud til udfra en normal betragtning latterlige odds blev sat på, at Modrica vandt, og at kampen sluttede med minimum tre scoringer - indskud, som det ikke er vanskeligt at gætte på, kom fra primært Bosnien/Hercegovina og Albanien (på dette tidspunkt overvejede jeg seriøst at gøre indskud på to oplagte ciffer-tips, 3-0 og 2-1, men afstod).

I denne periode af kampen - de første 23 minutter af anden halvleg - stod odds-lejet som nævnt stille med de førnævnte små bevægelser, hvor tilsyneladende klare værdi-spil på Dinamo Tirana-sejr, på uafgjort, og på ”under” efterfølgende blev ”sat på plads”. Det var ikke svært at gætte, hvad der ville ske.
Og så alligevel - frækheden kender tilsyneladende ingen grænser.

Med 18 minutter tilbage at spille kom Dinamo Tirana foran 1-0... og hvad skete der med oddsene...? Svar: Nærmest ingenting.

Der var mere aktivitet at notere sig på livebetting-sites’ene, for nu forekom oddsene på FK Modrica-sejr totalt latterlige. Alligevel formåede mange naive indskydere på X eller 2 ikke at få sejr på det bosnisk/hercegovinske hold længere op end til lejet 1,38-1,42, og det helt frem til fem minutter før slutfløjt, hvor betting-sites’ene normalt lukker for indskud.
Hvordan kan man retfærdiggøre et odds omkring 1,40 på sejr til et hold - det sandsynligvis dårligste af de to hold i kampen - der med fem minutter tilbage er bagud 0-1? Svar: Det kan man nemt - i 89. minut og kort inde i overtiden scorede FK Modrica to gange, og så var dén potte ude.


Benhård kalkule

Idet jeg ser bort fra det moralske aspekt, så kan jeg ikke andet end at være behørigt imponeret af FK Modrica og Dinamo Tiranas ”performance”. De to klubber - spillere, klub-ledelser og bagmænd - har benhårdt regnet på, hvordan de kunne vride flest mulige penge ud af en ”fix-kamp”, og FK Modrica og Dinamo Tirana er gået banebrydende nye veje i denne disciplin. Med de voksende penge i live-betting besluttede de at malke livebetting-koen til det yderste, og det må man sige lykkedes. Ikke kun fixede de resultatet 2-1, hvilket gav dem godt med kapital i kassen på spil på Modrica-sejr og på ”over”, men ved at fixe kamp-forløbet ned til mindste detalje, så optimerede de indtjeningen.
Ved at holde 0-0 så længe sikrede de, at der kom masser af indskud på tilsyneladende vanvittigt gode ”under”-odds, og ved at lade Dinamo Tirana bringe sig foran med 18 minutter tilbage sikrede de, at de kom masser af indskud (igen til tilsyneladende vanvittigt gode odds) på primært Dinamo Tirana-sejr og sekundært på uafgjort. At Modrica først scorede to gange til allersidst er yderligere optimering, idet de lige så godt kunne få alle naive indskud imod Modrica med.
Hatten af for den kyniske gennemførelse, det kan faktisk ikke gøres bedre.


Hvad gør UEFA?

Nu skal det med, at jeg ikke har noget decideret ”bevis” for, at kampen er blevet fixet - men det er heller ikke nødvendigt. Det er ganske enkelt umuligt med det live-odds-forløb, opgøret havde, at der har været rent mel i posen.

Det store spørgsmål er, hvad UEFA agter at gøre? Svaret på det spørgsmål bliver: Sandsynligvis ingenting.
UEFA har trods udmeldinger om det modsatte forholdt sig utroligt tilbageholdne, hvad angår egentlig vilje til at komme fixede kampe til livs, og det gætter jeg på, den europæiske fodbold-federation også vil gøre denne gang.
Der vil de kommende dage/uger uden tvivl komme en del polemik om FK Modrica-Dinamo Tirana-kampen, men det er mere end tvivlsomt, om UEFA reelt vil foretage sig noget. Michel Platini og kompagni kan med rette anføre, at de jo ikke har noget ”bevis”, og deres hændne derfor er bundne, men helt ærligt... circumstantial evidence, mine høje herrer i UEFA, er det ikke nok...? Jeg har personligt aldrig nogensinde set et så oplagt fix-tilfælde som dette.
Har Platini og UEFA nosser (pardon my French), så giver de FK Modrica og Dinamo Tirana fem års karantæne øjeblikkeligt fra europæiske turneringer, men det sker næppe.

I næste uge møder FK Modrica i 2. Champions League-kval.runde danske AaB, og så skal det blive spændende at se, hvad der sker der. Det skal ikke forstås derhen, at jeg tror, AaB er med på noget ”urent”, men måske man bør overveje at spille Modrica til at tabe med en seks-syv kasser... det styrer de jo nogenlunde selv....
Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag:
http://www.betxpert.com/ekspert/torben/