Torben N. Sørensen gør status over sit eget personlige betting-år, over sin præstation på BetXpert i 2008, samt over hvad der i 2009 skal til for at at gøre det bedre.

Et annus horribilis? Nej, så slem var 2008 ikke, selvom det bestemt heller ikke var et af de år, der gjorde undertegnedes tegnebog fed.
Når det er sagt, så gav 2008 overskud - selvfølgelig, fristes jeg til at sige.

Men hvorfor er det, at jeg har valgt at trætte dig, kære BetXpert-bruger, med at analyse og causere over min betting i 2008?
Svaret er brugerservice!
Det er kun fair, at du som BetXpert-bruger bliver oplyst om, hvad jeg er nået frem til i min analyse over min egen betting-performance i 2008. Der er nemlig klare tendenser til, hvor det kan betale sig at følge mine anbefalinger, og hvor man bør stå over. Og alt den stund, at jeg i løbet af 2009 sikkert vil ende med at poste 3-400 anbefalinger her på BetXpert, så kan det som bruger sandsynligvis betale sig at sætte sig lidt ind i, hvad det egentlig er, jeg er god til - og ikke mindst, hvad jeg ikke er god til!

Et "magert" år
Jeg har nu i de 11 år, hvor jeg har praktiseret seriøs og professionel gambling med en grundig regnskabsføring som støtte-redskab kun ét år måttet konstatere underskud på årets bundlinie. Så underskud hører til sjældenhederne, kan jeg tillade mig at konkludere.
Når det er sagt, så er det ikke alle år med overskud, der er fede år. Overskuddet skal jo helst være af en vis størrelse.
2006 og 2007 var mildest talt fede år - de sluttede med en samlet tilbagebetalings-procent på henholdsvis 113 og 115. Sandt at sige føltes det som at gå på vandet, men så tager realiteternes verden på et tidspunkt selvfølgelig fat i boldtræet. TBP (tilbagebetalings-procent) oppe i et sådant luftlag er umulig at opretholde i det lange løb, og i 2008 har jeg da også måttet konstatere et ordentlig dyk til en TBP på 103 - det både i mit personlige regnskab samt her på BetXpert, selvom de to regnskaber ellers langt fra er identiske.
Det er oplagt, at mange bets - rigtigt mange - går igen i mit personlige regnskab og i mine BetXpert-anbefalinger (jeg har f.eks. på intet tidspunkt lagt et væddemål ud på BetXpert, som jeg ikke selv har spillet i en eller anden form), men hvis jeg skulle anbefale alle mine personlige væddemål her på BetXpert, så er jeg sikker på, at både jeg selv og brugerne ville få nok. Til oplysning placerer jeg fra min personlige rulle minimum 1.000 bets om året.

Men "hvor magert" er 103 egentlig?
En TBP på 103 procent - er det tilfredsstillende? Nej, det er det ikke, og det skulle da gerne blive bedre i 2009. Inden jeg begiver mig videre til, hvad der skal gøres i 2009 for at forbedre resultatet, så vil jeg dog dvæle lidt ved det ”ringe” 2008-resultat. For slet så ringe er det nu heller ikke.

”Sølle” 103 procent giver stadig et sundt og pænt overskud på året. Lad mig give et eksempel, som ikke er et billede af mit betting-regnskab, men det er samme tendens. Det skulle gerne illustrere, hvad selv en "sølle" TPB på 103 kan føre med sig:

Forudsæt en bankroll på 100.000 kroner.
Forudsæt 1.000 væddemål om året.
Hvert væddemål er i gennemsnit på to procent af din bankroll.
Din TBP er på 103.
Facit ved årets udgang: Overskud 60.000 kroner (og endda lidt mere).

Umiddelbart kan dette måske lyde som det rene hokus-pokus - en bankroll på 100.000, der med en TBP på kun 103 ved årets udgang er vokset til 160.000...?

Rutinerede gamblere nikker imidlertid genkendende.
Med 1.000 bets om året og en gennemsnits-indsats pr. bet på 2.000 kroner (2 % af rullen) har man en årlig omsætning på 2 mio. kroner, og med en TBP på 103 giver det et resultat på 2.060.000 kroner - altså 60.000 i overskud.
Endda vil resultatet blive bedre end det, for benytter man sig af J.L. Kelly-systemet, hvor man placerer en vis procentdel af sin bankroll pr. bet, så vil indskuds-størrelserne stige i samme tempo som bankroll’en, og dermed vil overskuddet også stige. Dén ekstra gevinst har jeg undladt at indregne i dette eksempel, der er ingen grund til at gøre billedet mere uoverskueligt, for det taler egentlig for sig selv, at sølle tre procents gennemsnitlig mer-værdi i væddemål fører til et pænt årligt overskud.
Og det siger sig selv, at hvis bankrollen er f.eks. på en halv mio. kroner i stedet for 100.000, ja så bliver overskuddet tilsvarende større...

