Citius, Altius, Fortius...

Vinter-OL i Vancouver står for døren, og dermed er det tid til højstemte mottoer (som fx OLs traditionelle "Hurtigere, Højere, Stærkere") og tårevædede medaljeoverrækkelser.

Men så sandelig også til sport i verdensklasse, leveret af diverse vintersportsgrene, fra langrendsløbere og skiskydere med frossen snot dinglende fra næseborene til ishockeyspillere hvis lugteorganer nok snarere lækker varmt blod...

Dramatik skal der nok være masser af i Canada i perioden 12.-28. februar.

Der lægges ud fredag d. 12. med skihops-kvalifikation kl. 10 om formiddagen (kl. 19, dansk tid) og  åbningsceremoni kl. 18 (kl. 03 natten til d. 13, dansk tid). Og der lukkes ned d. 28. med 50 kilometer langrend, ishockey-finale og afslutningsceremoni.

Optakter og tips
Hvad sker der ind i mellem? Programmet for alle dagene (husk at Vancouver er 9 timer efter dansk tid) findes på OL-Vancouvers officielle webside; under "Schedule & Results". På siden kan du også læse OL-nyheder om skader etc.

TV-programmet kan ses i BetXperts TV-Guide.

Men een ting er at vide hvornår tingene sker - noget andet er at klæde sig ordentligt på til at oddse.

Derfor har vores dygtige vintereksperter skrevet en bunke optakter - der dækker hver eneste af de i alt 15 sportsgrene - så du, kære læser, bl.a. kan se hvem der er medaljefavoritter i de forskellige discipliner. Og hvad i alverden der foregår i sportsgrene som "Luge" og "Skeleton"...

Og eksperterne er naturligvis også klar til at komme med spilforslag. Følg dem i BetXperts OL-sektion.


Herværende artikel (se længere nede) indeholder optakter til:
Alpine ski-discipliner
Bobslæde
Curling
Freestyle skiløb
Kunstskøjteløb
Luge
Nordisk Kombination
Short track speed skating
Skeleton, Skihop
Snowboard


I denne artikel, kan du læse om:
Langrend
Skiskydning
Hurtigløb på skøjter



Ishockey-optakten kommer senere på ugen.


OPTAKTER: Alpint plus diverse

Her følger, i alfabetisk rækkefølge, 10 optakter:

Alpine ski-discipliner
Bobslæde
Curling
Freestyle skiløb
Kunstskøjteløb
Luge
Nordisk Kombination
Short track speed skating
Skeleton, Skihop
Snowboard


ALPINT SKILØB


De alpine konkurrencer kommer til at foregå i Whistler, hvor løberne tidligere har haft et par testløb til at prøve bakken af.

Programmet og favoritterne
Lør 13. feb Styrtløb (M)
Søn 14. feb Super Combined (K)
Tir 16. feb Super Combined (M)
Ons 17. feb Styrtløb (K)
Fre 19. feb Super-G (M)
Lør 20. feb Super-G (K)
Søn 21. feb Storslalom (M)
Ons 24. feb Storslalom (K)
Fre 26. feb Slalom (K)
Lør 27. feb Slalom (M)

De store nationer forventes at dominere løbene, mens værtsnationen Canada må påtage sig en outsiderrolle. Canadierne har været uheldige og mistet blandt andet John Kucera på grund af en skade, mens Britt Janyk og Emily Brydon har været ude af form efter nytår (og bedre kort har man ikke på kvindesiden).

Det er derfor hurtige Manuel Osborne Paradis der i det indledende styrtløb må være det bedste bud på en canadisk medalje. ’Manny’ har haft en rigtig god sæson og bakken i Whistler skulle passe hans ekstreme glidefærdigheder godt.
Til sidst må man dog ikke helt glemme Michael Janyk, der kan overraske i legenes sidste løb. Han vandt sidste år bronze ved VM og har været i top5 et par gange i den indeværende sæson.

