Det er i høj grad gamle kendinge, der står til at kvalificere sig videre fra Champions Leagues gruppespil, men der er to iøjnefaldende undtagelser før næstsidste spillerunde i denne midtuge - Bayern München og Liverpool hænger med r.... i vandskorpen, idet de ikke længere selv kan afgøre tingene, men er afhængige af andre resultater.

Et andet sted, hvor der er sket uventede ting, er i gruppe F, hvor alle spåede FC Barcelona og Inter sikkert videre. De østeuropæiske indslag, Rubin Kazan og Dinamo Kijev, har imidlertid slået godt fra sig, og det i en grad, så selveste Barcelona skal passe på, de ikke ryger ud i mørket…

Herunder følger Torben N. Sørensens gennemgang af de otte Champions League-grupper, to runder før lukketid.

(Se Torbens CL-tips her
BetXperts øvrige CL-spilforslag findes på denne side)

Fire storklubber i problemer
Champions League-gruppespillet lakker så småt mod enden. I denne midtuge afvikles næstsidste spillerunde, og vanen tro er en række af de store mandskaber allerede klar til forårets ottendedelsfinaler. Et par storklubber - eller fire, for nu at være helt præcis, hænger imidlertid i limbo, og i to tilfælde endda med den nok så berømte bagerste legemesdel i vandskropen.

Kigger man på tingene rent historisk, så plejer de store hold at være temmelig sikre kvalifikanter fra efterårets gruppespil. Statistisk set dropper kun én storklub ud på dette stade pr. sæson, men det billede kan blive ændret i år. Især Liverpool og Bayern München er ilde ude før de to sidste kampe...

Gruppe A: Bøvl hos Bayern
Første levende billede på en storklub på vej ud af Champions League finder vi i gruppe A. Det har ikke været Bayern Münchens sæson i år, men mens der i Bundesligaen trods en skuffende syvendeplads fortsat er tid til at hente det tabte ind (toppen er tæt, og der er kun seks points spring fra duksen Leverkusen ned til Bayern München og Wolfsburg på syvende/ottendepladsen), så risikerer løbet at være kørt i Champions League.
Bayern München kan nemlig ikke længere selv afgøre tingene.

Seneste hjemmebane-nederlag til Bordeaux var fuldt logisk alt den stund, at Louis van Gaals tropper slet ikke har vist potentialet i dette efterår, og det betød, at Bayern nu ikke selv kan afgøre sin skæbne. Bayern har kun fire point mod Bordeaux’ 10 - hvilket gør, at Bordeaux som et af seks hold allerede ér videre - og Juventus’ otte, og vinder Juve onsdag ude over Bordeaux, så er løbet kørt for Bayern. De kan i så fald maksimalt nå på ligestilling med Bordeaux, og da de har tabt begge indbyrdes kampe, vil franskmændene slutte forest.

Sådan behøver det dog ikke at gå. Man må gå ud fra, at Bayern onsdag hjemme på Allianz Arena formår at besejre Maccabi Haifa, og givet er det selvfølgelig langtfra, at Juventus kan vinde i den franske vinby. Vinder Juve ikke - uafgjort eller nederlag gør ingen forskel - kan Bayern på allersidste spillerunde endnu nå at sikre sig billetten på bekostning af italienerne, hvis de vinder i Torino.

Oddsene for det scenarie ser bare ikke ret gode ud.

Gruppe B: Manchester U videre
Manchester United-træner Alex Ferguson er en tilfreds mand, hvad angår hans mandskabs resultater i Europa. Spillet har ikke været prangende, så langtfra endda, men professionalisme og effektvitet fornægter sig ikke, og via tre smalle ét-måls-sejre og en uafgjort er United sikker på at booke ind til forårets ottendedelsfinaler uanset resultaterne i de to sidste kampe.

Med bedste kort på hånden til at tage den anden plads videre frem står Wolfsburg, der har høstet syv point, mens CSKA Moskva står med fire, og Besiktas med kun ét. Besiktas er uden chance for andet end den Europa League-overførende tredjeplads.