Bombet tilbage et halvt år i træk
Kigger jeg tilbage på betting-året 2008, så afslører mit regnskab en enorm fluktuens. Jeg har dybest set haft tre totalt forrygende måneder fra januar til marts, der er blevet afløst af seks måneders betting-helvede, hvor jeg i perioden april til september ramte ved siden af praktisk taget alt. Den sidste del af 2008 er så gået godt, omendt ikke i samme indtjenings-tempo som årets første kvartal. I de første tre måneder af 2008 var jeg faktisk i stand til at holde en så uhørt høj TBP som 119, men jeg skal love for, at den blev bombarderet tilbage i de efterfølgende seks måneder. Det i en sådan grad, at jeg fremme ved oktober var i minus for året. Den slags er aldrig rart.

Sikkerhed, værdi - og vurderings-sikkerhed
Som gambler skal man altid søge at forbedre sig, og ingen metode er bedre end en seriøs og kritisk gennemgang af sit eget omhyggeligt bogførte regnskab.
Nogle gange giver det lettere ubehagelige oplevelser, som kan være vanskelige at sluge for ens stolthed, og én af de ting, der virkelig irriterer mig, er, at jeg åbenbart ikke længere kan finde ud af at sætte rigtige antal units på mine indskud. Med det mener jeg, at jeg i mit personlige betting-regnskab opererer med 1-5 units alt efter sikkerhed og/eller værdi i det pågældende væddemål. Det har været en klar succes i de foregående to-tre sæsoner, men i 2008 har det haft nul effekt. Med det mener jeg, at jeg i 2008 faktisk ikke har haft et større procentuelt afkast med 3, 4 eller 5 units, end jeg har haft med 1 unit, og fortsætter det med at være tilfældet, ja så kan jeg jo lige så godt totalt flatbette.
Ihukommende, at jeg tidligere år har været god til at unit-sætte mine indskud, håber jeg, at 2008 blot var et "ringe" år fluktuerings-mæssigt, men når det er sagt, så er det klart, at jeg i 2009 skal arbejde kritisk med at unit-vurdere mere korrekt.
Det gælder ikke mindst på BetXpert, hvor man som bruger bør kaste meget kritiske blikke efter "Bet Value-snittet". Mens min TPB i 2008 på BetXpert er 103, så er min Bet Value-vurdering i samme periode 109... og det holder jo ingen steder!
Med andre ord har jeg altså været dårlig til at vurdere Bet Value-korrekt, og det skal jeg være den første til at indrømme. Men det er også en svær disciplin, og det er ikke den, jeg primært udøver i min egen betting. Her primært konstaterer/vurderer jeg blot, om der er værdi eller ej. Er der værdi, ja så skal bettet spilles, og så er det sådan set lige meget, hvor stor værdien er. Når det er sagt, skal det med, at når jeg så faktuelt spiller bettet, ja så får jeg brug for en form for værdi-vurdering, idet jeg afgør units-størrelse udfra primært to, men faktisk tre kriterier:

1.) Sikkerhed i bettet, altså hvor stor er chancen for, at det går hjem.

2.) Værdi, og her er vi altså inde på, hvad der har været et problem for mig i 2008 på BetXpert. Procentuel Value-angivelse.

3.) Vurderings-sikkerhed. Med det mener jeg, i hvor høj grad jeg er sikker på, at min vurdering er korrekt, og her er det klart, at jo bedre kendskab man har til den pågældende liga, de pågældende hold, etc., jo større bliver sikkerheden. Derudover, at man er sikker på, at man har alt relevant information med og ikke er gået glip af noget.

Disse tre faktorer er afgørende for, hvor mange units, jeg vil kaste efter et væddemål. Og for BetXpert-brugere kan jeg forsikre, at jeg i 2009 vil have fokus på en forhåbentlig mere korrekt værdi-vurdering af mine anbefalinger. Om det så hjælper, må tiden vise.

Jeg er snotdum!
En nok så væsentlig del af en grundig regnskabs-analyse er ens succes-rate med de forskellige væddemåls-typer, samt ikke mindst de forskellige spilobjekter (ligaer, etc.).

