Det er lidt om kejserens skæg, når Belgien og England senere i dag dyster om VM-bronze. Umiddelbart burde kampen om at kunne kalde sig "verdens tredjebedste" de næste fire år være af en vis betydning, men skuffelsen over at være snublet så tæt på finalen tager ofte over. Der er mange usikkerheder omkring startopstillingerne hos de to hold (især hos England), for det er ikke 100 procent givet, at især Gareth Southgate vælger at stille i absolut stærkeste. Spillere, der har brugt det meste af VM på at varme bænken, kan tænkes at blive "belønnet" med en startplads.

For år tilbage i FIFA, hvor andre vinde blæste, var der et forslag fremme om, at nummer ét, to og tre ved verdensmesterskabet skulle være automatisk kvalificeret til næstkommende VM. Det er ca. 10 år siden, det forslag kom på bordet, men siden har verdensfodboldforbundet i alt dets visdom besluttet, at ikke engang verdensmesteren er sikker på at komme med til slutrunden om fire år. Forslaget om, at nummer et, to og tre skulle sikre sig billet til næstkommende VM var for at sparke liv i den hendøende og ikke særligt ophidsende kamp om tredjepladsen eller bronzekampen, om man vil.

For det, som Belgien og England senere i dag i St. Petersborg dyster om, er jo sådan set bare kejserens skæg. Det er lidt ”som at kysse sin søster”, kan man sige.

Denne skribent syntes ellers, det ville have været en god og sportslig fuldt berettiget idé, og med FIFA’s beslutning om at udvide VM-slutrunden til fra 2026 at have deltagelse af 48 nationer, så burde der jo være plads til det, skulle man synes, men nej. Det er åbenbart vigtigere at have ni nationer fra Afrika og otte fra Asien med. Money – og FIFA-stemmer, naturligvis – talks.

Men Belgien og England skal jo i kamp uanset, og denne VM-artikel, den første af to denne lørdag i BetXperts VM-serie, tager sigte på en analyse af kampen om tredjepladsen. Ikke en taknemmelig opgave, skal jeg hilse at sige.

Mange usikkerheder

Jeg har forsøgt at gøre min research før kampen så godt som muligt, men når ses bort fra en par enkelte kampe i gruppespillet, så er dette den vanskeligste at spå om, og det nærmest med alle ingredienser, når det kommer til en taktisk forhåndsanalyse. For hvad er motivationen hos de to hold? Hvilke spillere kommer de med? Og hvad bliver taktikken?

"Teknisk set" vil både Belgien og England da gerne vinde denne kamp, men flere spillere (især hos England) slås med sygdom og småskader, og måske vil de to herrer trænere, Roberto Martinez og Gareth Southgate, belønne nogle af de spillere, der har tilbragt størstedelen af slutrunden på bænken bakkende deres holdkammerater op med en startplads?

Ikke utænkeligt, men meget lidt er kommet frem om, hvad Martinez og Southgate agter at gøre, så det meste i nedenstående bliver et mere eller mindre kvalificeret gæt fra min side:

Belgien

Jeg tror, denne kamp muligvis er større for Belgien, end den er for England. Det ikke kun fordi Belgien kun har 11 millioner indbyggere i modsætning til 53 millioner i England, men også fordi det engelske hold er yngre, har fremtiden for sig, mens den "gyldne generation" i Belgien nok nærmere topper lige omkring disse år. Englands hold ligner at være stærkere om fire år i Qatar, Belgiens gør ikke.

Desuden så havde Belgien et reelt skud på verdensmesterskabet, men tabte en tæt semifinale mod Frankrig. Det synes vigtigere for Belgien trods alt at komme hjem med en form for "sølvtøj", end det gør for England, hvis hold allerede har overgået forhåndsforventningerne.

Derfor er det ikke utænkeligt, at Belgien med grund i motivation måske vil satse lidt hårdere end England på at vinde denne ellers i det store billede ret beset ligegyldige fodboldkamp. Og derfor tror jeg heller ikke, at Roberto Martinez tænker på meget andet end at stille med sit stærkest mulige hold.

