Så er ventetiden forbi. Tour Down Under (20-25. januar) er sæsonens første rigtige cykelløb. Vi er klar med årets første store cykeloptakt og et vinderspil på australske Richie Porte. Læs alt om rytterne, ruten og oddsene.

Læs optakten til Tour Down Under 2017 her

Januar markerer ikke blot starten på kalenderåret, men så sandelig også starten på cykelsæsonen. Sæsonens første WorldTour-løb hedder Tour Down Under, og det køres fra den 20. januar og frem til den 25. januar. Det foregår – som navnet antyder – i Australien, hvorfor etaperne køres om natten dansk tid.

Sidste år blev Tour Down Under vundet af Simon Gerrans fra Orica-GreenEDGE. En skade holder ham dog ude af løbet i år, hvorfor vi skal have fundet en anden vinder i år.

Her står formstærke Richie Porte, der vandt de australske mesterskaber i enkeltstart, som den største favorit. Og efter en aldeles sløj 2014-sæson har australieren i den grad også noget at revanchere.

Den gamle, erfarne Cadel Evans, der indstiller karrieren om kort tid, vil dog formentligt gøre alt for at få en sidste stor triumf – og så ovenikøbet på hjemmebanen.

Odds og tips

Hold øje med tips fra BetXperts cykeleksperter:

Jesper Sørensen (i skrivende stund 1 spilforslag)

Jacob Nordestgaard

 

Udvalgte vinderodds:

Vinder

Bedste odds Bookmaker
Richie Porte 2,75
Betfair Sportsbook
Cadel Evans 6,50 Bet365
Nathan Haas 9,00 Bet365
Daryl Impey 15,00 Bet365
Nathan Haas 15,00 Bet365
Tiago Machado 21,00 Betfair Sportsbook
Tom Dumoulin 21,00 Bet365
Michael Rogers 26,00 Bet365

Favoritten

Richie Porte, Team Sky

Chancevurdering: 41 %

For mig at se, så er Richie Porte fra Sky den helt store favorit. Han skal forsøge at revanchere sig fra sidste sæsons elendige sæson, hvor de eneste højdepunkter kom i netop januar, hvor han blandt andet vandt konge-etapen i Tour Down Under. 

I år virker han meget stærk indtil videre. Han vandt enkeltstarten ved de australske mesterskaber foran en så stærk rytter som Rohan Dennis, hvilket efterfølgende fik Orica-GreenEDGEs sportsdirektør Matt White til at proklamere, at Richie Porte var den stærkeste rytter i verden lige nu og den store favorit til Tour Down Under. Han bemærkede ydermere, at Porte så mere trimmet ud end længe. Det blev også bevist på enkeltstarten, hvor han var efter Dennis på et tidspunkt, men med en imponerende afslutning fik han slået Dennis, der om mindre end en måned skal forsøge sig at slå timerekorden.

I år virker det til, at Old Willunga Hill er det klart mest afgørende sted i løbet. Det er det som oftest, men sidste år var der flere udfordringer i løbet, der blandt andet fik sendt Richie Porte lidt tilbage i klassementet. Men på Old Willunga Hill var han enestående, og han endte med at tage 10 sekunder på Diego Ulissi og Simon Gerrans. Han var dog også 33 sekunder efter i klassementet før etapen, men hans præstation på stigningen var stadig forrygende. Kobler man det sammen med hans form samt hans hold – der både tæller Geraint Thomas, Ian Stannard og Peter Kennaugh – så er han for mig den helt store favorit i det her løb.

Richie Porte til odds 2,75 hos Betfair Sportsbook*

For mig at se er Richie Porte den helt store favorit, og jeg holder 41 % på ham. Det giver flot værdi med dette odds 2,75.
Læs tip-analysen

Udfordreren

Cadel Evans, BMC

Chancevurdering: 14 %

Cadel Evans forlader det professionelle felt til februar, så Tour Down Under bliver hans sidste WorldTour-løb. Hans sidste løb bliver i øvrigt Cadel Evans Great Ocean Road Race, der har hele seks WorldTour-hold til start. Sidste år deltog han også i Tour Down Under og efter en fantastisk etape op til Campbelltown, lignede han vinderen af løbet. Det endte dog med, at han måtte tage til takke med en andenplads, mens sejren gik til Simon Gerrans – 1 sekund foran Evans.

Han viste i 2014, at han ikke var helt færdig. Nummer to i Tour Down Under, nummer 1 i Giro del Trentino og flere dage i den pinke førertrøje under Giro d’Italia. Han beviste dog også, at benene var ved at blive gamle, da han i sæsonens sidste del havde svært ved at følge med de øvrige ryttere med undtagelse af i Tour of Utah. Det er derfor svær at vide, hvor han står rent niveaumæssigt – men Cadel Evans er en fighter. Alene ved brug af hans enorme erfaring og hans fighteregenskaber, burde han afgjort kunne holde sig inde i et løb over en uge. Det var erfaringen – og fighterinstinktet – der bar ham frem i starten af Giro d’Italia sidste år, så medmindre han er gået på pension rent mentalt, så tror jeg afgjort på, at Evans kan være med her.

