18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu

PostNord Danmark Rundt 2019 - optakt: Bliver det en dansk vinder i år?

Tags: Optakter, Cykling
Opdateret
D deleted-user-8519
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+
Kommentarer (5)

PostNord Danmark Rundt
21-25. august 2019

Navigation
Odds & tips
Favoritter
Udfordrere
Rute

PostNord Danmark Rundt er Danmarks absolut største cykelløb. Etapeløbet, der strækker sig over fem dage, er en glimrende mulighed for at opleve cykelstemningen helt tæt på i det danske land - og så er det ofte ret god underholdning. Jesper Carstens ser nærmere på løbet i denne optakt. 

Det er blevet tid til Danmarks største cykelløb, når PostNord Danmark Rundt skal køres i disse dage i august. Det traditionsrige, danske etapeløb har ganske vist svært ved at få fat i de helt store stjerner, men ikke desto mindre plejer løbet i Danmark at være ganske seværdigt. 

I år er der et par WorldTour-hold på startstregen, men dagene hvor Mark Cavendish, Fabian Cancellara og Ivan Basso lagde vejen forbi Danmark, synes at være talte. Selv de danske profiler har til tider svært ved at få løbet presset ind i en kalender, der stadigt mere og mere favoriserer WorldTour-løb.

Odds på PostNord Danmark Rundt hos Bet365 her

Det er dog et løb, der giver plads til talenterne. Vidste du for eksempel at Vincenzo Nibali deltog i 2006-udgaven af løbet? At Jurgen van den Broeck lige akkurat snuppede sjettepladsen fra Jakob Fuglsang i 2007? Eller at det var Tiesj Benoots første professionelle løb som stagiaire hos Lotto-Belisol i 2014, hvor han blev 3'er på Kiddesvej?

PostNord Danmark Rundt er et fremragende løb. Der køres med en dejlig aggressivt tilgang, der ikke findes alt for meget af i de allerstørste WorldTour-løb, hvor det hele er meget kontrolleret. 

Og mon ikke, der kan presses værdi ud af løbet hist og her? Hvis bookmakerne er på banen til løbet - og det plejer de, især Bet365 og Danske Spil - så er BetXpert også klar til at dække løbet med tips.

PostNord Danmark Rundt 2019 - Odds & Tips

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter. Det er en god idé at følge dem på siden, så du hurtigt får besked om nye tips:

Udvalgte odds til PostNord Danmark Rundt 2019

Bedste odds Bookmaker
Koen Bouwman 5,00
Mads Würtz Schmidt 7,00
Amund Grøndahl Jansen 8,00
Tiesj Benoot 11,00
Jasper de Buyst 16,00
Rasmus Quaade 16,00
Krists Neilands 16,00
Mikkel Bjerg 16,00
Joao Rodriguez 25,00

Opdateret: 19/8 - 18:30

Favoritter

For at vinde PostNord Danmark Rundt skal man som regel have en god enkeltstart. Det er også tilfældet i år, men med både Vejle-etapen og Asnæs Indelukke, kan det betyde, at enkeltstarten betyder en anelse mindre end normalt. Især i et løb, hvor de store profiler udebliver - i år finder man således heller ikke rigtigt nogle af de største danske stjerner.

Tiesj Benoot, Lotto-Soudal

Chancevurdering: 10 %

Det får mig til at pege på Tiesj Benoot som løbets favorit. Belgieren kører en lidt ringe enkeltstart, så det må stå klart for enhver, at det her handler om at forsvare sig mod de større specialister, og derefter bruge de resterende etaper på at angribe.

Benoots første store løb som Lotto-Soudal-rytter var netop Post Danmark Rundt. Tilbage i 2014 havde han kun lige sat underskriften på en stagiaire-kontrakt, og han imponerede straks ved at blive 3'er på Kiddesvej og samlet nummer ti i løbet. Siden har Benoot udvidet sit repetoire, og han er således én af de bedste allround-ryttere i feltet. Han vinder bare alt, alt, alt for sjældent. Faktisk har han kun sejren i Strade Bianche 2018 på CV'et. Det kunne sagtens blive anderledes efter det her løb.

Benoot skifter væk fra Lotto efter den her sæson, og det er slet ikke sikkert, at han er specielt motiveret til at give den gas i Grindsted og de øvrige danske byer. Han kommer dog med et halvstærkt hold, der også råder over Ardenner-specialisten Jelle Vanendert, der tidligere er blevet 5'er i Vejle.