En nøglekamp er onsdagens møde i Moskva mellem CSKA og Wolfsburg. Det vil være vigtigt for russerne, hvis de ikke kun kan vinde, men vinde med minimum 2-0, da det vil bringe dem foran Wolfsburg på indbyrdes score (kampen mellem de to hold i Tyskland sluttede med Wolfsburg-sejr 3-1). I sidste spillerunde er CSKA Moskva på besøg i Istanbul mod Besiktas, mens Wolfsburg tager imod Manchester United.

Wolfsburg har fine chancer for i denne klubbens Champions League-debut at kvalificere sig til ottendedelsfinalerne. For at have afgørelsen i egne hænder kræver det blot, at de ikke taber med to mål i Moskva. Sidste kamp mod Manchester United kunne måske lyde skræmmende, men dels er Wolfsburg hjemme, og dels er det hændt mere end én gang, at Alex Ferguson har ladet reserverne få chancen, når den videre kvalifikation er hjemme. Og så er der jo heller ingen, der siger, at Wolfsburg taber i Moskva. Uafgjort er nok for dem til at sikre andenpladsen i gruppen. Det ligner, at Wolfsburg gør Manchester United følgeskab frem til ottendedelsfinalerne.

Gruppe C: Det ligner Real Madrid og Milan
Det er ikke just gået efter bogen i gruppe C - Milan har tabt hjemme til Zürich, hvorefter de rejste sig med en chok-lignende 3-2-sejr på San Bernabeu over Real Madrid - men alligevel ser det ud til, at forhåndsfavoritterne, Real Madrid og Milan, sætter sig på gruppens to første pladser.

Helt afgjort er det dog ikke. Et blik på gruppe-stillingen afslører, at Milan og Real topper med syv point, mens Marseille er lige i hælene med seks. Zürich har de tre point, schweizerne fik via den overraskende 1-0-sejr over Milan på San Siro.
Alle fire hold kan teoretisk således stadig gå videre, men Zürich tør jeg godt dømme ude. Det virker lidt for langt ude i hampen at tiltro dem sejre i begge de to sidste kampe mod Milan og Real Madrid, og det vil endda ikke række, hvis de øvrige resultater i gruppen ikke flasker sig.

Marseiller derimod står stadig med chancen. Da franskmændenes seks indhøstede point imidlertid alle er faldet mod Zürich, betyder det, at de står dårligt i regnskabet med Milan og Real Madrid, hvis det kommer til afgørelse på indbyrdes kampe, og alt andet lige har Marseille også et vanskeligere slutprogram, da både Milan og Real mangler at møde Zürich.

I virkeligheden kan situationen skæres ned til, at tingene reelt afgøres denne ondag, hvor Marseille aflægger besøg på San Siro i Milano, og uafgjort er næppe godt nok for franskmændene. Da man må gå ud fra, at Real Madrid hjemme besejrer Zürich, vil Marseille før sidste spillerunde så være tre point efter madrilenerne, og mens en sejr over Los Galacticos hjemme på Velodromen bestemt ikke er noget urealistisk udfald, så er en sejr af den størrelsesmæssige nødvendighed meget langt borte. For at slå Real Madrid indbyrdes skal Marseille nemlig præstere bedre end de 3-0, Real baskede dem af med i Madrid.

Marseille kan selvfølgelig håbe, at Milan snubler i Basel i sidste spillerunde, men reelt bliver franskmændene nødt til at gå efter sejren denne onsdag, og det er selvklart ikke umiddelbart nogen nem opgave. Og bliver det endelig til Marseille-sejr over Milan, så skal der formentlig stadig et resultat på bordet i sidste kamp hjemme mod Real Madrid, før en ottendedelsfinale-plads kommer på tale..
Det ligner Real Madrid og Milan videre.

Gruppe D: Chelsea og Porto videre
Der er ikke meget grund til at bruge krudt på gruppe D, hvor Chelsea og FC Porto har vist sig overlegne. Begge er videre til forårets cup-kampe, og tilbage står kun at fordele den Europa League-overførende tredjeplads til enten Atletico Madrid eller APOEL Nicosia.
Den store skuffelse i gruppen er naturligvis Atletico Madrid, men overraskende, at Chelsea og FC Porto går videre, kan man på ingen måde sige, det er.

