Efter en lidt skuffende grussæson, som dog afsluttedes med et brag af en finale mellem Nadal og Wawrinka ved French Open, bevæger vi os hastigt videre til græsset, som i uge 24 indledes med to mindre 250'ere i Stuttgart og Hertogenbosch (Holland). Flere af de store stjerner skal i aktion, og så er der comeback til Roger Federer i Stuttgart.

Stuttgart, Tyskland (ATP 250)

Roger Federer skippede grussæsonen, så mens de andre har slidt og slæbt på det tunge underlag, så må Federer forventes at være klar fra start på græsset. Ofte venter de bedste til anden uge af græssæsonen med at indlede på det hurtige underlag, men dét, at Federer allerede er med fra første fløjt, indikerer også en sulten schweizer, der vil have så meget græs i benene som overhovedet muligt, inden han utvivlsom går efter endnu en Wimbledon-titel i starten af juli.

Så er spørgsmålet, om den relativt lange pause har haft en negativ indvirkning på kampformen, og det kan da ikke afvises, at han kan være en smule rusten, men Federer har taget mange lange pauser tidligere, og han kommer som regel tilbage uden alvorlige ridser i kamplakken. Min formodning er utvivlsomt, at det har gjort ham godt at droppe grussæsonen, og jeg forventer en flyvende schweizer i løbet af årets græssæson.

Lodtrækningen i Stuttgart har dog ikke været specielt venlig ved ham. Han har som førsteseedet bye i 1. runde, hvilket betyder, han skal vinde fire kampe for at løfte trofæet. I anden runde venter enten Herbert eller Haas, som begge er kompetente på hurtige underlag, og Haas har i øvrigt fordel af hjemmebane + et yderst godt og venskabeligt kendskab til Federer.

Kommer Federer igennem den runde, så vil Mischa Zverev med sandsynlighed vente, og han er også en spiller med store evner på underlaget. Berdych, Tomic, Lopez eller Simon i semifinalen er heller ingen walk over, og Dimitrov eller Kohlschreiber i en evt. finale er heller ikke en kamp, som Federer bare lige sådan vinder.

Den øverste halvdel ser generelt noget stærkere ud end den nederste. Berdych har fyret Ivanisevic som træner, og den tidligere Wimbledon-finalist har gode evner på græsset, selv om formen generelt ikke er set ringere i mange år. Jeg tror, han har et behov for at vise sig frem positivt efter trænerfyringen, og uanset hvad så er en sådan trænerfyring et fint udtryk for, at han vil mere, end det der er sket for ham på det seneste.

Sidste års vinder, Dominic Thiem, er her ikke i år, men sidste års tabende finalist, Philipp Kohlschreiber, er til trods for sin useedning min favorit til som minimum at gå i semifinalen. Lodtrækningen ser rigtig fin ud for tyskeren, der kan have en vej til finalen, der hedder Baghdatis, Johnson, Pouille og Dimitrov. Efter min vurdering vil han først være underdog i en semifinale mod Dimitrov, og det er bestemt ikke givet, at bulgareren overhovedet kommer så langt med halvdårlig form og en tricky lodtrækning med spillere som Janowicz, Paire og Troicki i sin fjerdedel.

Uenighed om odds på outsider

Roger Federer er bookmakernes klare favorit. Bwin* ligger i 1,80, mens Nordicbet* er helt nede i 1,70. Kohlschreiber fås til odds 20,00 hos Nordicbet*, og der kunne måske være en lille fidus i at spille på serv-flugt-stærke Feliciano Lopez til odds 34,00 hos Bet365*. Til sammenligninger giver Unibet* kun odds 16,00 for en spansk overraskelse i Stuttgart. 

Hertogenbosch, Holland (ATP 250)

Feltet i hollandske Hertogenbosch er knapt så stærkt som dét i Stuttgart, men vanen tro dukker der alligevel nogle typiske græsgiganter op i denne traditionsrige græsturnering. Cilic, Zverev, Karlovic og Muller er de fire øverstseedede, og alle fire har særlige fordele på græsset, da de server tungt og følger godt op ved nettet. Zverev har dog stadig noget at lære i den afdeling - alt for ofte holder han sig for længe tilbage i stedet for at få fulgt op, når chancen byder sig.

Udover de fire topseedede så skal forsvarende mester, Nicolas Mahut, i kamp, og det skal han sammen med andre græsspecialister som fx Dustin Brown, Adrian Mannarino og Mikhail Youzhny. Derudover har vi spillere som Dolgopolov, Chung, Tipsarevic og Darcis i feltet.

Lodtrækningen ser umiddelbart mest fordelagtig ud for sidste års tabende finalist, Gilles Muller. Han har på papiret sværest modstand i Bedene og Chung inden semifinalerne, og Muller, der kan slå næsten alle på græs, hvis han server og spiller sit bedste, må forventes at snuppe én af semifinalebilletterne på lørdag. 

Cilic, seedet 1, har masser af gode græsmeritter, selv om han heller ikke altid er fantastisk til at få fulgt op ved nettet. Han har stået i flere Wimbledon-kvartfinaler, og så har han vundet den altid stærkt besatte turnering i Queens (det var i 2012, hvor Nalbandian sparkede en linjedommer i finalen). Lodtrækningen ser dog ikke så let ud for kroaten, der kan rende ind i sin landsmand, Tipsarevic, allerede i anden runde. Herefter kan altid farlige Dolgopolov vente, inden en anden landsmand, servebomberen Karlovic, kan stå klar. 

Alexander Zverev, der har taget touren med storm, og er den mest oplagte verdensetter fra den nye generation, er måske nok det oplagte valg til at vinde turneringen, men tyskeren, der slog Federer i Halle sidste år, er stadig relativt uprøvet på græs, og han er som tidligere nævnt ikke altid specielt begejstret for at få fulgt op ved nettet. Han vil helst lave vinderne fra baglinjen, og det må man sige, at han også mestrer til perfektion, men det vil helt klart klæde hans spil, hvis han var bedre til at rykke frem på de rigtige tidspunkter. Zverevs lodtrækning er hård i den forstand, at han er sat til at møde Mahut allerede i kvartfinalen. Mahut var fremragende her sidste år, og han leverer stort set altid fortrinlig græstennis med sine skarpe server og flugtninger.