En regulær gyser venter i kategorierne Bedste Film og Bedste Udenlandske Film i årets kamp om filmbranchens fineste pris. Vi giver her et overblik over kategorierne og de bedste odds på Oscaruddelingen 2018.

Optakten er senest opdateret den 28. februar. 

Ingen anden filmpris har så stor prestige og pressedækning som Oscaruddelingen - også kendt som Academy Awards.

Showet transmiteres til over 1 milliard seere i over 200 lande natten til mandag den 5. marts dansk tid.

Sidste års show bød på flere store overraskelser og en spektakulær fadæse, hvor hovedprisen først blev annonceret til den forkerte vinder, La La Land, og derefter blev rettet til outsideren Moonlight, som lå i odds 8.

Prisen uddeles i 24 kategorier, som repræsenterer hver sin del af filmhåndværket, og det, som gør den særlig interessant og eftertragtet, er, at stemmerne i modsætning til andre priser afgives af knap 6000 fagfolk i branchen; skuespillere, instruktører, teknikere, osv.

Priser er blevet uddelt siden 1929, og det årlige Oscarshow indeholder ofte sjove, satiriske indslag. Værten ved Oscaruddelingen 2018 er komikeren Jimmy Kimmel, der også var vært i ved Oscaruddelingen i 2017.

Denne optakt tager et kig på en række af kategorierne og vil levere bud og odds på vindere, tabere og overraskelser ved det store Oscarshow. Der skeles her en del til andre større filmpriser uddelt tidligere i år, såsom Golden Globes, BAFTA, Critics Choice, SAG, PGA mm.

Bedste film (Best Picture)

Ved årets Oscaruddeling ser kampen om hovedprisen, Bedste Film - eller på engelsk Best Picture - igen i år ud til at blive en gyser! De to film, The Shape of Water (13 nomineringer) og Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (syv nomineringer), har indtil nu delt stor set alle årets andre hidtidige filmpriser for bedste film mm. mellem sig.

Oscar 2018 odds - Bedste Film / Best Picture:

Bedste odds Bookmaker
Three Billboards outside Ebbing, Missouri 1,90
NordicBet
The Shape of Water 2,75
LeoVegas
Lady Bird 13,00
Betfair Sportsbook
Get Out 21,00
Bwin
Dunkirk 41,00
Bet365
The Post 151,00 Betfair Sportsbook
Call Be By Your Name 101,00
Unibet
Darkest Hour 201,00 Bet365
Phantom Thread 201,00 Bet365

Priser i 2018:

The Shape of Water har vundet Critics Choice, PGA mm. og er også storfavorit i blandt andet kategorierne Bedste Instruktør, Scenografi og Musik. Bedste Film er en samlet vurdering af filmens helhedsindtryk.

Three Billboards har vundet Golden Globe, SAG, BAFTA mm. og er også storfavorit i blandt andet Bedste Skuespillerinde.

Vurdering:

Jeg tror meget, at én af de to favoritter vinder. Odds har for fjerde år i træk været som en rutsjebane. Three Billboards var ved nytår Oscarfavorit. Den faldt efter Golden Globes, blev senere overhalet af The yShape of Water, men er nu igen faldet fra odds 3 til ca. 2 efter BAFTA.

Jeg tror, værdien mest er på The Shape of Water, da oddsfaldet på Three Billboards' efter BAFTA fra 3 til 2 virker lidt overvurderet for en britisk film. Begge film har dog gode chancer. Tror man ikke på de to favoritter, er der høje odds at hente på de syv outsidere. Mirakler er set før!

Bedste instruktør (best director) 

Kampen om prisen for bedste instruktør ved Oscaruddelingen 2018 har længe lignet en lige kamp mellem to virtuoser indenfor filmkunsten; magikeren Guillermo Del Toro og kæmpetalentet Christopher Nolan, men nu peger alt på, at det bliver Del Toro, der hiver Oscaren hjem. Han har nærmest gjort rent bord og vundet stort set samtlige større filmpriser ved BAFTA, Golden Globes osv.