Gruppe E: Farvel til Liverpool?
At Rafael Benitez stadig sidder i sædet i Liverpool, skyldes indsatserne i de seneste års Champions League, hvor Liverpool ”altid” klarer sig godt. En titel tilføjet en tabt finale er alt andet end ringe, men det har også måttet kompensere for generelt skuffende indsatser i den hjemlige Premier League. Lidt ondt, men sandt, har Liverpool aldrig været en titel-kandidat under Benitez, og de er det heller ikke i denne sæson.

Dermed går det ganske, som det plejer, i Liverpool, dog med den væsentlige undtagelse, at Champions League-deltagelsen i år ligner en kæmpe-fiasko.
Liverpool er nemlig på randen til knockout i gruppe E, hvor afgørelsen ikke ligger i egne hænder, men på græstæppet på Artemio Franchi i Firenze i onsdagens opgør mellem Fiorentina og Lyon.

Liverpool indledte gruppespillet med en langtfra imponerende 1-0-hjemmesejr over den pointløse bundprop Debrecen, men har siden tabt ude til Fiorentina, tabt hjemme til Lyon, og senest spillet uafgjort ude mod Lyon. Det betyder, at Liverpool kun har fire point, samt at Lyon med 10 point og bedre indbyrdes score mod Liverpool ér sikker på videre avancement til ottendedelsfinalerne.

Det store spørgsmål står mellem Fioretina og Liverpool. Italienerne har p.t. ni point, fem mere end Liverpool, og vinder Fiorentina tirsdagens hjemmekamp mod Lyon, så er de videre og De Røde fra Anfield ude i Champions League-mørket (en Europa League-plads er næppe megen trøst). Sat på spidsen betyder det også, at Rafael Benitez’ videre skæbne i Liverpools trænerstol ligger i hænderne på Lyons indsats i Firenze (om en fyring så vil blive eftektueret øjeblikkeligt eller først til sæsonslut, er en anden sag).

Og selvom Lyon skulle tage point mod Fiorentina, så er sagen ingenlunde klar for Rafa og hans mænd. En uafgjort i Firenze (samt Liverpool-sejr ude mod Debrecen) vil betyde, at Fiorentina før det indbyrdes sidste spillerunde-clash på Anfield vil have tre point mere end Liverpool, og hvis den engelske klub skal videre, så skal de ikke kun vinde, men vinde med mere end de 2-0, som Fiorentina slog dem med i Italien.

Det lugter alt sammen af meget hårde odds for Liverpool. Objektivt ligner det Fiorentina videre fra gruppe-spillet og en lang næse til Liverpool.

Gruppe F: Barca og Inter i fare
Næppe mange troede på forhånd, at gruppe F ville udvikle sig så spændende, som den har gjort. På forhånd spåede de fleste, at forsvarende Champions League-mester FC Barcelona i vanlig stil ville cruise sig videre, mens Inter var storfavorit til at tage den anden plads. Helt så nemt har tingene imidlertid ikke udviklet sig for Barcelona og Inter.

Man skal ikke gøre regning uden vært, og Barcelona var i sit gavmilde hjørne for en måned siden, hvor de hjemme på Camp Nou lod et godt kæmpende og ikke mindst effektivt Rubin Kazan-mandskab vinde 2-1. Dét resultat, samt en masse uafgjorte kampe har skabt stor uoverskuelighed i gruppen, hvor Rubin Kazan og Dinamo Kijev stædigt har nægtet at indordne sig i rollerne som forudbestemte prygelknaber.

P.t. er stillingen i gruppen den, at Inter med en sejr senest ude over Dinamo Kijev og tre uafgjorte topper med seks point, Rubin Kazan og FC Barcelona har hver fem, mens Dinamo Kijev ligger med fire point.

Førstepladsen til trods kan José Mourinho og hans mandskab imidlertid ikke taget noget for givet, for tirsdag står den på en meget vanskelig opgave på Camp Nou. Skulle det blive til nederlag der, kan Inter dog stadig afgøre tingene selv med en afsluttende hjemmesejr over Rubin Kazan, men det er langt fra sikkert, at det bliver nemt, det især ikke, hvis russerne vil vide, at de er videre med uafgjort.