Og stærkeste mulige belgiske hold p.t. ser, som jeg ser det lige nu og her, således ud (4-2-3-1):

                                         Lukaku

             Hazard          De Bruyne             Mertens

                           Witsel                Fellaini

   Vertonghen   Kompany   Alderweireld   Meunier

                                       Courtois

Meunier inde fra start

Roberto Martinez har flittigt skiftet taktik i VMs cup-fase, men et par ting synes klart. Thomas Meunier måtte stå over i semifinalen mod Frankrig på grund af for mange gule kort, men han vender med næsten statsgaranti tilbage til start-11'eren. Det synes også klart, at eksperimentet med Moussa Dembele, der startede inde mod Frankrig, nok ikke vil blive gentaget.

Det kunne så skabe plads til Yannick Carasco ude på venstrekanten, men Martinez synes at have tabt tiltro til ham, og senest mod Frankrig så vi Eden Hazard trække længere tilbage på venstrekanten, så pladsen derude kan dækkes delvist af af tre mand, delvist af Hazard, delvist af Axel Witsel, der med Marouane Fellaini ved siden af sig på den defensive midtbane vil få lidt færre pligter, samt delvist af Jan Vertonghen. Dette hvis Meunier trækkes tilbage på højre back givende en firebackkæde i stedet for blot et tremandsforsvar.

At gøre brug af Mertens offensive kvaliteter virker logisk

Så skal jeg komme med et bud på Belgiens start-11'er og taktik, bliver det ovenstående. Martinez har nok taget sig et grundigt kig på Englands semifinale mod Kroatien, og som Dries Mertens spillede efter sin indskiftning mod Frankrig, ja så virker han mod England som et oplagt valg.

Ante Rebic og Sime Vrsaljko udnyttede skåndelsløst den meget plads i Englands venstre forsvarsside på siden af Harry Maguire, og det ligner Mertens at være manden for også at udnytte, det især, hvis han får støtte fra bagvedliggende Meunier.

Alternativet Chadli

Men der ér bestemt alternativer for Martinez. Det mest oplagte af dem vil være at holde fast ved Nacer Chadli i startopstillingen, men skifte ham fra Frankrig-kampens højreside over på venstresiden.

I så fald skal en spiller ofres, og det kunne med en taktisk læsning af Englands svagheder meget nemt blive Fellaini, hvilket imidlertid vil overlade alt defensivt midtbanearbejde til Witsel og ham alene. Det kunne også blive Mertens, men jeg tror, Martinez i denne kamp vil prioritere Napoli-spillerens offensive kvaliteter på højre fløj.

England

Flere undersøgelser har indikeret, at to spilledages hvil mellem fodboldkampe er én dag for lidt. Jeg ihukommer, at det portugisiske fodboldforbund for en lille håndfuld år siden foretog en sådan undersøgelse, og den viste ret klart, at spilleres præstationer falder, når de kun har to mellemliggende dages restitution mellem kampe. Det er forklaringen på, at når portugisiske klubber spiller Europa Cup, så spiller Europa League-klubberne typisk deres efterfølgende ligakamp om mandagen, mens Champions League-klubber, der skal i ilden tirsdag, spiller deres  forestående ligakamp allerede fredag.

Det er i denne forbindelse også værd at holde sig for øje, at fire dages hvile naturligvis er bedre end tre, men proportionelt er det ikke nær så stor en forskel som på mellem tre og kun to dages mellemliggende hvile. Derfor er Kroatien en smule handicappet af at have én dags hvile mindre end Frankrig, men ikke nær så handicappet som England, hvis kamp mod Belgien kommer én dag tidligere.

Sygdoms- og skadesproblemer

Og det hjælper heller ikke, at der er sygdoms- og skadesproblemer i den engelske lejr. Ashley Young og Jesse Lingard har været syg de seneste to dage og Kieran Trippier og Jordan Henderson slæber rundt på skader. Det skal dog siges, at de alle i et vist omgang har været i stand til at deltage i den engelske træning, men denne har haft – hvilket med kun to dages restitution over på de 120 minutter mod Kroatien er fuldt logisk – en noget "lettere" karakter.

Mange engelske medier regner med, at Fabian Delph får chancen fra start mod Belgien, og givet virker det, at Golden Boot-jagtende Harry Kane også starter inde, men derudover forekommer det meste usikkert omkring den engelske start-11'er.

Jeg vil ikke udelukke, at Gareth Southgate vil rotere voldsomt, det delvist på grund af de usikkerheder, der er omkring Young, Lingard, Trippier og Henderson, og det også fordi, den gode Southgate måske gerne vil "belønne" nogle af de folk, der har brugt størstedelen af slutrunden på at varme bænk.

