El Dorado for spilleragenter og fodbold-aficionados: U21 EM i fodbold afvikles i Jylland 11.-25. juni. Læs optakten der gennemgår de otte hold (trupper, profiler, ideal-opstilling, vejen til EM)...

En sværm af midaldrende mænd med skræddersyede sko, mørke solbriller og små notesbøger er på vej til Jylland.

Her – nærmere betegnet i Aalborg, Viborg, Herning og Århus – afvikles U21 EM i fodbold 11.-25. juni.

Et paradis for spilleragenter der – sammen med fodboldinteresserede danskere – kommer til at opleve nogle af Europas største talenter.

Barcelona - og Vestmannaeyjar...

Og en del af disse kan nok erhverves for relativt små penge. Blandt de deltagende hold er nemlig ikke kun stormagter som England og Spanien; med er også – meget usædvanligt for en fodbold-slutrunde – lilleputten Island der i sit nordatlantiske kølvand har efterladt de forsvarende (men nu slagne) europamestre fra Tyskland.

Og sådan går det til at der ikke bare er talenter fra Chelsea, Manchester United, Barcelona, Atlético Madrid (superkeeper David de Gea)... - men også fra Grindavik, Fylkir og Vestmannaeyjar.

Kan Danmark gøre det?

Og Randers, FC Midtjylland, Lyngby, AGF.... Danmark er nemlig også med. Qua værtsland – dvs uden at have gennemgået kvalifikation. Men det betyder ikke at der ikke er forventninger til de danske knøse.

Med Christian Eriksen og Nicki Bille (men ikke Nicklas Bendtner og Simon Kjær der begge glimrer ved deres fravær) i spidsen, har U21-landstræner Keld Bordingaard en særdeles talentfuld årgang.

Lad os håbe de danske talenter viser tilskuerne, spilleragenterne og resten af fodboldverdenen hvor pokalskabet skal stå.

Herunder følger en optakt der gennemgår oddsene og de otte deltagende hold. Hold desuden øje med BetXperts ekspertttips - vi vil løbende analysere EM-kampene og komme med spilforslag.


U21-EM: Optakt

Odds

Vinderodds, EM

Spanien: 3,0 Betsafe, NordicBet*, William Hill

England: 5,5 William Hill, 5,25 Betfair*

Danmark: 9,1 Betfair*, 9,0 Bet365*, Ladbrokes,

Tjekkiet: 10,0 NordicBet*, 7,5 Betsafe

Schweiz: 11,0 10Bet, Bet365*, 10,05 Betfair*

Island: 12,0 Bet365*, 11,5 10Bet

Ukraine: 13,0 NordicBet*, William Hill, 12,0 10Bet, Betsafe

Hviderusland: 26,0 10Bet, Bet365*, Ladbrokes, 21,0 Gamebookers

Vinderodds, Gruppe A

(odds hentet fra Unibet*)

Danmark: 2,1

Schweiz: 3,0

Island: 4,0

Hviderusland: 8,0

Vinderodds, Gruppe B

(odds hentet fra Unibet*)

Spanien: 2,35

England: 3,25

Tjekkiet: 4,5

Ukraine: 6,0




GRUPPE A

Danmark

Schweiz

Island

Hviderusland


Danmark bør have en rimelig chance for at kvalificere sig til semifinalerne fra Gruppe A, hvor Hviderusland bør være gruppens prügelknabe, mens Schweiz og et overraskende talentfuldt islands hold ligner de værste konkurrenter.


DANMARK

Forsvaret styres af de etablerede Mathias Zanka og Andreas Bjelland, mens Ajax-talentet Nicolai Boilesen også bliver spændende at følge, på venstrebackpladsen.

Og så bliver det interessant at se om Frederik Sørensen (var egentlig blevet siet fra, men kom med alligevel i stedet for den skadede angriber Søren Frederiksen) får chancen. Den høje, men meget fleksible ex-lyngbygenser kan spille både midterforsvar og højreback -og har fået en del spilletid i Juventus...

Danmarks altoverskyggende profil er naturligvis Christian Eriksen på den offensive midt, der virker opstemt over at U21-slutrunden, selvom han sidste sommer spillede de voksnes VM i Sydafrika.

Nicki Bille og Nicolai Jørgensen spiller begge i store europæiske klubber, men har stadig deres gennembrud til gode. En god indsats under slutrunden kan åbne op for mere spilletid i henholdsvis Villarreal og Bayer Leverkusen, eller et låneophold i en mindre klub.

To A-landsholdsprofiler mangler: Simon Kjær i forsvaret og Nicklas Bendtner i angrebet. Men faktisk ser det danske hold ud til være fint dækket ind på pladserne, og Bordingaards unge tropper (der jo har hjemmebanefordel) regnes blandt favoritterne til EM-titlen.

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE

Danmark er som værtsland direkte kvalificeret og har derfor ikke deltaget i kvalifikationen.

Venskabskampe i 2010/2011:

06/06 H Tyrkiet U21 (Venskabskampe U-21) V 4-0

28/03 H Ukraine U21 (Venskabskampe U-21) U 2-2

24/03 H England U21 (Venskabskampe U-21) T 0-4

08/02 U Spanien U21 (Venskabskampe U-21) T 1-2

17/11 H Holland U21 (Venskabskampe U-21) T 1-3

12/10 H Frankrig U21 (Venskabskampe U-21) T 1-3

10/08 U Italien U21 (Venskabskampe U-21) U 2-2

TRUP

Målmænd: Jonas Lössl (FCM; 22 år), Mikkel Andersen (Reading; 22), Nicklas Højlund (Lyngby; 21).

