Den schweiziske investeringsbank, UBS, har simuleret VM-slutrunden 10.000 gange og fundet den mest sandsynlige vinder. Ikke overaskende levnes Danmark ikke mange chancer for at tage trofæet med hjem.

Achilles er en kat. En døv, russisk kat, der lever på museet Eremitagen i Sankt Petersborg, hvor han fanger mus sammen med over 70 andre af hans slags. I modsætning til de fleste andre katte har Achilles og hans venner deres egen pressesekretær. Almindeligvis holder Achilles til i museets kælder, men de kommende måneder vil han sandsynligvis kunne findes lige så meget over jorden.

Achilles er nemlig ifølge flere medier - herunder Yahoo, der henviser til det statsejede medie RIA Novosti - officielt udvalgt til at være denne slutrundes VM-orakel, og han kommer til at skulle løfte en tung arv. De fleste husker måske hans forgænger, blæksprutten Paul, der leverede fire ud af seks rigtige forudsigelser under EM i 2008 og fulgte det op med at gøre rent bord med otte ud af otte rigtige ved VM i 2010 - alle Tysklands kampe samt finalen mellem Holland og Spanien - inden sin død få måneder efter slutrunden.

Om Achilles' track record ender med at være lige så imponerende som Pauls, er endnu for tidligt at spå om, men Achilles blev blandt andet udvalgt på baggrund af en godkendt Conferederations Cup, hvor han ramte tre ud af fire rigtige - herunder finalen.

De regerende mestre triumferer igen

Er man allergisk over katteorakler og foretrækker at gå lidt mere statistisk til værks, når man forsøger at forudsige resultaterne af sommerens VM-slutrunde i Rusland, kan man i stedet læse den mindre rapport, som investeringensbanken UBS har udgivet.

I den har UBS foretaget en Monte Carlo-simulering af VM-slutrunden. Det betyder i korte træk, at den schweiziske investeringsbank har simuleret hele slutrunden 10.000 gange og ud fra resultaterne lavet en vurdering af de deltagende landes chance for at vinde titlen.

i 24 % af tilfældene ender de forsvarende mestre fra Tyskland med at løbe med det gyldne trofæ. På andenpladsen har Brasilien 19,8 % chance for at blive verdensmestre, mens UBS giver Spanien 16,1 % chance. Derfra er der et spring ned til England, Frankrig og Belgien, der er de næste på listen. Hvis simuleringerne er nogenlunde retvisende, er der altså flot værdi i det nuværende markedsodds 5,50 på Tyskland som turneringsvinder.

Russisk exit i 1/8-finalen

Sidder man med forhåbninger om, at Åge Hareides drenge tager trofæet med hjem, er rapporten nedslående læsning. Den danske chance for et verdensmesterskab vurderes til 0,1 %, hvilket er på niveau med Australien, Marokko og Japan, mens det blandt andet er dårligere end Sydkorea, Island og Iran.

UBS har benyttet sig af landenes ELO-rating til at vurdere styrkeforholdet, hvor der blandt andet både er taget højde for historiske resultater, aktuel form og i tilfældet Rusland: Hjemmebanefordel.

UBS har stor tiltro til Ruslands chance for at gå videre fra gruppespillet, da værterne er kommet i den svageste gruppe vurderet ud fra de otte gruppers gennemsnitlige ELO-rating. Udover at advare mod Mohamed Salah går skribenten, Michael Bolliger, Head Asset Allocation Emerging Markets i UBS, så langt som at kalde Ruslands kamp mod Egypten for "en sikker sejr".

Efter gruppespillet slutter festen dog også for russerne. Her, konkluderer rapporten, vil værterne sandsynligvis løbe ind i enten Spanien eller Portugal. 

"Begge hold er sandsynligvis for stærke for Sbornaya," konstaterer Michael Bolliger tørt.

Læs selv UBS' rapport og bliv blandt meget andet klogere på, hvordan ELO-rating og Monte Carlo-simulering fungerer i praksis.

*Bemærk, at Italien fremgår i oversigten på billedet, men er markeret i en anden farve end de andre lande. Dette skyldes, at UBS som en særlig anerkendelse til den italienske VM-historik også har simuleret turneringen med Italien som deltager i stedet for Sverige.