Premier League er præget af store verdensstjerner, men hvordan ser det ud med de unge talenter, der endnu ikke har slået til i ligaen? BetXperts Premier League-ekspert Jesper Møgelby har taget et kig på otte fremtidige stjerner i Premier League, der kan overraske i denne sæson. 

Henover sommeren har der igen været en heftig debat i de engelske medier vedrørende brugen af engelske (unge) spillere i Premier League. Fokus genopstod, fordi "The Young Lions" vandt VM (U20), EM (U19), den prestigefyldte Toulon-turnering (et andet U20-hold) samt blev nr. 2 til mændenes U17 EM. Både tidligere samt nuværende engelske fodboldspillere har på baggrund heraf været ude at kritisere klubberne for ikke at give akademiets talenter nok spilletid.

Et studie fra CIES viste i februar 2016, at den engelske Premier League har en højere andel af udenlandske spillere end nogen anden liga. Faktisk var hele 66,4 procent af spillerne udenlandske. I Serie A var tallet 57 procent, Bundesligaen 50,1 procent, og La Liga havde til sammenligning "blot" 41,6 procent (Holland og Frankrig var endnu længere nede på listen med henholdsvis 35,5 procent og 33,9 procent). Sammenligner man præstationerne for A-landsholdene, kan man forstå, hvor den engelske debat bevæger sig hen.

Det måske største skrækeksempel er Chelsea, som siden 2010 har haft verdens måske bedste akademi. I den mellemliggende periode frem mod i dag har de vundet FA Youth Cup seks gange, og to gange har de vundet U19-holdenes ækvivalent til Champions League (UEFA Youth League) – hvilket må siges at være imponerende taget i betragtning, at konkurrencen kun har eksisteret i fire sæsoner.  Til trods for dette har de endnu ikke fået blot én "hjemmeavlet" spiller fast på deres førstehold, og senest har tidligere multiple vindere af ovenstående ungdomsturneringer Dominic Solanke, Nathan Ake og Nathanial Chalobah forladt klubben. Chelsea står bestemt ikke alene, men de står mest tydeligt i denne kontekst.

I skrivende stund ved vi ikke, om det fornyede fokus på Premier League's (engelske) talenter får en effekt, men nærværende artikel vil forsøge at sætte spot på otte talenter, der kan gå hen og få små gennembrud for deres respektive klubber. Artiklen vil ikke udelukkende have fokus rettet på engelske talenter, men de præsenterede spillere har det til fælles, at de er U20-spillere, som endnu ikke har slået deres navn fast i Premier League.

Artiklen vil desuden have fokus på de spillere, der forventes at have den største sandsynlighed for at bryde igennem. Med andre ord bedømmer artiklen altså ikke nødvendigvis de største talenter (og listen er ej heller udtømmende, hvorfor alternativer er yderst velkomne i kommentarfeltet under artiklen), men snarere kombinationen af talent, forventet villighed/sandsynlighed for at spille spillerne, indikationer fra managers etc.

Lad os starte listen, der ikke følger nogen systematisk rækkefølge:

Timothy Fosu-Mensah (Manchester United)

Den 19-årige hollænder fik sin Premier League-debut som blot 18-årig, da han kom på banen imod Arsenal i en 3-2 sejr. Siden da er det blevet til i alt 21 kampe for Manchester United, men de fleste kampe har været fra bænken.

Fosu-Mensah, der som 16-årig blev hentet fra Ajax, havde en svær sæson under José Mourinho, der ikke ville lade ham spille for U23-holdet, men som heller ikke gav ham meget spilletid for førsteholdet. Det har betydet meget lidt konkurrencefodbold til Fosu-Mensah det sidste år, men noget tyder på, at det kommer til at ændre sig. I hvert fald er han blevet hyppigt brugt i Uniteds pre-season, hvor han har været back-up for højre backen Antonio Valencia. Eftersom Matteo Darmian ser ud til at kæmpe om venstre back-positionen med Luke Shaw, kunne det se ud til, at Fosu-Mensah er udset som andetvalg efter Valencia, der netop er fyldt 32 år, og som derfor næppe kan spille 50-60 kampe på en sæson.

Timothy Fosu-Mensah har en høj stjerne i klubben, og der forventes meget af ham – og man kan forstå hvorfor, når man ser hans spidskompetencer. Foruden en alsidighed i hans rolle (han kan spille både back, centerforsvar og defensiv midtbane) besidder han enorme atletiske evner, og jeg vil påstå, at få spillere i Premier League er så hurtige på de første 10-15 meter som den lynhurtige hollænder. Rent defensivt må han være et mareridt at spille overfor, fordi han både er hurtig og aggressiv i sine indgreb, men han mangler stadig at bygge på sit offensive spil, hvis han skal være en seriøs kandidat som et fremtidigt førstevalg for De Røde Djævle.