Forsvar: Lasse Nielsen (AaB; 23), Mathias Zanka Jørgensen (FCK; 21), Andreas Bjelland (FCN; 22), Anders Randrup (Brøndby; 22), Mads Fenger Nielsen (Randers; 20), Jesper Juelsgård (FCM; 22), Nicolai Boilesen (Ajax; 19), Frederik Sørensen (Juventus; 19).

Midtbane: Kasper Povlsen (AGF; 21), Mike Jensen (Brøndby; 23), Thomas Delaney (FCK; 20), Mads Albæk (FCM; 21), Matti Lund Nielsen (FCN; 23), Christian Eriksen (Ajax; 19), Daniel Wass (Brøndby; 22), Henrik Dalsgaard (AaB; 21), Bashkim Kadrii (OB; 19)

Angreb: Nicki Bille (Villarreal; 23), Nicolaj Agger (Brøndby; 22), Nicolai Jørgensen (Bayer Leverkusen; 20)

BUD PÅ IDEAL-STARTOPSTILLING

Bille

Jørgensen - Eriksen - Wass

Matti Lund/Povlsen - Jensen

Boilesen/Juelsgård - Bjelland - Zanka - Randrup

Lössl (målmand)

Det offensive firekløver ser nogenlunde solidt ud, selvom Kadrii godt kunne overtage Jørgensens plads. På den centrale midt kan både Kasper Povlsen, Matti Lund og Mads Albæk bruges.

Bemærk i øvrigt at Brøndbys Wass der er højreback-reserve på A-landsholdet, er højre-midtbane/højrekant på U21-holdet. Højreback er i stedet klubkammerat Randrup. Umiddelbart kunne man måske godt mene at den sent udtagne Frederik Sørensen (Juventus!) burde starte inde på højrebacken (Zanka og Bjelland der begge har spillet på A-landsholdet, er næppe sådan lige til at slå af i midterforsvaret). Men mon ikke Bordinggard som udgangspunkt holder fast i Randrup som højreback. Sikkert skulle det i hvert fald være at Sørensen ikke spiller den første kamp mod Schweiz; han når nemlig først frem til den danske lejr lørdag.


SCHWEIZ

Schweiz har et talentfuldt hold (ungdomsarbejdet ser i det hele taget ud til at fungere i Alpelandet; i 2009 blev det til en VM-titel for landets U17-hold), men synes at mangle noget stabilitet – illustreret af kval-nederlag til ikke bare Tyrkiet, men også Estland samt kun uafgjort samt kneben sejr mod gruppe-agterlanternen Irland.

Truppen råder over en række spillere med erfaring fra A-landsholdet – således startede midtbanespillerne Shaqiri og Xhaka (blot 18 år) på banen i 4. juni-landskampen mod England (2-2 på Wembley), og angriberne Emeghara og Mehmedi blev skiftet ind.

Men det er også slående hvor mange i truppen der kun er reserver hos deres klubhold og altså nok mangler kamptræning (det gælder således alle truppens tre målmænd...). En der også mangler kamptræning, er den meget talentfulde Schalke 04-angriber Gavranovic der har været ude siden 1. april pga en skade.

Det skal også med at de unge schweizere må undvære to A-landsholdsspillere der nok ville være profiler hvis de var med: angriber Derdiyok (startede inde mod England) og midtbanemand Stocker (ikke med mod England, men 7 A-kampe i bæltet). De var dog heller ikke med i U21-holdets kval-kampe (bortset fra en kamp – og en scoring – til Derdiyok i 2009).

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE

Schweiz blev nr 1 i kval-gruppe 2 med 20 point for 10 kampe (målscore 15-8). Foran Tyrkiet (3-1-sejr ude, 0-2-tab hjemme), Georgien (1-0-sejr hjemme, 0-0 ude), Armenien (2-1-sejr hjemme, 3-1-sejr ude), Estland (0-1-tab hjemme, 4-1-sejr ude) og Irland (1-1 ude, 1-0-sejr hjemme).

I playoff-runden blev det 4-1 hjemme og 1-1 ude mod Sverige (nr 1 i Gruppe 6).

I 2011 har Schweiz spillet 3 træningskampe. I februar blev det 1-1 mod Ukraine (i Malta). I marts blev det 2-1 ude over Saudi Arabien og 5-2 ude over Qatar.

TRUP

Målmænd:

Benjamin Siegrist (19 år. Aston Villa FC; reserve)

Kevin Fickentscher (22. FC Sion; reserve)

Førstekeeper: Yann Sommer (22. FC Basel; reserve).

Forsvar:

François Affolter – midterforsvar/evt back (20. BSC Young Boys; fast mand)

Gaetano Berardi – højreback/evt venstreback (22. Brescia Calcio; fast mand)

Fabio Daprelà – venstreback (20. Brescia Calcio; indskifter)

Timm Klose – midterforsvar (23. FC Thun; fast mand)

Jonathan Rossini – midterforsvar (23. US Sassuolo Calcio; fast mand)

Philippe Koch – højreback (20. FC Zürich; sluttede sæsonen som reserve)

Daniel Pavlovic – venstreback (23. Grasshopper-Club; sluttede sæsonen som indskifter/reserve).