Benoot er halvhurtig i en spurt, så på både Kiddesvej og Asnæs Indelukke kan han få bonussekunder. Det kan dog hurtigt vise sig ikke at være nok, og så skal belgieren i offensiven. Det er en taktik, der gav pote i Strade Bianche, men som han måske ikke altid er så god til at benytte sig af. Hvorom alting er: Benoot er den største stjerne i Danmark. Han har x-factoren til at vinde løbet.

Tiesj Benoot til odds 11,00 hos Danske Spil

Enkeltstarten er et problem for Benoot, men i et profilsvagt hold kan den super talentfulde belgier sagtens tilføje sejre til CV'et. Belgieren er nemlig god i alle andre terræn, og både Vejle-etape og Asnæs Indelukke kan være muligheder for ham at vinde tid. Jeg kan godt finde 10 % på ham i et ellers MEGET åbent løb. 

Koen Bouwman og resten af Jumbo-Visma

Det stærkeste hold - som jeg ser det - er Jumbo-Visma. De kommer med Koen Bouwman som holdets kaptajn. Han flankeres af det danske stortalent, Jonas Vingegaard, der dog aldrig har fundet en rute i Danmark, der passer til hans evner, samt den norske Amund Grøndahl Jansen.

Bouwman er en glimrende klatrer, så Vejle og Asnæs Indelukke passer ham fint. Han kører en ok enkeltstart, så han er næppe alt for langt efter, når de har kørt Grindsted-etapen. Men han er altså ingen world beater. Han er solid og fin, men der er en grund til, at han er en domestique året lang.

Men det faktum, at han flankeres af flere stærke ryttere som for eksempel Amund Grøndahl Jansen, der virkelig så stærk ud i Arctic Race, gør, at Jumbo-Visma har en fin chance for at vinde løbet. Nordmanden kan få lidt sekunder hist og her i spurterne, og han kan være med på de svære etaper. Så det handler om enkeltstarten. Det er et spørgsmålstegn for ham, men ikke umuligt.

Udfordrerne

Jeg pegede på to favoritter, men jeg tør langt fra garantere, at de kører sejren hjem her. Benoots motivation kan være tvivlsom, ligesom W52-rytterne i det hele taget også kan få det svært i Danmark. Så hvem skal man ellers kigge på?

Nok er de største danske stjerner ikke i løbet, men der er alligevel en del. Lasse Norman Hansen (Corendon-Circus) får lov at køre efter sejren. Han var ikke langt fra for et år siden, men trods etapesejr og overraskende flot kørsel på Kiddesvej, blev det kun til en tredjeplads. Med tilføjelsen af Asnæs Indelukke kan det godt blive meget svært bare at gentage en podieplacering. Det samme gælder Rasmus Quaade (Riwal-Readynez), der ikke har kørt så meget på det seneste. Han får svært ved at gentage sidste års andenplads, også selvom han så meget stærk ud i Fyen Rundt, som han vandt i flot solo-stil. Der er en lille chance, men på en hårdere rute som denne? Tvivlsomt. 

En joker af de større: Kristis Neilands. Rytteren fra Letland brillerer i denne sæson, og han så stærk ud i Arctic Race of Norway. Det er ikke langt fra, at rytteren fra Israel Cycling Academy er én af favoritterne til at vinde løbet, men enkeltstarten - som han på dagen er god på - kan gøre forskellen. Rammer han en af sine gode dage i Grindsted? 

Når man nu ikke kan få de største stjerner til løbet, så er det rart at se, at man forsøger at få nogle lidt anderledes hold til start. Jesper Worre har lokket portugisiske W52 til løbet, og det kan blive spændende. João Rodriguez kunne være et godt bud på en vinder. Portugiseren viste glimrende form ved at vinde Portugal Rundt - herunder enkeltstarten - men PostNord Danmark Rundt er et andet løb. Og en enkeltstartssejr i Portugal Rundt kan nok ikke oversættes til succes på selvsamme cykel i Danmark.