Kvinderne
På kvindesiden vil manges øjne være rettet på duellen Vonn vs Riesch. Amerikanske Lindsey Vonn har været aldeles suveræn i fartdisciplinerne i denne sæson, fører den samlede WC og er alpinsportens største stjerne. I det sidste løb inden OL viste hun dog ikke overbevisende form og modsat sidste sæson, har hun været helt væk i slalom denne vinter.

Hendes bedste veninde, tyske Maria Riesch, håber på en god start i OL allerede i Super Combined løbet, hvor hun med sine gode slalom egenskaber har store chancer for medalje. Hun er god i alle discipliner og har medaljechance i alle løbene.

I baggrunden lurer svenske Anja Pärson. Den tidligere alpine dronning har været meget udskældt, men svenskeren har en evne til at præstere som bedst i de største mesterskaber og op til OL har hun vist stigende form. Tidligere var hun dominerende i teknik disciplinerne, men nu har Anja de største chancer i fart og især Super Combined.


I teknik disciplinerne kan man tillade sig at have store forventninger til østrigerne. Marlies Schild er kommet tilbage på et højt niveau og uden fejl er hun hurtigst på et par slalomski. Samtidig har man i Kathrin Zettel en løber der har været i top3 i stort set alle storslalom og slalom løb denne vinter. Østrigerne har dog haft lidt svært ved at håndtere presset de seneste år og med små marginer kan OL ligeså godt blive en stor fiasko som en kæmpe succes.


Af andre interessante navne kan nævnes Tina Maze, Sandrine Aubert, Tanja Poutiainen, Kathrin Hoelzl og Julia Mancuso. Maze har haft en rigtig god sæson, hvor hun især har overrasket med en podieplads i slalom. Tidligere specialist i storslalom – nu allrounder, der kan begå sig alle discipliner. For Aubert, Hoelzl og Poutiainen er det teknik disciplinerne der gælder. Aubert har hentet 2 sejre i slalom, mens Hoelzl er regerende verdensmester i storslalom og i god form. Finske Poutiainen har været med i mange år, er super rutineret og en løber man under en medalje. Julia Mancuso kan ikke nævnes på grund af store resultater de sidste par år, hvor alt er gået galt, men amerikaneren har et meget højt topniveau, er regerende olympisk mester i storslalom og i de seneste konkurrencer har hun vist antydninger af form.

Herrerne
Herrerne har ikke nogen lige så dominerende løbere som hos kvinderne, og mange profiler kan nævnes. Man kan argumentere for at Bode Miller er den største profil, men det skyldes mere hans person end resultaterne de seneste sæsoner. Amerikaneren havde oprindelig lagt skiene på hylden, men OL var så stor motivation at han valgte at tage en sæson til. Med en sædvanlig flagrende stil, ved man aldrig hvad man får fra Bode, men især i Super Combined må man ikke afskrive ham. Chancen er dog størst for at Bode ender OL med en masse DNF’er og endnu et OL uden medalje.


En mand der har vist sig rigtig god under pres, og dermed er et meget spændende kort i OL, er schweiziske Carlo Janka. Sidste år havde han et stort VM og the ’Iceman’ har muligheder i alle discipliner, udover slalom. Schweizernes anden store løber har fået en noget uheldig optakt til OL. Didier Cuche brækkede tomlen i Kranjska Gora, men efter en hurtig operation skulle han nu blive klar og næsten på topniveau. Han er på forhånd favoritten i de to fart discipliner, specielt efter at han ved VM sidste år endelig fik en guld medalje.


To løbere der altid har præsteret godt i store mesterskaber er østrigske Benjamin Raich og norske Aksel Lund Svindal. Førstnævnte er dobbelt regerende OL mester og blændende i de tekniske discipliner. Dog er det denne vinter blevet til mange 4. pladser.