Midtbane:

Amir Abrashi – defensiv midtbane (21. Grasshopper-Club; sluttede sæsonen som starter)

Moreno Costanzo – offensiv midtbane (23. BSC Young Boys; sluttede sæsonen som starter)

Frank Feltscher - midtbane/højrekant/angreb (23. AC Bellinzona; fast mand)

Fabian Frei – central/højre midtbane (22. FC St Gallen; fast mand)

Xavier Hochstrasser – defensiv midtbane (22. Calcio Padova; reserve)

Pajtim Kasami – defensiv midtbane (19. US Città di Palermo; reserve)

Fabian Lustenberger - defensiv midtbane (23. Hertha BSC Berlin; sluttede sæsonen som starter)

Xherdan Shaqiri – fløj (19. FC Basel; fast mand; startede inde for A-landsholdet mod England)

Granit Xhaka – defensiv midtbane (18. FC Basel; sluttede sæsonen som starter; startede inde for A-landsholdet mod England).

Angreb:

Nassim Ben Khalifa - offensiv midtbane/angreb (19. FC Nürnberg; reserve)

Innocent Emeghara - centreforward/kant (22. Grasshopper-Club; fast mand; 10 mål/33 kampe heraf 26 fra start; indskifter på A-landsholdet mod England)

Mario Gavranovic - centreforward/kant (21. FC Schalke – var en overgang fast mand, men blev skadet og har været ude siden 1. april)

Admir Mehmedi – centreforward/hængende angriber (20. FC Zürich; indskifter; indskifter på A-landsholdet mod England).

BUD PÅ IDEALOPSTILLING

Mehmedi/Emeghara

Shaqiri - Frei - Feltscher

Xhaka - Abrashi/Hochstrasser

Darpréla/Berardi - Klose/Affolter - Rossini - Koch/Berardi

Sommer (målmand)

Kantspiller Shaqiri og midtbanemand Xhaka er kun 19 og 18 år og var ikke med i de afgørende kval-kampe for U21-holdet, men i betragtning af at de startede inde i A-landsholdets 2-2-kamp mod England på Wembley 4. juni, ville det undre mig hvis træner Tami ikke fandt dem gode nok til at starte på U21-holdet ved denne slutrunde. Det går ud over Zuber (ikke med i truppen) og nok enten Abrashi eller Hochstrasser; alle tre var ellers med i begge playoff-kampe mod Sverige.

Fremme ligner det en enkelt central-angriber – og pladsen går nok ikke til Schalkes kamptræningsløse Gavranovic, men til enten Mehmedi eller Emeghara der begge blev skiftet ind i A-landsholdets kamp mod England.

I forsvaret er der diverse muligheder; sikrest (ud over målmand Sommer) ser midterforsvarer Rossini og backen Berardi ud til at være. Men sidstnævnte kan spille både til højre og til venstre, og det kan komme til at gå ud over Brescia-holdkammeraten Darpréla (i modsætning til Berardi, er han ikke fast mand på klubholdet).


ISLAND

Island er det mindste land ved U21-EM; en decideret dværg i forhold til de øvrige deltagere. Men de nordatlantiske vikinger fortjener at drikke mjød med de store; de sørgede nemlig for, i kvalifikationen, at eliminere de forsvarende europamestre fra Tyskland.

Og dermed fremstår Island bestemt ikke som en prügelknabe, men som et hold der i princippet kan spille med om mesterskabet.

Og det selv om de fleste af spillerne til daglig befinder sig i den ikke synderligt stærke islandske liga. Der er dog undtagelser, fx Sigurdsson fra tyske Hoffenheim, ”danskerne” Gíslason og Smárason (henholdsvis OB og Esbjerg) samt de formstærke angribere Sigthórsson (AZ - hvor midtbanemand Gudmundsson også spiller) og Sigurdarson (Lillestrøm).

De nævnte er alle offensivfolk (i forsvaret har man en Hearts-spiller og en fra IFK, men ellers er det hjemmefødninge – dog talenter der nok skal komme ud; fx er den 1,95 meter høje midterforsvarer Fjóluson interessant for diverse storklubber). I det hele taget virker offensiven imponerende – i en grad så træner Eyjólfur Sverrisson kunne tillade sig at se bort fra den islandske liga-topscorer Kristinn Steindórsson.

Den stærke offensiv er – sammen med en offensiv spillestil – forklaringen bag Islands målrige kval-kampe: Holdet scorer mange mål, men indkasserer også en del.

Det betyder nok at Island trods alt kommer til kort mod de allerbedste (som det skete mod Tjekkiet i kvalifikationen). Men der er tale om et stærkt og temmelig modent hold (3 fra holdet var i startopstillingen i den nylige A-kamp mod Danmark: Sigthórsson, Sigurdsson, Gunnarsson (plus Fjóluson og Finnbogason på bænken)), så man skal aldrig sige aldrig.

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE


Island blev nr 2 i kvalifikationsgruppe 5. Med 16 point for 8 kampe (målscore på 29-11) var der 6 point op til suveræne Tjekkiet, men 4 point ned til Tyskland der vandt U21-EM i 2009. Det blev 0-2-tab hjemme og 1-3-tab ude mod Tjekkiet, 2-2 ude og 4-1-sejr hjemme mod Tyskland, 6-2-sejr ude og 2-1-sejr hjemme over Nordirland samt 8-0-sejr hjemme og 6-0-sejr ude mod San Marino.

I playoff-kampene mod Skotland (nr 1 i Gruppe 10; foran Hviderusland – som Island møder i første slutrundekamp) blev det til islandsk 2-1-sejr både hjemme og ude.

Holdet kvalifikations-topscorere: Gudmundsson (5 mål), Gislason (4), Sigurdsson, Sigthórsson, Finnbogason (3).

