Carabao Cup, den engelske ligacup, er nået til finalen, når giganterne Arsenal og Manchester City brager sammen på søndag. Læs Thomas Schyths optakt til Carabao Cup finalen, hvor han har fundet stor værdi i et specialspil.

Den engelske ligacup er den "lille" af de to store engelske cupturneringer, hvor FA Cuppen står som den ældste og mest prestigefyldte cup-turnering i verden.

Det har i mange år også betydet, at de større hold ikke vægter succes i denne turnering så højt, og derfor ofte spiller med deres reserver eller unge talenter et langt stykke ind i turneringen. Når vi rammer det sene stadie af turneringen, er det dog som regel slut med at spare spillere, og så giver klubberne den alt, hvad de har i jagten på pokalen.

Turneringen blev afholdt første gang i sæsonen 1960/61 og blev dannet som svar på den stigende interesse for fodboldspillet i Europa. Turneringen blev arrangeret således, at alle kampene skulle afholdes som midtuge-kampe, så folk ikke skulle vente til næste weekend med at se deres hold spille. Kun finalen bliver spillet i weekenden.

Det er Liverpool, der sidder enerådigt på tronen som den historisk bedste klub i ligacuppen. Hele otte gange har Liverpool trukket sig sejrrigt ud af finalen, mens de nærmeste forfølgere (Aston Villa, Manchester United og Chelsea) hver har vundet turneringen fem gange.

I årets udgave af ligacuppen mødes Arsenal og Manchester City i finalen søndag den 25. februar klokken 17:30 på Wembley i London.

Carabao Cup finale odds

Bookmakerne er enige om, at Manchester City er klare favoritter til at løfte Carabao Cup-trofæet på Wembley. Manchester-holdet er da også suveræne i Premier League, hvor det kun er blevet til et enkelt nederlag og en sikker førsteplads. De har en meget potent offensiv, der i gennemsnit har scoret 2,93 mål per kamp i ligaen. Bookmakerne vurderer også, at det bliver en målrig affære, hvor begge hold kommer på scoringstavlen.

Arsenal Uafgjort Manchester City
6,00 4,60 1,58
LeoVegas
Unibet
NordicBet
Over 2,5 mål Under 2,5 mål
1,54 2,55
Betsafe
888sport
Begge hold scorer i kampen Begge hold scorer IKKE i kampen
1,61 2,38
Bet365
Betfair Sportsbook

Vejen til finalen

Arsenal har som vanligt benyttet en stor grad af reserver i de indledende runder i turneringen. I anden kamp var det tæt på at koste den videre deltagelse, da man kom bagud mod Norwich og først udlignede i 86. minut. I overtiden havde man så et gear ekstra og sikrede sig videre avancement.

Selvom man i opgøret efter rendte ind i en Premier League-klub (West Ham), valgte man fortsat at benytte reserver, men klarede sig alligevel videre.

Først i semifinalen kom A-holdet på banen da man over to opgør skulle prøve kræfter med Chelsea. I første opgør formåede man at hente 1-1 på udebane, på trods af at man var alvorligt svækkede af skader i defensiven. I det omvendte opgør havde man så alle mand klar, og det udløste en 2-1-sejr og dermed deltagelse i finalen.

Manchester City har haft en rimelig overkommelig vej til finalen. Man har mødt to lavere rangerende Premier League-klubber (WBA og Leicester), og to Championship-klubber.

Guardiola har - modsat kollega Wenger - benyttet mange af sine faste folk i turneringen lige fra start, og det er tydeligt, at City går hårdt efter at skaffe sig sæsonens første trofæ her. På trods af stærke opstillinger og - på papiret - overkommelige modstandere, har man måttet prise sig lykkelige for Bravo i målet, der to gange har sendt klubben videre fra straffesparkskonkurrence.

Forstærkninger

I det nyligt overståede transfervindue er det lykkedes for begge klubber at hente forstærkninger, der kan bidrage i dette opgør.

Manchester City har haft den store pengepung fremme for at blive endnu mere stabile i de bagerste rækker, idet man hentede den talentfulde forsvarsspiller Laporte i Spanien. En vigtig forstærkning, da anfører Kompany ofte er skadet, og den unge reserve Stones ofte laver alt for mange personlige fejl i kampene.