I Norge er man gode til at præstere i de store mesterskaber, og Svindal er fulgt i fodsporene på legenderne Kjus og Aamodt. Svindal var så uheldig at være syg i hele januar, men han kommer til OL med karrierebedste i Kitzbühl og gode storslalom løb i Kranjska Gora. Nordmanden har medaljechance i så mange som 4 løb, men med den store bredde bør han være tilfreds med bare 1 medalje.


I fartdisciplinerne bliver det spændende at se Michael Walchhofer. Han har op til OL kæmpet med knæproblemer, men de sidste træninger har været positive og han har meldt sig klar. Igennem hele sæsonen har han været super hurtig i træningsløbene, men han har ikke fået det til i selve løbene. Skulle han kikse, kan østrigerne i stedet håbe på en overraskelse af Mario Scheiber, der har haft en rigtig god sæson. Ellers skal man holde øje med Didier Defago, Werner Heel, Andrej Jerman og naturligvis den aldrende ræv Marco Buechel.

Bedste bud på østrigsk succes, udover Raich, finder man i de tekniske discipliner. Marcel Hirscher har på det sidste udfoldet sit store talent i især storslalom, mens Reinfried Herbst har været sæsonens bedste i slalom. I slalom er der mange om buddet, men der skal især holdes øje med Julien Lizeroux og Ivica Kostelic. Samtidig har schweiziske Silvan Zurbriggen fået sin anden ungdom, mens Manfred Pranger som regerende verdensmester nok også vil gøre sit for at få en medalje.


En løber der nok kun har én chance i OL er Massimiliano Blardone. Bakken i Whistler passer dog ikke så godt til italieneren, og i stedet bør man nok kigge mod Ted Ligety. Ligety fører den samlede storslalom WC og kommer til OL i god form. For 4 år siden overraskede han alt og alle med at vinde kombinationen og med en bronze fra sidste VM har amerikaneren bevist at han kan stå for presset.


Også Kjetil Jansrud har vist storform op til OL, og i Norge tror man meget på 2 medaljer i storslalom. Jansrud var i mange år et såkaldt evighedstalent, men han har fået sit endelige gennembrud nu og er en farlig mand.

Mange flere løbere kunne nævnes og de store mesterskaber er ofte plads for overraskelserne. Presset er ekstra stort, og nogle vil blive tynget af dette medens andre blot lader sig inspirere ekstra.



BOBSLÆDE

Programmet og favoritterne

Lør 20. feb 2’er (M) – Heat 1 og 2
Søn 21. feb 2’er (M) – Heat 3 og 4
Tir 23. feb 2’er (K) – Heat 1 og 2
Ons 24. feb 2’er (K) – Heat 3 og 4
Fre 26. feb 4’er (M) – Heat 1 og 2
Lør 27. feb 4’er (M) – Heat 3 og 4

Bobslæde er traditionelt en stærk tysk disciplin, og det er der på forhånd også lagt op til i OL. Tyskerne er på papiret favoritter i alle 3 klasser. Hos herrerne er rutinerede Andre Lange favorit i både 2 og 4’eren, og han skal ud for at forsvare sine 2 guld fra Torino. Han har haft en god vinter og CV’et taler sit eget sprog: 3 OL guld og 8 VM guld. Uslåelig er Lange ikke, men op til OL har han vundet stort set alt hvad han har deltaget i.


Han får dog kamp af amerikanske Holcomb, der er regerende verdensmester, i 4’eren, medens det i 2’eren på forhånd virker lidt mere åbent om medaljerne. Her vil Lange nok få kamp fra landsmændene Florschütz og Angerer, schweizerne Ruegg og Hefti og ikke mindst hjemmehåbet Lyndon Rush. Canadieren overraskede med en sejr i St. Moritz i januar og kan måske overraske igen på hjemmeis. Endnu mere populær vil Pierre Lueders være, men den 39-årige canadier har næppe længere farten til at tage medalje.


