”Det kan da være lige meget, om jeg får 2,20 eller 2,40, bare væddemålet går hjem...”
Mange gamblere tænker sådan, men det er kortsigtet og utrolig farligt for ens betting. Den eneste undskyldning for en sådan tankegang er, hvis væddemålet er stenhamrende sikkert og ikke kan kikse.
Et sådant bet har jeg endnu til gode at opleve.

Pointen er, at alle spillere vinder væddemål, og de taber væddemål. Det i en lind strøm. For at få plus på kontoen drejer det sig derfor om at få den optimale betaling for sine vindende bets - den betaling skal udligne (og helst lidt til) det, vi sætter til på de bets, vi taber.

Dygtig spiller, dårligt bookie-valg

Et tænkt eksempel: Vi har en spiller hos Danske Spil * , og han omsætter for 1.000 kroner om ugen - 50.000 kroner om året.
Denne spiller har ved årets slut fået 40.000 kroner tilbage i gevinster for sit samlede indskud for 50.000 kr.
Hvad vil vi kalde denne spiller? En tabende spiller, ikke sandt?
Jo, i og for sig rigtigt, men i virkeligheden har vi her at gøre med en spiller, der burde være en vindende spiller, for denne fyr ved faktisk, hvad han har med at gøre - han er nemlig sit underskud til trods bedre end Danske Spils odds-sættere, blot har de fordel af ”margin” (margin = den profit spiludbyderen scorer ved at have en lavere tilbagebetalings-procent end 100).
Danske Spils ”margin” er stor. Det danske spillemonopol giver en tilbagebetalings-procent på 86 pr. kamp, men da double-spil (generelt) er tvunget, bliver tilbagebetalingen til kunderne blot 74 procent (86% x 86% = 74 procent). Det oversat til vores vens eksempel, så burde han, efter året er omme, faktisk kun have scoret sig 37.000 kroner i gevinster for sit indskud på 50.000 kroner.

Nå, og hvad så - vor Danske Spil-ven har jo tabt - 10.000 kroner endda, hvilket ikke ligefrem er småpenge.
Til det er der at sige: Ja, men det kan han gøre noget ved! Han kan nemlig forvandle sig selv til en vindende spiller - uden overhovedet at ændre sine væddemål. Det eneste, han skal gøre, er at placere sine bets, hvor de giver bedst mulige odds. Hvis det var en husmor med besvær med at få husholdningsbudgettet til at hænge sammen, ville vi give hende det samme råd: Køb, hvor varen er billigst.

Forvandlingen fra taber til vinder

Tilbage til eksemplet med vor ven hos Danske Spil * . Han har med 40.000 kroner i gevinster præstereret otte procent bedre end, hvad han teoretisk burde, og det er faktisk ikke så ringe. Uheldigvis for ham, er det pga. den store margin, som hans spiludbyder opererer med, ikke nok.
Men det kan vor ven som sagt gøre noget ved - han kan nemlig skifte spiludbyder, og hvis han gør det med fleksibel list - bruger mere end én bookmaker, måske fem-seks veludvalgte (eller endnu bedre 10-12), som supplerer hinanden godt - så kan han vende sit underskud til et samlet plus.

Gennemsnitlige bookmakere på Nettet opererer typisk med en tilbagebetalings-procent på omkring de 90, og det vil stadig ikke være helt nok for vor ven til at skabe overskud på sin betting. Men hvis han konsekvent blandt sine bookier udvælger den med bedst odds på det aktuelle spil, så vil han sandsynligvis være i stand til at score sig odds svarende til en gennemsnitlig teoretisk tilbagebetaling på ca. 95 procent.
Og derfra er der ikke langt til, at konkurrencen med odds-sætteren pludselig bliver fair, og der dermed begynder at komme perspektiv i sagerne. I tilfældet med vor ven vil forvandlingen være sket. Med hans otte procents bedre præstation end odds-sætteren har han indhentet margin-handicappet på fem procent og skabt sig et overskud.
Han er blevet en vindende sports-better.

Se skoven, ikke træet

I poker siger et mundheld, at man skal betragte sine enkelte pokerspil som ét langt pokerspil.
I sports-betting skal man ligeledes ikke betragte det enkelte væddemål, men sin betting som ét langt samlet betting-regnskab.
I poker bør man ikke fokusere på den enkelte hånd - man skal ikke lade sig distrahere af, hvilket kort der måtte dukke op på riveren - ligesom man i sports-betting heller ikke skal fokusere på, hvad kampen måtte slutte med. Det, man skal lægge sin energi i, er at træffe den ”rigtige” beslutning, og den er på den lange bane ikke afhængig af riverkort eller stolpe ind/stolpe ud. I poker bliver den rigtige beslutning at spille ifølge pot-odds belønnet i det lange løb, ligesom det i sports-betting i det lange løb bliver belønnet at spille værdi (og selvfølgelig helst så megen værdi som muligt).

Overskud hos Danske Spil* - glem det

At identificere værdi er ikke nemt. Det kræver indsigt og erfaring. Men det er nemt at spille til det bedst mulige odds. Det kan en hvilken som helst sportsbetting-interesseret person finde ud af, og der er ingen undskyldning for ikke at gøre det.
Når det er sagt, så kender jeg undskyldningerne. Gennem mine mange år i sports-betting kender jeg adskillige personer, der via deres sportsviden og analytiske evner i virkeligheden burde lave overskud, men som sidder tilbage med underskud, når det store regnskab gøres op. Disse personer lægger generelt deres spilkroner hos Danske Spil * . Hvorfor?: ”Jae, det er jo så besværligt... og er det nu også sikkert?... og det går jo meget godt hos Tipstjenesten...”
Nej, det gør ikke - de lader sig narre af, at de ikke holder minutiøst regnskab med gevinst og tab. I perioder har de overskud, men i længden... no-way.

Sat på spidsen tør jeg nemlig godt påstå, at de gamblere, der spiller fast hos Danske Spil * , umuligt kan have overskud set over en længere periode.
Det vil kræve, at de som udgangspunkt ”indhenter” marginen på Danske Spils teoretiske tilbagebetaling - forskellen på 74 og 100 procent - og så yderligere præsterer for at lave plus.
Sagt med det samme: Det er der over længere perioder (og her regner jeg hele år/sæsoner) ingen - jeg gentager ingen - der gør. Det er ganske enkelt umuligt.
I professionelle sportsbetting-kredse kan man momentvis opleve gamblere, som på rigtigt fine sæsoner kan ligge på en tilbagebetaling på 125-130 procent, men det er undtagelsen. Og denne skribent tør godt lægge hovedet på blokken på, at disse spillere ikke går igen blandt Danske Spils faste kundegruppe. Var de så gode, ville de nemlig vide så meget om sports-betting, at de forlængst havde skiftet spiludbyder.

Derfor en hård, men ikke mindre seriøs påstand fra min side, som nok skal få nogle Tipstjenesten die-hard-fans op af stolene: - Samtlige Danske Spils faste kunder har underskud på den lange bane!

Det betyder ikke, at der ikke er spillere med overskud hos Danske Spil * - dem kender jeg personligt flere af - jeg refererer kun til spillere, som udelukkende benytter sig af Danske Spil * . De har nemlig ikke en chance i det lange løb.
Helt anderledes er det naturligvis med velkalkulerende prof-gamblere, der ved siden af deres mange bookie-bets slår til de fem-seks gange om året, hvor Danske Spil * har dummet sig så grundigt, at de trods den store margin udbyder markedets største over-odds. I de tilfælde er der ingen grund til ikke at støtte den lokale tobakshandler.