Jeg vil lige skynde mig at nævne de øvrige W52-ryttere. Gustavo Cesar Veloso er godt nok blevet 39 år, men den spanske klatrer gjorde det fremragende i Portugal Rundt igen. Han er dog gammel og kan få det svært på denne rute. Antonio Carvalho var en fremragende domestique i løbet, og han kører en ganske solid enkeltstart. Og Edgar Pinto kører stabilt hele vejen rundt og er næsten den af rytterne, der leverer bedst uden for Portugals grænser. For et år siden vandt han for eksempel Vuelta Comunidad de Madrid, hvor Movistar deltog. Såfremt rytterne tager Portugal-benene med til Danmark, så kan de splitte det hele til atomer, men de er som nævnt en sjov størrelse. 

Riwal bør være det danske hold, der tager ansvar. Foruden Quaade, som de afgjort bør spille ud, har de også Alexander Kamp, der har enkeltstarten som sin helt store akilleshæl, samt sympatiske Emil Vinjebo, der har vist flere gode takter i år, og som i det hele taget er rigtig dygtig. Han endte som nummer seks for et år siden.

Riwal udfordres af coloQuick, der har et stærkt hold. I forhold til klassementet er det nok Julius Johansen, der er mest interessant. Han har ikke kørt alverden i år, blandt andet på grund af et brækket kraveben, så det er ikke til at sige, hvor han står. Ellers har de Jeppe Aaskov Pallesen, der har kørt som en motorcykel i år, men holdet har selv meldt ud, at det ikke er en rute, der passer dem specielt godt. Det er nok meget sandt.

Landsholdet satser på Mads Würtz Schmidt, og det er nok ikke en tosset plan. Man får ofte vinger af at have kørt Tour de France, så måske kan han løfte sit niveau yderligere, og hvis han samtidig skyder en god enkeltstart af, ja, så har han da fine chancer for at køre med om sejren.

Apropos enkeltstart. Meget afhænger af, hvordan Silkeborg-etapen køres, men der er en mulighed for, at Mikkel Bjerg kan køre sig i løbets førertrøje efter enkeltstarten. Han er et fremragende talent, men han vil blive angrebet fra højre og venstre i Vejle, så det kan godt blive en svær opgave. Men rammer han formen, og har han marginalerne på sin side, så er det afgjort ikke umuligt for talentfulde Bjerg. Axeon-holdet råder over en del talentfulde ryttere, der også kan poppe op.

Sunweb stiller ikke ligefrem med eliten. Asbjørn Kragh Andersen er umiddelbart kaptajnen, men jeg kan ikke se ham vinde løbet. Joris Nieuwenhuis er et spændende talent, men han lader til at have en større niche for hårde spurter end deciderede bakker.

Team Waoo har Rasmus Guldhammer, der fortsat jagter den forbistrede sejr i Vejle, men det er svært at se ryttere fra det hold vinde løbet. Det samme gør sig også gældende for Bornholm, for selvom de kører flot som et kollektiv, så mangler de profilen, der lige skal skille sig ud. De norske hold er interessante. Uno-X-holdet, der efter denne sæson bliver prokontinental og har sikret sig en håndfuld danske ryttere, har således Kristoffer Skjerping og Anders Skaarseth. De kan begge to lave ballade. 

Der er også stærke ryttere som Bryan Coquard (Vital), Tim Merlier (Corendon Circus), der kan gøre det godt i spurterne, samt store hold som Bardiani og Sport Vlaanderen, der kan køre en formstærk rytter frem i klassementet. 

Ruten: PostNord Danmark Rundt 2019

Det er tæt på umuligt at dække hele Danmark på blot fem etaper, og derfor har Danmark Rundt altid været lidt en falsk beskrivelse. Det er også sandheden i år, hvor løbet primært køres i det centrale Jylland samt Sjælland, mens både Nord- og Sønderjylland, Fyn og de forskellige øer overses. Sådan er det bare, næste år ser det hele anderledes ud.

Det betyder dog, at store byer som Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og Tour-målbyen Sønderborg ikke er at finde på rutekortet i år. I disse byer er der ellers altid massiv opbakning til løbet.

1. etape: Silkeborg - Silkeborg, 170 kilometer

Løbets første etape starter og slutter i Silkeborg. Silkeborg er en relativt kuperet by, og etapen indeholder da også 1.500 højdemeter, hvilket i al fald indikerer, at der er mulighed for at lave lidt ballade. De fleste etaper i Danmark bør ende i en massespurt, men arrangørerne har været gode (og heldige) til at finde ruter, der alligevel er spændende.