Og her er der på ét punkt ingen vej udenom en grim konklusion. En objektiv analyse af mit spille-regnskab - ikke kun mit regnskab i 2008, men også de foregående sæsoner - viser, at jeg er snotdum!

Forklaring: Fransk fodbold har voldt mig problemer i de tre foregående sæsoner i træk - min hitrate har været decideret elendig - men jeg er stædigt holdt fast på at gamble på de franske kampe i den naive tro, at det vil vende.
I 2008 nåede min samlede TBP på den franske Ligue, I, Ligue II og diverse cup-kampe bunden: 73 procents tilbagebetaling... :-(
Så nu skal det være slut. Nix mere Frankrig for mit vedkommende, med mindre et virkeligt oplagt væddemål melder sig (og så skal det nok passe, at også det vil gå galt, men hvis jeg sænker mine franske indskud i 2009 til maksimalt ti procent af, hvad de var i 2008, så får jeg i hvert fald mindre underskud på den konto).
Altså (stort set) nix mere internt fransk klubfodbold.

Frankrig var imidlertid ikke den største synder i mit betting-regnskab i 2008. Det var EM-slutrunden i Schweiz/Østrig. Ud af 34 væddemål lykkedes det at få en TBP på sølle 48, av-av-av.

Resultatet står i skarp modstrid til de seneste tre store slutrunder (VM-2006 i Tyskland, EM-2004 i Portugal og VM-2002 i Japan/Sydkorea). En væsentlig faktor var de mange favoritsejre i Schweiz/Østrig, samt at der ikke var de sædvanlige værdi-spil mod England, der som bekendt ikke kvalificerede sig til slutrunden.

Rensede jeg mit regnskab for væddemål i fransk fodbold samt EM-slutrunden, så ville 2008 have været et fantastisk år!

Landskampe, VM-kval.kampe og den slags (idet jeg ikke indbefatter EM-slutrunden) gik ca. i nul i 2008, men en del positive tendenser fortsatte fra tidligere sæsoner.

123 i Polen, 199 i Tjekkiet...
Min TBP i 2008 på Champions League var på 122, på UEFA Cup’en 111 og på Intertoto Cup’en 115 (sidstnævnte har UEFA desværre besluttet sig for at terminere, så 2008 var sidste år med Intertoto).
Italiens Serie A var solid som vanlig med en TBP på 110, og i Sydamerika noterede jeg mig pæne 115 for både Copa Libertadores og Brasilien (en klar tak skal her rettets til BetXperts Frank Pilantra, som stod bag ca. halvdelen af mine brasilianske bets).
Derudover lykkedes det mig i 2008 at få fat i to lidt oversete, men betting-mæssigt ganske interessante ligaer efter min mening - den polske Ekstraklasa samt den tjekkiske Gambrinus-liga. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg har to gode udvekslings-kilder i Polen og Tjekkiet, og det hjælper gevaltigt. Alligevel er et en fornøjelse, når research-indsats giver udbytte. For 44 polske bets i 2008 blev TBP’en 123, og 10 spil i Tjekkiet gav med en 90 procents hitrate (9 rigtige af 10) en TBP på 199! (jeg er godt klar over, at 10 spil er alt for lidt at konkludere på, men alligevel).

Så mens betting-regnskabet afslører mindre behagelige ting, så er der også positiver at notere sig. I flere år har jeg sloges med under/over-væddemål, men uanset hvor snedig jeg følte mig, og hvor grundigt jeg havde gjort mit research-arbejde, så var det på disse under/over’ere pinedød umuligt for mig at arbejde min TBP op over maksimalt 102-103, i lange perioder var under/over-spillene endda en ren udgiftskilde.
Det er der heldigvis lavet om på. Det er lykkedes mig at luge ud i de tvivlsomme af under/over-spillene, og på ca. 100 af disse i 2008 er det lykkedes at få en TBP på 113. Det er jeg yderst tilfreds med (selvom man ikke skal være blind for, at det med en samlet TBP på 103 rent logisk blot betyder, at andet i regnskabet er gået galt).

Så nogle ting er der at bygge på i 2009. Før det første bør jeg holde fast i min anti-franske beslutning, og dernæst kan jeg selvfølgelig glæde mig over, at der ikke er EM-slutrunde denne sommer. Går resten så, som det plejer, og bliver jeg lidt bedre til at value- og units-vurdere de enkelte væddemål, så bliver det forhåbentligt et godt 2009. Både for min personlige rulle og for anbefalingerne på BetXpert.