Øl: Tjek. Sofa: Tjek. Odds: Tjek. Yes, så er vi klar til den nye Champions League-sæson. Hov, der mangler noget. Værsgo, en optakt...

Efter sommerens kvalifikation (FCK røg ud; men der er diverse danskerklubber med i CL) er det tid til den ægte vare: Gruppespillet i verdens mest prominente klubturnering. Første runde spilles den 17./18. september, dvs tirsdag og onsdag i næste uge. Sjette og sidste runde afvikles 10./11. december. Læs en gennemgang af holdene herunder. Bemærk: Hvis du trykker på en gruppe, får du gruppevinderodds og spiltanker.

Vinder-odds Gruppe C
Manchester City
Atalanta
Shakhtar Donetsk
Dinamo Zagreb
Gruppe F
Barcelona
Inter
Dortmund
Slavia Prag
Gruppe A
Real Madrid
PSG
Galatasaray
Club Brügge
Gruppe D
Juventus
Atlético Madrid
Bayer Leverkusen
Lokomotiv Moskva
Gruppe G
Leipzig
Lyon
Benfica
Zenit
Gruppe B
Bayern München
Tottenham Hotspur
Olympiakos
Crvena Zvezda
Gruppe E
Liverpool
Napoli
Salzburg
Genk
Gruppe H
Chelsea
Ajax
Valencia
Lille

Vinder Champions League 2019/20 Odds Bookmaker
Manchester City 4,50
Barcelona 6,50
Liverpool 8,00
Real Madrid 11,00
Juventus 13,00
Bayern München 14,00
Slavia Prag 1501,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Kamptanker til 1. runde kommer i en særskilt artikel (samt i deciderede tip-analyser) de kommende dage.

Gruppe A Vinder-odds Bookmaker
Real Madrid 1,82
PSG 2,25
Galatasaray 51,00
Club Brügge 67,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanke: PSG vinder gruppen til odds 2,25 hos Betfair Sportsbook

Neymar ville tilbage til Barcelona og er nok skuffet over at måtte blive i Paris, men brasilianeren elsker fodbold, og hans spilleglæde får ham nok til glemme skuffelsen og fokusere på driblingerne. Og så er PSG altså farlig og efter gode sommerhandler nok bedre end i sidste sæson. Cavani og Mbappé er dog tvivlsomme til første runde. Men det er Reals nye storindkøb, Hazard, også, og kongeklubben har diverse andre skades- og karantæneproblemer, en mæt og tynd midtbane, samt en defensiv der virker alt andet end end dirkefri.


Real Madrid: Styrket trup, men skader og defensivbekymring

(Anslået trupværdi: 1,18 millard euro)

Med 13 Europamesterskabs-pokaler i skabet, inkl fire i løbet af fem sæsoner i 2013-2018 (herunder i 2016, 2017 og 2018), er kongeklubben altid værd at holde øje med. Men i sidste sæson (efter sommerfarvel til topscorer Ronaldo) røg madrilenerne allerede ud i 1/8-finalen, og i den spanske liga blev de kun nr 3, otte point efter lokalrival Atlético og ydmygende 19 point efter ærkerival Barcelona. Mestertræner Zinedine Zidane er tilbage ved roret efter at have holdt sig væk fra maj 2018 til marts i år, men den nye spanske sæson har ikke fået en god start for Real der blot er 1-2-0, og spørgsmålet er: Har Zizou truppen til en ny CL-gevinst?

Truppen ser i hvert fald stærkere ud end i sidste sæson. Reservemålmand Navas er byttet ud med talentfulde Areola der måske kan presse Courtois til at genfinde tidligere tiders høje niveau. Forsvaret (stadig med Ramos som benhård dirigent og Varane som lynhurtig makker) er styrket i bredden med tilgang af midterforsvarer Militao og venstreback Mendy. 

Offensiven har sendt den lovende, men lidet benyttede, Ceballos til Arsenal og har til gengæld hentet Hazard, Jovic og purunge Rodrygo. Hazard, der måske har potentialet til at blive lige så markant som Ronaldo var, har misset den spanske sæsonstart pga en skade, men er på vej tilbage og kan meget vel være med fra start af gruppespillet. Også værd at bemærke at Gareth Bale er forblevet i Madrid trods megen væk-snak, og han scorede senest begge holdets mål mod Villarreal (hvor Real-defensiven svigtede; Bale var dog heller ikke uden skyld; blev udvist til sidst). Desuden er James Rodriguez vendt tilbage fra ophold i Bayern.

Potentialet er der. Nu skal Zidane så bare lige have det hele til at fungere, inkl midtbanen hvor Kroos, Modric og Casemiro virker mindre sultne end godt er. Måske man alligevel ikke skulle have sendt Ceballos til England...

Bemærk: Forsvarsstyrmand Ramos har karantæne i første grupperunde. Skader: Ud over tvivl om Hazard og Rodriguez, går Modric glip af første grupperunde, og det samme gør nok kreatør Isco samt offensivindskiftere Rodrygo og Diaz. Desuden er offensivkollega Asensio ude indtil februar.

