Danske unge er åbenbart bidt af en gal spilledjævel. 7,6 procent har problemer med spil, og andre 10,8 procent risikerer at få det (iflg. undersøgelse i Politiken). Bekymrende, bestemt. Men lige så bekymrende er det at opleve politikernes kortsyn og ikke mindst den manipulerende reaktion fra Danske Spil*.

Oppositionen kræver flere penge til forebyggelse og behandling af ludomani – og disse penge skal bl.a. komme fra Danske Spil*. Hvilket er fint nok.

Men hvad med simpelthen at forbyde spil for unge under 18 år, også kaldet børn…? Nul skraberi, nul tipning, nul lotto. Indtil de er gamle nok til at vide hvad de laver…

Røgslør og manipulation

Og Danske Spil * - der jo har monopol i Danmark (hvis man ser bort fra kasinoerne og spilleautomaterne hér og dér)? Informationschef Thomas Rørsig melder at DS er klar til at spæde til. Selskabet vil velkomme en lovændring der giver flere penge til ludomanibehandling.

Den fiffige Rørsig påpeger dog, at en stor del af spiludbyderne vil gå fri af en sådan lovgivning: “En større og større del af markedet ligger jo hos de udenlandske spiludbydere.”

Røgslør og manipulation. Os bekendt forlanger de fleste udenlandske spiludbydere at kunden er mindst 18 år. I modsætning til Danske Spil * der glad og gerne tager imod børnenes gysser...

Og i øvrigt kunne Danske Spil * og de lidt for gode venner i Venstre jo lade være med at sætte monopol-hælene i. Så kunne Danmark endelig få en tidssvarende (og EU-overensstemmende) liberal spille-lovgivning:

Liberalisér det danske spillemarked

Afskaf spillemonopolet. Åbn det danske marked for udenlandske bookmakere. Lad dem annoncere (forbudt i dag) og åbne kontorer (forbudt i dag). Til gengæld skal de betale licens. Og naturligvis skat af indtjeningen.

Det vil give de (voksne) danske kunder bedre odds, altså bedre produkter. Og det vil give den danske stat bedre indtjening (færre kroner vil forsvinde ubeskattet ud af landet) – og mulighed for fortsat at støtte diverse gode formål. Og bedre kontrol med hvad der foregår.

Ludomani og hysteri

Ludomani er et faktum og ubehageligt for dem der lider af det. Men langt de fleste (voksne) mennesker kan godt styre personlig frihed, også hvad spil angår. Ganske som de færreste mennesker bliver alkoholikere selv om spiritus og øl kan købes frit på det lokale værtshus. Nogle få kan ikke styre det; de skal hjælpes. Men ikke være årsag til at det store flertal behandles som børn.

Det handler om at håndtere det på en uhysterisk, men ansvarlig måde - og f.eks. identificere de ting der er særligt ludomani-befordrende. Og evt, som nævnt, forbyde spil for mindreårige.

Politikens artikel om undersøgelsen kan læses på http://politiken.dk/indland/article262174.ece