Det er ikke ofte, at man gang på gang kan fange bookmakerne på den forkerte fod. Men det sker, og hvis man er på forkant med udviklingen, så kan man sikre sig en solid skilling ved at have kvaliteten i sine analyser (og chancevurdering) i orden.

Det er tilfældet med SAS Ligaen hvor det kan være en særdeles god forretning at satse på målfattige kampe når forårssæsonen går i gang (den 6. marts).

Færre og færre mål
Sagen er den, at antallet af mål i den bedste danske række er støt faldende set over en ti-årig periode, og SAS Ligaens første 18 runder i 09/10-sæsonen har blot understreget tendensen. Ikke blot har holdene mere og mere svært ved at få det drilske stykke læder ind over stregen – antallet af kampe med under 2,5 mål er også dykket. Og da odds for under 2,5 mål ikke synes at have fulgt med, er det for alvor interessant at rette mod blikket mod denne spilleform i den stærkeste danske række.

Faktisk ville man kunne have genereret 117 % i tilbagebetaling, hvis man havde spillet samtlige hidtidige 108 SAS Liga kampe i 09/10-sæsonen som under 2,5 mål! Det kunne man have sat min egen mor til at gøre. Det bliver endnu mere interessant, hvis man formår at vælge den rigtige kampe (eller fravælge om man vil) ud fra en grundig analyse, thi så taler vi om TBP i lidt andre luftlag.

Bemærk i øvrigt at jeg ikke vil anbefale at man bruger min mor som eksperttipper, dvs spiller blindt på under 2,5 mål i SAS Ligaen. Det kunne betale sig i efteråret, viste det sig - men det kan ændre sig. Derfor: Hav denne artikels tal in mente, men tjek altid den konkrete kamp, før du spiller på den.

Masser af værdi
Jeg har siden min start hos Betxpert (oktober 2008) anbefalet 12 underspil, og i alt beskedenhed har 10 af dem siddet lige i plet (jeg er godt klar over, at 12 kampe ingenlunde er nok til statistisk set at udbasunere underspil til den rene guldgrube). Gennemsnitsoddset på disse 12 kampe har været 1,93, mens den gennemsnitlige værdi har været 104,86. De 12 spil har netto kastet 7,19 units af sig – med andre ord kan jeg prale af en tilbagebetalingsprocent på næsten 160!

Nu drager jeg ikke alene disse tal frem for at modtage klap på skulderen, men fordi de understreger min pointe i, at man kan lave gode penge i ligaer, hvor to forudsætninger er til stede:

- Der scores ikke så mange mål, som markedets odds ellers indikerer

- Grundige analyser, der IKKE BLOT hænges op på, at hold A og B scorer få mål (det vender vi tilbage til)

En oddssætter løfter sløret
I første ombæring er det værd at huske på, at hvis man skal slå bookien/markedet, så skal man have bedre styr på info, og indsigt i hvordan en give kamp kan forløbe. Ligesom man med fordel kan forsøge at få et ”lag af information” ekstra. Derfor er det også på sin plads at bore lidt i, hvordan en oddssætter hos en bookmaker arbejder, og hvilke ting han lægger til grund for de odds han sætter.

Michael Rasmussen, Dansk CRT (Customer Retention Management) Manager hos Unibet*, har indvilliget i at løfte en flig for, hvordan man primært oddssætter O/U væddemål hos Unibet*. På spørgsmålet om, hvad der vægter, svarer han:

- Er der tale om hold, der scorer/lukker mange mål ind eller ikke har tendens til at score/lukke mange mål ind. Tophold mod bundhold er også en væsentlig faktor. Dernæst kigger man på opgøret som sådan: Lokalderby, top- eller bundopgør og lignende. Og for det tredje om der er skader defensivt/offensivt.

- Oddssætteren vil dernæst sætte procenter på, og vægtene (f.eks. 60/40) vil dernæst give det oddset på O/U 2.5. O/U 2.5 mål er altid standard. Oddset på O/U 1.5, 3.5 og 4.5 beregnes ud fra oddset på O/U 2.5 mål. Hos Unibet* regnes O/U spillet manuelt
.