Den anden kamp tirsdag er mindst lige så vigtig. Den finder sted i Rusland ovre på grænsen til Asien. Både Rubin Kazan og Dinamo Kijev vil gå efter sejren i den indbyrdes kamp, og skrækscenariet for FC Barcelona er, hvis Dinamo Kijev vinder. I så fald kommer Barca, selvom de tirsdag skulle besejre Inter, i sidste spillerunde på en muligvis vanskelig opgave i Kijev, hvor kravet for videre kvalifikation er minimum ét point.

Værre for Barcelona ser det naturligvis ud, hvis ikke de magter at slå Inter - og skulle det ligefrem blive til nederlag, så risikerer Barca faktisk at være ude. Det, hvis Rubin Kazan samtidig slår Dinamo Kijev, idet russerne er bedre end Barca i indbyrdes, en omstændighed, der også kan blive afgørende i flere andre scenarier. Med uafgjort mod Inter vil Barca selv stå med afgørelsen i hånden før sidste kamp, men videre kvalifikation vil i så fald kræve sejr i Kijev.

Dette er i særklasse den mest åbne gruppe, og resultaterne indtil videre viser, at alt kan ske. Når det er sagt, skal Inter dog være favorit til at tage den ene af de to pladser videre frem. Selvom det skulle bliver til nederlag ude mod Barcelona - og det er der jo ingen, der siger, det nødvendigvis gør... - så vil sejr i sidste kamp hjemme mod Rubin Kazan sikre billetten.

Den anden plads...? tjae... jeg slipper nok ikke uden om at udnævne Barcelona til favorit til den, men det kan blive snert, især hvis de skal vinde sidste runde-udekampen mod Dinamo Kijev. Spændende-spændende alt sammen, men mit bud må trods alt være, at Inter og FC Barcelona går videre. Det er ikke helt nemt at sætte procenter på den videre kvalifikation her, men jeg forsøger mig alligevel: Inter 80 %, FC Barcelona 65 %, Rubin Kazan 40 % og Dinamo Kijev 15 %

Gruppe G: Sevilla videre
De østeuropæiske mandskaber er ikke så dårlige, som mange vil gøre dem til. Rubin Kazan og Dinamo Kijev bider godt fra sig i gruppe F, og i gruppe G er Unirea Urziceni i dén grad med i kampen om kvalifikation til forårets knald-eller-fald-fase.

Få vil blive overraskede over, FC Sevilla allerede hat sat sig sikkert på den ene billet frem til forårets kampe, men at Unirea Urziceni lige nu fremstår som et godt bud på den anden plads, var ikke indlysende for et par måneder siden. Det rumænske hold under ledelse af Dan Petrescu er imidlertid et taktisk kløgtigt mandskab, og 4-1-sejren ude over Glasgow Rangers fik manges øjne op.

Bortset fra Sevillas allerede sikrede billet videre frem, er situationen i gruppen dog ingenlunde klar. Unirea Urziceni har efter sejren i Glasgow, to uafgjorte og nederlag ude til FC Sevilla fem point, VfB Stuttgart har tre point efter tre uafgjorte kampe, mens Glasgow Rangers ligger med to point, hentet på udebane i Tyskland og Rumænien.

Kamp-programmet kan imidlertid bliver til fordel for Unirea Urziceni, idet de tirsdag møder gruppens stærkeste mandskab Sevilla, nu på et tidspunkt, hvor andaluserne med den videre kvalifikation sikret måske ikke er alverden motiverede. Det kunne derfor ligne, at et godt resultat til Unirea ikke er helt så langt væk i den kamp...

Sejr over Sevilla vil kunne bringe Unirea i ottendedelsfinalen, såfremt Stuttgart ikke samtidig vinder i Glasgow. Vinder tyskerne, vil der blive showdown i sidste spillerunde, hvor Unirea skal på besøg i Stuttgart. Dér vil sagen i så fald være klar. Stuttgart vil gå videre med sejr, mens Unirea kan nøjes med uafgjort.

