Cykelsæsonen åbner med Tour Down Under (22.-27. jan.). Læs optaktsartiklen der gennemgår etaperne og favoritterne i det australske etapeløb...

Læs optakten til Tour Down Under 2017 her

Cykelsæsonen er allerede så småt begyndt, men den 22. januar er det alvor, når WorldTour-sæsonen går i gang. I Australien. Her gælder det nemlig årets første etapeløb i Tour Down Under. Allerede et par dage før køres der et kriterium, der traditionelt ender i et sprinteropgør, men selve etapeløbet starter først den 22. januar og strækker sig frem til den 27. januar.

Sidste år kom der en ruteændring på den normale ’konge-etape’, hvor målstregen blev rykket et par kilometer tilbage, således at rytterne sluttede på toppen af Old Willunga Hill. Det betød at vi så en drabelig duel mellem Simon Gerrans og Alejandro Valverde om den samlede sejr. Simon Gerrans vandt i sidste ende, mens Alejandro Valverde tog sig af konge-etapen.

Tidligere vindere inkluderer Cameron Meyer, Andre Greipel, Allan Davis og Luis Leon Sanchez, men kun 2012-udgaven er rigtig sammenlignelig grundet ruteændringen. Her endte det med at blive Gerrans, Valverde og Machado, der udgjorde podiet, og fra top10 er det kun Edvald Boasson Hagen og Michael Matthews der kan beskrives som ’sprintere’ – og de to kan i dén grad klatre bedre end de fleste sprintere.

Så Tour Down Under der tidligere var for sprinterne (to gange Greipel, en gang Allan Davis), ligner i høj grad et løb for de såkaldte puncheurs, lykkeriddere og typer som Boasson Hagen, der kan lidt af det hele: Få bonussekunder i spurterne og samtidigt være indenfor rækkevidde af sejren på Willunga-stignigen. Hvis formen er der, så er nordmanden et seriøst vinderbud: Men nordmanden har ambitioner senere på sæsonen, så det virker tvivlsomt at han topper i Australien.

Tips

BetXpert vil komme med tips til Tour Down Under løbende. Følg vores eksperttips her (hvor man kan skrive sig på ekspertens mailingliste og dermed få et praj når nye tips lægges ud):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

Ruten: Ikke meget er nyt

Den første etape går fra Prospect til Lobethal og strækker sig over 135 kilometer. Der er lidt kuperede strækninger undervejs, men finalen er flad, og det bør ende i en massespurt. Efter 135 kilometer er der nok en hel del ryttere, der er mere end friske og klar på at få sæsonens første sejr. André Greipel plejer at indlede en god sæson med en god start i Tour Down Under, og den kunne meget vel komme her.

På 2. etape får vi måske de første antydninger af styrkeforholdet mellem de stærkeste folk i klassementet. Etapen er kun 116 kilometer lang, men cirka 6 kilometer før mål, passer rytterne toppen af en stigning, der måske kan skabe lidt problemer. Spørgsmålet er hvor meget de 6 kilometer efterfølgende kommer til at neutralisere et angreb, men i et par kilometer ser stigningen relativt hård ud.

Tredje etape fra Unley til Stirling er en kendt en af slagsen. Stirling-afslutningen er nemlig ofte med. Den er ikke helt hård nok til at det bliver rene puncheurs, der vinder på denne stigning, for enkelte sprintere kan sidde med op ad den. Sidste år vandt Will Clarke efter et udbrud, men hos feltet var Michael Matthews (der vandt på bakken i 2011) ganske suveræn foran Gerrans, Valverde og Boasson Hagen. Matthews er nok næppe et dårligt bud på en vinder på denne stigning – hvis bare han deltog.

Sidste år endte fjerde etape måske lidt overraskende i at et mindre felt spurtede om sejren, og her var Oscar Freire stærkest. Fjerde etape slutter igen i år i Tanunda, men etapen ser ud til at være en ren sprinteretape i år – sidste år havde man placeret en hård stigning undervejs, men den er væk denne gang.

femte etape skal alt afgøres. Her møder vi Old Willunga Hill, der kommer til at afgøre løbet. Det er ikke fordi, man skal forvente at der kommer store tidsafstanden mellem rytterne på denne etape (sidste år var der 26 sekunder fra Valverde til nummer 10 på etapen), men indtil videre har vi mødt etaper, hvor relativt store grupper kommer samlet over stregen, så de eneste tidsforskelle der vil være i klassementet – forudsat at et udbrud ikke får lov at køre hjem og førertrøjen – er de afstande, der er blevet skabt via bonussekunder.