Oscar odds - Bedste Instruktør / Best Director: Bedste odds Bookmaker
Guillermo Del Toro (The shape of Water) 1,14
Betsafe
Christopher Nolan (Dunkirk) 7,50
888sport
Greta Gerwig (Lady Bird) 13,00
Bwin
Jordan Peele (Get Out) 51,00
LeoVegas
Paul Anderson (Phantom Thread) 101,00
Unibet

Priser i 2018:

Del Toro (The Shape of Water) har vundet Golden Globes, BAFTA, DGA, mm. Han har tidligere blandt andet instrueret  eventyrfilmen Pans Labyrint. Hans billedsprog kan beskrives som magisk, og filmens 13 nomineringer vidner om filmens generelt høje niveau.

Nolan (Dunkirk) har ikke rigtig vundet noget større i år i kampen med Del Toro. Han er en af Hollywoods bedste instruktører, men har trods fem nomineringer endnu ikke vundet en Oscar, selvom han har leveret fantastiske film som Inception, Interstellar og The Dark Knight.

Vurdering: 

Guillermo Del Toro bør vinde denne kategori. Han har instrueret en af årets favoritfilm og har vundet stort set samtlige instruktørpriser i 2018 hidtil. Dunkirk er dygtigt lavet, men filmen har stort set ikke vundet nogen priser. The Shape of Water virker alt i alt lidt mere elskelig end blockbusteren Dunkirk. Heller ikke Greta Gerwig, der har instrueret coming of age-filmen Lady Bird, bør have større chance her.

Bedste Klipning (Best Film Editing): Baby Driver til odds 4,00 hos Nordicbet*

I én af de lidt mindre eksponerede kategorier, Bedste Klipning / Best Film Editing, finder vi et fint værdispil. Filmen 'Baby Driver' vandt en BAFTA for Best Editing, og her skiller Nordicbet* sig markant ud fra markedet med flotte odds 4 på, at succesen gentages ved Oscaruddelingen 2018. CV= 35%. BV=140%.

Bedste udenlandske film (Best Foreign Language Film)

Her bliver det spændende set med danske øjne! Den skæve svenske komedie The Square med danske Claes Bang i hovedrollen er nummer to på favoritlisten efter A Fantastic Woman. The Square vandt den prestigefyldte hovedpris De Gyldne Palmer ved filmfestivalen i Cannes - overraskende nok til Claes Bangs store skuffelse - og den har tidligere ligget helt oppe i odds 10 hos Danske Spil. Flere film, som på forhånd lignede stærke kandidater til at løbe med titlen, er blevet sorteret fra i nomineringsfasen, herunder In the Fade, som både vandt en Golden Globe og Critics Choice. Oddssætterne har ikke mange 2018 prisuddelinger at læne sig op ad, så odds er sandsynligvis sat meget efter polls og ratings, bl.a. Goldderby.com og Imdb.com.

Oscar 2018 odds - Bedste Udenlandske Film / Best Foreign Language Film:

Bedste odds Bookmaker
A Fantastic Woman 1,66
Betfair Sportsbook
The Square 3,00
NordicBet
Loveless 15,00 888sport
The Insult 21,00
LeoVegas
On Body and Soul 23,00 Betfair Sportsbook

Priser i 2018:

In the Fade vandt Golden Globe og Critics Choice, men er altså ikke nomineret ved Oscaruddelingen. The Square og A Fantastic Woman scorer højest i prediction poll på Goldderby.com, mens A Fantastic Woman har lidt højere ratings på Imdb.com.

Vurdering: 

A Fantastic Woman er favorit, men The Square bør også kunne gøre sig gældende.

Get Out vinder bedste originale manuskript til odds 2,25 hos Nordicbet*

Det sker ikke hver dag at en gyserfilm finder vej til nomineringerne, og denne film er ret anderledes af hvad vi er vandt til. Filmen er nytænkende og scriptet kommer både ind på raceproblematik, sociale relationer og humor. Der er lagt op til en ren gyser her i kampen mod Three Billboards, som vandt Globe. CV=50%. BV=113%.