Antallet af mål falder ikke blot i Danmark
Men tilbage til ”afsløringen” af, at den stærkeste danske liga er udsat for måltørke. Hvis man kaster blikket på de foregående ti sæsoner, så lyver tallene ikke. I 2000-01 blev er lavet 2,97 mål i snit pr. kamp, men tallet er dalet til blot 2,65 i de første 18 runder i 2009-10 sæsonen.

Altså et fald på 10 %. Og kigger man på kurven, så er den overordnet set støt faldende set over ti år. Man kan altså næppe tale om et tilfælde. Tendensen er iøvrigt den samme, hvis vi vender blikket mod vores to nabolande i nord, Norge og Sverige. Her falder antallet af mål nemlig også:


Nu betyder de manglende mål i dansk topfodbold ikke nødvendigvis, at antallet af kampe med under 2,5 mål stiger. Men en opgørelse over hvor mange procent af kampene, der ender under 2,5 mål afslører også en svag tendens, og i denne sæson har den været ”helt gal”. Fra 2000 til 2009 er 44,78 % af kampene sluttet under 2,5 mål, men i denne sæson (baseret på de første 18 runder) er tallet oppe på 54,62 %.

Jeg har forsøgt at grave lidt dybere i tallene ved at opdele holdene i tre segmenter: Tophold (Nr.1 – 4), Midterhold (5-8) og Bundhold (9-12). Her har tendensen de sidste ti sæsoner været, at topholdene er indblandet i flere kampe med under 2,5 mål end gennemsnittet. Imens er bundholdene modsat part i færre kampe med under 2,5 mål end gennemsnittet. Man skal dog notere sig, at de sidste to sæsoner har været anderledes, thi her ligger topholdene under kurven (dvs. de er i skrivende stund under snittet for antallet af kampe under 2,5 mål):


De gode under-hold
Men som spilobjekt er det ikke så pokkers interessant, hvor mange mål der scores, hvis informationerne ikke kombineres med odds. Jeg har i denne sæson samlet samtlige odds for under 2,5 mål i de foreløbige 108 kampe, som SAS liga kampene har budt på. Som nævnt indledningsvis i artiklen, så ville man kunne opnå en TBP på 117, såfremt man blindt spillede samtlige kampe som under 2,5 mål.

Imidlertid bliver det hele mere interessant, når man kigger på den enkelte klub – og ikke mindst hvis man bryder alle hold ned på hjemme- og udebane.

Generelt set har man i denne sæson skulle holde fingrene væk fra Brøndby, Esbjerg og FC Midtjylland. Dem har man ikke kunnet lave penge på ved under-spil. Til gengæld har der været klingende mønt ved at spille på FCK, Sønderjyske, AaB, FC Nordsjælland og Randers.

Den kvikke læser vil nok have bemærket, at OB, AGF, HB Køge og Silkeborg ikke er nævnt, og det er der en bestemt grund til. De klubber udmærker sig nemlig ved den store forskel på hjemme- og udebane. Kort sagt, så har man tjent penge, hvis man nøjedes med at spille OB og HB Køge, når de optrådte på hjemmebane, mens AGF og Silkeborgs kampe kun skulle spilles, når det foregik på udebane:


Som tabellen/grafikken viser, er der store udsving de 12 hold imellem. I den forbindelse vil jeg knytte nogle kommentarer til samtlige klubber:

FCK:
Topper listen med en TBP på 159. Der er stort set ikke forskel på hjemme og ude, og tallene er egentlig logiske nok. For det første har FCK i mange kampe haft offensive problemer. Angriberne har leveret for lidt, og da forsvaret efter lidt begynderproblemer fandt melodien, så endte de hele med under 2,5 mål i hele 72 % af kampene. Med et gennemsnitligt odds på 2,23, var det ikke just vanskeligt at lave målfattige penge på københavnerne.

SØNDERJYSKE:
Jeg kan undre mig over, at man i snit har kunnet hente 1,97 på under-spil på de hårdt fightende jyder. Det burde være klart for enhver, hvor Sønderjyskes kompetencer ligger – nemlig at forhindre modstanderen i at lave mål - og at offensiven ikke just skræmmer. Og det kan da slet ikke komme bag på markedet, eftersom 55 % Sønderjyskes kampe i sidste sæson sluttede under 2,5 mål. I denne sæson er tallet 78 %, hvilket gør jyderne til det mandskab, der spiller flest kampe under 2,5 mål (sammen med AaB).

AaB:
Også AaB har været et fint spilobjekt, og det virker såmænd logisk nok. Man råder over ét af rækkens bedste forsvar og i Karim Zaza en glimrende keeper. Derimod betaler man prisen for en manglende topangriber. Jeppe Curth har ikke nået tidligere sæsoners høje niveau, og når det så ikke er lykkedes Lynge Jakobsen at hente kvalificeredealternativer, så er målene ganske enkelt udeblevet. Gennemsnitsodds for AaBs under 2,5 mål-spil har indtil nu været 1,99, og 78% af kampene er sluttet under 2,5 mål.

FCN:
Før denne sæson proklamerede assistent-træner Kasper Hjulmand, at man havde stor fokus på det defensive spil. Og jeg skal love for, at det afspejler sig i, hvad man kunne have scoret, såfremt man havde spillet på samtlige FCN-kampe som under 2,5 mål: 142 % i tilbagebetaling. Og jeg vurderer klart, at hovedårsagen til de mange kampe med få mål mest af alt skyldes FCNs defensive proritering. Man har fået lukket bedre af, men det har så også kostet på den kreative og offensive front. FCN var tidligere et typisk over-hold grundet mange mål i begge ender, men sådan er det ikke mere. Og det har markedet simpelt hen ikke spottet endnu. Gennemsnitsoddset for samtlige FCN-kamp er 2,13. Fremragende betaling for et mandskab, der har spillet 61% af kampene under 2,5 mål.

RANDERS:
Også Randers har været værd at satse på i denne sæson. Over 55 % af kampene er sluttet under 2,5 mål, og med en snitligt odds på 2,14 giver det en TBP 119. Årsagen er klar nok. I oktober skiftede holdet træner, og det kan virkelig ses i statistiken. John Faxe Jensen var indtil sin fyring ansvarlig i 10 kampe med score 8-22 til følge (og 40 % af kampene under 2,5 mål). Siden tog den mere defensiv anlagte Ove Christensen over, og i hans 8 kampe lyder scoren på 5-11 (og 62,5 % af kampene under 2,5 mål). Det viser med alt tydelighed, hvordan man kan ”snyde” bookies ved at at kende sin dansk fodbold. Således burde det være børnelærdom, at Ove Christensen har enorm fokus på at stå rigtigt, få lukket af og så ellers score via kontrastød (det er forenklet, men tendensen er god nok).

OB:
Rækkens tophold har i den grad været som nat og dag, og forskellen ligger i, om fynboerne spiller hjemme eller ude. Der er ikke nævneværdig forskel i gennemsnitsoddset hjemme ude, men det springer i den grad i øjnene, at OB spiller 78 % af sine kampe hjemme i Odense under 2,5 mål, mens tallet på udebane kun er 33 %. Umiddelbart er det svært at give en entydig forklaring, men noget tyder på, at gæster på Fionia Park spiller meget forsigtigt kombineret med, at fynboerne ved at de nok skal få et mål eller to på tidspunkt. Og når så 1-0 mål er sat i kassen, så lever hjemmeholdet fint med at kun at vinde smalt og lægge yderligere tre point i kassen. Ud af OBs seks hjemmesejre er halvdelen hevet i land med 1-0!

AGF:
Erik Rasmussen & Co. har som OB stor forskel i kampe hjemme og ude. Her er er det bare omvendt. AGF spiller 40 % af sine kampe under 2,5 mål i Århus, mens tallet på udebane løber op i 75 %. Samlet set har man kunne opnå en TBP på 115 ved at spille alle århusianernes kampe som under 2,5 mål. Havde man holdt sig udelukkende til udekampene, så røg man helt op på 156 %. En af årsagerne tror jeg skal findes i spillestilen. AGF vil meget gerne erobre bolden via højt presspil og så ellers angribe med 5-6 mand i lynhurtige raids. Det kan være nemmere at praktisere hjemme, hvor modstandere nærmest pr. default står mere defensivt og tættere på eget mål. Med andre kan der hjemme på Århus Stadion være 20-25 meter til målet, når AGF erobrer bolden, mens der måske er 30-35 meter på udebane.

HB KØGE:
Oprykkerne er endnu et spændende eksempel på, hvor stor forskellen er på hjemme og ude. Havde du spillet blindt på under 2,5 mål i sjællændernes opgør, kastede hjemmekampene 146 % af sig, mens udekampene blot endte i 71 %. Efter at have vænnet sig til tempoet i rækken er det nu tydeligt, at HB Køge-spillerne hjemme er i stand til at holde selv de bedste hold fra at score efter behag, og dermed når de op på 62,5 % af hjemmekampene, som går under 2,5 mål.

SILKEBORG:
Den anden oprykker i rækken er det første hold i vores gennemgang, som det IKKE har kunnet svare sig at spille ukritisk på. Havde du gjort det, havde du kun fået 97 % af indsatsen retur. Men kradser vi lidt dybere i tallene, dukker spændende ting op. Det er nemlig kun hjemme i Silkeborg, at de røde er indblandet i målrige kampe. Her går 22 % under 2,5 mål, mens tallet er 56 % på udebane. Og her har der været fine penge at tjene. Havde du spillet Silkeborgs samtlige ni udekampe, havde du således scoret 148 % i tilbagebetaling.

ESBJERG:
Her finder vi det eneste hold, der for alvor har overrasket mig. I sidste sæson var Esbjerg således rækkens ubestridte under-hold med 64 % under 2,5 mål. Men jeg skal love for, at træner Ove Pedersen har fået forvandlet de vestjyske drenge. Kun 39 % af denne sæsons kampe er endt i under 2,5 mål, og det kan stort set alene tilskrives Esbjergs evner i det offensive. I sidste sæson scorede man 32 mål – det tal har man allerede nu næsten nået. Således har de 18 kampe kastet 31 scoringer af sig! Esbjerg har i den grad forvandlet sig fra et under-hold til et over-hold.

FCM:
Midtjyderne har spillet som vinden blæser, og defensivt har man haft uhyre svært ved at lukke af. 31 mål imod sig i 18 kampe er bestemt ikke godkendt, og det har også betydet, at kun 39 % af kampen er endt under 2,5 mål. Hverken hjemme eller ude har det kunnet betale sig at spille på FCM. Men jeg kunne snildt forestille mig, at der i foråret kunne være gode FCM-kampe at spille under 2,5 mål i. Mest af alt fordi FCMs tilgang til sæsonens sidste 15 kampe nærliggende kunne være at holde antallet at mål imod sig nede på et minimum. Og holder odds niveau med efteråret (i snit 2,20), så kan der være fin værdi at hente sig.

BRØNDBY:
Man kan næsten være sikker på, at netmaskerne blafrer i begge ender, når Brøndby spiller. Holdet fra Vestegnen er ubetinget rækken dårligste under-hold. Blot 33 % af kampene er endt under 2,5 mål, og med et snitligt odds på 2,15 ville man være endt med en smertelig TBP på sølle 72 ved spil på alle kampe. Med 35 mål er Kent Nielsens tropper rækkens mest scorende mandskab, og når man samtidig har et sejlende forsvar og 32 mål i mod sig, så er det nærmest matematisk umuligt at spille mange under 2,5 mål kampe.

Det gode under-spil
Generelt er jeg en stor fan af under-spil. Jeg har langt mere svært ved at lave penge på overspil, og jeg spiller privat vel kun ét overspil for hver 10-15 underspil. Der er facetter i spillet jeg langt bedre kan relatere til ved underspil, og jeg vil gerne løfte sløret for nogle af de ting, der for mig kan gøre en kamp til et godt underspil.

Grundlæggende opererer man med en høj teoretisk tilbagebetalingsprocent, når man isoleret set kigger på markedets bedste odds . Det er ikke sjældent, at en given kamp har en teoretisk TBP på over 100. Faktisk har SAS Ligaens første 180 kampe i 107 tilfælde (lig med 59,4%) ligget på 100% eller mere. Er man surebetter/trader er det jo dejligt, men for undertegnede drejer det sig mere om, at platformen for at lave overskud eller langt bedre end f.eks. ved regulært 1-x-2 spil, hvor den teoretiske TBP næppe er så stor.

Som nævnt er jeg langt mere tryg ved at spotte værdispil i under 2,5 mål odds end over 2,5 mål. Og det er ikke kun mine pejlemærker for et godt underspil, der er afgørende. Markedets generelle oddsniveau hjælper mig også godt på vej. Det er nemlig min opfattelse, at markedet generelt har for høje opdds på netop underspil. Simpelt hen fordi masser af fritidsspillere satser på målrige kampe, som de selv skal følge på stadion, tv eller nettet ... og det jo sjovere at vinde på kampe med masser af mål, som man selv skal se eller følge med i.

Man lad mig slutteligt give mine bud på, hvad der kan være et godt under-spil. Først og fremmest holder jeg mig ofte langt væk fra en kamp, hvor begge hold generelt scorer få mål. De kan godt være, at man kan sætte kampen til 65 % chance for at slutte under 2,5 mål, men hvad nytter det, hvis bedste odds kun er 1,50? Der er ingen værdi, og min pointe er, at netop informationen om, at her har vi at gøre med to målfattige hold, ja, den information har bookierne jo også lige ved hånden. Det står jo sort på hvidt i stillingen. Derfor må man et eller to niveauer dybere i sin analyse af kampen for at spotte værdi.

Som udgangspunkt har 3-4 scenarier, jeg som regel hænger mine spil op på.

Skader i forsvaret / defensiv midtbane
En af mine favorit-indgangsvinkler. For det første reagerer markedet næsten altid modsat mig her. Med skader i f.eks. forsvaret tænker mange, at så må målene da rasle ind. Der spilles derfor heftigt på over 2,5 mål, og så stiger oddset på et under-spil. Umiddelbart er analysen af mange mål forståelig, men jeg oplever bare ofte, at det hold med skader i forsvaret, ikke lader sig overliste så let. Holdet går mere defensivt frem end normalt, backs får besked om at blive hjemme, og midtbanen får ordre om at beskytte sit forsvar i højere grad end normalt. Dette afhænger selvfølgelig af det enkelte hold og den konkrete situation (en back-afløser kan jo fx koste et mål pga en dårlig placeringsevne), men det er helt klart at man ikke bør spille blindt på under, bare fordi der er skader i forsvaret.

Kyniske tophold, der lader sig nøjes med 1-0 eller 2-0
Generelt er under-odds på tophold meget høje. Masser af spillere placerer penge på overspil ud fra devisen om, at ”tophold altid prygler de andre hold”, ligesom mange spillere er fans af de store hold og ”selvfølgelig vinder mit hold da stort”. Det kan sagtens være tilfældet, men der er altså store hold, der nærmest er eksperter i at score til 1-0 og/eller 2-0 og så ellers køre resten af kampen hjem på cruise control. FCK har i mange år været effektive i den disciplin, og OB har i denne sæson viste samme takter på hjemmebane.

Ny træner med vægt på defensiv
Skift at træner kan ofte betyde ændring af spilkoncept. Er man på forkant, er man godt stillet, fordi markedet sagtens kan bruge 5-6 runder, før det begynder at rette sig ind. Et fint eksempel er Randers, der i indeværende sæson i begyndelsen var et udpræget over-hold under John Faxe Jensen. Han blev imidlertid fyret, og afløseren Ove Christensen har fra første færd ændret Randers til et regulært under-hold. Det opdagede markedet bare ikke i begyndelsen, og det er først først mod slutningen af efteråret, at odds er dalet en smule.

Taktisk 1. opgør (vigtigt at holde nullet)
Kampe i pokalturneringe (også Europa) kan også indeholde et par godbidder. Ofte er det vigtigt for begge hold at holde nullet i den første kamp - specielt for hjemmeholdet. Det er naturligvis en faktor, som i bookies også er bekendt med, så her er det min erfaring, at det er noget sværere at fange værdispil, men det kan trods alt lade sig gøre med mellemrum.


Note: De odds jeg har samlet sammen hen over sæsonen er kun hentet fra bookies, som Betxpert anbefaler/har samarbejde med. De fleste odds er ”slutoddset”, dvs. det højeste odds man kunne få på markedet få minutter før kickoff. Det vil i praksis sige, at man i mange tilfælde kunne få endnu højere odds, inden markedet lukkede.