I to marts-træningskampe i marts tabte Island 2-3 ude til Ukraine, men vandt 2-1 ude over England (der dog stillede med en del reserver).

Trup

Målmænd:

Førstekeeper: Haraldur Björnsson (22 år. Valur Reykjavík; fast mand)

Arnar Darri Pétursson (20. SønderjyskE; reserve)

Óskar Pétursson (22. Grindavík; fast mand).

Forsvar:

Hólmar Örn Eyjólfsson – forsvar/defensiv midtbane (20. Ingen klub; senest West Ham United FC; reserve/0 kampe)

Eggert Jónsson - forsvar/defensiv midtbane (22. Hearth of Midlothian FC; fast mand)

Hjörtur Valgardsson – venstreback (22. IFK Göteborg; fast mand)

Skúli Jón Fridgeirsson - højreback (22. KR Reykjavík; fast mand)

Jón Gudni Fjóluson – midterforsvar/back (21. Fram Reykjavík; fast mand)

Elfar Freyr Helgason – midterforsvar (21. Breidablik; fast mand)

Thórarinn Ingi Valdimarsson – venstre midtbane/venstrekant (21. ÍBV Vestmannaeyjar; fast mand).

Midtbane

Bjarni Vidarsson – central midtbane/anfører (23. KV Mechelen; indskifter)

Birkir Bjarnason – offensiv midtbane (23. Viking FK; fast mand)

Andrés Már Jóhannesson – højreback 22. (Fylkir; fast mand)

Jóhann Gudmundsson – fløj/angreb (20. AZ Alkmaar; sluttede sæsonen som reserve)

Gylfi Sigurdsson – offensiv midtbane (21. TSG Hoffenheim 1899; sluttede sæsonen som starter; 9 mål/29 kampe hvoraf 10 fra start)

Gudmundur Kristjánsson (22. Breidablik; fast mand)

Aron Gunnarsson - defensiv midtbane (22. Coventry City FC; fast mand)

Almarr Ormarsson – offensiv midtbane (23. Fram Reykjavík; fast mand).

Angreb:

Rúrik Gíslason – offensiv midtbane/fløj (23. Odense BK; fast mand)

Kolbeinn Sigthórsson – centreforward (21. AZ Alkmaar; sluttede sæsonen som starter; 15 mål/31 kampe hvoraf 19 fra start; 4 mål i de sidste 4 kampe)

Alfred Finnbogason – centreforward (22. KSC Lokeren OV; indskifter)

Arnór Smárason – offensiv midtbane/fløj (22. Esjberg fB; fast mand)

Björn Bergmann Sigurdarson – centreforward (20. Lillestrøm SK; fast mand; 2 mål i seneste kamp).

BUD PÅ IDEALOPSTILLING

Sigthorsson

Gislason - Sigurdsson – Gudmundsson

Vidarsson - Jónsson/Gunnarsson

Valgardsson - Eyjólfsson/Jónsson - Fjóluson - Fridgeirsson

Björnsson (målmand)


HVIDERUSLAND

Kort før slutrunden måtte holdets topscorer og mest erfarne spiller, angriberen Vladimir Yurchenko, melde fra pga. skade, hvilket betyder at 2 af de 4 angribere i den hviderussiske trup (Khvashchynski og Perepechko) aldrig tidligere har optrådt i U21-sammenhæng.

Desuden er der blandt de 20 markspillere i den hviderussiske trup flere spillere som gennem kvalifikationen kun har været ganske sporadisk på holdet; Savostyanov, Ryzhko, Gayduchik, Baga og Gordeychuk har alle fået meget lidt spilletid. Sammenholdt med det faktum at flere i truppen ikke er fast inventar i startopstillingen på deres klubhold, tegner der sig et billede af at Hviderusland møder op med slutrundens tyndest besatte trup.

Det skal dog bemærkes at der sjældent udskiftes i start-11'eren; gennem kvalifikationen deltog hele 11 spillere i mindst 8 af holdets 10 kampe, så når træner Kondratiev har sine bedste 11 til rådighed er holdet på den anden side måske det mest sammenspillede blandt de 8 hold i slutrunden.

Holdets største profil er samtidig holdets eneste udlandsprof; anfører Mikael Sivakov. I den forgangne sæson har Sivakov spillet for Wisla Krakow (udlejet fra Cagliari), og han var også en del af det Hviderusland-hold der kvalificerede sig til den forrige U21-EM slutrunde i 2009 (hvor de røg ud i gruppespillet med et enkelt point).

4 hviderussiske spillere har været omkring A-landsholdet og spillet officielle landskampe: Voronkov (3), Filipenko (3), Polyakov (1) og Sivakov (1).

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE


Hviderusland kvalificerede sig i 2009 til deres første U21-slutrunde, og sluttede som nr. 2 i deres kval-gruppe, efter Skotland og foran Østrig, Albanien og Azerbaijan. Som én af de fire bedste 2'ere kvalificerede de sig således til playoffs, hvor de skulle op imod Italien. Efter 0-2 på udebane lykkedes det hviderusserne at vende opgøret og vinde 3-0 efter forlænget spilletid i returkampen, og dermed var én af de største overraskelser i playoff-runden en realitet.

Holdets kampe i kvalifikationen til slutrunden:

Østrig (H) 2-1

Aserbajdsjan (U) 3-2

Skotland (U) 0-1

Albanien (H) 4-2

Albanien (U) 2-1

Østrig (U) 3-3

Skotland (H) 1-1

Aserbajdsjan (H) 1-0

Italien (U) 0-2

Italien (H) 3-0 efs.