Hos kvinderne er Cathleen Martini naturlig favorit, efter at have vundet 5 af sæsonens 8 løb. I realiteten tegner det dog til en kamp mellem 4 par, hvor canadierne har store forhåbninger til unge Kaillie Humphries, der blev 2’er da de testede banen i sidste sæsons World Cup.


CURLING

 

Programmet og favoritterne
Tir 16. feb Indledende runder (M & K)
(…)
Tir 23. feb Indledende runder (M & K)
(…)
Fre 26. feb Finale (K)
Lør 27. feb Finale (M)

Verdens bedste hold og så på hjemmebane – det burde vel ikke kunne gå galt for de canadiske herrer? Sådan kunne man fristes til at tro, men sidste år tabte canadierne VM finalen, også dengang på hjemmebane. Man har siden været ét af to dominerende hold i Canada, og ved OL udtagelsesturneringen var man suveræne. Alle forventer guld, men kan de stå for presset?

Udfordrerne skal primært findes i Storbritannien og Norge, men stort set alle mandskaber er med i kampen om medaljer. Eneste nation der på forhånd virker helt uden chancer er Danmark.

Spændende bliver det om det unge, talentfulde svenske mandskab kan fortsætte succesen ovenpå den overraskende guldmedalje ved EM.

Hos kvinderne er Canada for en sjælden gangs skyld ikke favoritter til at vinde guldet, selvom presset på dem vil være lige så stort som tidligere. Man stiller med skip Bernard, der overraskende vandt udtagelsesturneringen, og dette bliver hendes debut i et stort mesterskab.

Tronen er i stedet overtaget af Kina og Bingyu Wang, der sidste år vandt deres første verdensmesterskab efter et par sæsoner med stabilt og godt spil.

Det er et meget åbent felt, hvor alle nationer kan blande sig i kampen om en playoff plads og muligheden for at spille om medaljer. Den regerende mester er også til start, i form af svenske Anette Norberg. Resultaterne har dog svigtet lidt de seneste år og hendes mandskab virker ikke længere så stærkt.

Ved EM var det overraskende Tyskland der vandt, men det var til en vis grad også på grund af de andre nationers præstationer, der var under vanlig standard. Det vil være en overraskelse hvis de igen spiller med om medaljerne til OL.

En nation der kan overraske i flere af kampene, men som nok ikke kommer i medaljespil, er Japan. I lighed med Kina er japanerne gået meget frem de seneste år og ved VM 2008 sluttede man helt oppe som nr. 4, endda kun én afgørende sten fra finalen.


FREESTYLE SKI

Programmet og favoritterne
Lør 13. feb Pukkelpist Kvalifikation + Finale (K)
Søn 14. feb Pukkelpist Kvalifikation + Finale (M)
Lør 20. feb Aerials Kvalifikation (K)
Søn 21. feb Ski cross Kvalifikation + Finale (M)
Man 22. feb Aerials Kvalifikation (M)
Tir 23. feb Ski cross Kvalifikation + Finale (K)
Ons 24. feb Aerials Finale (K)
Tor 25. feb Aerials Finale (M)

Jennifer Heil fra Canada er forsvarende olympisk mester i kvindernes pukkelpist og har vundet den samlede World Cup 5 af de 6 sidste sæsoner. Ingen tvivl om at hun på hjemmebane er favorit, men hun bliver udfordret af tre stærke amerikanerne og landsmandinden Kristi Richards, der i 2007 vandt VM guldet foran netop Heil.

Hos herrerne er australske Dale Begg-Smith ligeledes favorit, forsvarende mester og vinder af den samlede World Cup mange gange. I de to sidste konkurrencer før OL har franske Colas svaret for rigtig stærke gennemløb og han ser ud til at have fundet formen rettidig.

