Den franske Grand Slam, French Open 2017, står for døren. De næste to uger står i grusets tegn, når det røde underlag lægger plads til verdenselitens indtog. Læs Asger Hess-Olesens French Open 2017 herreoptakt, hvor han gennemgår favoritterne, udfordrerne og outsiderne. 

Der er vaklende form hos både Murray og Djokovic samt afbud - igen - fra Federer, så det kan i høj grad blive op til de unge outsidere at sætte en stopper for den vel nok mest successfulde spiller i French Open-sammenhæng til dato, Rafael Nadal. 

Odds og Tips - French Open 2017

Hold øje med tips gennem hele French Open 2017 fra vores tre tenniseksperter: 

Asger Hess-Olesen

Lars Baes

Morten Rytter

Udvalgte vinderodds - French Open 2016

Bedste odds Bookmaker
Novak Djokovic 4,25
Bwin
Andy Murray 15,00
Unibet
Stan Wawrinka 15,00 Unibet
Dominic Thiem 11,00 Bwin
Kei Nishikori 51,00 Unibet

Favoritten - Nadal dominerer på grus

Der kan ikke herske meget tvivl om,  at Nadal er storfavorit til titlen i Paris, og det samme er tilfældet, hvis man spørger bookmakerne, hvor man kan hente 1,85 som det absolut højeste på, at spanieren går hele vejen. Og det er ret beset også ganske fair – dermed ikke sagt at 1,85 (Unibet*)indeholder værdi. Men Nadals formkurve er gået i en retning gennem årets første fem måneder, og det er opad.  

Efter en længere pause ovenpå Australian Open blev det til en finale i Acapulco og et tungt nederlag til Federer i Indian Wells, inden sæsonen for alvor tog fart. En finale i Miami, hvor han dog tabte til Federer for tredje gang i fire turneringer i år, blev fulgt op af en monster start på grus med tre titler på stribe i Monte Carlo, Barcelona og Madrid, inden Dominic Thiem, hvem Nadal slog i både Barcelona- og Madrid-finalerne, satte en stopper for spanierens fremmarch i Rom.

Det ændrer dog ikke på, at Nadal er ekstremt sulten efter at genvinde den titel, han ikke har fået fingrene i de sidste to sæsoner, og selvom meget også kommer an på lodtrækningen, så er han utvivlsomt den af de tre store, der står med den absolut bedste form.

Man skal dog huske på, at Grand Slams ofte bringer det bedste frem i spillerne, og det ville være farligt og måske også en anelse naivt at afskrive Djokovic såvel som Murray, på trods af at begge, specielt sidstnænvte, ser ud til at befinde sig i noget af en formkrise efter et brag af et 2016 og en flot start på 2017.

Værdi mener jeg dog ikke, der er at finde på spanieren, trods jeg godt kan finde omkring 50 procents chance for en titel til Nadal – en chancevurdering der naturligvis godt kan ændre sig, både den ene og anden vej, når lodtrækningen er på plads.

Udfordrerne - Djokovic er førsteudfordrer 

Trods at både Djokovic og Murray lider under svigtende form og manglende stabilitet, så skal de absolut ikke afskrives. Dog er det usædvanligt, at vi er i slutningen af maj, og Djokovic står blot med en enkelt titel, som han vandt tilbage i januar. Siden er det blevet til en række skuffende nederlag, der tæller Istomin i Melbourne, Goffin i Monte Carlo og et noget overraskende finalenederlag til Alexander Zverev i Rom, der ellers lignede en indikator på, at han var på vej tilbage i form.

Og det synes jeg heller ikke, finalenederlaget skal ændre synderligt meget på. Hatten af for Zverev, der havde en flot uge, men Djokovic rundbarberede både Del Potro og en formstærk Thiem undervejs, og finder han spil frem af den kaliber, så er han efter min mening, den der har størst chance for at udfordre Rafa.

Djokovic vinder French Open 2017 til odds 4,25 hos Bwin*

Serberen slog Nadal i tre sæt i Paris tilbage i 2015 og nappede titlen sidste år, og kommer han først op i gear, er han både en fremragende spiller og bundrutineret i Grand Slam-sammenhæng. Undgår han samtidig Nadal i sin halvdel, ja så begyndet det at ligne noget for Djokovic. Jeg synes, at Bwins 4,25 på en serbisk titel i Paris er fristende, og jeg kan godt finde 25 procent til Djokovic.

Murray er lidt en anden sang, også selvom briten kan hæve sit niveau. Det hele startede med et overraskende nederlag til Pospisil i Indian Wells, og siden har både form og fysik spillet ham et puds. Fire meget skuffende turneringer på grus er, hvad optakten har budt på, med nederlag til henholdsvis Ramos, Thiem, Coric og Fognini. Det er svært at se, at han skal kunne ændre så meget på den form, at han skal kunne udfordre Nadal.

