Tour Down Under køres 18.-23. januar. Det australske cykelløb har deltagelse af Lance Armstrong, men ligner en sprinteraffære med Greipel og Cavendish som favoritter. Læs Jesper Sørensens optakt herunder: en gennemgang af løbets historie, etaper, favoritter & outsidere. Se også vinder-oddsene - og hold øje med BetXperts eksperttips...

Læs optakten til Tour Down Under 2017 her

Tour Down Under

Australske Tour Down Under er umiddelbart ikke jordens mest glamourøse cykelløb; der er bogstaveligt talt langt til Paris, Alperne og andre Tour de France-lokationer. Men det hjælper faktisk at være placeret på den sydlige halvkugle hvor det jo er sommer lige nu.

I 2008 fik Tour Down Under status som ProTour-event, og siden har placeringen i cykelkalenderen som årets første store etapeløb tiltrukket mange store stjerner.

Tips

BetXpert vil komme med tips til Tour Down Under løbende. Følg vores eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

I skrivende stund foreligger det et enkelt vinder-spil, fra Jespers hånd (her er oddset dog faldet markant siden tippet blev lagt ud).

Jesper og Jacob kom til som cykeleksperter på BetXpert i efteråret 2010. De har begge fået en god start. Jesper ramte 8 ud af 11 tips i 2010, herunder odds 23 for en etapevinder, og står noteret for en tilbagebetaling på 328% (overskud på 25,03 enheder). Jacob ramte 4 ud af 9 tips og har en tilbagebetaling på 131% (overskud på 2,8 enheder).

Links

Løbets officielle website: http://www.tourdownunder.com.au/

Odds

Unibet*: Vinder:

A. Greipel: 3,75

M. Cavendish: 6,5

A. Davis: 8,0

T. Farrar: 8,5

G. Henderson: 9,0

M. Goss: 12,0

J. Rojas: 16,0

J. Dean: 20,0

C. Sutton: 25,0

B. Eisel: 25,0

S. Gerrans: 25,0

R. McEwen: 25,0

J. Haedo: 28,0

M. Renshaw: 28,0 

F. Chicci: 34,0

R. Porte: 34,0

G. Brown: 40,0

G. Ciolek: 50,0

B. Cooke: 50,0

L. Roberts: 50,0

A. Ballan: 80,0

R. Feillu: 80,0

S. O'Grady: 80,0 

L. Armstrong: 100,0 

B. Swift: 100,0

Paddy Power: Each Way (odds 1/4 for placering 1-3)

Each Way er et split bet hvor indsatsen deles i to: 50% på at rytteren vinder, og 50% på at han lander 1, 2 eller 3 (dette honoreres med 1/4, altså en fjerdedel af oddset). Eksempel med odds 80,0 som udgangspunktet: Hvis rytteren bliver nr 1, får man real-odds 50. 40 for sejren (50 x 50%), 10 for placeringen (80/4 = 20. 20 x 50%). Hvis rytteren bliver nr 2 eller 3, får man real-odds 10.

A. Greipel: 4,0

M. Cavendish: 4,5

A. Davis: 7,0

T. Farrar: 9,0

G. Henderson: 9,0

M. Goss: 11,0

J. Rojas: 17,0

M. Renshaw: 19,0

C. Sutton: 23,0

S. Gerrans: 26,0

J. Dean: 34,0

F. Chicci: 34,0

R. McEwen: 34,0

R. Porte: 41,0

A. Kristoff: 41,0

R. Feillu: 41,0

B. Cooke: 41,0

G. Brown: 41,0

M. Rogers: 41,0

S. Lagutin: 51,0

L. Roberts: 51,0

R. Hunter: 51,0

A. Ballan: 51,0

...

S. O'Grady: 67,0

L. Armstrong: 81,0

B. Eisel: 151,0

R. Perez: 301

I. Isasi: 301,0

Tour Down Under: Udpræget sprinter-løb

Førhen var det normalt, at Tour Down Under var en anelse ukontrolleret og blev afgjort på et tilfældigt udbrud eller på bjergetapen til Willunga (der stadig er kongeetapen i løbet, omend man snarere end bjerg- skulle bruge ordet bakke; etapen når en makshøjde på 400 meter).

Men siden opgraderingen af løbet har feltet haft kontrol over løbet, og det har været et udpræget sprinterløb. To sejre til Andre Greipel og én til Allan Davis er det blevet til – begge hurtige fyre. Det endda på trods af at løbet har haft besøg af stærke etapeløbsryttere som Valverde, Luis Leon Sanchez, Cadel Evans, Lance Armstrong og supertalentfulde Peter Sagan.