Et gæt på den engelske start-11'er er derfor forbundet med stor usikkerhed, men jeg kommer jo næppe udenom, så her er mit bud (3-1-4-2):

                 Rashford      Kane

   Rose   Delph   Alli   Alexander-Arnold

                             Dier

     Maguire      Stones      Walker

                         Pickford

Selve taktikken er imidlertid forudsigelig

Usikkerhederne er imidlertid, som sagt, store. Måske både Young, Lingard, Trippier og Henderson kan vise sig alle at være klar – eksempelvis var Sime Vrsaljko jo nærmest dømt ude til Kroatiens kamp mod England, men han endte med af blive en af semifinalens bedste – og en mand som Raheem Sterling har jo ikke spillet sig af.

Mens der er usikkerhed omkring navnene i start-11'eren, så tror jeg imidlertid ikke, der behøver være meget gætteri omkring taktikken. Det fordi, jeg er ret sikker på, at Southgate stædigt vil holde fast i sin 3-1-4-2-opstilling.  

Spilforslag

Belgien – England: Ét bet var jeg helt sikker på, jeg skulle ud på i denne bronzekamp, og selvom odds umiddelbart kan se lidt lave ud, så finder jeg prisniveauet forventeligt – og indeholdende værdi. Jeg taler om spil på over 2,5 mål, hvilket belønnes med odds 1,61 hos Jetbull og 1,63 hos førende licensløs international bookmaker.

Kampen om tredjepladsen er rent statistisk helt anderledes end alle andre kampe i VMs cup-fase, hvor under 2,5 mål er den typiske trend. Vi kan tage et hurtigt kig på tidligere bronzekampe, og seneste gang en kamp om tredjepladsen ved et VM sluttede i under 2,5 mål var Polens 1-0-sejr over Brasilien i Vesttyskland 1974... Og sorry, med altså 10 over 2,5 mål-bronzekampe i træk... ja, det gør det ikke særligt vanskeligt for mig at hoppe på odds 1,61 for, at det sker endnu engang.

Det andet bet i bronzekampen er jeg lidt mere valen ved, men har efter nøje overvejelse dog besluttet mig for at hoppe på det alligevel. Jeg synes, Belgien har det bedste hold. Jeg har endvidere på fornemmelsen, at motivationen hos Belgien måske er en lille smule større end hos England, og så spiller endelig argumentet, at England siden deres forlængede spilletid mod Kroatien kun har haft to dages hvile, mens Belgien har haft tre, også ind.

Bookmakermarkedets procenter for 1X2 er 43-26-31, og det er næppe helt skævt, men man kunne godt smide én eller to yderligere procenter Belgiens vej, uden at en hund ville gø af det. Alt i alt peger, som jeg ser det, flere faktorer Belgiens vej i denne her, og skulle der komme mange mål i kampen, ja så forringes chancen for uafgjort og forlænget spilletid jo samtidig. Det sagt, bliver det dog ikke noget monsterindskud fra min private rulle, dette bet på Belgien bliver ledsaget af, men en unit hér og en unit dér har jo også ret (bemærk, at i nedenstående BetXpert-regnskab er alle bets sat til én unit). Jeg er på 1-tallet på sejr til Belgien i ordinær spilletid, hvilket belønnes med odds 2,32 hos Betsafe (nu faldet til odds 2,30 hos Betfair Sportsbook*)og 2,28 hos førende licensløs international bookmaker (nu steget til 2,30).

Artiklen er den syvogfyrrende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her

Liste over foreløbige VM-væddemål:

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan – Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit

Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89) / -1 unit
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50) / +0,50 unit
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit

Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85) / -1 unit
Sverige - England (AH +0,5), 1 (1,99) / -1 unit

Sverige - England, under 2,5 mål (1,50) / +0.5 unit
Frankrig – Belgien (AH -0,25), 2 (1,83) / -1 unit
Frankrig – Belgien, under 2,5 mål (1,78) / +0,78 unit
England – Kroatien (AH -0,25), 2 (1,98) / +0,49 unit
England – Kroatien, under 2,5 mål (1,55) / +0,55 unit

Belgien – England, 1 (2,32)
Belgien – England, over 2,5 mål (1,61)

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32)

Foreløbigt resultat (efter 37 bets): +1,55 units (ROI 104,2%)