Onsdag d. 4. august 2004 starter den 14. udgave af Danmark Rundt. I alt 877 km. skal tilbagelægges af de 128 startende ryttere, inden der på søndag d. 8. august kan kåres en vinder på Frederiksberg.

Selvom vi i Danmark ikke kan mønstre bjerge og terræn som i det netop overståede Tour de France, kan Danmark Rundt sagtens blive en særdeles spændende begivenhed. I årets rute er der blevet plads til en stigning på hele 21% - noget som ikke engang Touren kan tilbyde!

Feltet på i alt 128 ryttere fra 16 hold er vel noget af det stærkeste der hidtil er set i Danmark Rundt. Blandt holdene finder vi bl.a. Team CSC, US Postal, T-Mobile, Saeco, Rabobank, Quick-Step, Alessio-Bianchi, Ag2r m.fl., som stiller med en flot række af stjerneryttere.

Bl.a. møder vi i feltet Stuart O´Grady, Peter van Petegem, Jörg Jackshe, Kurt Asle Arvesen, Jens Voigt, Dario Pieri, Magnus Backstedt, Andrea Tafi, Jaan Kirsipuu, Jean-Patrick Nazon, Tom Steels, Victor Hugo Pena, samt vinderen fra 1996, Fabrizio Guidi.

Fra den danske lejr stiller bl.a. Frank Høj, Lars Michaelsen, Michael Blaudzun, Michael Sandstød, Lars Ytting Bak m.fl.

At den tyske sprinterkanon Erik Zabel har valgt at melde fra løbet i sidste øjeblik, er naturligvis en skam, men ikke et tab som ikke opvejes af det i forvejen flotte felt som arrangørerne i år kan præsentere.

I feltet findes også en del ryttere som kan blive morgendagens stjerner, blandt andre det belgiske talent Leif Hoste, men også sidste års vinder af enkeltstarten i Danmark Rundt, litaueren Tomas Vaitkus, er værd at holde øje med. Også den nyligt kårede amerikanske mester i enkeltstart, David Zabriskie fra US Postal, som er tilbage efter længere tids skadespause, samt ireren Mark Scanlon, som kørte i førertrøjen i tre dage af Danmark Rundt sidste år, kan stikke snuden pænt frem i årets løb.

Som vanligt startes løbet i det vestlige Danmark, og slutter af med opløb på Frederiksberg Allé på sidstedagen.

Undervejs skal der køres 6 etaper, som kort beskrives herunder:

4. august - 1. etape
Aabenraa-Esbjerg 150 km. Start kl. 13.10

1. etape byder ikke på de store terrænmæssige udfordringer. Til gengæld kan vinden komme til at spille en stor rolle, som den gjorde det i 2002, hvor flere forhåndsfavoritter blev sat med over 25 minutter allerede på førstedagen. I et løb som Danmark Rundt er 1. etape ikke en etape som "bare skal køres igennem" - ofte sker der en afgørende udskilning allerede her. Jacob Piils samlede sejr i 2002 blev grundlagt netop på 1. etape, hvor han fik et forspring der aldrig blev hentet.

5. august - 2. etape
Varde-Århus 210 km. Start kl. 10.55

Årets længste etape, og også en af de sværere. Første halvdel af etapen foregår i terræn der minder om 1. etape, men på den sidste halvdel bliver det noget mere kuperet, bl.a. når rytterne skal passere Yding Skovhøj og flere bakkede landskaber gennem området omkring Skanderborg og Århus. Sprinterholdene skal holde sig pænt til hvis de skal forvente en sprinterafslutning på Strandvejen i Århus.

6. august - 3. etape
Århus–Vejle 115 km. Start kl. 9.45

Udover enkeltstarten, der afvikles samme dag, er denne etape årets korteste. Men bestemt ikke den letteste! Stort set hele etapen byder på kuperet, kringlet og teknisk svært terræn gennem Østjylland, og på en etape som denne vil feltet sandsynligvis blive splittet for alle vinde, og det er ikke utænkeligt at en gruppe på 20-25 mand - både med og uden nogle af forhåndsfavoritterne - kan tænkes at komme i mål sammen, og give øget spænding før enkeltstarten. Især den afsluttende rundstrækning i Vejle kan give en særdeles spændende afslutning, idet "Møllebakken" i Vejle, en stigning på hele 21%, skal passeres 3 gange kort før mål.

6. august - 4. etape
Fredericia 11,7 km. enkeltstart. Start 18.15

Enkeltstarten i Danmark Rundt har ofte været afgørende for løbets endelige resultat. Selvom den samlede Danmark Rundt-rute også i år byder på mange andre udfordringer, vil dagens enkeltstart da også give et fingerpeg om hvem der står godt til den samlede sejr efter vi har set hvilke forskydninger der sker i den samlede stilling efter dagens 11,7 km. rundt i Fredericia. I år ligger enkeltstarten tidligere end i de sidste års udgaver af løbet, og derfor er der stadig lang vej til den endelige sejr for manden i førertrøjen efter enkeltstarten.

7. august - 5. etape
Odense-Roskilde 195 km. Start kl. 11.45

Der bliver rigeligt at se til for løbets førende rytter på dagens etape, som bringer rytterne hen over Storebæltsbroen på turen fra Odense til Roskilde. Måske kan det noget utraditionelle terræn på broen og de omskiftelige vindforhold omkring den ligefrem indbyde til angreb? Sidste tredjedel af ruten er i hvert fald oplagt angrebsterræn, som byder på bakkede landskaber og snoede veje. Måske førertrøjen ikke har fundet sin endelige ejermand før denne 5. etape er ovre?

8. august - 6. etape
Tåstrup-Frederiksberg 195 km. Start kl. 11.00

Sidste etape går fra Taastrup til Frederiksberg, hvor rytterne undervejs runder noget af det nordlige Sjælland gennem Frederikssund, Frederiksværk og Hillerød inden de 10 rundture omkring Frederiksberg Have afsluttes med "det endelige sprinteropgør" på Frederiksberg Alle. Esteren Jaan Kirsipuu fra Ag2r har vundet denne etape 3 gange tidligere, bl.a. sidste år, men vil også i år få skarp konkurrence fra det sprinter-stærke felt, inden årets vinder af Danmark Rundt kan kåres.

Husk at vores cykelekspert, Thomas Foged Thomsen, under hele Post Danmark Rundt følger trop med spilforslag og analyser til de spil der udbydes af bookmakerne på løbet. Thomas´ tips kan følges på http://www.betxpert.com/ekspert/cykling

God fornøjelse med årets Danmark Rundt!