18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

EM Fodbold vindere

Opdateret
N Nicolai J.
Tekstforfatter og indholdsredaktør hos BetXpert med en forkærlighed for den engelske Premier League. Har spillet fodbold, håndbold, tennis og bordtennis og arbejdet indenfor spilbranchen siden 2017.
Vis mere
Vis mindre

De europæiske mesterskaber i herrefodbold står for døren, og derfor har vi hos BetXpert valgt at tage et kig på de seneste vindere af EM fodbold, og om der er nogen chance for, at vi igen kan få danske vindere i EM fodbold. Så hvis du er interesseret i at læse lidt om den kommende slutrunde, og EM vindere i fodbold gennem tiderne, så læs med her.

EM Fodbold vindere

16 EM-slutrunder har der været afviklet, og 10 forskellige nationer har vundet den eftertragtede pokal. På listen herunder, kan du se de 19 forskellige lande der har vundet medaljer ved EM-slutrunder.

Medaljefordelingen 1960-2020

Nr.

Land

Guld

Sølv

Bronze

Total

1.

Tyskland Tyskland

3

3

2

8

2.

Spanien Spanien

3

1

1

5

3.

Italien Italien

2

2

1

5

4.

Frankrig Frankrig

2

1

1

4

5.

Sovjetunionen Sovjetunionen

1

3

4

6.

Portugal Portugal

1

1

3

5

7.

Holland Holland

1

4

5

8

Tjekkiet Tjekkoslovakiet

1

1

1

3

=

Danmark Danmark

1

2

3

10.

Grækenland Grækenland

1

1

11.

Jugoslavien Jugoslavien

2

2

12.

England England

1

2

3

13.

Belgien Belgien

1

1

2

=

Tjekkiet Tjekkiet

1

1

2

15.

Ungarn Ungarn

1

1

=

Sverige Sverige

1

1

=

Rusland Rusland

1

1

=

Wales Wales

-

-

1

1

=

Tyrkiet Tyrkiet

1

1

Det, der måske springer lidt i øjnene, når man ser listen ovenover, er, at nationer som England, Belgien eller Tjekkiet aldrig har taget en guldmedalje til en EM-slutrunde, men Danmark og Grækenland har formået det i henholdsvis 1992 for Danmark og 2004 for Grækenland.

EM Fodbold vindere gennem tiden

Når vi kigger på de tidligere vindere af EM Fodbold, så er de to mest vindende nationer Spanien og Tyskland, som står med tre EM titler hver, herefter kommer Italien og Frankrig med to titler hver.
Tyskland er det hold der har været med ved flest slutrunder, og står noteret for 13 slutrunder, hvor de har hentet medaljer i otte af dem.
Spanien har deltaget ved 11 EM slutrunder og har hentet medaljer ved fem af dem.
Frankrig og Italien har begge deltaget ved 10 slutrunder hver, og det har ført til 5 medaljer til Italien og fire til Frankrig.

Så ud fra ovenstående kan vi konkludere, at der er fire nationer der sidder på “magten” og EM-titlerne.

De seneste vindere af EM Fodbold er Italien, og de er også i spil til at tage EM titlen i år, men er havnet i en voldsom gruppe med Spanien, Kroatien og Albanien. Til denne slutrunde, kan man dog også satse på at ende som bedste 3’er, hvor de 4’er bedste også går videre.
Dette var også scenariet ved den sidste EM slutrunde, hvor Danmark var en af de bedste 3’er og alligevel endte i en semifinale på trods af blot en sejr i gruppespillet.

TOP 5 - EM Fodbold vindere gennem tiden mænd:

 • Tyskland
 • Spanien
 • Italien
 • Frankrig
 • Sovjetunionen

TOP 5 - EM Fodbold vindere gennem tiden kvinder

 • Tyskland
 • Norge
 • Sverige
 • Holland
 • England

Italien blev vindere af EM i 2020

Foto:  Tiziana FABI / AFP

Historien bagved EM slutrunderne i fodbold

EM slutrunden har i den grad ændret format i tidens løb. Da det hele blev skudt i gang i Frankrig i 1960, deltog 17 nationer, hvor turneringen blev afholdt som en cupturnering, og selve slutrunden, blev udgjort af semifinalerne, bronzekampen og finalen.