Det billede ændrer sig nok ikke meget i år, for den dobbelte vinder André Greipel stiller op som kaptajn for Lotto-holdet. Hans tidligere hold, HTC, stiller med Cavendish til start. Det lader derfor igen til at blive et meget kontrolleret løb. Hertil kommer folk som Greg Henderson, der leder Team Sky; Chicchi, der leder QuickStep; Tyler Farrar, der leder Garmin; Rojas Gil for Movistar, osv.

Og så skal man ikke glemme Lance Armstrong og Richie Porte, der dog nok ender med at finde løbet for fladt. Der mangler i øvrigt én: Luis Leon Sanchez, der vandt løbet i 2005 og var med til at animere det sidste år (vandt Willunga-etapen), stiller ikke op for Rabobank. Han sætter ellers løbet meget højt.

Greipel vs. Cavendish vs. Farrar

Så hvis du forventer et løb op ad de australske bjerge, så må jeg desværre skuffe dig. Det bliver efter alt at dømme 5 etaper med lykkeriddere, der forsøger at besejre overmagten i form af Cavendish’, Greipels eller Farrars håndlangere, samt én etape, hvor der er mulighed for at helvede bryder løs op ad Willunga-stigningerne.

Men det skal man bestemt ikke undervurdere. Der er nemlig lagt op til en forsmag på årets store – og meget omtalte – trehovedede sprinterdyst: Greipel vs. Cavendish vs. Farrar.

Greipel har de sidste par år været en ganske suveræn sprinter i de mindre løb, men har aldrig fået lov at køre i de helt store løb, fordi Cavendish har overskygget ham: Det får han lov til i år, og allerede i årets første løb står konkurrenterne klar: Cavendish og Farrar. To ryttere, han skal kæmpe med i de fleste store løb i år.

Greipel-Cavendish duellen ser uhyre interessant ud. To ex-holdkammerater, der ikke kunne udstå hinanden da de kørte sammen, men viste sig som de to bedste sprintere sidste år, skal nu køre mod hinanden i et løb, som Greipel har vundet to gange før.

Kører Cavendish for samlet sejr?

Men kører Cavendish for sejren? Hans status er den samme som Armstrongs: Han er nemlig blevet betalt for at dukke op i løbet, da Greipel-Cavendish uden tvivl er et stort trækplaster. Så hvor stor er hans motivation? Bruger HTC måske løbet til at tilgodese Renshaw eller Matt Goss, der ellers bare skal være lead-out resten af året?

Renshaw har udtalt, at han ser frem til Cavendish-Greipel duellen, men nævner i samme åndedrag, at man nok nærmere kører for Goss eller Hayden Roulsten i det samlede klassement grundet Willunga-stigningerne, mens Cavendish tager spurterne på de flade etaper. Det plejer at være ensbetydende med at Cavendish ikke er helt i topform – hvilket han naturligvis heller ikke skal være i januar.

4 flade etaper, 1 mellemting og 1 bakke-etape

Og så er der selvfølgelig Willunga-etapen . Alle, der vil noget i løbet, men som ikke har benene i en spurt vil forsøge sig her, mens sprinterholdene gør alt for at begrænse et tidstab, således at de kan fastholde deres placeringer grundet de tidsbonusser, de har skrabet sammen på de fem (måske endda kun fire) flade etaper.

Tredje etape til Stirling skal heller ikke undervurderes, men den ender højest sandsynligt i en uphill-sprint, hvor det nok nærmere er folk som Cardoso og Rojas Gil, der skal holdes øje med, frem for Greipel, Farrar og Cavendish.

Favoritter og outsidere

Løbets favorit er altså helt klart André Greipel, med Tyler Farrar og Allan Davis lige efter.

Herefter følger en række ryttere i kategorien outsidere, som fx Cavendish, Goss (der vandt Jayco Bay Classics: Et opvarmingsløb for de australske ryttere, og var markant bedre end Renshaw og Allan Davis), Rojas Gil, Gerald Ciolek, Robbie McEwen, Allan Davis, der alle er hurtige i en spurt og gode op ad bakkerne.

Og så begynder det at blive svært at udpege folk, for på nuværende tidspunkt kender man absolut intet til rytternes form. Richie Porte og Lance Armstrong vil nok begge gerne gøre en god figur: Richie Porte fordi han er på hjemmebane; Armstrong fordi det er nok hans sidste store løb inden han lægger cykelshortsene på hylden.

Men kan de? Ruten ligger ikke helt til det. Jeg tror simpelthen at sprinterholdene er for stærke til, at man kan skabe alt for meget ravage på Willunga-etapen. Det ligner endnu en sprinter-sejr.