Arsenal har også været ude og bruge penge, idet man hentede Dortmunds lynhurtige angriber Aubameyang til klubben.

Derudover byttede man stjernen Alexis Sanchez med Manchester Uniteds reserve Mkhitaryan. Disse klubskifter er særligt interessante, fordi Mkhitaryan og Aubameyang har spillet sammen i Dortmund før deres skifter til engelsk fodbold. Her var de en enormt farlig duo med et fremragende samspil, og kan de inkludere Arsenals kreative stjerne Özil i denne sammensætning, kan det for alvor se giftigt ud.

I forhold til finalen her er det dog ikke positivt for Arsenal at have byttet Alexis for Mkhitaryan, da armeneren ikke kan deltage i turneringen for Arsenal, da han i denne sæson har spillet ligacup-kampe for United inden skiftet.

Matchuppet

Manchester City og Arsenal er to af de helt store klubber i England i øjeblikket, og særligt Manchester City har set ud som Englands absolut stærkeste hold hele sæsonen. City er dog dalet lidt i tempo på det seneste, og i FA Cuppen tabte de i ugens løb overraskende til  League One-mandskabet Wigan.

På den anden side af kridtstregen står Arsenal, der har haft store problemer denne sæson mod de øvrige top 6-hold. Blot seks points er det i sæsonens indtil videre otte kampe lykkes at få for Wengers mandskab mod de øvrige tophold, og det lover ikke godt for det kommende opgør.

En positiv ting for de neutrale seere til dette opgør er, at begge klubber foretrækker at have bolden og spille offensivt. Begge mandskaber har kreative spillere, der kan åbne modstandernes forsvar og man ynder at have en høj forsvarslinje og et aggressivt genpres.

I teorien burde det kunne medføre masser chancer i begge ender, omend der også er en fare for, at opgøret med sin finalestatus får klubberne til at gå mere roligt og defensivt kompakt til opgaven.

Umiddelbart har ingen af klubberne dog deres force i defensivt, kompakt spil, og derfor tror jeg også, man vil holde fast i koncepterne om offensivt, sprudlende og underholdende spil.

I forhold til matchuppet bør begge klubber have særligt en stor fordel over modstanderen:

Arsenal kan glæde sig over udsigten til, at Manchester City normalt spiller med en meget højtliggende bagkæde. Særligt med tilgangen af lynhurtige Aubameyang bør det være muligt for "The Gunners" at komme til store chancer, hvis man formår at spille gaboneseren rigtigt i dybden.

Manchester City på den anden side vil formentlig se frem til mødet med Arsenals defensive midtbane - eller mangel på samme. Det er netop i zonen foran forsvaret, at Arsenal ofte har problemer, fordi deres midtbanespillere Xhaka, Wilshere, Ramsey m.fl. ofte har tendens til at bevæge sig langt frem, når holdet har bolden og dermed åbner for en stor fri zone, når modstanderne har bolden. Det er netop dette rum, Citys stjernespillere som De Bruyne, Gündogan og Silva bevæger sig i, og får Arsenal ikke lukket af på den del af banen, bør de kunne boltre sig.

Spilforslag til Carabao Cup finalen

I forhold til specialspil er det oplagt at kigge på matchuppet. Med en forventet stor zone som De Bruyne (Manchester Citys spilfordeler) kan boltre sig i, er det oplagt at kigge mod et spil på, at han gør det godt i kampen. Han er ikke altid måscorer, da hans rolle ofte er at skabe spillet, åbne modstandernes forsvar med geniale afleveringer og skabe scoringsmuligheder for medspillerne.

Man Of The Match: De Bruyne til odds 5,00 hos Bet365*

De Bruyne er den City-spiller, der er blevet MoM flest gange i sæsonen. I lidt oftere end hver fjerde kamp han har spillet, er han blevet MoM - blandt andet i begge semifinalekampe mod Bristol.

I topkampe har han ligeledes en særlig evne til at præstere højt, og han er således i sæsonen blevet MoM i kampe mod Tottenham, Chelsea, Liverpool og netop Arsenal.

Manchester City er desuden favoritter til at tage titlen i en højtscorende affære, og det bør give De Bruyne større muligheder for at tage prisen som MoM, da den titel ofte går til en spiller for det vindende hold.

CV: 25 %