Ifølge rapport fra H2 Gambling Capital kan stigningen i spiludbydernes afgift betyde, at omsætningen i det såkaldte grå marked bliver fordoblet. Det vil sige omsætningen hos de spiludbydere, som ikke har en spilletilladelse i Danmark. 

I december måned skrev vi her på BetXpert om, at det fra politisk side er blevet bestemt, at spiludbyderne med dansk spilletilladelse fra januar 2021 skal betale 28 procent i afgift af deres BSI. Indtil da har tallet været på 20 procent. Udsigten til en afgiftsstigning på 40 procent var mere, end hvad Betsafe kunne klare. Derfor meddelte spiludbyderen, at den lukkede ned i Danmark.

Kritikken – fremsat af politikere, spiludbydere og skatteadvokat – af afgiftstigningen lød i begyndelsen af året på, at den ville forårsage en udflugt af danske spillere til de ikke-licenserede spiludbydere. Et resultat heraf ville være et tab af millioner i statskassen, mindsket kontrol over problemspillere, et øget antal af problemspillere og helt generelt et dårligere produkt for de danske spillere. 

Rapport: Der er grobund for bekymring

Danish Online Gambling Association (DOGA) har bedt analyse- og konsulentfirmaet H2 Gambling Capital om at lave en analyse af det danske spillemarked. Det skriver mediet EGR.  

I rapporten fremgår det, at det man populært kalder for det grå marked, det vil sige omsætningen hos spiludbydere, som ikke har spilletilladelse i Danmark, kan stige fra de nuværende 12 procent til 24 procent, når afgiftsstigningen rammer spiludbyderne i 2021. Man forventer imidlertid ikke, at stigningen kommer fra dag ét, men snarere henover en periode på tre år. 

Dermed bakker rapporten op om de bekymringer, som blev ytret i begyndelsen af året. 

Morten Rønde, direktør i DOGA, skriver følgende på sin Instagram-profil, hvor man i øvrigt også kan se rapporten fra H2 Gambling Capital:

”Rapportens konklusioner burde afskrække den danske regering fra at føre sine planer ud i livet. Analysen viser, at det (licenserede) hvide marked vil falde, alt imens at det grå/sorte marked vil eksplodere. Og resultatet heraf? Mindre indtægter til den danske statskasse og mindre forbrugerbeskyttelse.” 

Det fremgår dog i rapporten, at den danske statskasse vil opleve en større indtjening - i hvert fald i begyndelsen. Dette kan imidlertid blive på bekostning af spillernes sikkerhed som et led i et større gråt marked. Det vurderes dog også, at statskassen på den lange bane vil tabe penge som en konsekvens af et mindre voksende licenseret marked.      

Analysefirmaets vurdering af en optimal afgiftsprocent ligger på 22 procent. Det vil efter sigende resultere i en større skatteindtjening end i dag. Samtidig anslås det, at det ikke vil få konsekvenser for forbrugernes sikkerhed. 

Onsidebetting-direktør: Kan gå ud over spillerne

Jan Fritzen, direktør for Onsidebetting, har i et tidligere interview med BetXpert ikke lagt skjul på, at afgiftsstigningen godt kan få indflydelse på produktet.

”At det (belægget for afgiftsstigningen, red.) så virker helt ubegrundet og ikke gennemanalyseret nok, det er en anden side af sagen. Det er lidt et politikertrick bare at sige, at hvis vi hæver afgiften med 40 procent, så tjener vi det tabte hjem. Det kan jo også komme til at koste et par spiludbydere, som ikke længere har lyst til at være i Danmark.”

”Og noget af skraldet vil jo lande hos spillerne. Det er ikke nogen hemmelighed, at spiludbyderne er nødt til at forholde sig til afgiften.” 

Alene de nye regler, der trådte i kraft i januar i år – ikke mindst reglerne vedrørende bonusser – menes ifølge analysefirmaet at have forårsaget et fald i bruttoindtægter på 17 procent hos spiludbyderne med tilladelse i Danmark. 

H2 Gambling Capital gør dog opmærksomme på, at tallene i rapporten er uden data fra Danske Spil, som trods alt sidder på en stor andel af det danske marked. Og som analysevirksomheden skriver: 

”Faldet på de 17 procent i bruttoindtægter er er sandsynligvis lidt lavere, når man ser på hele markedet.”