(Edit: Efter færdiggørelsen af denne analyse ser det ud til, at Timothy Fosu-Mensah er på vej til Crystal Palace. Dette må forventes at øge hans chancer for spilletid, da konkurrencen her er knap så hård).

Kyle Walker-Peters (Tottenham)

Indtil videre har Tottenham ikke købt en erstatning efter salget af Kyle Walker, og årsagen skal måske findes i Manchester City-spillerens navnebror. Den 20-årige back anses som et kæmpe talent i Spurs, og Walker-Peters, der har sin Spurs-debut til gode, var senest én af stjernerne, da England vandt U20 VM. Han var desuden – og endnu vigtigere – blandt dem, som manager Pochettinos brugte i Tottenhams pre-season, hvor han blandt andet spillede imod PSG.

Walker-Peters er ikke overraskende stadig en smule klejn, men han er lynende hurtig og har desuden den stærke teknik, der forventes af en moderne back. Han har en veludviklet evne til at vide, hvornår han skal holde bredden, drible ind af i banen, eller hvornår han skal aflevere den, hvilket taler for, at han er klar til førsteholdskampe for London-klubben. Givet Pochettinos vilje til at udvikle spillere fra egne rækker vil det være mærkeligt, hvis ikke Walker-Peters begynder at få sin fod indenfor i truppen – og jeg tror derfor, at vi kommer til at se en del til englænderen i 2017/2018.

Josh Tymon (Stoke City)

Josh Tymon er blot 18 år, men alligevel har han allerede fem Premier League-kampe på sit CV (foruden syv cup-kampe). Tymon, der gør sig som venstre back, spås store chancer i "verdens bedste liga", og det siges, at Stoke gjorde sig et scoop, da de hentede Tymon i dette transfervindue.

Venstrebenede Tymon beskrives som en moderne back, der elsker at angribe, og det forventes, at han kommer til at presse Erik Pieters for minutter. Stoke-manager Mark Hughes har dog også udtalt, at selvom Pieters er førstevalg, er Tymon allerede nu klar til at presse den 28-årige hollænder.

Lewis Cook (Bournemouth)

Den 20-årige englænder kan starte sæsonen op med hænderne over hovedet, idet han som anfører var med til at føre England til sit første U20 VM nogensinde. Cook, der kommer fra Leeds, hvor han nåede 80 kampe i Championship, havde en skadesplaget sidste sæson i det sydengelske, hvor det blot blev til ni førsteholdskampe, men meget tyder på, at dette bliver hans sæson i Premier League. Dels sluttede Cook sæsonen godt af og bør have masser af selvtillid i bagagen, dels er Jack Wilshire røget tilbage til Arsenal, hvilket åbner en plads på midten af banen til englænderen.

Pudsigt nok er Cook ikke markant anderledes som spiller end Wilshire. På trods af sin relativt lille størrelse er Bournemouth-spilleren en all-around'er, der har en stor motor, og som besidder gode pasningsevner. Han bidrager både defensivt og offensivt, men der er dog endnu ikke det store slutprodukt i hans støvler endnu (hvilket igen ikke er så forskelligt fra Wilshire).

Dominic Solanke (Liverpool)

Den engelske angriber, der har vundet FA Youth Cup to gange for Chelsea som ungdomsspiller, er i denne sæson skiftet til Liverpool – og det er umiddelbart et godt skifte, idet Liverpool ikke råder over et væld af kompetente spidsangribere, og én af dem, Daniel Sturridge, er evigt skadet. Den nu 19-årige Solanke gjorde sig allerede bemærket som ungdomsspiller, da han bl.a. som blot 17-årig scorede 41 mål i én sæson – heriblandt 12 mål i ni kampe i UEFA Youth League. Han blev i oktober 2014 den yngste spiller til at debutere for Chelsea i en Champions League-kamp imod NK Maribor, men endnu har han sin Premier League-debut til gode.

Solanke er en fysisk veludviklet angriber, der afslutter godt med begge ben. Han har en god speed, der gør ham i stand til at modtage bolden længere oppe på banen og bevæge sig frem i tempo, og ligeledes er han god i det opbyggende spil. Det er vanskeligt at sige, hvor han er i sin udviklingskurve, da han stort set ikke spillede (top)fodbold i 2016/2017, men han blev senest topscorer til U20 VM, hvor de engelske herrer røg til tops. I 2015/2016-sæsonen scorede Solanke 7 mål i 25 kampe for hollandske Vitesse i Æresdivisionen.