Get Out vinder både bedste film og bedste manuskript til odds 34 hos Nordicbet*

Der syntes de seneste dage at være kommet større opbakning til Get Out, som bl.a. er lille favorit til bedste manuskript. Det er et langskud, men værdien er høj. CV=6%. BV=204%.

Bedste skuespiller (Best Leading Actor)

I rollen som Winston Churchill er Gary Oldman en klippe i filmen Darkest Hour, og ifølge bookmakerne får han ikke meget modstand fra de andre nominerede. Det er ofte kutyme at nominere koryfæer som Denzel Washington på yderste mandat, blot for at promovere begivenheden.

Oscar odds - Bedste Skuespiller / Best Leading Actor:

Bedste odds Bookmaker
Gary Oldman (Darkest Hour) 1,05 Betfair Sportsbook
Timothee Chamalet (Call Me by Your Name) 18,00
Unibet
Daniel Kaluuya (Get Out) 21,00
LeoVegas
Daniel Day-Lewis (Phantom Thread) 26,00
Bet365
Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.) 51,00

Betfair Sportsbook

Priser i 2018:

Gary Oldman har vundet Golden Globes, BAFTA, CC, SAG, mm.

Vurdering:

Gary Oldman virker urørlig i en krævende rolle, og han har gjort rent bord hidtil i de andre store prisoverrækkelser.

Dear Basketball vinder ikke bedste animerede kortfilm til odds 3,2 hos Danske Spil*.

Basketball-stjernen Kobe Bryant kan gå hen og vinde en Oscar med en sød penselstrøgsanimation a'la musikvideoen til 80'er hittet 'Aha - Take on me'. Den kan få megen omtale, men Oscars bedømmes af fagfolk som vælger professionelt. Den er favorit, men oddset på nej er pænt. CV=35%. BV=112%.

Bedste skuespillerinde (Best Leading Actress)

Ligesom hos mændene er der en kæmpestor favorit i Frances McDormand, som spiller på alle tangenter som selvbestaltet mor i favoritfilmen Three Billboards. Dog er der her lidt konkurrence fra Saoirse Ronan, som dog ikke har taget helt så mange priser i år. Også Merryl Streep gør det som sædvanligt fremragende i filmen The Post, hvor hun dog har en mindre rolle. Det er Meryl Streeps 21. Oscarnominering.

Oscar odds 2018 - Bedste Skuespillerinde - Best Leading Actress:

Bedste odds Bookmaker
Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri) 1,08 Betfair Sportsbook
Saoirse Ronan (Lady Bird) 9,00
Danske Spil
Sally Hawkins (The Shape of Water) 17,00 Danske Spil
Margot Robbie (I, Tonya) 34,00
Bwin
Meryl Streep (The Post) 70,00 Danske Spil

Priser i 2018:

Frances McDormand har vundet Golden Globes, BAFTA, CC, SAG, mm.

Vudering:

Frances McDormand virker som en vinder og hun har gjort rent bord hidtil i de andre store prisoverrækkelser.

Dunkirk -2,5 Star Wars +2,5: 2 til odds 2,4 hos Bwin*

Dunkirk er nomineret i adskillige kategorier og står som favorit i tre, men markedet anslår filmen til i alt ca. 2,5 Oscars. Både over og under 2,5 giver odds 1,85 hos flere bookmakere. I dette spil får du ikke bare over odds 2 for under, men også Star Wars "gratis med i købet." Bemærk dog at de to lyd-kategorier kan være lidt indbyrdes afhængige. CV=54%. BV=130%.

Bedste fotografering (Best Cinematography)

Det er ikke en af dette års storfavoritter til bedste film, der ligger som favorit til bedste kameraføring, men derimod den anmelderroste opfølger på 80'er klassikeren Blade Runner. Unibet åbnede i vanvittige odds 2,25(!), men her nogle uger efter fører Blade Runner 2049 stort i polls. I denne kategori kan en dansker evt. også komme på scenen, da Dan Lausten er nomineret for The Shape of Water.

