Baskerlandet Rundt er år efter år ét af de allerbedste etapeløb i kalenderen, og i 2018-udgaven er favoritfeltet urimelig tæt. Jesper Carstens zoomer ind på de interessante odds og spilforslag i denne optakt.

I starten af april køres Baskerlandet Rundt. Det er et lidt unikt etapeløb, for selvom de helt store stigninger udebliver, så er det et knaldhårdt løb, der oftest vindes af de stærkeste bjergryttere. Alberto Contador har for eksempel vundet løbet fire gange.

Enhver, der har fulgt cykelsporten længe nok, ved, at Baskerlandet er et ubarmhjertigt terræn. Det går op og ned hele dagen, og der er masser af små bakker, der nok er korte, men som samtidig også er utrolig stejle.

Man kan finde mange svar i Baskerlandet. Forude venter en måned, hvor de lette puncheurs skal kæmpe om sejren i Amstel Gold Race, Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege, og de fleste vil bruge Baskerlandet Rundt som en optakt. Her kan vi således få et seriøst indblik i rytternes form forud for Ardennerne. Valverde vandt løbet sidste år og gik senere hen og dominerede Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege.

Årets løb bliver dog uden Alejandro Valverde, der har valgt en anden tilgang til årets Ardennere. Han har tidligere kørt i Mellemøsten, hvorfor programmet måske blev for presset, hvis Baskerlandet blev en del af det.

Det betyder ikke, at det er et profilfattigt løb. Faktisk er der uhyre mange klassementsryttere, og det er ét af de tætteste løb, jeg på forhånd har gennemgået. 

Det bliver også et af de første løb, hvor vi for alvor kommer til at mærke fraværet af Contador. Jovist, han var der heller ikke under Paris-Nice, men Baskerlandet Rundt er et af de løb, hvor han har sat sit største aftryk i løbet af karrieren. Hvad mon det betyder for løbet, at feltets mest aggressive rytter de seneste par år er væk? 

Det er en lille perle på kalenderen, og jeg kan kun anbefale, at man følger med. 

Baskerlandet Rundt 2018 Odds & Tips

Hold øje med cykeltips fra Jesper Carstens.

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Primoz Roglic 5,00
Bet365
Richie Porte 6,00
Bet365
Mikel Landa 7,00
Bet365
David de la Cruz 7,50
Bet365
Ion Izagirre 7,50
Bet365
Nairo Quintana 8,00
Bet365
Michal Kwiatkowski 12,00
Bet365
Julian Alaphilippe 15,00
Bet365

Favoritterne: Et fuldstændig åbent løb

Jeg er helt med på, at det her på forhånd ligner ét af de mest åbne løb i kalenderen. Startlisten rummer mange dygtige ryttere, hvis niveau synes tæt på hinanden, og ruten er så tilpas åben, at mange ryttere er i spil til at køre om sejren. 

Det understreges af, at der i skrivende stund er hele seks ryttere på odds 8 eller derunder. Det skal dog bemærkes, at det blandt andet skyldes, at der pt. blot er én bookmaker ude med vinderodds, men til gengæld er det bet365*, der ofte styrer markedet. 

Bet365* har peget på Primoz Roglic som deres svage oddsfavorit, og det er forståeligt. Roglic var flyvende i Tirreno-Adriatico, hvor et styrt holdt ham fra et topresultat, men han hentede en etapesejr på en meget skrap afslutning. Hvis han kan bevare formen, så bliver han ret svær at sætte på bakkerne her i Baskerlandet, og så er han den af rytterne, der har den bedste enkeltstart på den flade rute. 

Det store spørgsmålstegn er dog, om han kan stå distancen, når han starter på lige fod med alle. Såfremt han er så stærk, som mange forventer, vil han sandsynligvis have trøjen efter 4. etape. Vil han kunne følge konkurrenterne, når alle kører mod ham? Vi så det lidt med Simon Yates i Paris-Nice, som var den stærkeste på bjergetapen og tog trøjen, men han tabte løbet på etapen, hvor alle kørte mod ham. Det kræver koldblodighed og erfaring, og den mangler Roglic endnu, så dér kan han tabe løbet. 

Derfor er det måske mere nærliggende at pege på Richie Porte, og han er nok også min favorit. Jeg synes, det er svært at finde procenter nok til at kalde ham favoritten, for det er et meget stærkt og bredt felt, men han har en ret god enkeltstart og bør tage tid på de fleste rivaler undtaget Roglic. Derudover er han den bedste rytter på de "korte" bjergstigninger, der venter her i løbet. Arrate er måske lige akkurat for kort for ham, men hvis han skal sætte alt på ét bræt, så har han før bevist, at han kan gøre det. BMC melder dog selv, at det er Damiano Caruso, der er holdets kaptajn, mens Porte - der kører sit første løb i noget tid - blot skal tage løbet dag for dag. 

Mikel Landa kører på hjemmebane, og umiddelbart vil man mene, at hans enkeltstart er for ringe, men baskeren har forbedret sig ganske meget på disciplinen. Det kom ikke til udtryk i Tirreno, men på egen asfalt kan man se et andet resultat. Han skal dog vinde løbet på stigningerne, og han har forberedt sig meget til løbet. Han kan lukrere på, at han kører på hold med en anden af favoritterne.

Det er nemlig Nairo Quintana. Det kan godt være, at han typisk regnes som en traditionel bjergrytter, men han kan være med på disse stigninger i Baskerlandet, særligt hvis han kan angribe lidt udefra i en taktisk affære. Landa vil være det sikre kort på de eksplosive stigninger, og det giver netop Quintana muligheden for at teste konkurrenterne af udefra. Er det nok? Det kan ske, men tingene skal udfolde sig rigtigt.