Der køres tre omgange i byen, hvor hver omgang er 5,3 kilometer lang. Som der kan ses på profilen herover, er der en lille knold på hver omgang. Den er ikke voldsom, selvom profilen måske antyder det, men den kan fungere som et lille afsæt for nogle af de stærke danske ryttere, der vil stikke afsted. 

Som udgangspunkt er det en spurt, men vi har set mange åbningsetaper i PostNord Danmark Rundt, der ender anderledes. Faktisk er det siden 2013-udgaven sket hvert eneste år med undtagelse af 2014, der sluttede i Mariager.

2. etape: Grindsted - Grindsted, 17 kilometer

Efter Silkeborg-etapen venter alle de afgørende etaper. I første omgang går turen til Grindsted, hvor der skal køres en rigtig flad enkeltstart, og sædvanen tro er enkeltstarten bare rigtig afgørende. Typisk falder enkeltstarten først efter Vejle-etapen, men i år har de gjort det lidt anderledes.

Jeg kan godt lide, at der bliver eksperimenteret med formatet, men der er en klar frygt, når man placerer en afgørende enkeltstart før Vejle: Det låser løbet i Vejle. Nogle ryttere kan køre en så god enkeltstart, at de "bare" skal kontrollere løjerne på Kiddesvej, før de har vundet løbet, mens andre kan blive kørt agterud allerede før bakkerne.

Men det kan også have den modsatte effekt: De bedste puncheurs ved, hvor meget tid de skal vinde i Vejle, og de kan blive tvunget i offensiven.

Personligt er jeg ikke meget for en 17 kilometer lang enkeltstart i et løb som PostNord Danmark Rundt. Mindre kunne sagtens gøre det. I det hele taget måtte man gerne lege en del mere med formatet i min optik, for løbet følger den samme opskrift som altid: en enkeltstart, Vejle og tre 'sprinterdage'. 

3. etape: Holstebro-Vejle, 200 kilometer

Danmarks svar på Alpe d'Huez finder man i Vejle. I al fald er Kiddesvej den -- i cykelsportens verden - mest berømte bakke i Danmark. De skal over Kiddesvej, der med sine tæt på 500 meter og 11 % bestemt ikke er nogen lang stigning, men den plejer at ændre løbet i Danmark ganske meget.

De skal over stigningen et par gange, og etapen slutter også på den berygtede stigning. Det er en hård stigning, om end den er lidt hypet, og alt efter hvordan feltet ser ud, kan den både splitte favoritterne  og være meget selektiv - eller mindre selektiv. Der har været udgaver, hvor mange konkurrenter nærmest har spurtet ind i samme tid. For et år siden smed cirka 20 ryttere blot 11 sekunder på stigningen. 

4. etape: Korsør - Asnæs Indelukke, 175 kilometer

Etapen til Asnæs Indelukke er en fræk lille sag, der afgjort kan ændre noget i klassementet. Etapen slutter på en smuk lille bakke, der er lidt længere end bakken i Vejle, men til gengæld også mindre stejl. Cirka 1.100 meter og 5,8 % melder Climbs.dk.

Bakken blev brugt i 2013, hvor det var en formiddagsetape, der skulle overraske de udenlandske profiler lidt. Unge Magnus Cort spurtede sig til en flot etapesejr foran Sonny Colbrelli, men i grove træk var der ingen klassementsfolk, der røg ud denne dag. Det er så ulempen ved rundstrækningerne, som løbet ynder at bruge: Alle når at kende stigningerne fint.

Det er en fræk etape, der gør, at løbet er noget hårdere end normalt. Hvis man smed meget tid på enkeltstarten har man således to etaper - samt Silkeborg-etapen - til at forsøge at vinde tid tilbage. Den her ender nok i en decimeret spurt, hvor en stærk puncheur vinder, men der er muligheder.

5. etape: Roskilde - Frederiksberg, 165 kilometer

Løbet slutter - som det så ofte gør - i Frederiksberg, hvor der køres ti omgange. Løbet er før blevet ændret her, for eksempel dengang Michael Valgren vandt sin første triumf i løbet, og det er ikke givet, at det ender i en massespurt som Champs Elysees. Det er dog overvejende meget sandsynligt.

PostNord Danmark Rundt
21-25. august 2019

Navigation
Odds & tips
Favoritter
Udfordrere
Rute

Kommentarer

Feedback