Masser af andre scenarier kan også snildt fremkomme. Slutter Unirea-Sevilla f.eks. uafgjort, er rumænerne stadig godt med uanset udfaldet mellem Rangers og Stuttgart. Har Stuttgart vundet i Skotland, vil Unirea og Stuttgart være på pointhøjde før deres sidste indbyrdes møde, og da den første kamp mellem de to klubber i Rumænien sluttede uafgjort 1-1, er den indbyrdes score prekær.

Slutter kampen i Stuttgart i så fald f.eks. 0-0, går Stuttgart vindere, slutter den 2-2, er Unirea videre, hvilket rumænerne sandsynligvis også er i tilfælde af 1-1, med mindre da Stuttgart vinder stort (med minimum tre mål) i Glasgow.

Heller ikke Glasgow Rangers kan fraskrives en mulighed. Skotterne er nødt til at besejre
Stuttgart, men kan derefter via sejr - endda ét point kan vise sig at være nok - i sidste kamp i Sevilla gå videre. Det forudsat, at Unirea tirsdag ikke slår Sevilla, for så vil løbet være kørt for Rangers.

Umiddelbart vurderet bør Unirea Urziceni stå med bedst kort i spillet om at følge FC Sevilla videre frem, men indlysende, at rumænerne går videre, er det ikke, og objektivt set er Stuttgarts chancer næppe meget ringere. Tyskerne bør trods alt have gode chancer for at hente en sejr i sidste spillerunde hjemme mod Unirea.

Ekstremt meget afhænger af af tirsdagens to kampe i Bukarest og Glasgow, og man må ikke glemme, at det formentlig bliver et reserve-spækket Sevilla-mandskab, der stiller op i Rumænien.

Jeg har puslet med at regne procenterne meget præcist ud i denne gruppe, da jeg personligt har en spil-interesse i den. Se andetsteds her på BetXpert for et vinderspils-forslag på Unirea Urziceni til at gå videre fra gruppen, og se evt. også der for den nærmere baggrund for udregningen.

Helt præcist - og det er ved at gå ud fra bookmakernes udfalds-vurderinger i de enkelte kampe (kan man få en bedre målestok end det?) - er jeg nået frem til, at VfB Stuttgart har 47 procents chance for at følge FC Sevilla videre frem til forårets cup-kampe, Unirea Urziceni har 46 procent, og Glasgow Rangers 7 procent. Altså nogenlunde lige mellem Stuttgart og Unirea Urziceni.

Gruppe H: Arsenal virker sikker
Dert kan godt være, at ikke alle er lige imponerede over Arsene Wenger og hans arbejde i Arsenal, men jeg kan for min part sige, at jeg tager hatten af. Arsenal formår at holde sig inde i den engelske Top-4, og de formår næsten hver sæson at gøre det godt i Champions League. Når man holder det op imod, at Wenger langtfra har samme transfer-budget at råde over som kollegerne i Manchester United, Chelsea og Liverpool - samt nu også Manchester City - og, at han nærmest hvert år må sige farvel til en bærende profil (... Vieira... Henry... Adebayor...), ja så er det ganske gået gået af den gode Wenger, at han holder The Gunners inde i Premier Leagues topstrid i disse år, hvor langtids-investeringen i Emirates Stadium aftvinger nedskæringer i spillertrup-budgettet.

Atter i år gør ”The Young Guns” sig godt i Champions League. Arsenal topper gruppe H med 10 point, hvilket i de fleste andre grupper allerede ville have sikret billetten frem til ottendedelsfinalerne. Endnu et point skal på bordet for Arsenals vedkommende, inden de kan booke ind til forårets kampe, men det kommer sandsynligvis allerede tirsdag i hjemmekampen mod Standard Liège. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at Arsenal kikser den videre kvalifikation.

Til gengæld står det ikke helt klart, hvem der følger englændere videre frem.
Lige nu ligger Olympiakos Piræus bedst til med seks point, mens Standard Liège har fire, og AZ Alkmaar to. Et nøgleopgør finder sted i aften i Holland, hvor Olympiakos er på besøg hos AZ, og dette er hollændernes sidste chance for at gøre væsen af sig i gruppen. AZ’s spil i dette efterår er dog slet ikke på højde med, hvad holdet viste sidste sæson.