Til gengæld lignede han ikke en rytter, der var vild med Old Willunga Hill sidste år. Her tabte han 14 sekunder til Richie Porte og fire sekunder til Diego Ulissi og Simon Gerrans. Det var her, han mistede sejren i løbet. I år er det her, løbet skal vindes – og det bliver svært, hvis han ikke er bedre kørende her i år.

Sidste års top 3:
1 Simon Gerrans (deltager ikke)
2 Cadel Evans
3 Diego Ulissi (deltager ikke)

Øvrige konkurrenter

Feltet herefter er ret jævnbyrdigt. Der mangler de oplagte kandidater, som Simon Gerrans, der er en stærk puncheur. Det er nemlig sådan, at dette løb formentligt bliver vundet. Nogle navne skiller sig dog ud.

Daryl Impey, Orica GreenEDGE

Et af dem er Daryl Impey. Jeg tror ikke, han hiver sejren hjem, men Impey har dog evnerne til at være med omkring podiet. Sidste år blev han nummer syv, mens han hjalp Simon Gerrans til den samlede sejr. Impey blev nummer fire ved GP Quebec, hvor 19 mand kom hjem i samme gruppe. Lidt tidligere havde han vundet Tour of Alberta, og selvom det ikke er det skarpeste felt, så vidner det om, at Impey godt kan vinde – og især på lidt hårdere ruter, hvor han kan bruge sin halv-hurtige afslutning.

Her i Tour Down Under kunne han meget vel blive Orica-GreenEDGEs kaptajn. De udtaler selv, at de ikke går efter den samlede sejr på grund af Gerrans’ skade, men Impey kan såmænd stadig køre klassement og jagte et etaperesultat samtidigt. Spørgsmålet er, om han får lov til det, eller om han udelukkende skal på jagt efter etape-succes, som er Orica-GreenEDGEs erklærede mål.

Geraint Thomas, Team Sky

Hvis Richie Porte ikke er helt klar, eller Sky vælger at smide et taktisk kort, så har de også en mulig vinder i Geraint Thomas, der blev nummer tre i 2013. Årets Tour Down Under kan nemt blive afgjort på sekunder, og på de fleste etaper vil Thomas være et bedre kort at spille ud end Porte, fordi han er en anelse mere eksplosiv. Derfor har han større chance for at få de vitale sekunder undervejs i løbet.

Til gengæld er Porte det klart bedste kort på Old Willunga Hill, så Thomas må være det sekundære kort, de kan spille ud. Sky har bestemt styrken til at dominere løbet, og jeg ville ikke blive helt overrasket, hvis de ender med to ryttere meget langt fremme i klassementet. Men umiddelbart er Thomas ikke den udpegede kaptajn, hvilket naturligvis svækker hans chancer.

Tom Dumoulin, Giant-Alpecin

Der er rigtig mange, der har en fin fidus til Tom Dumoulin – også undertegnede. Den unge hollænder bliver kun stærkere og stærkere, og han er forrygende på små, mindre bakker. Han har ikke for alvor bevist det i Ardennerne endnu – det er ellers der, hvor alle puncheurs står deres eksamen – men til gengæld var han ret kølig i terrænet senere på sæsonen. Det blev til en andenplads i Belgium Tour (dog takket være enkeltstarten), en femteplads i Schweiz Rundt (igen primært på grund af enkeltstarterne). Under Tour de France blev han to gange nummer fire i en mindre spurt, hvilket beviser, at han har hurtigheden.

Men det var sidst på sæsonen, at han virkelig understregede, at han er mere end blot en forrygende enkeltstartsrytter. Under Eneco Tour blev han nummer to på etapen til Geraardsbergen efter Greg van Avermaet og nummer fire på etapen til Aywaille. Samlet blev det til en tredjeplads efter Tim Wellens og Lars Boom. Senere blev han nummer to i Tour of Alberta, nummer to i GP de Quebec og nummer seks i GP de Monreal. Det understreger, at han har kvaliteterne.

Jeg synes, han mangler lidt stabilitet, men hvis løbet bliver kørt lidt roligt, og han sidder med på Old Willunga Hill, så har han en afslutning, der helt bestemt er blandt de bedste i løbet. Samtidigt kan han også hente sekunder undervejs, så hvis alt er optimalt for ham, så kunne han godt være overraskelsen i løbet. Han mangler dog desværre en enkeltstart, der nærmest havde gjort ham til en af favoritterne i løbet.

Værdi i E/W-varianten på Tom Dumoulin?