Siden oktober 2010 har Hviderusland spillet 3 træningskampe, som ikke just har demonstreret samme styrke som holdet viste i kraft af deres kvalifikation til slutrunden. Det skal dog bemærkes at den nationale hviderussiske turnering følger kalenderåret (med start primo april), hvorfor alle 3 træningskampe er afviklet "udenfor sæsonen" for alle spillere i truppen, bortset fra anfører Sivakov:

28/03 Litauen (H) 0-2

25/03 Tjekkiet (U) 0-2

08/02 Moldova (H) 1-1

Det samlede facit for Hvideruslands aktuelle U21-hold viser således 6 sejre, 3 uafgjorte og 4 nederlag i 13 kampe.

TRUP


Aleksandr Gutor (BATE Borisov, 22 år)

Dmitri Guschenko (FC Vitebsk, 23)

Artyom Gomelko (Lok. Moskva, 21)

Oleg Veretilo (Dinamo Minsk, 23)

Denis Polyakov (Sha. Soligorsk, 20)

Yegor Filipenko (BATE Borisov, 23)

Sergei Politevich (Dinamo Minsk, 21)

Sergei Matveychik (FC Gomel, 23)

Evgeni Savostyanov (Neman Grodno, 23)

Yuri Ostroukh (Vedrich-97 Rec., 23)

Yuri Ryzhko (Torpedo Zhodino, 21)

Vitali Gayduchik (Dinamo Brest, 21)

Stanislav Dragun (Dinamo Minsk, 23)

Dmitri Baga (BATE Borisov, 21)

Mikhail Sivakov (Wisla Kraków, 23)

Nikita Bukatkin (Naftan Novo., 23)

Pavel Nekhaychik (BATE Borisov, 22)

Dmitri Rekish (Pol. Warszawa, 22)

Mikhail Gordeychuk (BATE Borisov, 21)

Maksim Skavysh (BATE Borisov, 21)

Aleksandr Perepechko (Dinamo Minsk, 22)

Andrei Voronkov (Kryvbas Kr. Rih, 22)

Vladimir Khvashchynski (Dinamo Brest, 21)

BUD PÅ IDEALOPSTILLING

Holdet spiller som oftest i en 4-4-2 opstilling. I playoff-returen mod Italien greb de dog pga. betingelsen om sejr på mindst 2 mål tingene mere offensivt an i en 3-5-2.

Idealopstillingen er forholdvis nem at gennemskue, eftersom der gennem den sidste del af kvalifikationen kun sjældent blev ændret i startopstillingen:


Skavysh - Voronkov

Nekhaychik - Sivakov - Dragun - Rekish/Gordeychuk

Matveychik - Politevich - Filipenko - Veretilo

Gutor (målmand)

I fraværet af holdets første-angriber, Yurchenko, må Voronkov forventes at få pladsen i front ved siden af Skavysh. Matveychik kan spille flere pladser, og er på klubholdet oftest brugt som central midtbane, men på landsholdet har han oftest udfyldt rollen som venstre back. Rekish er som venstrebenet ikke en naturlig højrekant-spiller, og det er derfor muligt at Gordeychuk - som i playoff-returen mod Italien - evt. kan få chancen i stedet, selvom Italien-kampen blot var hans 2. start på holdet. Udover disse pladser vil det være overraskende om træner Kondratyev ændrer yderligere i opstillingen, såfremt alle mand er klar.




GRUPPE B

Spanien

England

Tjekkiet

Ukraine


Gruppe B er med England, Spanien og Tjekkiet (3 af turneringens 4 topfavoritter) den umiddelbart mest jævnbyrdige (med Ukraine som sidste hold der bør være et stykke efter de andre, men som måske kan drille).


SPANIEN

Det spanske hold har en lang række profiler med. I målet er David de Gea der står fast for Atletico Madrid og som rygtes til Manchester United.

I forsvaret er Cesar Azpilicueta, der har spillet tre hele sæsoner for Osasuna og nu er i Marseille (han har dog været skadet i det meste af sæsonen), og Alvaro Dominguez der har spillet 19 kampe for Atletico Madrid denne sæson, samt den tidligere Liverpool-spiller, Mikel San Jose, der er fast mand hos Bilbao.

Den spanske midtbane er spændende og specielt Sevillas Diego Capel, Bilbaos Javi Martinez og Barcelonas stjernefrø Thiago springer i øjnene.

I angrebet er næsten alle etablerede Primera-navne, men Bojan og Mata skaber størst opmærksomhed.

Alt i alt er Spanien med god grund topfavorit til at snuppe EM-titlen - også selv om Gruppe B er den sværeste.

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE

Kun et enkelt nederlag i kvalifikation blev det til for spanierne, der tabte ude til Holland, men fik revanche på hjemmebane.

I play-off mødte man Kroatien og klarede først 2-1 hjemme og derefter 3-0 ude.

Spanien har spillet tre venskabskampe siden kvalifikationen:

05/06 H Rusland U21 (Venskabskampe U-21) U 1-1

24/03 U Frankrig U21 (Venskabskampe U-21) T 2-3

08/02 H Danmark U21 (Venskabskampe U-21) V 2-1

TRUP

Målmænd: David de Gea (Atl. Madrid), Diego Villar (Villarreal), Ruben Peralta (Barcelona).