Svenske Jesper Björnlund startede sæsonen med at vinde de to første konkurrencer, men har siden kæmpet lidt med at præstere lige så gode resultater. Der var dog fremgang med en 3. plads senest og i flere gennemløb har dommerne virket meget hårde i bedømmelserne.

I aerials er Kina og Hviderusland de dominerende nationer, hvor 5 af de forreste 6 pladser i WC’en for kvinder er besat af kinesere. Man skal dog holde øje med australierne, der har for vane at kæmpe med om en medalje i de store mesterskaber.

Ski cross er en helt ny OL disciplin og for første gang på programmet.

Herrernes løb ligner på forhånd en meget åben affære, men hold øje med verdensmester Andreas Matt, der viste god form i de sidste løb før OL. Michael Schmid er den førende i WC’en, mens tjekkiske Tomas Kraus er de seneste sæsoners samlet set stærkeste løber, med blandt andet 2 verdensmesterskaber.

En hot løber er hjemmebanehåbet Christopher del Bosco, der vandt det sidste WC løb før OL og fulgte op med at vinde Winter X-Games.

Kvindernes løb ligner ligeledes en åben affære, men det vil være overraskende hvis vinderen ikke skal findes mellem franske Ophelia David og de to canadiere Ashleigh McIvor og Kelsey Serwa. David er uhyggeligt stabil i toppen og kommer med en sejr i X-Games – foran netop McIvor og Serwa.
Outsidere er svenske Anna Holmlund, der tidligt i sæsonen vandt 2 løb, og den rutinerede eks-verdensmester Karin Huttary.


KUNSTSKØJTELØB

Programmet og favoritterne
Søn 14. feb Pairs – korte program
Man 15. feb Pairs – frie program
Tir 16. feb Mænd – korte program
Tor 18. feb Mænd – frie program
Fre 19. feb Isdans – obligatoriske dans
Søn 21. feb Isdans – originale dans
Man 22. feb Isdans – frie dans
Tir 23. feb Kvinder– korte program
Tor 25. feb Kvinder – frie program

Efter et par års pause er kinesiske Shen Xue og Zhao Hongbo tilbage på isen og en af favoritterne til at vinde par konkurrencen. To gange bronze i OL, tre verdensmesterskaber og ubesejret i deres sidste 9 konkurrencer. De får dog kamp af det tyske par Savchenko og Szolkowy, der dog overraskende måtte se sig besejret ved EM og generelt har haft det lidt svært denne vinter. Vinderne af EM, russiske Kavaguti og Smirnov, skal naturligvis nu også regnes ind i kampen om medaljer, ligesom kinesernes to andre par bestemt også har kvalitet.

Hos mændene havde Evgeni Plushenko egentlig stoppet karrieren, og travlt med blandt andet at hjælpe russerne til sejr i Eurovision Song Contest, men tanken om endnu et OL guld fik ham tilbage på isen. Efter hård træning er russeren nu igen på toppen og han har fejet modstanden til side i flere konkurrencer, inklusiv de europæiske mesterskaber i januar måned.

Størst modstand må forventes fra de to amerikanere Abbott og verdensmester Lysacek, mens hjemmehåbet Patrick Chan på en god dag kan score meget højt.

Hos kvinderne er Yu-Na Kim den store favorit, som verdensmester og indehaver af den højeste pointscore nogensinde. Japanerne Ando og Asada lurer dog lige bag, ligesom canadieren Rochette er opsat på at imponere publikum. De normalt så stærke amerikanere er desværre uden Sasha Cohen, og må sætte deres lid til unge Rachel Flatt.

I isdans er der lagt op til en tæt kamp mellem flere stærke par. Canadierne Virtue/Moir må, med tanke på hjemmebanen og medaljer fra de to sidste VM, regnes som en af de absolut største favoritter. Amerikanerne stiller dog stærkt med de forsvarende sølvmedaljevindere Belbin/Agosto og Davis/White, ligesom russernes verdensmestre Domnina/Shabalin de sidste par år for alvor er slået igennem.