Man kører over Willunga Hill to gange. Den første gang trætter rytterne, nogen bliver måske sat, men ellers bør favoritterne sidde ganske komfortabelt med over. Men på den sidste stigning kan vi forvente, at der bliver gas fra bunden af stigningen og hele vejen op. Sidste års duel mellem Gerrans og Valverde var flot, og vi kan kun håbe på en lignende duel i år.

Sjette og sidste etape er traditionel: 90 flade kilometer, der bør ende i en massespurt. De kører 20 omgange på en lille strækning, der måler 90 kilometer. Her kan sprintere, der normalt er udmattede efter en lang etape, kæmpe med om sejren, men Greipel og co. vil stadig være der.

Favoritterne

Det her er sæsonens første løb for langt de fleste (australierne har kørt en masse), og det gør det en anelse sværere end normalt at vurdere favoritfeltet. Men jeg synes der er nogle ryttere, der skiller sig en del mere ud en andre.

Simon Gerrans, Orica-GreenEDGE

Sidste års vinder skal naturligvis nævnes, men jeg tvivler på, at han er på samme styrke som sidste år. Først og fremmest havde han dengang kørt stærkere i de australske løb, men på den anden side var han blandt andet fanget af taktikken under de australske mesterskaber, og han sad fint med i feltet bag Durbridge.

Jeg tror dog ikke helt han er på toppen. Orica-GreenEDGE har fortalt, at løbet ikke har samme prioritet som sidste år, og jeg kunne forestille mig at Gerrans ønskede at toppe lidt senere på sæsonen, når Ardennerne kommer. Samtidigt har man Goss med, og selvom Goss måske ikke er det bedste kort på Willunga, så har han flere etaper, hvor han også kan køre med om sejren – som fx på Stirling. Her fik Gerrans sidste sæson værdifulde sekunder, der i sidste ende var medvirkende til sejren.

Sidste sæson var han dog forrygende. Sejr i Tour Down Under, Milano San Remo og GP de Quebec, mens det også blev til topresultater i Clasica San Sebastian (2) og GP de Montreal (4). Han har således mere end rigeligt med kvalitet, og hvis han kommer i samme form som sidste sæson, så er han med i kampen om sejren.

Gerrans er fri til at køre for klassementet, men Tour Down Under-sejren er ikke essentiel, men ”blot” et af mange mål for det australske mandskab. Kan de få en hjemmesejr med, så siger de dog næppe nej.

Edvald Boasson Hagen, Team Sky

Teams Skys nordmand er ret godt sat sammen til dette løb, da han kan kæmpe med om sejren på alle etaper, hvis han er i topform. Men samtidigt har han andre ambitioner senere på året, og det er måske lige lidt for meget at være i god form i januar, når man skal toppe i april – Gerrans viste i sidste sæson, at det var en lidt for lang periode.

Men hvis nordmanden ønsker at komme godt fra start, så har han en fin mulighed. Han kan nuppe bonussekunder på de flade etaper, han sidder fint med over bakkerne, og så skal han ’blot’ holde sig til på Willunga. Men det kræver to-tre top3-placeringer i spurterne.

Philppe Gilbert, BMC

Lidt ligesom Boasson Hagen, så er der også spørgsmål om hvor meget Gilbert kan og vil i sæsonens første WorldTour-løb. Men han skal nævnes, for Willunga Hill passer ham gansek godt, og en sejr her kan være nok til at vinde løbet.

Samtidigt er han verdensmester, og jeg tror, han gerne vil vise trøjen frem bedst muligt i år – også selvom løbet er tre måneder før hans hovedmål, Liege-Bastogne-Liege. Får han muligheden, så går han efter sejren, og så kan Philippe Gilbert vise sig at være uhyggeligt skræmmende.

BMC ønsker dog at starte sæsonen bedst muligt, og Gilbert erkender også, at han har nogle ambitioner, men jeg er lidt i tvivl om hvor mange kræfter han ønsker at bruge – særligt i den varme, som der i øjeblikket huserer i og omkring løbet.

Tiago Machado, RadioShack-Leopard-Trek

Andy Schleck og Jens Voigt stjæler måske overskrifterne, men Tiago Machado er i min optik deres klart bedste vinderbud. Han er en spøjs rytter, men han har for vane at klare sig ret godt i etapeløb uanset hvilken type. Sidste år blev han nummer tre efter tredjepladsen på Willunga Hill. Her kom han ind 2 sekunder efter Valverde og Gerrans, så han er bestemt et oplagt bud.

Han er dog ikke en stor vindertype, og det taler i høj grad imod ham her. Men på den anden side skal han jo vinde før eller siden, og jeg tror helt bestemt på, at han godt kunne gøre det her, hvis han rammer formen og får friheden af RadioShack.