Ion Izagirre (og til dels også bror, Gorka) fik en solid sæsonstart, men lidt symptomatisk for ham, kludrede han i det under Paris-Nice, da det var ved at gå hans vej. Simon Yates var sat, og de to Izagirre-brødre kunne ende på podiet, ja måske endda vinde, hvis de kunne hente Soler i front, men Ion og Gorka kolliderede, og dermed endte kun Gorka på podiet. Begge er fra Baskerlandet og vil være særdeles motiverede, men jeg tror mest på Ion Izagirre. Begge brødre har en rigtig god enkeltstart og klatrer godt, men er ikke de bedste inden for nogle af disciplinerne, og det kan blive deres hæmsko.

Jeg tror mindre på David de la Cruz, der ikke har klatret specielt godt i år. Til gengæld har hans enkeltstart været ret god, og med tanke på at han vandt etapen i Paris-Nice, så må det antages, at hans form er til stede. Finder han klatrebenene, så bør han være med fremme, men jeg tvivler. 

Jeg tvivler også på Michal Kwiatkowski og Julian Alaphilippe, der begge har ambitioner i Ardennerne. Det er sjældent, at man ønsker at gå helt dybt her. Kwiatkowski kommer sågar direkte fra Flandern Rundt, så det bliver nok en øvelsesuge for begge ryttere. Kwiatkowski ville ellers være én af favoritterne (og odds 12,00 spilbart), såfremt han helhjertet gik efter den.

Spiltanker om Baskerlandet Rundt: Jeg holder mig i ro

Det bliver lidt korte beskrivelser, men nogle gange skal man erkende, at man er lidt på herrens mark. Jeg har svært ved at se, hvordan det her løb kommer til at udvikle sig, og jeg tager således løbet én etape ad gangen og kigger mindre på klassementet.

Jeg siger ikke, at man ikke kan finde værdi i klassementsspil, for det kan man sikkert, men personligt har jeg svært ved at spotte værdien, og derfor holder jeg fingrene fra eventuelle favoritspil. Men måske dukker jeg op med et langskud eller to i forumkommentarerne. 

Jeg tør dog godt garantere, at det bliver et spændende løb - det gør det typisk her i Baskerlandet.

Ruten: Baskerlandet Rundt 2018 

Baskerlandet Rundt er ét af de hårdeste etapeløb i kalenderen. Det kan godt være, at rytterne ikke passerer de største bjergpas i verden, men til gengæld er landskabet og vejret i Baskerlandet sjældent på rytternes side.

Det ses allerede på 1. etape fra Zarautz til Zarautz. Etapen er 162 kilometer lang og noget kuperet med sine fem kategoriserede stigninger undervejs. På de sidste 30 kilometer er der to hårde stigninger: Aia (9,5 km - 3,4 %) og siden Elkano Gaina (2,4 km - 9,0 %). Den sidste stigning topper blot 6,6 kilometer fra toppen, så man skal holde tungen lige i munden, hvis man vil sidde med feltet hjem.

Der venter rytterne mere af samme skuffe på 2. etape, der er 153 kilometer lang. Igen er der to hårde stigninger på de sidste 20-30 kilometer. Denne gang kan de lidt tungere ryttere igen få svært ved at sidde med. Først er der stigningen Jata (5,3 km - 3,6 %) og dernæst stigningen San Pelaio (4,6 km - 6,5 %). Umiddelbart lidt lettere end dagen forinden, men fra toppen af San Pelaio er der igen kun 6,6 kilometer til målstregen, og det kan blive svært at holde tingene samlet.

3. etape fra Bermeo til Valdegovia er 187 kilometer lang. Etapen er lidt anderledes end de to tidligere. Det er stadig en hård dag med et par kategoriserede stigninger i den første del af ruten, mens den sidste del af ruten ser ud til at indeholde en del afsæt til at kunne angribe. Umiddelbart kunne det dog se ud, som om en større gruppe skal spurte om sejren.

Løbet plejer at slutte med en enkeltstart, men i år har arrangørerne gjort det anderledes. Allerede på 4. etape er der en 19 kilometer lang enkeltstart. På papiret ser den ganske flad ud, men enkeltstarterne i Baskerlandet plejer at være så hårde, at det ofte er bjergrytterne, der kæmper om sejren. I år er den dog fladere end normalt, så her kan man tale om en enkeltstart, der tilgodeser specialisterne.

Løbet kommer forbi Eibar på 5. etape. Ruten indeholder flere stigninger, der faktisk har længde som bjerge, så det er afgjort en hård dag, men da ruten slutter med en nedkørsel og efterfølgende stigende opløb mod målstregen, så kan det blive neutraliseret en smule, afhængig af hvordan løbet ser ud. Tag dog ikke fejl: De sidste 35 kilometer er umådelig hårde, og der kan ske ting og sager. Men det hele afhænger af klassementet.

Løbets traditionelle konge-etape venter på 6. etape. Den er blot 122 kilometer lang, men slutter på traditionsstigningen i Arrate. I alt er der dog hele otte kategoriserede stigninger, og skønt Arrate (eller rettere: Usartza - 3,1 km - 12,7 %) i sig selv ikke plejer at skabe store tidsforskelle, så kan terrænet virkelig udnyttes, hvis der er brug for det forud for målstigningen, hvis opløb er lidt særpræget med en nedkørsel. Finalen er den samme som sidste år, hvor fem ryttere endte i samme tid, og hvor Contador kom over stregen tre sekunder efter Valverde, der vandt.

På papiret er finalestigningen altså ikke vanvittig afgørende, fordi den slutter to kilometer før målstregen, men som vi så i Catalonien Rundt med La Molina-stigningen, så afhænger tingene utvivlsomt af, hvordan rytterne vælger at køre løbet.