Hvis AZ Alkmaar skal gå videre, kræver det sejr over Olympiakos (og gerne med to mål af hensyn til det indbyrdes regnskab - det omvendte møde i Grækenland sluttede med Olympiakos-sejr 1-0), samt at Olympiakos i sidste spillerunde henter ét point færre hjemme mod Arsenal, end AZ gør ude mod Standard Liége.

Samtidigt kræver det, at Standard helst ikke får point tirsdag på Emirates i London, for i så fald er AZ nok nødt til at vinde begge sine sidste kampe.

En væsentlig ting, man skal have med, når man vurderer videre kvalifikations-chancerne i denne gruppe, er, at Olympiakos slutter af på hjemmebane mod Arsenal, som på dette tidspunkt sandsynligvis vil være sikret den videre kvalifikation. Wenger har ligesom f.eks. Alex Ferguson i Manchester United ofte givet talenterne chancen i den slags opgør, hvor der ikke står noget reelt på spil, og ladet stamspillerne få en puster. Det kan blive til Olympiakos’ fordel.

Standard Liége er også med i spillet om den videre kvalifikation frem til otttendedelsfinalerne, og belgiernes største chance ligger i, at Arsenal tager sidste-spillerundet opgøret i Grækenland mod Olympiakos alvorligt. Lykkes det for Olympiakos således kun at få ét point ud af de to kampe mod AZ og Arsenal, så skal Standard Liége uanset de måtte tabe tirsdag ude til Arsenal, faktisk bare besejre AZ hjemme i sidste kamp for at gå videre.

Mine procenter for, hvem der følger Arsenal videre frem (at Arsenal går videre, anser jeg som næsten sikkert, lad os sige 97 %), er: Olympiakos 70 %, Standard Liège 25 %, AZ Alkmaar 8 %.

De gamle kendinge
Sammenfattende, hvis det går som præsten prædiker, så vil vi få følgende mandskaber at se i forårets ottendedelsfinaler:

Bordeaux
Juventus
Manchester U
Wolfsburg
Milan
Real Madrid
Chelsea
FC Porto
Lyon
Fiorentina
Inter
FC Barcelona
FC Sevilla
Unirea Urziceni/VfB Stuttgart
Arsenal
Olympiakos Piræus

Af de 16 er der godt to håndfulde gamle kendinge, som har gjort det en vane til at være fremme ved slutstadiet i Champions League. Det drejer sig om følgende 11: Manchester United, Chelsea og Arsenal fra England, Inter, Juventus og Milan fra Italien, FC Barcelona og Real Madrid fra Spanien, samt franske Lyon, portugisiske FC Porto, og græske Olympiakos Piræus. Så ikke meget nyt under solen der.

Af de ”nye” er det heller ikke meget overraskende i, ej heller ”nyt” faktisk, at man finder klubber som FC Sevilla og Fiorentina. Skal man pege på overraskelserne, så er de, at de tidligere mange-dobbelte vindere Bayern München og Liverpool står til at ryge ud.

De helt nye ansigter i ottendedelsfinalerne (hvis det går som spået) er Bordeaux og Wolfsburg samt måske Unirea Urziceni, hvis de klarer sig igennem. Af disse er det egentlig kun Unirea Urziceni, der kan beskrives som en gedigen overraskelse, men nu skal rumænerne jo også først lige slå sig igennem i, hvad der ligner lidt af en fifty/fifty-afgørelse mod VfB Stuttgart.

Og at alt er, som det plejer at være, kan næppe beskrives overraskende. De store klubber i Europa ér et niveau over resten, men kan man li’ overraskende udviklinger, så kan man i det mindste glæde sig over, at antallet af deciderede storklubber, der dette efterår må lade livet i gruppespillet, er vokset til det dobbelte i forhold til normalen. Normalt plejer der nemlig kun at være én storklub hvert år, som ryger ud i gruppespillet. I år ser det i form af Bayern München og Liverpool ud til at blive to.

Det selvfølgelig medmindre forsvarende Champions League-vinder og publikums-kæledægge nummer ét FC Barcelona dummer sig... noget som f.eks. denne skribent synes kunne være sjovt... formentlig en hel del mere sjovt end Platini og de andre høje herrer i UEFA ville finde det...