LUGE

Luge er en slæde-sportsgren hvor man - i modsætning til bobslæde hvor man sidder - ligger på ryggen med fødderne i kørselsretningen (i modsætning til "Skeleton" hvor man ligger på maven og med hovedet i kørselsretningen).


Programmet og favoritterne
Lør 13. feb Mænd – Heat 1 og 2
Søn 14. feb Mænd – Heat 3 og 4
Man 15. feb Kvinder – Heat 1 og 2
Tir 16. feb Kvinder – Heat 3 og 4
Ons 17. feb Double (M) – Heat 1 og 2

I mændenes luge vil manges øjne være rettet på Armin Zöggeler. Italieneren deltager i sit 5. OL, har vundet medalje hver gang og vundet guld ved de to seneste. Derudover har han vundet 5 VM guld og været sæsonens bedste. Med andre ord er det svært at komme uden om Zöggeler som favoritten.

Han vil dog nok få god kamp af russiske Albert Demchenko, der har høj fart i sig, men til tider kan være lidt ustabil. Yderligere står der to sultne tyskere klar, i den rutinerede David Möller og den unge dobbelte verdensmester Felix Loch.

Canadierne håber at Sam Edneys store kendskab til banen kan bringe ham langt, men nogen medaljechance virker ikke realistisk at tro på.

Hos kvinderne er der for alvor tysk dominans. Hüfner og Geisenberger har været altdominerende i den igangværende sæson og inden amerikanske Erin Hamlins sensationelle VM guld sidste år, havde tyskerne ikke tabt et løb i over 10 år. Udover de tre nævnte må endnu en tysker, Anke Wischnewski, og canadiske Alex Gough forventes at blande sig i medaljekampen.

Doublen er mere åben, med 5 reelle vinderkandidater. Tyskerne har dog også her haft et lille overtag og det tyske par, Florschütz/Wustlich, må med 3 VM guld, samlet WC sejr og sejr i Whistler sidste år regnes som den største favorit. Ligeledes er de regerende olympiske mestre, de østrigske brødre Linger, til start.


NORDISK KOMBINATION

Programmet og favoritterne
Søn 14. feb Individuel Normal bakke / Individuel 10 km
Tir 23. feb Hold Stor bakke / Hold 4 x 5 km
Tor 25. feb Individuel Stor bakke / Individuel 10 km

Med både langrend og skihop på programmet, er Nordisk kombination en svær disciplin at mestre. De gode langrendsløbere har ofte problemer i hopbakken, mens de gode hoppere omvendt tit er langsomme i sporet.

Den aller hurtigste langrendsløber er norske Magnus Moan. Tidligt i sæsonen havde han meget svært ved at få det til at fungere i hopbakken, men efter nytår har han fået bedre fat. Nordmandens bedste chance i OL er nok i den lille bakke, hvor tidsafstandene ikke bliver lige så store som i den store bakke. Han har tidligere taget medalje i både VM og OL, men mangler et guld.

Sæsonens bedste udøver har været franske Jason Lamy Chappuis. Franskmanden har altid været en god hopper, og denne sæson har han fået farten op i sporet. Især er han en god afslutter og han har vundet et par spurtopgør i løbet af sæsonen.

Amerikanerne står stærkt med Loddwick, Demong og Spillane. Alle tre har været fremme i sæsonen og med god hopform, kan de kæmpe med om medaljer. Også tyskerne står som sædvanlig stærkt, på trods af den tidligere så dominerende Ronny Ackermann slet ikke skal til OL. Der har dog været lidt skadestvivl omkring Kircheisen og Edelmann, men begge ventes klar og fit for fight.