Jeg er fristet af både det rene vinderodds (21 hos Bet365*) og især E/W-varianten hos Bet365* (odds 6 for 2.-3. plads) Jeg er dog ikke helt sikker på chancen. Hvad synes du? 

Michael Rogers, Team Tinkoff-Saxo

Rogers stiller op som kaptajn for Tinkoff-Saxo med en ambition om en top 5-placering. Der er ingen tvivl om at han har kørt rigtig stærkt i sin tid hos Tinkoff-Saxo, men jeg har svært ved at se ham ende med sejren her i Tour Down Under – hjemmebane eller ej.

Han er nemlig ikke lige så eksplosiv, som de øvrige kandidater, og han burde heller ikke være så klatrestærk, at han kan lave samme nummer, som Porte lavede sidste år. Til gengæld må man ikke undervurdere, at han kan være i rigtig god form, som mange australiere er på denne tid af året. Top5 er dog også mit bud på et godt resultat for Rogers.

Nathan Haas, Cannondale-Garmin

Nathan Haas blev sidste år nummer fem i løbet, og han stiller igen i år til start med mulighed for at køre klassement. Han sluttede 27 sekunder efter Gerrans, og var således den bedste blandt resten – for efter top4 sidste år (Gerrans, Evans, Ulissi og Porte) var resten af feltet i høj grad på same niveau.

Haas er en aggressiv rytter, der ikke er bange for at angribe, og som har en halv-hurtig spurt i en mindre gruppe. Hans problem bliver – ligesom mange andres – at følge de stærkeste på Old Willunga Hill. Til gengæld kan han sagtens nuppe et par sekunder andre steder, så derfor er han da en kandidat til en top 5-placering igen.

Luis Leon Sanchez, Astana

Det har været et par svære sæsoner for Luis Leon Sanchez, der dog vandt bjergtrøjen i Vuelta a España sidste sæson. Hans tid hos Belkin sluttede forfærdeligt og uden de store resultater, hvorefter han skiftede til Caja Rural, og selvom han vandt lidt, så var det ikke den samme Luis Leon Sanchez, som der vandt fire etaper i Tour de France over fem sæsoner.

Ikke desto mindre fik han en plads hos Astana, og jeg tror på, at vi ser noget af den gamle Luis Leon Sanchez igen. Tilbage i 2005 vandt Luis Leon Sanchez rent faktisk Tour Down Under, og to gange senere er han blevet nummer to, så han har god historik i løbet. Det kræver dog nok bare, at han også finder fordums styrke.

Ruten

Tour Down Under består af fem etaper. Få dage før løbets start køres dog kriteriet People’s Choice Classics, der giver et lille fingerpeg om de kommende spurter i etapeløbet.

Allerede på 1. etape skal sprinterne nemlig på arbejde. Etapen går fra Tanunda til Campbelltown. Den er kun 132,6 kilometer lang, og der burde ikke være de store vanskeligheder på denne etape. Selve afslutningen er også uden de store problemer, så det burde være en sprinter, der løber af med sejren her og overtager løbets førertrøje.

2. etape går fra Unley til Stirling, og det er lidt af en klassiker her i løbet. Stirling-afslutningen er nemlig med hvert år. Det er også ganske forståeligt, fordi det er en spændende afslutning. Den går nemlig opad, og alt efter hvordan favoritterne kører, så kan det ende med at en klassementsrytter eller en sprinter, der vinder. Sidste år var det Ulissi, der kom først over målstregen foran Gerrans og Evans, men tidligere har Goss og Greipel også endt i top 3 på afslutningen. Det er her, mange konkurrenter har mulighed for at vinde sekunder på Porte.

Det ligner lidt samme opskrift på 3. etape. Afslutningen er en stigning - Torrens Hill Road (1,2 kilometer á 9,9 %). Fra toppen af den, er der 300 meter til mål. En hård etape, der ikke helt må undervurderes.

4. etape kan vinderen blive både udbrydere og sprintere. Finalen er ganske flad, men selve etapen er lidt kuperet. Det er ikke noget, der for alvor burde sende sprinterne ud af kampen, men situationen kan være lidt anderledes her i januar, hvor mange af sprinterne måske ikke helt føler sig på toppen – og mange lykkeriddere endnu har friske ben.

Men det, der virkelig skal afgøre løbet, er 5. etape. Old Willunga Hill. Det er uden tvivl løbets mest afgørende punkt, og når vi ikke har for eksempel bakken Corckscrew til at lave de allerstørste tidsforskelle, så er det her, Richie Porte skal håbe på at kunne vinde løbet. Det kan godt ske, at han mister lidt tid på 2. og 3. etape, men så længe det er inden for overskuelig afstand, så har han afgjort en chance her.

På sidste etape – 6. etape – venter der sprinterne en ny mulighed. Som altid afsluttes løbet med en kort, flad etape, hvor de kører et par omgange inde i Adelaide.