Som nyere tradition dikterer, skal værterne fra Rusland i kamp som de allerførste ved VM 2018, når de i VM-åbningskampen møder Saudi-Arabien, som af bookmakerne regnes som det dårligste hold ved slutrunden. Her er alt, du skal vide om VM-åbningskampen 2018.Når åbningskampen ved VM 2018 mellem Rusland og Saudi-Arabien fløjtes i gang den 14. juni klokken 17, må de russiske værter påtage sig favoritværdigheden. Bookmakerne vurderer sammen med Panama Saudi Arabien som turneringens dårligste hold. 

Efter VM-åbningskampen venter et sandt overflødighedshorn af spændende fodboldkampen, og allerede nu ligger det fast, hvem der møder hinanden hvornår, og på hvilke danske kanaler kampene vises. Læs mere om dette i vores udførlige kampprogram med komplet TV-oversigt over alle 48 gruppekampe

Blot fordi Rusland er bookmakernes favoritter, er det langt fra givet, at de tager de tre point i VM-åbningskampen. Det er en udbredt myte, at åbningskampe ved de store slutrunder ofte er tættere i virkeligheden end på papiret og nemt kan blive målfattige, da begge hold kan være nervøse og måske gå efter at sikre det point, de kommer med, i stedet for at jagte en sejr. Se alt om odds, team news og kampstatistik i vores matchcenter.

Rusland - Saudi-Arabien: (AH +1,5) 2 til 1,63 hos Betsafe

Rusland har store offensive problemer, og Cherchesovs tropper har set skidt ud i træningskampene. De er ganske vist bedre og mere erfarne end saudierne på papiret, men gæsterne har gjort det fint i optakten, og de er defensivt stabile.

Rusland - Saudi Arabien

Åbningskampe historik og statistik

Slutrunde og år Åbningskamp Resultat
EM 1992 Sverige Sverige-Frankrig 1-1
VM 1994 USA Tyskland-Bolivia 1-0
EM 1996 England England-Schweiz 1-1
VM 1998 Frankrig Brasilien-Skotland 2-1
EM 2000 Holland/Belgien Belgien-Sverige 2-1
VM 2002 Japan/Sydkorea Sydkorea-Polen 2-0
EM 2004 Portugal Portugal-Grækenland 1-2
VM 2006 Tyskland Tyskland-Costa Rica 4-2
EM 2008 Østrig og Schweiz Schweiz-Tjekkiet 0-1
VM 2010 Sydafrika Sydafrika-Mexico 1-1
EM 2012 Polen og Ukraine Polen-Ukraine 1-1
VM 2014 Brasilien Brasilien-Kroatien 3-1
EM 2016 Frankrig Frankrig-Rumænien 2-1

Kigger man nærmere på de nøgne tal fra de seneste 26 års slutrunder, viser det sig, at fire ud 13 åbningskampe er endt med pointdeling, hvilket svarer til lige under 31 %. Syv kampe er endt med to mål eller derunder, men ingen er endt målløse.

Det er måske lidt overraskende, at i kun tre kampe ud af de 13 er et hold gået fra banen uden at score. Det kan måske være værd at kigge på odds på, at både Rusland og Saudi-Arabien kommer på tavlen? I skrivende stund kan man få hele 2,75 hos bwin* på, at det sker.

Mens det i hele perioden har været slutrundeværterne, som har spillet åbningskampen under EM-slutrunderne, var dette først tilfældet ved VM i Japan og Sydkorea i 2002. Førhen var det de regerende verdensmestre, der spillede åbningskampen. For hele perioden, i  de åbningskampe hvor slutrundeværterne har deltaget, har værterne vundet fem, spillet fire uafgjort og tabt to gange. Kun Schweiz ved EM i 2008 er gået fra banen uden at score som slutrundevært.

Læs også BetXpert store guide og optak til VM 2018 i Rusland med alt, hvad du skal vide om slutrunden

VM-åbningskamp: Kan russerne gå videre fra puljen?