Før selve slutrunden var der først en kvalifikationsturnering, hvor holdene mødte hinanden både ude og hjemme, og her var Danmark oppe imod Tjekkoslovakiet, som vi tabte 3-7 til samlet.
Dette turneringsformat ændrede sig først i 1980 hvor der var 31 nationer der forsøgte at kvalificere sig til slutrunden, hvor otte hold var fordelt på to grupper.

Den næste store ændring kom i 1996 hvor 48 nationer var i kamp om at kvalificere sig, og seksten hold kom med til selve slutrunden.

Spoler vi frem til i dag, så er der hele 53 nationer der kæmper i kvalifikationen til slutrunden, hvor 20 nationer er med.

Denne historiske gennemgang, viser et klart billede af en slutrunde der har været under stor udvikling og udvidning, hvis man kan bruge sådan et begreb. Men selvom EM-slutrunden har ændret sig i størrelse, så er det ikke fordi der er kommet mange nye EM-vindere til. Alt i alt er der 10 hold der kan kalde sig EM vindere fodbold mænd, og det er ikke meget, hvis vi husker på, at der har været 16 slutrunder.

Har Danmark en chance for at vinde EM i fodbold?

Kan vi gentage bedriften fra 92, eller komme tæt på, som vi gjorde sidst i 2020 - Det er det store spørgsmål. I skrivende stund har bookmakeren ikke os til at komme ret langt, og kigger vi hos bet365, så er der odds 3 på at Danmark kommer i kvartfinalen, odds 7 på at Danmark gentager bedriften fra sidste EM og kommer i semifinalen.
Kan vi nå skridtet videre til EM finalen så kan man hente odds 17, og hvis vi tager guldet med hjem så er der hele odds 41, at hente hos bet365.

Danskerne har vundet EM i Fodbold, men der er ikke stor tiltro til at de danske drenge kan gøre det igen.

Noget der dog kan give os lidt forhåbninger, det er kvaliteten af de spillere vi sender afsted til EM slutrunden. Vi har spillere som er på store adresser, og som har præsteret godt til tidligere slutrunder, og kigger vi på de danske vindere i EM fodbold fra 1992, så var 11 ud af de 20 spillere der var med til slutrunden i Sverige, fra den danske Superliga, og det bliver næppe scenariet i dette opgør.

Danske vindere i EM fodbold kan du se på listen herunder:

 • Peter Schmeichel, John Sivebæk, Kent Nielsen, Lars Olsen, Henrik Andersen, Kim Christofte, John Faxe Jensen, Johnny Mølby, Flemming Povlsen, Lars Elstrup, Brian Laudrup, Torben Piechnik, Henrik Larsen, Torben Frank, Bent Christensen, Mogens Krogh, Claus Christiansen, Kim Vilfort, Peter Nielsen og Morten Bruun.

Se odds på EM 2024 her.

FAQ om EM 2024

Hvem har vundet EM i fodbold flest gange?

Tyskland har rekorden for flest sejre ved turneringen, sammen med Spanien. Tre gange har vores naboer mod syd vundet turneringen. Det gjorde to af gangene som Vesttyskland i 1972 og 1980, og så som et samlet Tyskland i 1996. 
Spanien har vundet EM i 1964 og så igen i 2008 og 2012.

Hvem er topscorer i EM?

Cristiano Ronaldo fra Portugal er den mest scorende spiller i EM-historien med i alt 14 mål. Han har fordelt dem som følger: 2004 (2 mål), 2008 (1 mål), 2012 (3 mål), 2016 (3 mål), 2021 (5 mål), og så er der chance for at han kan gøre sig gældende igen i 2024.

Hvem er de første vindere i EM Fodbold?

Den første EM slutrunde blev afviklet i Frankrig, hvor Sovjetunionen slog Jugoslavien i finalen med 3-0 i Marseille. Bronzekampen vandt Jugoslavien med 4-5 imod Frankrig i Paris.

Kommentarer

Feedback