Selvom du udelukker dig selv fra alt spil ved at registrere dig i ROFUS, betyder det ikke nødvendigvis enden på dine spilleproblemer. 

OBS: Dette er artikel to ud af tre i vores artikelserie om betydningen af et licensmarked, når det kommer til spillernes sikkerhed mod ludomani. Fik du ikke læst den første artikel i går, kan den læses her. Den tredje og sidste artikel udkommer i morgen. 

I en artikel udgivet i går her på BetXpert fremgik det via en rapport fra Stödlinjen, Sveriges pendant til stopspillet.dk, at man i Sverige tilsyneladende har fået øget sikkerheden vedrørende de svenske spilleres risiko for at havne i spilleproblemer. Dette er sket via den svenske lov per 1. januar 2019 om et spillelicensmarked, der er meget lig det, vi kender i Danmark. 

Det er blandt andet blevet lovpligtigt, at spiludbydere i Sverige henviser til en spilletest, hvor man kan se, om man har et spilleproblem eller måske ligger i risikozonen for at udvikle et. Herudover er hjemmesiden spelpaus.se blevet oprettet, og det er et krav, at man som spiludbyder har en tydelig henvisning hertil. Spelpaus.se er et site, hvis formål og koncept til forveksling minder om den danske udgave, ROFUS. Her kan man udelukke sig selv fra al registreret spil i én, tre, seks eller 12 måneder. 

Konklusionen hos Stödlinjen lyder, at de to ovennævnte faktorer kan ses som værende præventive værktøjer mod ludomani. Som det fremgik i artiklen fra i går, er formanden for Center for Ludomani, Michael Bay Jørsel, enig i dette. 

En selvudelukkelse er et hjælpemiddel – ikke en løsning

Hos svenske Stödlinjen kan folk med spilleproblemer tage kontakt og få råd og vejledning med på vejen. Helt som vi kender det fra for eksempel stopspillet.dk her i Danmark. I Stödlinjens halvårsrapport fra det første halvår af 2019 – altså de første seks måneder med den nye svenske spillelicenslov – fremgår det blandet andet, at mere end 35.000 svenskere har ladet sig registrere på spelpaus.se. 

Ifølge My Hamrén, pressechef for Spelinspektionen, som er det svenske svar på Spillemyndigheden, skal man dog passe på med, hvad man lægger i det høje tal. Den hellige gral er ikke nødvendigvis velforvaret, ved at mange har sat sit spil på midlertidig pause. 

”Det er fint at tage en spillepause, men det er samtidig meget godt, hvis man tilmed tager hånd om sine spilleproblemer (fx via Center for Ludomani, red.), så man ikke får et tilbagefald, når pausen er slut. At tage en pause er ikke nødvendigvis et definitivt svar på dine problemer. Det er et hjælpemiddel i den forstand, at du kan få styr på dine problemer her og nu,” lyder det til BetXpert. 

Endnu for tidligt at konkludere

En anden årsag til, at det er for tidligt at poppe champagnen i Sverige er, at man endnu ikke har tal på, hvad der er sket med dem, hvis spillepause er udløbet. Det viser sig nemlig, at langt størstedelen af de registrerede spillere på spelpaus.se har valgt tolvmånederskarantænen. Derfor vil mange først være ude af deres pause i løbet af det nye år, siger My Hamrén.

”Det bliver interessant at se i begyndelsen af næste år (2020, red.), om der sker nogle mærkbare ting der. Vil man da se, at antallet af registrerede spillere på spelpaus.se går tilbage? Det bliver interessant at se, for de fleste, som har udelukket sig selv, har taget tolvmånedersvarianten, og den periode udløber for mange i begyndelsen af det nye år.”

”Vi har p.t. ingen statistik på, om spillerne genoptager deres spil efter endt periode, eller om de fortsætter med at være udelukkede,” lyder det videre. 

Der er dog ikke meget, som tyder på, at der blot er tale om et quickfix som en konsekvens af den nye spillelov, mener My Hamrén.

”Vi kan se på statistikkerne, at antallet af registrerede spillere på spelpaus.se fortsætter med at stige. Så der er ikke tale om en hurtig tendens, som er på tilbagetog.”

Spelpaus.se slår ROFUS med længder

Som tidligere nævnt havde flere end 35.000 svenskere ladet sig registrere på spelpaus.se i løbet af de første seks måneder af 2019. Repræsentanten for Spelinspektionen oplyser i forbindelse hermed til BetXpert, at tallet per 23. december 2019 er steget til over 47.000 registrerede spillere. Altså har mere end dobbelt så mange svenskere ladet sig registrere i løbet af det første år, end danskere har gjort det på otte år med ROFUS.  

Det kan være nærliggende at tro, at det høje tal skyldes en stor kampagne eller eksponering af spelpaus.se i de svenske medier. Det er dog ikke tilfældet, fastslår My Hamrén. Hun udtaler, at man ikke har gjort yderligere reklame, end hvad man kan finde på Spelinspektionens hjemmeside samt de lovpligtige henvisninger fra spiludbyderne. 

Til spørgsmålet om, hvorvidt man hos Spelinspektionen også ser for eksempel Stödlinjens spilletest som et stykke præventivt værktøj, lyder svaret fra My Hamrén meget lig det, hun sagde om effekten af spelpaus.se.

”Det er et hjælpemiddel, hvor man kan se, om man har et problem, hvis man er i tvivl. Men der er intet, der fungerer 100 procent i den henseende.”

BetXpert har spurgt både Stödlinjen og Spelinspektionen, om der foreligger tal for, hvor svenskere med spilleproblemer spiller henne. Det vi sige, om det er hos bookmakere med eller uden licens. Sådanne data findes der desværre ikke p.t. Det har heller ikke været muligt at få et kvalificeret bud på det. 

Er du i tvivl om, hvorvidt du har et spilleproblem, kan du tage Center for Ludomanis test her.