Forsvarer: Cesar Azpilicueta (Marseille), Alberto Rabasco (Sporting Gijon), Alvaro Dominguez (Atl. Madrid), Martin Montoya (Barcelona), Victor Ruiz Torre (Napoli), Mikel Dominguez (Ath. Bilbao), José Angel Diaz (Sporting Gijon), Didac V. Rosello (AC Milan).

Midtbane: Diego Capel (Sevilla), Ander Herrera (Zaragoza), Javier Martinez (Ath. Bilbao), Daniel Parejo Muños (Getafe), Ruben Perez Marmol (Deportivo), Thiago (Barcelona)

Angreb: Bojan (Barcelona), Adrian Lopez (Deportivo), Juan Mata (Valencia), Iker Muniain (Ath. Bilbao), Emilio Nsue Lopez (Mallorca), Jeffren (Barcelona).

BUD PÅ IDEAL-OPSTILLING

Mata - Bojan - Capel

Tiago/Perez - Parejo - Martinez

Angel - A. Dominguéz - San José - Azpilicueta

de Gea (målmand)


ENGLAND

I det engelske forsvar huserer Uniteds Chris Smalling og Phil Jones, der begge er etablerede i Premier League.

På midtbanen er Jordan Henderson, der netop er blevet solgt til Liverpool fra Sunderland, og Evertons Jack Rodwell værd at holde øje med. Også Aston Villas Albrighton og Tottenhams Danny Rose er spændende spillere.

Delfouneso, Sturridge og Welbeck har alle spillet Premier League, mens fjerdemanden, Connor Wickham, er døbt som et af Englands største angrebstalenter.

Trods fraværet af fremragende spillere som Arsenal-talenterne Wilshire og Walcott (begge er etablerede A-landsholdsspillere, men kunne med henholdsvis 19 og 22 år have været med i Danmark hvis de - og træner Wenger - ville. Han gav til gengæld grønt lys til venstreback Gibbs - men han er blevet skadet), står England med et meget stærkt hold og en skræmmende offensiv, og er en af de absolutte favoritter til titlen.

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE

I kvalifikationspuljen tabte England kun én kamp (1-2 til Grækenland) og slog bl.a. Portugal 1-0 ad to omgange. I play-off mødte man Rumænien som man sendte ud via 2-1 hjemme og 0-0 ude.

Siden kvalifikationen blev sikret har man spillet fire venskabskampe:

05/06 H Norge U21 (Venskabskampe U-21) V 2-0

28/03 H Island U21 (Venskabskampe U-21) T 1-2

24/03 U Danmark U21 (Venskabskampe U-21) V 4-0

08/02 U Italien U21 (Venskabskampe U-21) T 0-1

16/11 U Tyskland U21 (Venskabskampe U-21) T 0-2

TRUP

Målmænd: Frankie Fielding (Derby), Jason Steele (Middlesbrough), Alex McCarthy (Reading)

Forsvarer: Ryan Bertrand (Chelsea), Phil Jones (Blackburn), Michael Mancienne (HSV), James Tomkins (West Ham), Chris Smalling (Man Utd), Kyle Walker (Tottenham)

Midtbane: Mark Albrighton (Aston Villa), Tom Clerverly (Man Utd), Jack Cork (Chelsea), Jordan Henderson (Liverpool), Henri Lansbury (Arsenal), Fabrice Muamba (Bolton), Jack Rodwell (Everton), Danny Rose (Tottenham), Scott Sinclair (Swansea).

Angreb: Nathan Delfouneso (Aston Villa), Daniel Sturridge (Chelsea), Danny Welbeck (Man Utd), Connor Wickham (Ipswich)

BUD PÅ IDEAL-OPSTILLING

Sturridge - Wellbeck

Rose - Rodwell/Muamba - Henderson - Cleverley

Bertrand - Jones - Smalling - Mancienne

Fielding (målmand)


TJEKKIET

Tjekkiet fik sølv ved U21-EM i år 2000 og guld i 2002. Siden har det knebet med slutrunde-resultaterne (misset kvalifikation i 2004, 2006 og 2009; deltagelse men gruppe-sidsteplads i 2006), men nu ser det igen ud til at tjekkerne har et slagkraftigt U21-hold.

En del af spillerne var med til U20-VM i 2009. Her røg Tjekkiet ud i 1/8-finalen, men uden at have tabt en kamp (delt gruppe-førsteplads med Brasilien efter 2 sejre og 1 uafgjort – og elimination mod Ungarn på straffespark).

Da det tjekkiske U21-hold 29. marts tabte en venskabskamp mod Frankrigs U21 med 0-1, var det det første nederlag i 17 kampe, dvs siden oktober 2008 (op til Frankrigs-kampen havde Tjekkiet slået Ukraine, Holland og Hviderusland). Og tjekkerne havde endda på sin vis fortjent bedre i en kamp hvor de kreeerede diverse chancer, men var oppe mod en velspillende fransk keeper. Det skal også med at Tjekkiet manglede 5 stamspillere der var med A-landsholdet.

I mål står 22-årige Vaclík fra den tjekkiske andendivisionsklub Viktoria Žižkov. Et uimponerende CV, men han har sin del af æren for at holdet lukkede så få mål ind i kvalifikationen. Resten af æren tilfalder en række forsvarere hvoraf tre er faste startere hos stærke klubber som Anderlecht (midterforsvarer Mazuch og venstreback Lecjaks) og Spartak Moskva (midterforsvarer Suchý).

Midtbane: Man mangler den lille kreatør Martin Zeman der ikke er blevet udtaget efter en skidt sæson for Sparta Prag. Han var dog også kun med i starten af kvalifikationen – og primært som reserve. Og man har andre kreative spillere, fx Cerný og Horava. Og Kaiserslautern-parret Hloušek og Morávek.

