Forud for torsdagens returkampe i UEFA Cup’ens 1. runde er det passende at kaste et blik på, hvad vi statistisk kan forvente at se, og én ting forekommer som et sikkert væddemål: Bookmakerne scorer kassen.
Man ser det næsten hver gang før en Europa Cup-knald-eller-fald-runde i sensommeren eller efteråret. På alle betting-fora, BetXpert inklusive, er der indlæg fremme om, at de-og-de favoritter er så sikre, at de ikke kan kikse, hvorfor det anbefales at spille fem kampe lige på (i kombi), seks kampe lige på, etc.
Og næsten hver gang går det galt.
Hvorfor? Well, udover at kombinations-spil af natur er en risikabel affære, så foregår udvægelsen af favoritter, der ”ikke kan kikse” for ukvalificeret.
Der er ingen grund til at lede længere tilbage i historikken end for to uger siden i UEFA Cup’ens 1. runde. For der var vel nærmest ikke den spiller med hang til kombi’er af ”sikre” lav-oddsere, der ikke havde inkluderet Everton-sejr på sin række? (Everton spillede 1-1 hjemme mod Metalist Kharkov).

Lad mig fortælle én ting. Jeg har lavet min lille selvstændige rundspørge hos et par spiludbydere, jeg kender indenfor branchen, og da Metalist Kharkovs ni mand mod Evertons 11 holdt 1-1 hjem til slutfløjt, blev der klappet i hænderne. Bookierne tjente nemlig styrtende på den kamp med alle de kombi-rækker, der røg i havnen. Andre gode resultater den aften for spiludbyderne var Blackburns nederlag 0-2 ude til græske Larisa, Boltons uafgjorte 1-1-resultat i Makedonien mod Rabotnicki Skopje samt, at Bayern München hjemme kun besejrede Belenenses 1-0 og dermed skyllede en lang række handicap-spil på tyskerne ud i toilettet.
Med andre ord en fin aften for bookierne, men ikke bedre end normalt. Sådanne Europa Cup-aftener er nemlig som oftest store penge lige ned i foret på spiludbyderne, og det fordi det store flertal af kunder spiller kombinations-spil med favorit-sejre til storklubber. Der satses typisk på storklubber fra de fem store fodboldlande, England, Tyskland, Italien, Spanien og Frankrig, og allermest på de engelske klubber.
Og det sker næsten aldrig, at de alle vinder.

Kunderne glemmer tidligere år

Inden, at du, kære BetXpert-bruger, tror, at jeg nu generelt vil bandlyse favorit-spil på storklubber i Europa Cup’en (det er ikke det, der er min mission), så vil jeg pege på, at der er især én situation i disse UEFA Cup-runder, som statistisk set er farlig for den gennemsnitlige bookie-gambler. Og det er, når man har en engelsk, tysk eller fransk favorit mod et mandskab fra den tidligere østblok. Det er ikke fordi, jeg vil gå i rette med de engelske, tyske eller franske holds favorit-status i disse opgør som sådan, men fordi favorit-status, når den bliver oversat til odds, som regel er vildt overdrevet. Det er som om, spillerne totalt lukker ned for objektivitet og statistik - som om de glemmer, hvad der er sket for måske blot én eller to sæsoner siden - når disse matchninger opstår, og man kan naturligvis ikke fortænke spiludbyderne at skrue oddsene derefter.
Når jeg bringer påstande som denne på bane, plejer især engelsk-orienterede fodbold-entusiaster at stå i kø for at kritisere min åbenlyse manglende indsigt, så jeg vil lade de seneste års statistik for UEFA Cup’ens 1. runde tale.

I 2006:
Levadia Talinn - Newcastle, 0-1 og 1-2.
Marseille - Mlada Boleslav, 1-0 og 2-4
Slavia Prag - Tottenham, 0-1 og 0-1
Dinamo Zagreb - Auxerre, 1-2 og 1-3.

Så langt, så godt. Eller? ”Hvad taler manden om, okay, kun tre af ’vores’ hold videre ud af fire - Marseille røg ud - men med syv sejre ud af otte mulige over de ringe østhold, det er da ikke et argument imod dens type væddemål - tværtimod!”.

Fint nok, men lad os kigge på året før

2005:
Auxerre - Levski Sofia, 2-1 og 0-1
Dinamo Bukarest - Everton, 5-1 og 0-1
Leverkusen - CSKA Sofia, 0-1 og 0-1
VfB Stuttgart - NK Domzale, 2-0 og 0-1
Lens - Groclin Grodzisk, 1-1 og 4-2
Bolton - Lokomotiv Plovdiv, 2-1 og 2-1

Hov, hvad var det? Her røg Auxerre, Everton og Leverkusen ud!

Det interessante er naturligvis hvilke odds, man kunne have scoret sig på de forskellige udfald, og her kan jeg indvie læserne i, at overskuddet på øst-holdene ville have været så stort, at det rigeligt ville kunne matche den næstfølgende sæsons resultater.