Spilovervejelse: Mål af Solanke i første Premier League-kamp (Odds 2,63 på Jetbull)

Daniel Sturridge pådrog sig en skade i forrige kamp, og han er derfor tvivlsom til Liverpools kamp imod Watford. Det kan bane vejen for Solanke - minimum fra bænken, når trætheden begynder at melde sig. I Liverpools pre-season har Solanke scoret imod Crystal Palace, Hertha BSC og senest Athletic Club. 

Tammy Abraham (Swansea)

Den tårnhøje englænder er nok den på listen, som har størst sandsynlighed for at bryde igennem i dette års Premier League. Ligesom holdkammeraten Solanke var Abraham ualmindelig målfarlig som akademispiller for Chelsea, men modsat Solanke har Abraham formået at holde et kontinuerligt højt niveau frem til i dag. Fra 2014-2016 scorede han 74 mål i 98 kampe, og i sidste sæson scorede den blot 19-årige spydspids hele 23 mål i den næstbedste engelske fodboldrække, hvilket er en sjældenhed på dette niveau.

Abraham besidder en enorm fysik for sin unge alder, og han er en klassisk boks-spiller, der scorer de fleste af sine mål i det lille felt. Hans atletiske evner gør ham bevægelig og svær at dække op, men han er ikke en type, der afdribler tre modstandere og sparker den op i målhjørnet.

Swansea har været så heldige at få lov at låne Abraham i den kommende sæson, og aftalen er utvivlsomt indgået, fordi Chelsea forventer, at han kommer til at spille en del for The Swans.

Tammy Abraham bliver topscorer for sit hold til odds 2,00 hos Bet365* og Tammy Abraham over 9,5 mål i Premier League 2017/18 til odds 1,90 hos Bet365* 

Tammy Abraham forventes at spille en stor rolle for Swansea i den kommende sæson, og han forventes at starte åbningskampen, da Fernando Llorente sidder ude med en brækket arm. Netop Llorente scorede 15 mål i sidste sæson, så hvis han bliver i klubben (han er blevet rygtet væk i løbet af sommeren med Chelsea som mest sandsynlige destination), kan han sætte en kæp i hjulet for Abrahams muligheder som klubtopscorer. Den 19-årige englænder nettede 26 gange i 48 kampe i alle turneringer for Bristol i forrige sæson, og han har scoret 2 mål i 3 kampe i Swanseas pre-season.   

Reiss Nelson (Arsenal)

Arsenal har tradition for at udvikle og bringe teknisk dygtige midtbanetalenter igennem, og så sent som i forrige sæson etablerede Alex Iwobi sig hos The Gunners. Det næste skud på stammen kan meget vel blive blot 17-årige Reiss Nelson, der har spillet en del for Arsenal i pre-season samt havde et indhop i FA Community Shield. Bl.a. startede han i pre-season inde imod Benfica i Emirates Cup efter at have imponeret Arsene Wenger i de forrige kampe. Nelson har længe været én af akademiets juveler, og salget af ellers roste Chris Willock til Benfica var for Arsenal-fans ikke det store problem, fordi de i Nelson mener, at de har et større talent.

Nelson er en diminutiv spiller, der opererer bedst i små rum, og som besidder en utrolig evne til at komme forbi sin modstander uden brug af fart, men snarere hurtige fødder. Han var en stjerne i Arsenal’s akademi sidste år og blev umiddelbart efter sin 17-årige fødselsdag rykket op på U23-holdet. Her skulle han efter sigende have overstrålet sine ældre kollegaer Ainsley Maitland-Niles og Reine-Adelaide, der begge har været inde omkring førsteholdet.

Eftersom Nelson spiller i en position, hvor Arsenal pt. er godt besat, er det tvivlsomt, at vi får ham meget at se, men eftersom Wenger står til formentlig at miste både Sanchez og Özil senest næste år, ville det ligne franskmanden at begynde at forberede sig til deres afgang. I Nelson kan han meget vel have en spiller, der i løbet af få år kan blive en offensiv profil i Premier League.

Jonjoe Kenny (Everton)

Ligesom Lewis Cook og Kyle Walker-Peters var Jonjoe Kenny med til at vinde U20 VM for England i juni måned. Den 20-årige højre back spillede alle kampene, og det blev blandt andet til to assists. Disse præstationer fulgte en god afslutning på Premier League-sæsonen, hvor Kenny fik to førsteholdskampe i maj måned, idet sæsonen var ved at rinde ud. Evertons førstevalg på højre back, Seamus Coleman, er langtidsskadet, så Kenny bør have en god chance for at give Coleman-erstatningen, Cuco Martina, kamp til stregen om spilletid.  

Kenny, der har spillet 40 ungdomslandskampe for England, er utrolig kompetent rent offensivt, og han beskrives som "… bedre og mere farlig end Mason Holgate i hans indlæg" af Ronald Koeman. Desuden har Kenny en forrygende acceleration og tager mange løb frem og tilbage på banen.