Helt fremme har man den tårnhøje (1,94) målæder Tomáš Pekhart der blev kvalifikationstopscorer (sammen med Letlands Gauracs) med 7 mål. Han sluttede i øvrigt 10/11-sæsonen med 5 mål i 5 maj-kampe for Sparta Prag – og ligner én der er i storform. Og fejler han, har man det lige så høje Lazio-talent Kozak til at sprede skræk.

Tjekkiet har bestemt muligheden for at snuppe en semifinaleplads – trods en svær indledende gruppe hvor Spanien og England er favoritter.

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE


Tjekkiet var det eneste hold der gik ubesejret gennem EM-kvalifikationen (og ingen andre indkasserede så få mål).

Det blev til en suveræn førsteplads i Gruppe 5 med 22 point for 8 kampe (7 sejre, 1 uafgjort) og en målscore på 25-4. Foran Island (2-0-sejr ude, 3-1-sejr hjemme), Tyskland (2-1-sejr ude, 1-1 hjemme), Nordirland (2-0-sejr hjemme, 2-1-sejr ude) og San Marino (8-0-sejr ude, 5-0-sejr hjemme).

I playoff-møderne med Grækenland, nr 1 fra Gruppe 9, blev det tjekkisk 3-0-sejr hjemme og 2-0-sejr ude.

Træningskampe:

29/3 2011: Tjekkiet-Frankrig 0-1

25/3 2011: Tjekkiet-Hviderusland 2-0

9/2 2011: Holland-Tjekkiet 0-1

17/11 2010: Tjekkiet-Ukraine 2-1

TRUP

Målmænd:

Jan Hanuš (23 år. SK Slavia Praha; reserve)

Marek Štech (21. West Ham United FC; reserve)

Førstekeeper: Tomáš Vaclík (22. FK Viktoria Žižkov; tjekkisk andendivision; fast mand)

Forsvar:

Ondrej Celustka – højreback (21. SK Slavia Praha; fast mand)

Jan Hošek – venstreback (22. FK Teplice; fast mand)

Jan Lecjaks - venstreback/højreback (20. RSC Anderlecht; fast mand)

Ondrej Mazuch – midterforsvar (22. RSC Anderlecht; fast mand)

Radim Rezník – højreback (22. FC Baník Ostrava; fast mand)

Marek Suchý – midterforsvar (23. FC Spartak Moskva; fast mand)

Lukáš Vácha – defensiv midtbane/højreback (22. FC Slovan Liberec; fast mand)

Midtbane:

Milan Cerný – offensiv midtbane (23. SK Slavia Praha; fast mand)

Borek Dockal – offensiv midtbane (22. FC Slovan Liberec; fast mand)

Marcel Gecov – defensiv midtbane 23. (FC Slovan Liberec; fast mand)

Adam Hloušek – venstrefløj/angriber (22. 1. FC Kaiserslautern; fast mand)

Tomáš Horava – central playmaker (23. SK Sigma Olomouc; fast mand)

Jan Kovarík – venstre midtbane (22. FK Jablonec – fast mand)

Lukáš Marecek – defensiv midtbane 21. (RSC Anderlecht - indskifter)

Jan Morávek – offensiv midtbane (21. FC Kaiserslautern; fast mand)

Angreb:

Jan Chramosta – centreforward (20. FK Mladá Boleslav; fast mand; 7 mål/23 kampe)

Václav Kadlec – centreforward/fløj (19. AC Sparta Praha; fast mand; 4 mål/25 kampe)

Libor Kozák – centreforward (22. Lazio; indskifter; 6 mål/19 kampe, heraf 6 fra start)

Tomáš Pekhart – centreforward (22. FC Nürnberg fra juli; i afvigte sæson: Jablonec og Sparta Prag; fast mand; 18 mål/24 kampe)

Michael Rabušic – centreforward (21. FC Zbrojovka Brno; fast/indskifter)

BUD PÅ IDEALOPSTILLING

Pekhart

Hlousek – Horava – Cerny - Vacha/Dockal/Kadlec

Gecov

Lecjaks – Mazuch – Suchy – Vacha/Celustka

Vaclik (målmand)


UKRAINE

Ukraine er sammen med Polen vært for "de voksnes" EM-slutrunde næste sommer, og det nationale forbund ser naturligvis helst at ungdommen tager til Danmark for at gøre god reklame for landets fodbold-kunnen. Når man nærstuderer truppen, forekommer det da også ganske sandsynligt at holdet kan gå hen og blive et af de mere interessante bekendtskaber ved slutrunden.

Størstedelen af spillerne i truppen er faste startere på deres klubhold, med Shakhtar Donetsk og Dynamo Kiev som store leverandører til truppen. Dermed synes Ukraine at have den fordel at en pæn del af truppen spiller uge efter uge på nogle af landets bedste hold, og flere af dem har allerede prøvet europæisk fodbold på højt niveau gennem Champions League og Europa League.

Ukraine nåede EM-finalen i 2006 (bl.a. med flere spillere som senere var på det Shakhtar Donetsk-hold som vandt UEFA Cup i 2009), og selvom de er havnet i en næsten utænkeligt hård pulje, er det ikke utopi hvis den aktuelle generation matcher deres forgængere fra 2006. I truppen er der en håndfuld gengangere fra det U19-hold som vandt EM for deres årgang i 2009, så selvom flere af navnene i truppen måske er ukendte for den brede befolkning, så er det ikke utænkeligt at spillere som Yarmolenko, Stepanenko, Rakitskiy, Garmash eller Konoplyanka, der alle stort set har etableret sig som faste startere for deres klubhold, er velkendte navne på de store fodbold-scener om få år.