To gode langrendsløbere er østrigske Gottwald og finske Manninen, og de har også begge det til fældes at de egentlig havde stoppet karrieren. Ingen af de to kunne dog stå for fristelsen af at satse mod OL, og for specielt Gottwald har det lignet en god beslutning. Han har hoppet godt og været konstant i toppen. Manninen har ikke konkurreret så meget, idet han har koncentreret sig om sin pilot uddannelse, men han har vundet 2 løb og har et meget højt topniveau. Inden VM 2007 havde finnen dog meget svært ved at præstere i mesterskaber, men måske har hans 2 guld i Japan vendt trenden.

I hold konkurrencen er farten i langrendssporet vigtig, idet meterforskellen i hopbakken er mindre end i de individuelle konkurrencer.


SHORT TRACK SPEED SKATING

Short track speed skating løbes med massestart på en kort bane (111 meter), i modsætnint til "long track speed skating" (normalt bare kaldet "speed skating") der foregår på en 400 meter lang bane.

Programmet og favoritterne
Lør 13. feb 500m heats (K), 3000m stafet heats (K), 1500m finale (M)
Ons 17. feb 1000m heats (M), 5000m stafet heats (M), 500m finale (K)
Lør 20. feb 1500m finale (K), 1000m finale (M)
Ons 24. feb 1000m heats (K), 500m heats (M), 3000m stafet finale (K)
Fre 26. feb 500m finale (M), 1000m finale (K), 5000m stafet finale (M)

Der er ingen tvivl om hvem der er den førende nation inden for short track speed skating. Sydkorea har i mange år siddet solidt på tronen, med lidt kamp fra Kina og Canada. Sporten er enorm i Sydkorea og en guldmedalje vil betyde alt for atleterne.

På herresiden er der især store forventninger til Ho-Suk Lee, der er dobbelt regerende verdensmester på 1000m og 1500m og ved sidste OL vandt 2 gange sølv på de to distancer. Han får dog kamp af landsmanden Jung Su Lee, der har været meget dygtig i løbet af vinteren, og den karismatiske amerikaner Apolo Anton Ohno.

Canada skal især sætte deres lid til den korte 500m, hvor de igennem sæsonen har været dominerende med Hamelin og Tremblay, hvor førstnævnte også er regerende verdensmester.

Hos kvinderne er Kina i førerposition og, den store stjerne, Wang Meng er favorit til at tage 2 individuelle guld.


SKELETON

 
Skeleton er en slæde-sportsgren hvor man - i modsætning til bobslæde hvor man sidder - ligger på maven med hovedet i kørselsretningen (i modsætning til "Luge" hvor man ligger på ryggen og med fødderne i kørselsretningen).

Programmet og favoritterne
Tor 18. feb Kvinder – Heat 1 og 2 / Mænd – Heat 1 og 2
Fre 19. feb Kvinder – Heat 3 og 4 / Mænd – Heat 3 og 4

Efter en pause på 54 år kom skeleton igen på OL programmet i 2002, og det er canadierne sikkert glade for. Både hos herrerne og kvinderne har man reelle forhåbninger om guld.

Hos kvinderne har Melissa Hollingsworth igennem hele vinteren været en fast bestanddel af top3, vundet den samlede World Cup og ved sidste OL hentede hun en bronzemedalje. Tyskerne Trott, der vandt sidste vinters WC løb i Whistler, Huber og Szymkowiak ligger dog lige i hælene og også britiske Shelley Rudman har gode chancer, i en konkurrence hvor mange løbere har medaljechance.

Martin Dukurs har domineret herrernes World Cup og vundet 4 sejre. Han bliver udfordret af canadierne Jeff Pain og Jon Montgomery, der begge gjorde det godt da man sidst besøgte banen i Whistler og er tidligere medaljevindere i OL og VM. Også tyskerne Frank Rommel og Sandro Stielicke er medaljekandidater, mens vi desværre må undvære den dobbelte regerende verdensmester, Gregor Stähli, der er ude med en skade.