Odds 15 (Unibet*) er ikke hverdagskost på Murray outright i en Grand Slam, men jeg må også erkende, at formen simpelthen er for tvivlsom til, at jeg ville kaste mine penge efter ham. Trods den ringe form er det dog svært at give Murray mindre end 6-7% chance, hvilket godt kan kaste værdi af sig, hvis man går efter de 7%.

Outsiderne - formen mangler hos flere

Thiem er første navn, der dukker op i outsidergruppen. Østrigeren virker meget formstærk, og han har sat et pænt aftryk på grussæsonen indtil nu med flere flotte resultater. Han var i semifinalen i Paris sidste år, dog efter Nadal måtte trække sig undervejs i turneringen, men det bør også give ham tro på, at han kan gentage succesen – specielt hvis han kan undgå Rafa i sin halvdel, på trods af, at han slog spanieren så sent som i Rom.

Bookmakerne er ret enige oddsmæssigt, men oddset er nok på grænsen, og jeg kan ikke helt finde procenter nok til at odds 11 (bwin*) er værdi. Jeg ligger her omkring 7%.

Alexander Zverev kommer vi heller ikke udenom. En fantastisk uge i Rom har givet god hype til den unge tysker, som dog stadig er relativt grøn på Grand Slam-niveau. Hans run i Rom har dog tydelig vist, at han er på vej i den helt rigtige retning, og han ser samtidig ud til at have fået noget mere disciplin og mental styrke ind, hvilket er et stort plus.

Der er sket meget det seneste år for Zverev, men jeg synes samtidig også, at vi har set, at der er udfald i præstationerne - understreget af nederlag til Nadal på 1 og 1 i Monte Carlo, samt nederlag til Chung i Barcelona og Cuevas i Madrid.

Samtidig var det vel reelt set kun sejren over Djokovic, der for alvor var imponerende i Rom, og jeg synes, det er for tidligt at vurdere, om han er en seriøs udfordrer til Nadal i Paris. Jeg ligger på omkring 4% på Zverev, hvor Unibet* ligger højest med odds 19.

Wawrinka kommer vi heller ikke udenom her, og schweizeren har en eller anden evne til at finde form ud af ingenting, når han træder ind i Grand Slams. Han var i semifinalen sidste år og tog titlen i 2015, og han har generelt præsteret pænt, og det bliver spændende at se, om det bliver tilfældet igen. Får han en fornuftig lodtrækning, ja så kan det godt blive rigtig interessant, specielt hvis han kan slutte af med en god optakt på hjemmebane i Geneve, hvor han i skrivende stund er i semifinalen efter sejre over Dutra (5-2 ret) og Querrey i tre sæt.

Jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt jeg tror på, at han endnu engang kan dukke op ud af ingenting - specielt efter en sæson, som ikke har budt på mange succeser efter Indian Wells, hvor han har nederlag til bl.a. Paire, Cuevas og Isner på ”samvittigheden”.

Unibet* er ude med odds 15 på ham, og med den form han viser, er det ikke nok for mig, da jeg ligger på en chancevurdering på omkring de 5-6%, lidt højere ned Zverev, da rutinen og hans meritter tæller højere for mig her.

Nishikori ville under normale omstændigheder være højere på min liste, men japanerens tilbagevendende skadesproblemer gør, at jeg ikke nødvendigvis tror på, at han kan lave ravage i Paris. Hans sæson har ikke været imponerende, og han trak sig bl.a. i Madrid med håndledsproblemer endnu engang. Kan han få et fornuftigt afsæt i Geneve med nogle sejre under bæltet, af hvilke han har hentet to i skrivende stund, så er der måske basis for at han lege med, hvor det er sjovt. Hans topniveau på grus er højt, og hans rutine og store løbepensum kan skaffe ham temmelig langt.

Jeg synes odds 51 hos Unibet* er voldsomt på japaneren, som jeg absolut godt kan finde 2% til, og altså også nok til værdi. Det ville dog være synd at sige, at hans seneste tre år har været imponerende i Paris, med nederlag i 4. runde til Gasquet sidste år, nederlag til Tsonga i kvartfinalen i 2015 samt 1. runde exit til Klizan i 2014.

De efterfølgende favoritter hos bookmakerne består af Kyrgios, Del Potro, Goffin, Raonic, Dimitrov og Monfils – jeg tror dog ikke rigtig på, at nogle af dem kan lave noget her. Så skulle det nok være Kyrgios og Del Potro, men jeg tror stabilitet er et nøgleord her. Monfils er altid farlig i Paris, men formen er for mig ikke til, at han kan være med, når det virkelig gælder mod de bedste, selvom han er en farlig mand at afskrive. Der kan godt falde en enkelt procent af til Kyrgios og Del Potro, men oddsmæssigt er det uinteressant.