I Ukraines trup har hele 7 spillere også fået kampe på A-landsholdet: Yarmolenko (11), Rakitskiy (10), Konoplyanka (8), Stepanenko (4), Morozyuk (3), Kravets (1) og Zozulya (1)

VEJEN TIL EM + TRÆNINGSKAMPE


På deres vej til slutrunden har Ukraine nedlagt 3 nationer som ellers kan fremvise nogle betydeligt mere navnkundige talenter som til dagligt gør sig i nogle af Europas stærkeste ligaer (Belgien med Lukaku, Witsel og Boyata, Frankrig med M'Vila, Ngog og Gonalons, samt Holland med Siem De Jong, van Wolfswinkel og målmand Krul).

Ukraines deltagelse blev endeligt sikret i playoff mod Holland, som de i kraft af en lynstart overraskende nedlagde 3-1 i Rotterdam. Returkampen i Ukraine balancerede længe på vippen, men endte med hollandsk sejr på 2-0, hvilket betød at Ukraine avancerede til slutrunden på reglen om udebanemål. Inden playoff-kampene havde Ukraine vundet deres gruppe ved at gå ubesejret gennem de 8 kampe mod Malta, Slovenien, Frankrig og Belgien (4 sejre og 4 uafgjorte). Ligesom i playoff-duellen mod Holland, bemærkes det at gruppesejren i høj grad blev grundlagt med flotte udebaneresultater (3 sejre og 1 uafgjort).

Malta (H) 1-0

Frankrig (U) 2-2

Belgien (H) 1-1

Slovenien (U) 2-0

Belgien (U) 2-0

Malta (U) 3-0

Frankrig (H) 2-2

Slovenien (H) 0-0

Holland (U) 3-1

Holland (H) 0-2

Siden kval-kampene mod Holland i oktober 2010, har Ukraine spillet 6 træningskampe:

05/06 Frankrig (U) 1-1

29/03 Serbien (U) 2-2

28/03 Danmark (U) 2-2

24/03 Island (H) 3-2

09/02 Schweiz (U) 1-1

17/11 Tjekkiet (U) 1-2

Samlet facit for Ukraines aktuelle U21-hold er altså 6 sejre, 8 uafgjorte og 2 nederlag i 16 kampe.

TRUP


Målmænd

Denys Boyko (Dynamo Kiev, 23 år)

Dmytro Nepogodov (Metalurh Donetsk, 23)

Anton Kanibolotskiy (Dnipro, 23)

Oleksandr Matvyeyev (Vorskla Poltava, 22)

Yaroslav Rakitskiy (Shakhtar Donetsk, 21)

Temur Partsvaniya (Dynamo Kiev, 19)

Yevhen Selin (Vorskla Poltava, 23)

Bohdan Butko (Volyn Lutsk, 20)

Serhiy Kryvtsov (Shakhtar Donetsk, 20)

Oleksiy Kurilov (Vorskla Poltava, 23)

Artem Putivtsev (Illychivets, 22)

Mykola Morozyuk (Metalurh Donetsk, 23)

Vitaliy Vitsenets (Shakhtar Donetsk, 20)

Denys Garmash (Dynamo Kiev, 21)

Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk, 21)

Yevhen Konoplyanka (Dnipro, 21)

Volodymyr Chesnakov (Vorskla Poltava, 22)

Valeriy Fedorchuk (Kryvbas Kr. Rih, 22)

Oleg Golodyuk (Karpaty Lviv, 23)

Maxym Biliy (Zorya Luhansk, 22)

Andriy Yarmolenko (Dynamo Kiev, 21)

Artem Kravets (Dynamo Kiev, 22)

Roman Zozulya (Dynamo Kiev, 21)

BUD PÅ IDEALOPSTILLING

--------------------Zozulya------------------------

Yarmolenko-------------------------Konoplyanka

-----Chesnakov - Stepanenko - Morozyuk-----

Selin ------ Rakitskiy --- Kryvtsov --------Butko

-----------------Kanibolotskiy (målmand)--------

Holdet spiller en mere eller mindre defensiv udgave af 4-3-3, hvor de to kanter veksler mellem at være trukket tilbage eller skubbet frem. Både Yarmolenko og Konoplyanka kan reelt operere i begge sider, og har begge målfarligheden til at trække ind i banen og supplere Zozulya helt centralt i front. Det aktuelle spillermateriale på den centrale midtbane ligger umiddelbart til en relativ defensiv orientering, og det må forventes at holdet vil tilgå de 3 meget svære kampe i gruppen i en 4-5-1 opstilling, hvor Yarmolenko og Konoplyanka altså kan skubbes frem efter behov.

Målmand Kanibolotskiy måtte pga. en skade sidde over i de to playoff-kampe mod Holland, men forventes at tage over igen fra Boyko. Der er flere fleksible spillere i truppen, så formation og spillerplaceringer kan veksle en del undervejs i kampene. De mest oplagte kandidater til startopstillingen udover de ovennævnte 11, er angriber Kravets og den centrale midtbanespiller Garmash. Afhængigt af hvordan holdet veksles, er materialet der til at opstillingen også kan ændres til både 4-4-2 eller 5-3-2, med både Yarmolenko og Konoplyanka i stand til at tage venstrekanten eller gå helt frem, og Chesnakov som mulighed i bageste kæde.