SKIHOP


Programmet og favoritterne
Fre 12. feb Normal bakke Kvalifikation
Lør 13. feb Normal bakke
Fre 19. feb Stor bakke Kvalifikation
Lør 20. feb Stor bakke
Man 22. feb Hold Stor bakke

I skihop er Østrig den dominerende nation - og så er der Simon Ammann fra Schweiz. Ved OL 2002 kom Ammann ud af ingenting og vandt 2 guld. Nu fører han den samlede World Cup og har vundet 5 World Cup sejre i den indeværende sæson.

En favoritrolle må østrigske Gregor Schlierenzauer dog nok påtage sig, efter at han lørdag vandt sin 32. World Cup sejr i en alder af bare 20 år. Han har dog endnu til gode at vinde individuelt guld i et mesterskab og har ingen OL erfaring.

Interessant bliver det at se om Janne Ahonen og Adam Malysz kan kæmpe med om medaljer. Ahonen havde egentlig sagt stop, men efter 1 år væk fra sporten kom lysten tilbage og finnen er nu på jagt efter det eneste der mangler i sin samling: en OL medalje. Malysz har fra tidligere 2 OL medaljer, og den rutinerede polak har lagt hele sæsonen an på OL. Med stigende form og en 2. plads i Klingenthal, er han måske på vej mod OL formen.

I holdkonkurrencen er Østrig en af OL’s største favoritter. Ingen lande kan mønstre 4 så gode hoppere som Østrig, der også har fantastiske reserver klar i kulissen. Hvad de 2 sidste medaljer angår, ligner det en kamp mellem Norge, Tyskland og Finland.


SNOWBOARD

Programmet og favoritterne
Man 15. feb Snowboard cross Kvalifikation + Finale (M)
Tir 16. feb Snowboard cross Kvalifikation + Finale (K)
Ons 17. feb Halfpipe Kvalifikation + Finale (M)
Tor 18. feb Halfpipe Kvalifikation + Finale (K)
Fre 26. feb Parallel storslalom Kvalifikation + Finale (K)
Lør 27. feb Parallel storslalom Kvalifikation + Finale (M)

Ved de nyligt afholdte Winter X-Games blev der dannet et tydeligt billede af styrkeforholdet i især halfpipe disciplinerne. Selvom hele eliten ikke var på plads, er det tydeligt at USA er store favoritter til at tage OL-guld for begge køn. ’The Flying Tomato’ Shaun White er kæmpe favorit og også regerende olympisk mester.

Hos kvinderne skal amerikanerne især holde øje med australske Torah Bright, der to gange har besejret amerikanerne og vundet Winter X-Games. I år måtte hun stå over konkurrencen, da hun kom til skade kort inden.

I herrernes cross er franske Pierre Vaultier stor favorit, efter at han har vundet 4 af 5 World Cup løb denne vinter.

I kvindernes løb tegner det på forhånd til at blive en kamp mellem 3 dygtige løbere. Maelle Ricker har været sæsonens bedste og er på hjemmebane, norske Olafsen er den nye stjerne og forsvarende verdensmester og så er der lige Lindsey Jacobellis. Hun har netop vundet X-Games og er tidligere double verdensmester, men vil nok altid blive husket for OL i Torino. I finalen fik hun hurtigt styringen og var på vej mod en klar OL guld, men i det absolut sidste spring missede hun landingen, væltede og kunne se schweiziske Frieden stjæle guldet.

De to parallelle storslalom konkurrencer synes på forhånd meget åbne.

Hos herrerne er Jasey Jay Anderson et stort hjemmehåb og forsvarende verdensmester, men han udfordres stærk af østrigerne Karl og Prommegger.

Hos kvinderne vandt Amelie Kober lørdag generelprøven foran hollandske Sauerbreij, og begge løbere tilhører favoritfeltet. Sejrene har dog i løbet af vinteren været fordelt godt rundt på forskellige løbere og det gælder virkelig om at ramme dagen.