Outsidere

Netop fordi formen er som den er – ukendt – vil der være rig mulighed for et par overraskelser. Jeg forsøger lige her at nævne de mest interessante outsidere til dette løb – og forvent så alligevel, at der dukker to eller tre overraskelser op.

Hvis man kigger hos Garmin-Sharp, så synes jeg deres duo med Nathan Haas og Rohan Dennis er meget interessant. Haas angriber ofte i finalerne, og det er blot et spørgsmål om tid, før det giver pote. Dennis overraskede sidste år og kørte særdeles flot, og senere byggede han videre på den flotte sæson. Begge ryttere har hjemmebanen, de er vant til varmen og jeg mener de begge kan nærme sig top3.

Hos Blanco Pro Cycling synes jeg det mest interessante navn er Wilco Kelderman. Han kunne nok have ønsket en enkeltstart, men han har førhen bevist, at han sagtens kan gøre sig på disse kuperede afslutninger. Jeg tror ikke han vinder, men jeg tror han kan være med helt fremme.

Astana har en interessant duo med Maxim Iglinskiy og Enrico Gasparotto. Jeg tvivler på førstnævnte, men omvendt: Kan man vinde Liege-Bastogne-Liege, så kan man også godt lege med i Tour Down Under. Gasparotto tvivler jeg egentligt også på. Han sluttede sæsonen allerede efter holdtidskørslen under Vueltaen grundet en skade, men der er chance for at han har trænet godt i løbet af vinteren. Men umiddelbart vil jeg egentligt blot afskrive dem.

Hos Movistar har man tre interessante ryttere. Jose Joaquin Rojas vil ofte blive nævnt som en af dem, der måske kan gøre det, hvis han har diamanter i benene på Willunga Hill, men Javier Moreno er deres bedste bud. Sidste år var han hjælperrytter for Alejandro Valverde, men han endte alligevel selv langt fremme i klassementet. Jeg glæder mig til at se, hvad han kan på egen hånd. Og om han overhovedet får lov at køre på egen hånd. For Movistar har også Giovanni Visconti, der vel snart skal til at bevise sit værd på absolut højeste niveau. Willunga Hill er ikke tosset for ham.

Thomas de Gendt har startet hver evig eneste af hans succesrige sæsoner i Australien på den måde han ønsker: I angreb. Det har betydet, at han er endt langt nede i klassementet, og hvis det er samme tilgang han kører efter i år, så tvivler jeg lidt på ham. Der er simpelthen ingen, der tør lade Thomas de Gendt køre medmindre han er håbløst bagud efter hans mange, mange flotte udbrudssejre og angreb de seneste par sæsoner.

Omega Pharma-Quick Steps kaptajn er Peter Velits, og jeg tror godt han kan snige sig langt frem i klassementet, dog uden at være en oplagt vinderkandidat. Sidste år startede han sæsonen ret stærkt, så jeg tror godt, han kan komme fremad i klassementet.

Hvis man kigger lidt mere mod sprintere, der har chancen for at være med, så kigger jeg umiddelbart på Matt Goss og Arnaud Demare. Umiddelbart tvivler jeg på begge, men de kan sidde med over små forhindringer, og de kan sprinte opad. Men Willunga Hill er for meget for dem. Og den dobbelte mester, Andre Greipel, burde slet ikke være i spil om sejren.

Slutteligt kan man kigge hos Team Saxo-Tinkoff. Chris Anker Sørensen er med, men der er mange andre ryttere, der er mere eksplosive end ham. Måske kan Jay McCarthy lave en lille overraskelse på hjemmebanen.

Saxo-Tinkoff er ikke det eneste danske islæt i løbet. Brian Vandborg deltager således for Cannondale, og Christina Watches-Onfones australier, Jordan Kerby, kører for det australske landshold. Selvom han er formstærk, så bliver han nok brugt som hjælper for de øvrige australiere i dette løb

Odds

Top 10-favoritter ifølge bookmakerne:

Simon Gerrans: 4,5 - Bet365*, Ladbrokes, Unibet*

Phillipe Gilbert: 6,0 - Ladbrokes

Edvald Boasson Hagen: 7,5 - Unibet*

Tiago Machado: 18 - Unibet*

Simon Clarke: 21 - Ladbrokes, Bet365*

Giovanni Visconti: 26 - Ladbrokes

Jose Joaquin Rojas: 28 - Unibet*

Luke Durbridge: 29 - Bet365*

Matthew Lloyd: 29 - Ladbrokes

Peter Velits: 34 - Ladbrokes, Bet365*