PSG: Styrket trup, men skader og tvivl om Neymar-motivation

(Anslået trupværdi: 1 milliard euro)

Trods masser af Qatar-milliarder i ryggen, siden 2011, har Paris SG kikset i jagten på CL-succes. Sæson efter sæson. Soliditet i gruppespil, men skæbnesvanger ustabilitet og tidligt knockout i slutspillet. Der er vist lovende takter - som da Barcelona fik 4-0-tæv i Paris i 2017 - men det har ikke været bæredygtigt (Barca vandt 6-1 i returkampen, via dommerhjælp, men også via snuhed og rutine). I sidste sæsons 1/8-finale spillede PSG flot og vandt 2-0 på Old Trafford, men en blanding af arrogance og uheld kostede dyrt i returkampen hvor Man United vandt 3-1 i Paris. Træner Tuchel var ikke mand for at holde styr på pariserstjernerne i sidste sæson. Overraskende nok blev han ikke fyret, så han får en chance til. Måske fordi spillet er vældigt godt når det kører. Kan tyskeren stramme op mht disciplinen og få de forkælede hvalpe til at makke ret?

Den franske sæson er åbnet med Supercup-triumf mod Rennes og tre klare sejre i ligaen, men også et liganederlag mod selvsamme Rennes. Så helt stabilt ser det ikke ud.

PSG-offensivprofiler som Neymar og Cavani missede Utd-opgørene i foråret pga skader. Cavani er også skadet nu, men Neymar kan meget vel være med når gruppespillet går i gang. Brasilianeren fik nemlig ikke opfyldt sit ønske om salg (tilbage til Barcelona), og der er ikke andet for end at snøre pariserstøvlerne igen. Han viser i disse dage fin form i den brasilianske landsholdslejr i USA, så spørgsmålet er bare: Kan han genfinde motivationen i Paris? Det tror jeg han kan, og så har PSG en skræmmende offensiv. Di Maria og lynhurtige Mbappé er der stadig, glimrende Sarabia kom til i sommer, og kort før transfervinduet smækkede i, blev målræv Icardi hentet i Inter. Det ser godt ud. Hvis Icardi kan holde manager/hustru Wanda fra at blamere sig. 

Desuden er midtbanen, der i sidste sæson manglede muligheder på 6er-pladsen, blevet forstærket med Herrera og Gueye, midterforsvaret har fået Diallo, og i målet er svingende Buffon og Areola udskiftet med stærke folk i Navas (ikke så gammel som Buffon) og Rico (ikke så ung som Areola).

Stærk trup. Der er dog et men: Skader. Tuchel og hans team skruede op for træningsintensiteten i opstarten, og det ser ud til at have kostet. Diverse skader i sæsonstarten betyder at lazarettet er fyldt. Vigtigste fravær: Cavani og Mbappé når næppe at blive klar til første grupperunde, og det samme gælder Herrera. Desuden har Neymar karantæne i 1. runde. Faktisk gælder hans karantæne de første tre runder, men en appel kan gøre det kortere (OPDATERING: forkortet til to kampe).

Galatasaray: Tab af topscorere, men goddag til andre

(Anslået trupværdi: 136 mio euro)

I sidste sæson fik den tyrkiske storklub kun fire point i en uskræmmende gruppe (Porto, Schalke, Lokomotiv Moskva). Det hjemlige mesterskab kom dog i hus, men den nye sæson er åbnet på vaklende vis: 1-1-1 i tre kampe (plus supercup-gevinst).

Potentialet er der dog til at gøre det bedre i denne sæson. Offensiven har ganske vist sagt farvel til sidste sæsons topscorere, Diagne (10 mål i 11 kampe i foråret; heraf var 6 mål dog på straffe) og Henry, men ser faktisk stærkere ud nu. Den gamle målræv Falcao skal lige i gang efter sent skifte fra Monaco, men har med al sandsynlighed stadig mange scoringer i ærmet. Den ligeledes rutinerede, men stadig skarpe, Ryan Babel er allerede i gang; har scoret to gange i tre kampe efter sit skifte fra Fulham. Mon ikke målene får Galatasaray-tilhængerne til at tilgive den flyvende hollænder at han i 2016-2018 spillede for lokalrival Besiktas. 

Og dér stopper det ikke; offensiven har også fået - dog nok udset som reserver/indskiftere - angriber Andone samt kreative Durmaz (opdatering: Durmaz erikke med i CL-truppen) og driblestærke Mor, ex-FC Nordsjælland. Sidstnævnte dansk-tyrker gerådede i problemer i Lyngby og sidenhen også i Dortmund og Celta, men nu er han under Fatih Terims erfarne vinger og kan måske endelig falde til ro og få forløst sit store talent. Fuld kontrol over temperamentet har han ikke endnu; han blev udvist i seneste liga-spillerunde.

På defensiv-midtbanen har Galatasaray mistet Fernando, men hentet Nzonzi, Seri og Lemina. Stærke folk. Det er dog mange nye folk der skal spilles ind, og det kan gå ud over stabiliteten i efteråret.

Club Brügge: Topscorer erstattet af nye farlige folk, og Genks mesterskabstræner hentet

(Anslået trupværdi: 108 mio euro)

Den belgiske klub fik kun seks point og blev gruppe-treer i sidste sæsons CL (puljen var dog stærk: Dortmund, Atlético samt kriseramte Monaco). