Ryder Cup 2016 - den største turnering af alle - er lige om hjørnet. Læs Jesper Asbirks grundige optakt hvor han analyserer banen, odds og ikke mindst samtlige de 24 udvalgte aktører. I de næste dage vil han ligeledes smide en masse spilforslag op.

It's time!

Det er tid til Ryder Cup. Den største begivenhed inden for golfverdenen starter fredag d. 30. september 2016 på Hazeltine National Golf Club i Minnesota, USA.

Amerikanerne stiller endnu en gang et frygtindgydende hold, men europæerne har historien på deres side og har domineret gennem de sidste tre årtier!

Uanset hvad så vil hele golfverdenens opmærksomhed være rettet mod Hazeltine i de kommende dage, når det bliver afgjort hvilken side af atlanten, der har håneretten i de næste to år.

Miraklernes tid er ikke forbi

Det er udgave nr. 41 vi skal tage hul på i Minnesota, og siden starten i 1927 og helt til op midt i 80’erne har amerikanerne domineret i stor stil.

Faktisk vandt USA hele 13 gange i træk indtil 1985, hvor Tony Jacklin’s europæiske hold endelig fik skovlen under amerikanerne og startede en ny æra, der i høj grad har tilhørt Europa. Siden ’85 fører europæerne hele 11-4, og har vundet 6 af de sidste 7 og 8 af de sidste 10 opgør!

Den europæiske dominans og evne til at overkomme modgang blev i den grad manifesteret i 2012 – sidste gang USA var på hjemmebane – hvor europæerne var bagud 10-6 inden sidste dag.

Længe lignede det en sikker amerikansk sejr, men mod slutningen begyndte ”pendulet at svinge” europæernes vej (som Henrik Knudsen ynder at sige det), og bl.a. Justin Rose, Martin Kaymer og Francesco Molinari kom tilbage i deres matcher og fuldendte "The Miracle at Medinah".

Kaptajn Jose Maria Olazabal havde fået indgraveret en silhuet af afdøde Severiano Ballesteros på alle de europæiske bags, og den søndag i Illinois var det næsten som om højere magter arbejdede for en europæisk sejr!

I år vil amerikanerne have hævn! De stiller med et skræmmende stærkt hold, og med et europæisk hold fyldt med rookies er der i høj grad brug for endnu et mirakel, hvis ikke amerikanerne skal lykkes med deres mission!

Hazeltine National - en fair test

En fantastisk mesterskabsbane venter spillerne når de drager til Minnesota for at forberede sig til Ryder Cup. Banen, der var vært for PGA Championship i 2009, er naturligvis i perfekt stand med velplejede, hurtige og helt jævne greens, og i det hele taget er Hazeltine kendt for at være en fair test af alle dele af spillet.

Den er relativt lang og tilbyder et mix af snævre park-lignende huller og åbne huller med velplacerede bunkers og enkelte vandhazarder, der kræver stærk course management.

Om amerikanerne har formået at gøre banen til en fordel for dem, synes jeg er svært at sige. Umiddelbart vil længden favorisere bomberne, og dermed amerikanerne, men mange andre faktorer spiller ind i matchplay og specielt i foursomes/fourballs, så jeg er meget neutral i min vurdering af banens betydning for udfaldet af matcherne.

Vinderodds og spilforslag - Ryder Cup 2016

Odds på Team USA Odds på uafgjort
1,66 13,0
Betfair Sportsbook
Bet365

Hos førende bookmakere uden dansk licens fås henholdsvis 1,67, 13,25 og 3,00.

USA til odds 1,66 hos Betfair Sportsbook*

Det ultrastærke amerikanske hold overmatcher spiller for spiller europæerne. Historikken er dog i EU's favør, og de har vundet 6 af de seneste 7, men de unge amerikanske kanoner med Spieth og Reed i spidsen kan tilføre USA den gnist holdet har manglet for at slå Europa. Se spilforslaget her

Følg golfekspert Jesper Asbirk som i de følgende dage vil lægge flere spilforslag og analyser til Ryder Cup 2016 op. Han vil også i tråden komme med tanker og tips på de enkelte matches, når sammensætningerne bliver offentliggjort.

Team USA - Ryder Cup 2016

Davis Love III (Kaptajn)

Den amerikanske kaptajn har selv deltaget 6 gange på holdet med en rekord på 9-12-5, og han var desuden også kaptajn for USA i 2012, førnævnte ”Miracle at Medinah”!

Han har sammensat et fantastisk hold af vice-kaptajner, som skal være med til at vende lykken for USA: Jim Furyk, Tom Lehman, Steve Stricker og ingen ringere end Tiger Woods! I sidste øjeblik er også Bubba Watson udtaget som vice-kaptajn, da det blev klart, at Ryan Moore fik det sidste wildcard og han ikke skulle spille.

Dustin Johnson

OWGR: 2

Ryder Cups: 2

Ryder Cup Record: 4-3-0

Dustin Johnson er den nok varmeste spiller på planeten i disse tider, selvom han snublede på målstregen i Tour Championship i weekenden. 3 sejre (incl. US Open) og hele 14 top 10-placeringer over sæsonen vidner om en spiller, der ikke har mange svagheder i sit spil.

Men hvor meget vil FedEx nederlaget påvirke ham? Der har tidligere været snakket meget om en svag psyke pga. de mange gange, han har misset i majors, men han viste i US Open, at han kunne stå for presset, og han har generelt været i stand til at komme tilbage efter nederlag tidligere både, hvad angår spillet og i privaten.

DJ har en positiv Ryder Cup rekord, hvor han har vist sig rigtig stærk i single, og han har ligesom mange af de andre amerikanere erfaring fra Presidents Cup, hvor hans rekord er 4-4-1. Han har tidligere i Ryder Cup fungeret rigtig godt som makker til Matt Kuchar, og det synes at være en stærk konstellation.

Brooks Koepka

OWGR: 22

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

Den ene af kun to rookies på det amerikanske hold er Brooks Koepka. Han vandt sin første sejr på PGA Touren sidste år, og har i denne sæson haft en række close calls, ligesom han har præsteret stærkt i de tre majors han har deltaget i.

Formen indtil Ryder Cup har ikke været helt på plads med tre middelmådige placeringer i FedEx slutstpillet, men før det havde han en fantastisk periode på 5 turneringer med 13. pladsen i US Open som dårligste resultat.

Det er Koepka's absolutte debut i holdmatcher, da han heller ikke tidligere har spillet Presidents Cup, men en 5. plads tidligere på året i WGC Matchplay vidner om en mand, der godt kan spille hulspil. Potentialet er stort hos Koepka, og selvom han nok ikke får mere end højst tre matcher, kan jeg sagtens se ham gøre en god figur.

Matt Kuchar (Captain’s pick)

OWGR: 17

Ryder Cups: 3

Ryder Cup Record: 4-5-2

Davis Love har med sikkerhed ikke overvejet længe om Matt Kuchar skulle på holdet. Han holder et utroligt højt bundniveau, har et væld af top 10-placeringer og er meget vellidt blandt kollegerne. Han vandt OL bronze i august, og med 4. pladsen i BMW Championship for 14 dage siden synes formen at være på plads til Ryder Cup.

Kuchar er om nogen hulspilsspecialist og har vundet WGC Matchplay og været i finalen to gange yderligere. Han har dog endnu ikke været på et vindende Ryder Cup hold, og hans rekord er til den negative side.

Samtidig har i Presidents Cup en 4-7-2 rekord, på trods af USA-sejre, og han har overraskende nok har tabt alle sine singler, hvilket forstyrrer billedet af en ellers utroligt stærk hulspiller. Jeg forventer at Kuchar får mindst 3 matcher.

Brandt Snedeker

OWGR: 23

Ryder Cups: 1

Ryder Cup Record: 1-2-0

Endnu en af de mest stabile spillere på PGA Touren har fundet vej til det amerikanske hold. Snedeker vandt Farmers Insurrance Open helt tilbage i januer, men har med undtagelse af et lille formdyk i sommers været stabil med mange topplaceringer.

Han har klaret alle cuts siden US Open, og med to top 5-placeringer samt 13'er og 17'er i de sidste to ser han også stærkt spillende ud frem mod Ryder Cup.

Snedeker's eneste Ryder Cup-oplevelse er fra Medinah i 2012, hvor han tabte sin single stort mod Paul Lawrie, og dermed havde en væsentlig andel i det amerikanske kollaps. Der er ingen tvivl om, at han ligesom flere andre har personlig revanche til gode, og får han gang i sin normalt stærke putter kan han blive en stor positiv overraskelse.

Jordan Spieth

OWGR: 4

Ryder Cups: 1

Ryder Cup Record: 2-1-1

Den unge tidligere verdensetter, 23-årige Jordan Spieth, har haft svært ved helt at matche hans gyldne sæson fra 2015, og er blevet overhalet af både Day, Johnson og McIlroy på verdensranglisten.

Alligevel har han vundet to gange i sæsonen, og selv når han ikke kan få tingene til at fungere, slutter han i den bedste 1/4-del af feltet.

Han besidder en fantastisk mentalitet i en meget ung alder, og har også lidt af den ild som man forbinder med de største Ryder Cup øjeblikke. Han er ikke i sin bedste form nu, men har alligevel klaret 11 cuts i træk og har en 30.plads som dårligste placering i de sidste 7 starter.

Spieth fik en stærk debut i 2014 på Gleneagles med 2 af 3 point, og har også en positiv statistik fra to Presidents Cup's (5-4-0).

Han er kendt som en af de bedste puttere i verden, og har også vundet hulspilsturneringer i sin amatørtid. 9'er i WGC Matchplay fra tidligere i år. Jordan Spieth kommer til at spille Ryder Cup mange gange i fremtiden, og jeg forventer mig meget af ham - også i år - på trods af at han kun er på måske 95 % af sit topniveau.

Rickie Fowler (Captain’s pick)

OWGR: 9

Ryder Cups: 2

Ryder Cup Record: 0-4-4

Rickie Fowler har ikke helt kunnet holde niveauet fra foråret, hvor han virkelig bankede på i verdenstoppen med en lang række top 5-placeringer samt en sejr i Abu Dhabi.

Over sommeren har han kæmpet lidt med spillet, og havde bl.a. sløje præstationer i majors, men der har dog været fremgang over de seneste par måneder selvom han mangler topplaceringerne. Har klaret de seneste 9 cuts på PGA Touren med to top 10-placeringer til følge.

I Ryder Cup sammenhæng ser det skidt ud for Fowler, der endnu ikke har vundet en match i 8 forsøg, og han har tabt begge sine singles. Med 4 delte matcher af de 8 er der dog en del marginaler i spil.

På trods af hans topniveau og åbenlyse klasse synes jeg Fowler ligner et af amerikanernes svagere kort, men han har meget at bevise, og kan han finde momentum kan han blive en af de vigtigste spillere til at vende lykken for amerikanerne.

Zach Johnson

OWGR: 28

Ryder Cups: 4

Ryder Cup Record: 6-6-2

En af PGA Tourens mest stabile spillere er Zach Johnson. Et stærkt bundniveau har ført til 14 klarede cuts i træk, men de sidste par måneder har der dog været langt mellem top-placeringerne. Siden 12. pladsen i The Open har en 33. plads været bedste resultat, og han kunne ønske sig en bedre formkurve frem mod Ryder Cup.

Zach Johnson har i 4 forsøg endnu ikke været på et vindende Ryder Cup hold. I den sammenhæng er hans rekord positiv, og det hvis man supplerer med hans Presidents Cup rekord (10-6-1), hvor han har været på det vindende hold alle 4 gange, fremstår Johnson som en særdeles habil hulspiller, som både i form sit høje bundniveau og erfaring er en vigtig brik i Davis Love's planer. Specielt i fourball/foursome har han vist sig stærk.

JB Holmes (Captain’s pick)

OWGR: 21

Ryder Cups: 1

Ryder Cup Record: 2-0-1

Den langtslående JB Holmes var et sikkert wildcard efter 4. pladsen i BMW Championship i FedEx slutspillet. Selvom hans niveau har svinget en del i 2016, og han har misset relativt mange cuts, har han en række flotte præstationer med bl.a. en 4. plads i Masters, en 3. plads i The Open og 4 andre top 6-placeringer.

Holmes har som en af de få amerikanere kun positive Ryder Cup erfaringer, da han var med på det sidst vindende hold tilbage 2008. Her gik han ubesejret igennem sine tre matcher og slog danske Søren Hansen meget overbevisende i sin single. 

Phil Mickelson

OWGR: 15

Ryder Cups: 10

Ryder Cup Record: 16-19-7

Den nu 46-årige Phil Mickelson har gang i sin tredje eller fjerde ungdom. Han har som altid svært ved at holde et stabilt højt niveau, men når han spiller godt er han stadig blandt verdens absolut bedste.

I The Open spillede han det næstbedste der nogensinde er set i turneringen kun for at blive overgået af Henrik Stenson, og han har yderligere to 2. pladser i denne sæson. Formen frem mod Ryder Cup er fornuftig uden at være prangende, men Lefty kender gamet, og skal nok være klar når vi starter på fredag.

Mickelson spiller sin 11. Ryder Cup og han har ligeledes spillet 11 Presidents Cups med en rekord på 23-16-12. Med tæt på 100 matcher i dette format har han oplevet lidt af hvert, og han brænder stadig utroligt meget for at præstere til Ryder Cup.

Værd at bemærke om hans rekord er at han de sidste to Ryder Cups har en rekord på 5-2-0, og i Presidents Cup er billedet det samme: Midkelsons er blevet bedre og bedre i disse holdkampe gennem tiden! Vigtig spiller både på og uden for banen!

Patrick Reed

OWGR: 8

Ryder Cups: 1

Ryder Cup Record: 3-1-0

Der er store forventninger til Patrick Reed i Ryder Cup. Han spiller med en Poulter'sk ild når han spiller hulspil, og synes at være født til at konkurrere mand mod mand. Med sejr i The Barclays for 4 uger siden er formen ligeledes helt på plads, og hans 24. plads i Tour Championship i weekenden var dårligste resultat i hele 9 starter!

I 2014 var Reed USA's bedste med 3 af 4 point, og havde stor ære af præstationen på Gleneagles. Han har også erfaring fra Presidents Cup i 2015, og en 9. plads i WGC Matchplay tidligere i år understreger hans hulspilsevner. Jeg har også store forventninger til Reed i år, og kommer han godt fra land er han en spiller der virkelig kan hive hele det amerikanske hold med sig!

Reed over Spieth til odds 2,20 hos Bet365*

Patrick Reed kommer ind til Ryder Cup i bedre form end makkeren Jordan Spieth. Spieth er dog en af verdens bedste puttere, og holder et højt bundniveau, men Reed synes født til Ryder Cup, og hans intensitet i hulspil er en stor fordel. Se spilforslaget her

Jimmy Walker

OWGR: 16

Ryder Cups:1

Ryder Cup Record: 1-1-3

Med major-sejren i PGA Championship forseglede Walker sin plads på det amerikanske hold efter en sommer med ellers meget svingende resultater. Han har misset hele 7 cuts i år, men har også en lang række top 20-placeringer ud over sejren. Han spillede skidt i Tour Championship, men blev ellers 3'er i Deutche Bank og 13'er i BMW, og sluttede FedEx Cuppen som nr. 14.

Jimmy Walker fik ligeledes en fornuftig Ryder Cup debut på Gleneagles for to år siden. Han spillede samtlige matcher med Rickie Fowler, inden han overbevisende vandt sin single over Lee Westwood.

Han har ligeledes erfaringer fra Presidents Cup 2015 - dog med en skidt rekord på 1-3-0. Han fremstår for mig som en af de mere anonyme personligheder på det amerikanske hold, men jeg synes han er kraftigt undervurderet som hulspiller, og jeg har fidus til at han kan overraske positivt på Hazeltine.

Ryan Moore (Captain’s pick)

OWGR: 31

Ryder Cups: 0

Ryder Cup Record 0-0-0

Som den allersidste udtog Davis Love i søndags Ryan Moore som sin sidste spiller! Mange havde set Bubba Watson som det selvskrevne sidste wildcard, men Moore's præstation i Tour Championship gav ham ikke meget valg. Han sluttede 2'er efter et drabeligt omspil om sejren mod Kevin Chappell og den senere vinder, Rory McIlroy.

4 omspilshuller skulle der til, hvor Moore holede flere længere puts for at forlænge omspillet, og det blev udslagsgivende for Davis Love's beslutning. Moore's form er heller ikke til at tage fejl af med 3 top 10-placeringer i de 4 slutspilsturneringer, og en sejr så sent som i midt august i John Deere Classic. Et stærkt wildcard uden tvivl!

Det er første gang Moore deltager i Ryder Cup, og han har heller ikke tidligere spillet Presidents Cup. Han spil i søndags kombineret med en 5. plads i WGC Matchplay tidligere på året efterlader dog ikke meget tvivl om at han er stærk under pres og vil være svær at spille mod i hulspil.

Team USA - samlet vurdering 

Team USA - samlet vurdering

Et på papiret frygtindgydende hold, som i mine øjne med rette er ret store favoritter til endelig at få vendt skuden og bragt Ryder Cup trofæet hjem til USA hvor de mener det hører hjemme. Det er værd at bemærke at det amerikanske hold egentlig ikke har så meget rutine fra Ryder Cup.

Ser man bort fra Mickelsons massive erfaring er det relativt få matcher de har deltaget i. Dog er de (med kun to rookies) fordelt på mange flere hænder end europæernes, og alle ved hvad det handler om. Samtidig har amerikanerne fordel af at have erfaring fra Presidents Cup, som i status er meget større end europæernes Eurasia Cup.

Spørgsmålstegnet ved det amerikanske hold er altid om de kan få sat fouballs og specielt foursomes sammen så de kan præstere ordentligt. Foursomes har været achilleshælen historisk set, og snakken har altid gået på at amerikanerne er en samling individualister der har svært ved at trives som hold.

Jeg mener det hører fortiden til, specielt fordi mange af de vigtigste unge spillere som f.eks. Jordan Spieth, Patrick Reed og Rickie Fowler har den førnævnte Poulter'ske ild, som kan forene de mange egoer og løfte amerikanerne ud af den skygge.

Team Europe - Ryder Cup 2016

Darren Clarke (Kaptajn)

Darren Clarke er Europa’s kaptajn, og med sig har han et hold vicekaptajner bestående af Paul Lawrie, Ian Poulter, Sam Torrance, Padraig Harrington og Thomas Bjørn. Han har selv en lang Ryder Cup karriere med 5 deltagelser og en positiv rekord på 10-7-3, og har på den konto overtaget over Davis Love III.

Den danske Bjørn er desværre eneste danske islæt i år, men det er værd at nævne, at han er vice-kaptajn for 4. gang. Han har aldrig tabt en Ryder Cup hverken som spiller (3 gange) eller vice-kaptajn (3 gange), og han aspirerer kraftigt til at blive kaptajn for et af de kommende hold!

Rafa Cabrera-Bello

OWGR: 30

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

Den ultra stabile spanier er en blandt mange europæiske rookies. Han er en spiller med et fantastisk højt bundniveau, og har ikke misset et cut i sæsonen på ET, men har har også vundet alt for lidt i forhold til mængden af top 10 og top 5 placeringer han har præsteret gennem karrieren.

Han er i glimrende form med en 5. plads i OL, en 5. plads i Wyndham Championship og 12'er for 14 dage siden i Italien.

Rafa har overraskende fornuftige resultater i matchplay-turneringer, hvor han tidligere i år blev en flot 3'er i WGC Matchplay efter at have tabt til brandvarme Jason Day i semifinalen.

Også en 3. plads fra en tidligere Volvo Matchplay. Et rent spansk makkerskab med Garcia synes nærliggende, men Rafa er vellidt og kan spille sammen med alle, hvis Clarke vælger at spille ham i foursomes/fourballs.

Matthew Fitzpatrick

OWGR: 44

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

22-årige Fitzpatrick er yngste deltager på det europæiske hold, og besidder et utroligt stort talent. Når han er i zonen spiller han som en af verdens allerbedste, men han er dog meget svingende i sine præstationer.

Denne sæson har også været svingende med sejr i Sverige og en flot 7. plads i Masters, men også med en del missede cuts specielt i USA, hvor han har haft meget begrænset succes. Frem mod Ryder Cup har han dog fornuftig form med 9/5/MC/7/16 i de sidste 5 starter.

Som hulspiller har han i sin amatørkarriere fine resultater, men er endnu ikke rigtig blevet testet på dette niveau. Han besidder dog i mine øjne den fandenivolskhed som f.eks. Garcia og Poulter har vist i Ryder Cup, og kan han få gang i putteren og få lidt selvtillid kan han få en god debut.

Sergio Garcia

OWGR: 12

Ryder Cups: 7

Ryder Cup Record: 18-9-5

Sergio Garcia har fået bedre styr på det hele i denne sæson. I privaten er der bedre balance, og hvad golfen angår fik han i denne sæson endelig en sejr igen på PGA Touren efter nogle års tørke ligesom han også har præsteret stærkt med topplaceringer i både US Open og The Open.

Han er en mere balanceret spiller nu end tidligere, og han har fået løftet sit bundniveau. Han har varmet op til Ryder Cup med middelmåde resultater i FedEx slutspillet efter sin 8. plads til OL.

Når det kommer til Sergio har formen i mine øjne dog ikke så stor betydning, for han er født til Ryder Cup! Sammen med Ian Poulter har han været sjælen på det europæiske hold i deres dominans gennem de sidste årtier, og hans rekord specielt i fourball/foursomes taler for sig selv (15-5-5). Han skal nok være klar!

Martin Kaymer (Captain’s pick)

OWGR: 48

Ryder Cups: 3

Ryder Cup Record: 4-3-3

Den tidligere verdens-etter synes efter en længere downperiode at være på rette vej. Han har arbejdet med svingændringer mm. gennem de senere år, hvilket har haft negative konsekvenser for hans resultater.

Men selvom han ikke har vundet en turnering siden 2014, ligner han mere og mere sit gamle jeg. Han kommer ind til Ryder Cup med en stigende formkurve og kan fremvise top 20-placeringer i hans sidste 5 starter.

Med det vindende put på Medinah i 2012 har Kaymer allerede en fornem plads i historien, og han har været fast inventar på holdet de seneste 4 gange. Med sin rolige facon og professionelle fremtoning får han en vigtig rolle på det europæiske hold som mentor for de nye, og jeg ser et makkerskab med f.eks. Thomas Pieters som nærliggende.

Rory McIlroy

OWGR: 3

Ryder Cups: 3

Ryder Cup Record: 6-4-4

Top-spilleren for det europæiske hold er uden tvivl Rory McIlroy. Efter hans fænomenale sejr i Tour Championship i weekenden, hvilket også bragte ham den samlede sejr i FedEx Cuppen, hviler der et stort ansvar på den stadig unge nordirer. Efter at have indledt sæsonen med moderate resultater og frem for alt en putter der ikke helt ville som Rory, må han siges at være i topform op til Ryder Cup.

Sejre i to af de sidste tre slutspilsturneringer i USA og frem for alt et helt outstanding niveau tee til green giver ham en bunke selvtillid, og frem for alt giver det uden tvivl et kæmpe moralsk løft til hele det europæiske hold.

I Ryder Cup sammenhæng har Rory tidligere ikke været voldsomt overbevisende. Han har dog en positiv rekord, men sammenlignet med hans status på holdet (og den europæiske dominans in mente), har han ikke lavet de point man kunne forvente.

Han er dog som udgangspunkt en rigtig stærk hulspiller med en tidligere sejr i WGC Matchplay og mange topresultater fra lignende turneringer. Han kommer med stor sandsynlighed til at spille alle 5 matcher.

Thomas Pieters (Captain’s pick)

OWGR: 42

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

Den lange belgier fik fortjent Darren Clarke's sidste billet til Ryder Cup efter hans sejr i Made in Denmark. Pieters mangler endnu at slå igennem i de store turneringer, men potentialet er til det, og han kommer ind til Ryder Cup i rigtig stærk form med tre top 4-placeringer i de sidste 4 starter.

Han er meget langtslående, og synes i øvrigt stærk under pres når han har været med fremme hvor tingene spidser til.

Jeg forventer at se Pieters få sine matcher de første to dage, hvor han vil kunne læne sig lidt op ad et par af de mere rutinerede spillere som f.eks. Martin Kaymer eller Henrik Stenson.

Får han en god start i en match fredag kan han potentielt gå i landsmanden Colsaerts' fodspor og blive en rigtig stærk rookie på det europæiske hold.

Justin Rose

OWGR: 11

Ryder Cups: 3

Ryder Cup Record: 9-3-2

Den olympiske mester, Justin Rose, får også en nøglerolle på det europæiske hold. Dog synes han ikke helt at have ramt formkurven på højdepunktet, og har også haft lidt skadesproblemer sommeren over.

Efter OL, som er eneste sejr i år, har han spillet FedEx Cup slutspil, men han nåede ikke Tour Championship, og blev 24'er som bedste resultat i de seneste 3. Hans bundniveau er dog stadig utroligt højt, og han har kun misset få cuts i en sæson hvor han stort set kun har spillet i USA.

Som fast inventart de sidste 4 gange og med en helt fantastisk Ryder Cup rekord er der stor sandsynlighed for at Rose får mindst 4 matcher.

Hans comeback mod Phil Mickelson på Medinah i 2012 vidner om en utroligt stærk mentalitet, og han gik ubesejret igennem sine 5 matcher i 2014 på Gleneagles. Hans makkerskab med Henrik Stenson ligner et af europæernes absolut stærkeste kort.

Henrik Stenson

OWGR: 5

Ryder Cups: 3

Ryder Cup Record: 5-4-2

The Cool Swede har haft en forrygende sæson med majorsejr i The Open, sejr i BMW International Open samt en sølvmedalje til OL. En række andre top-placeringer vidner om en spiller som er utroligt stærkt spillende og absolut er blandt de allerbedste i verden.

Dog er der et spørgsmålstegn! Stenson blev opereret i knæet tidligere på året, og selvom det umiddelbart lignede en problemfri operation, har han alligevel på det seneste haft gener. Bl.a. tvang knæet ham til at trække sig fra The Barclays, og siden OL har han således kun spillet Deutche Bank Championship (T41) for at skåne knæet.

Selvom det er svært at forestille sig at han ikke kan holde niveauet fra tidligere må man alligevel stille spørgsmålstegn ved hans form og fysik.

Stenson er i Ryder Cup sammenhæng ganske rutineret, og er en fantastisk makker for en hvilken som helst spiller med sin cool fremtoning. Han dannede et rigtig stærk makkerpar med Justin Rose for to år siden, og selvom han har negativ single-rekord er han en fantastisk stærk hulspiller bl.a. med tidligere sejr i WGC Matchplay.

Andy Sullivan

OWGR: 50

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

Den lille glade englænder spiller sin første Ryder Cup, men han havde nok ønsket sig at det hele havde foregået sidste år, hvor han brød igennem på den europæiske scene. I denne sæson har der nemlig været langt mellem snapsene, og selvom han har en masse fornuftige runder og klarede cuts, er det kun blevet til 3 top 10-placeringer hele året. Helt galt har det set ud den sidste måned, hvor han missede cuttet i tre mindre turneringer i træk.

Heldigvis har han spillet et par fornuftige runder i Italien for 14 dage siden hvor han sluttede 20'er, men formen er ikke til Ryder Cup for nuværende!

Sullivan har gode erfaringer fra et par af de mindre holdspils-turneringer - f.eks. i Eurasia Cup tidligere i år, og skal trække på de gode minder herfra mod amerikanerne. Selvom Darren Clarke nok gerne vil have alle i spil på dag 1, tror jeg Sullivan får det svært, og han er efter min mening en af de svageste kort på Europas hånd!

Lee Westwood (Captain’s pick)

OWGR: 46

Ryder Cups: 9

Ryder Cup Record: 20-15-6

Det er ikke svært at forstå hvorfor Lee Westwood var Darren Clarke's første valg til et wildcard. Han har deltaget i alle Ryder Cups siden 1997, og har en enorm erfaring som de unge kan læne sig op ad.

Hans spil i denne sæson har dog været et stykke fra det niveau han har haft tidligere, ligesom han har spillet færre turneringer. Han har dog alligevel holdt et stabilt niveau, og med enkelte toppræstationer som 2. pladsen i Masters og senest en 4. plads i Schweiz ser han stadig solidt spillende ud, selvom det blev til et misset cut i Italien for 14 dage siden.

41 Ryder Cup matcher med positiv rekord og 7 gange på det vindende hold! Westwood er allerede blandt de helt store i Ryder Cup historien, og specielt i foursomes/fourballs har han været dominerende.

Han har tidligere haft stor succes med at blive matchet med rookies, og vil givetvis få Willett, Wood eller Pieters som makker en af de første dage. Til gengæld har han en sløj singlerekord på 3-6-0, og det bliver interessant at se hans singlematch på søndag!

Danny Willett

OWGR: 10

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

Danny Willett er for alvor brudt igennem i år med sin Masters-sejr samt flere andre topplaceringer. Dog har han haft et ret massivt formdyk sommeren over, men frem mod Ryder Cup synes pilen igen at pege den rigtige vej for englænderen der fører R2D.

En 12. plads i Schweiz og senest en flot 2. plads i Italien for 14 dage siden kun overgået af Francesco Molinari, lover godt for hans indsats i hans debut.

Willett havde også succes i Eurasia Cup tidligere på året, og med en 3. plads i sidste års WGC Matchplay samt flere andre gode hulspilserfaringer anses han for at være stærk hulspiller. Han ligner på papiret den stærkeste af de 6 europæiske rookies, og bør få en del matcher de første dage også.

Chris Wood

OWGR: 32

Ryder Cups: Rookie

Ryder Cup Record: 0-0-0

Chris Wood fik sit længe ventede gennembrud med sin sejr i ET's flagskibsturnering BMW PGA Championship. Her kvalificerede han sig også effektivt til Ryder Cup, men det har været lidt svært for Wood at følge op på sejren, og han har tillige været plaget af en nakke-skade der bl.a. tvang ham til at trække sig fra The Open.

Hvorvidt der er helt styr på nakken er jeg ikke bekendt med, men han har spillet de sidste tre turneringer uden problemer. Her er det blevet til tre klarede cuts, men middelmådige placeringer, og Wood falder i min bog i samme kategori som Andy Sullivan af europæiske spillere i den svageste kategori.

Han deltog også tidligere på året i Eurasia Cup og vandt 2 af 3 matcher, og han blev 5'er i Paul Lawrie Matchplay i '15, men ellers er det småt med hulspilsresultater for Wood. Jeg forventer at Darren Clarke lader alle spille på dag 1, men tvivler på at Chris Wood får 3 matcher med mindre han får en overbevisende start.

Team Europe - samlet vurdering

Det kraftigt undertippede europæiske hold har en interessant sammensætning. På papiret har det flere Ryder Cup matcher, flere point, flere sejre i år og bedre præstationer i majors, men jeg har alligevel svært ved at være optimistisk på Europa's vegne.

Ryder Cup-erfaringen er placeret på meget få hænder med hele 6 rookies på holdet, og med undtagelse af 2-3 spillere er alle normalt at finde på Europa Touren, som er et halvt eller et helt niveau under PGA Touren i niveau. Samtidig er der lidt tvivl om fysikken hos både Wood, Stenson og måske Rose, og med 4 matcher de første to dage kan det betyde at bredden på det europæiske hold kan blive kraftigt udfordret!

Men alt det har vi jo sagt før, og det er altså svært at se bort fra historikken gennem de sidste årtier. Hvis der er noget der har kendetegnet det europæiske hold i denne periode, så er det holdånden og evnen til at overvinde modgang på trods af underdog-rollen.

Det får holdet brug for i år, og mange af de nye skal præstere deres absolut ypperste, hvis det amerikanske hold skal overvindes på eget græs. 

Talnørderi

Jeg har samlet lidt mere eller mindre nyttig statistisk viden om spillerne på de to hold til at supplere beskrivelsen af holdene:

Team USA Team Europa
Gennemsnitsalder:  33,3 år  31,4 år
Gennemsnitlig placering på OWGR:  16,3 27,8
Antal Ryder Cup deltagelser:  26  28
Antal Ryder Cup matcher:  101  122
Antal Ryder Cup point:  48 (snit: 0,48)  73 (snit: 0,60)
Antal turneringssejre alltime (PGA/ET):  125  123
Antal turneringssejre i '16 (PGA/ET):  10  12
Antal top 10-placeringer i '16 (PGA/ET): 101  78
Gennemsnitlig placering i de 4 majors i '16:  46,0  44,3

Links

Turneringens hjemmeside

TV-program

Vejrudsigt

Reed over Spieth til odds 2,20 hos Bet365*

Patrick Reed kommer ind til Ryder Cup i bedre form end makkeren Jordan Spieth. Spieth er dog en af verdens bedste puttere, og holder et højt bundniveau, men Reed synes født til Ryder Cup, og hans intensitet i hulspil er en stor fordel. Se spilforslaget her