I år? - samt tre spørgsmål

Kigger vi på den igangværende 1. UEFA Cup-runde her i 2007, har vi følgende resultater fra for to uger siden:

Liteks Lovetj - Hamburg, 0-1
Rabotnicki Skopje - Bolton, 1-1
Nürnberg - Rapid Bukarest, 0-0
Everton - Metalist Kharkov, 1-1
Lokomotiv Sofia - Rennes, 1-3
Toulouse - CSKA Sofia, 0-0

Det ligner i min bog tre-fem engelske/tyske/franske hold videre og et-tre af de ”irriterende” østhold. Vi er klogere sent torsdag aften. Men uden at gnide salt i såret, så ved vi udmærket godt, hvilken gambler, der har tabt penge i 1. rundes første kampe, og hvem der har vundet på bundlinien... Alle seks vest-klubber var igen-igen meget klare odds-favoritter, selv de tre udehold.

Nu skal der nok - igen igen-igen - komme indlæg imod hvis ikke denne specifikke artikel, så kommende spil-anbefalinger fra min side ”imod” engelske, tyske og franske klubber, der er oppe imod på papiret ”ukendte” mandskaber fra Østeuropa (en god bekendt af mig har døbt dem alle ”FC Tungmetal”). Og det er fint nok, absolut. Debat er glimrende. Men for ikke at træde rundt i samme argumentation hele tiden, så please overvej følgende tre spørgsmål:

- Tjener bookmakerne penge?
- Hvor tjener bookmakerne penge?
- Hvad gambler bookmakernes gennemsnits-kunder på?


De tre svar lyder naturligvis: 1.) Ja. 2.) På deres gennemsnits-kunder. 3.) På favoritter og populære storklubber.

Hvis man i ovenstående undrer sig over, at jeg kun har taget engelske, tyske og franske klubbers møder med øst-hold under behandling, så skyldes det én meget væsentlig ting. Italienske og spanske klubber er gennemsnitligt lige så store odds-favoritter som engelske, tyske og franske - hverken mere eller mindre - men italienerne og spanierne kikser langt sjældnere, så værdien her er balanceret.
Det er den derimod ikke, når vi taler om engelske, tyske og franske hold - da er hovedreglen, at der er værdi i at spille imod. Og sorry, guys, men det er altså ikke desto mindre den statistiske lære af de seneste par års UEFA Cup-knald-og-fald-runder (når vi når til gruppespillet, er mønstret ikke helt det samme, men mere om det til den tid).

1. kamp/retur - markant under/over-forskel

Meningen med denne artikel er forud for 1. rundes returkampe at pege på statistisk signifikante observationer fra de seneste sæsoners UEFA Cup, og udover advarsels-skiltet mod at tro, der er andet end minus-værdi i spil på populære engelske eller tyske klubber mod ukendte øst-hold, så er der en anden god tommelfinger-regel, som kan være nyttig at holde sig for øje. Det især, hvis man er til under/over-spil.

Tommelfinger-reglen er:
Der er flere ”over 2,5 mål”-kampe i retur-runden, end i klubbernes første opgør.

Lad os kigge lidt på fænomenet.

I 2006 sluttede 23 af de første kampe i de 40 UEFA Cup 1. runde-dyster med ”under 2,5 mål”, mens 17 sluttede med ”over 2,5 mål”.
I returkampene var tallene 19 ”under 2,5 mål”-kampe og 21 ”over”-kampe.
I 2005 sluttede 25 af de første kampe i ”under” og 15 i ”over”.
I retur-opgørene sluttede 20 i ”under” og 20 i ”over”.

For to uger siden sluttede 22 af de 40 opgør med færre end 2,5 scoringer og 18 med tre mål eller mere.

Forklaringen ligger for mig at se lige til. I første opgør er begge mandskaber taktisk meget påpasselige med ikke at tillade dumme ting. På udebane spiller man som oftest defensivt, og samtidig er hjemmeholdene fokuseret på ikke at tillade vigtige ”udebanemål” imod sig. Med mindre, der sker en overraskende udvikling, vil kampene tendere mod målfattige resultater som 0-0, 1-0, 1-1 eller 2-0. Resultater (mest typisk 0-0 og 1-0) som begge hold måske kan stille sig tilfreds med.
Det fænomen, at begge hold egentlig er godt tilfreds, eller at ”det kunne være værre”, eksisterer så at sige aldrig i retur-opgøret. Når man ser bort fra de sjældne tilfælde, hvor begge mandskaber har indstillet sig på forlænget spilletid, så vil det ene af de to hold altid være utilfreds - de vil ryge ud, hvis ikke stillingen ændrer sig - og derfor vil man altid være garanteret, at mindst det ene hold vil gå efter at score med de naturlige muligheder, det måtte skabe i begge ender af banen. Derfor er der som regel altid flere mål - og dermed flere ”over”-kampe” - i retur-runden, end der var i runden med klubbernes første opgør.

Hvis man oversætter de seneste to sæsoners statistik til odds, finder man, at i klubbernes første opgør bør det fair ”under 2,5 mål”-odds være 1,66, mens det fair ”over”-odds er 2,50.
I retur-mødet ville det fair gennemsnitlige ”under”-odds være 2,05 og ”over”-oddset 1,95.


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/