Rusland er som bekendt værter og dermed er de automatisk kvalificeret til verdensmesterskaberne. I stedet for at spille kvalifikation, har de spillet en række venskabskampe af svingende kvalitet. 

Siden Sovjetunionen blev til Rusland har "Sbornaya" deltaget tre gange ved en VM-slutrunde. I 1994, 2002 og 2014.  Det er dog endnu ikke lykkedes dem at gå videre fra det indledende gruppespil. Ved seneste EM floppede de totalt og fik kun et enkelt point, selvom modstanderne her hed Wales, Slovakiet og England. 

I år er de endnu engang begunstiget med en pulje, hvor modstandernes kvalitet er begrænset. Hvis Rusland nogensinde skal spille sig videre fra et VM-gruppespil, bliver mulighederne næppe mere favorable end et år, hvor man er på hjemmebane og ligger i pulje med Egypten, Saudi-Arabien og Uruguay.

Rusland: Elimineret i gruppespil eller 1/8-finalen til odds 1,54 hos Danske Spil* og Cashpoint* CV: 70%


Rusland går ikke videre fra gruppen: odds 3,60 hos Danske Spil*
Rusland elimineret i 1/8-finalerne: odds 2,70 hos Cashpoint*
Samlet odds: 1,54
Se ekspertanalyse her.


Rusland: Topscorer for holdet - Smolov til odds 4,50 hos 888sport
Se ekspertanalyse her.
Nu faldet til odds 3,00

Der er tradition for, at værterne klarer sig godt ved VM-slutrunder. Sydafrika i 2010 er således den eneste værtsnation, der ikke har formået at kvalificere sig videre fra gruppespillet. Som følge af Ruslands overkommelige pulje spår bookmakerne dem pæne chancer for videre avancement. Dog er russisk fodbold ikke, hvad det har været, og en plads i 1/8-finalen er ikke garanteret. Læs mere om dette i Tokes artikel om Status på russisk fodbold.  Du kan også læse mere om det russiske mandskab, se trup, idealopstilling, taktik og odds i vores store analyse af Rusland.

VM-åbningskamp: Saudi-Arabisk trænerkaos

Efter 12 år udenfor døren er Saudi-Arabien igen indenfor i VM-varmen. I 2006 fik "De Grønne Falke" kun et enkelt point i gruppen og måtte rejse tidligt hjem. Det er da også de færreste, der forventer ret meget af landet fra Mellemøsten i år. I alt fire gange har landet fra Mellemøsten deltaget ved VM. Fire gange i træk fra 1994 til 2006.

Ved VM i USA i 1994 klarede de sig videre fra gruppespillet, hvor det blev til exit mod de senere bronzevindere fra Sverige, men de slog både Belgien og Marokko i gruppespillet.

Der skulle en 1-0-sejr i sidste spillerunde over en japansk modstander uden noget at spille for til, før Saudi-Arabien sikrede sig den direkte billet til VM 2018 i Rusland. Midlertidig sorteper i kvalifikationsgruppen blev Australien, der måtte ud i to play off-runder mod henholdsvis Syrien og Honduras, før de kunne booke billetter til Rusland.

Der har været alt andet end ro i kulissen hos Saudi-Arabien, siden kvalifikationen blev sikret. Den hollandske træner, Bert van Marwijk blev fyret pga. generelle uenigheder om arbejdsforholdene. Edgardo Bauza, der for et par år siden skuffede stort som argentinsk landstræner, tog over, men nåede kun at sidde på posten i to måneder, inden han røg samme vej som van Marwijk.

Nu er det en ny argentiner, Juan Antonio Pizzi, som førte Chile helt til tops ved Copa America i 2016, der skal forsøge at dirigere Saudi-Arabien videre fra gruppespillet.

Læs mere om det Saudi-Arabiske hold, se deres trup, få de seneste odds og bliv klogere på deres taktik og idealopstilling i vores analyse af Saudi-Arabien.