Oscar 2018 odds - Bedste Fotografering / Best Cinematography:

Bedste odds Bookmaker
Blade Runner 2049 1,33
NordicBet
Dunkirk 7,00
Danske Spil
The Shape of Water 15,00
Bet365
Mudbound 21,00
Bwin
Darkest Hour 70,00 Danske Spil

Priser i 2018:

Blade Runner 2049 har gjort rent bord i BAFTA mm. og har hver gang udmanøvreret Dunkirk.

Vurdering:

Blade Runner - eller Dunkirk (som også har virkelig flot kamera billede)

Blade Runner 2049 -1,5 Star Wars +1,5: 2 til odds 2,4 hos Bwin*

Efterfølgeren til 80'er klassikeren Blade Runner står som favorit til at vinde prisen for bedste fotografering og er i alt nomineret i 6 kategorier, men er kun favorit i to, så spillet afhænger meget af kategorien visual effects. Sammenlagt vurderer markedsodds Blade Runner til ca 1,55 Oscars eller 44% for under 1,5. Spillet svarer til "BR49 under 1,5 Oscars", som Danske Spil* har til flotte 2,4, men her får man Star Wars gratis med. CV=52%. BV=125%.

Bedste animationsfilm (Best Animated Feature)

Årets kæmpefavorit blandt alle de 24 kategorier findes i animationsgenren. Holdet bag Pixar har kreeret endnu et mesterværk, Coco, som er en hyldest til Mexico. Filmen kommer som den seneste i rækken af flotte Oscarvindende film fra Pixar som Up!, Inside Out, Toy Story, Find Nemo mm. Farvestrålende Coco bør være årets sikreste Oscar.

Coco vinder over 1,5 Oscars til odds 2,27 hos Nordicbet* (2,25 hos Danske Spil*)

Pixars musikalske animationsfilm Coco er forrygende og bør stensikkert tage prisen for årets animationsfilm. Filmen er samtidig favorit til prisen for 'best song' med sangen 'Remember me' (odds 1,6-1,8). The great showman er en seriøs udfordrer og vandt en Globe, men tegnefilm har dog en fin historik mht. sangprisen. CV=48%. BV=109%.

Oscar odds - Bedste Animationsfilm / Best Animated Film:

Bedste odds Bookmaker
Coco 1,07
Betfair Sportsbook
The Breadwinner 15,00
888sport
Loving Vincent 21,00
Bet365
Boss Baby 26,00
Unibet
Ferdinand 51,00
Bwin

Jimmy Kimmels skæg: fuldskæg til odds 1,50 hos Nordicbet*.

Han plejer at have fuldskæg, og har også haft det de sidste par dage og ved sidste års uddeling. Det bør gentage sig. CV=75%. BV=113%.

Animated-priser i 2018:

Coco har gjort rent bord i BAFTA, Golden Globes, mm.

Vurdering: 

Coco - uden tvivl. Den åbnede i meget flotte odds 1,25. Den havde 30 gange flere stemmer i Goldderbys poll end alle de øvrige nominerede - tilsammen.

Alle odds i tabellerne er opdateret d. 23. feb.

Bemærk

...at en Oscar ikke tildeles selve filmen, men derimod de specifikke navngivne personer, som er officielt registreret som ansvarlige for filmens pågældende faggruppe, fx lyd, musik, kamera mm. Ved hovedprisen vil det oftest være de ledende folk bag produktionen - producerne - som holder takketalen. Takketalerne er tildelt en tidsmæssig ramme, hvilket der dog oftest ses stort på blandt især de større navne og større priser.

Det er oftest i de lidt mindre kategorier såsom effekter, sang, mm., at værdien og overraskelser kan findes ved Oscars, fordi bookmakerne her er lidt mere på bar bund, da der er færre afsluttede prisuddelinger at sammenligne med.

Der er flere specialspil ude - især hos Bwin og nordicbet - hvor man ofte kan fange et godt odds. Uanset om man har pengepungen fremme eller ej, er showet en anbefalesesværdig oplevelse.

  

And the Oscar goes to....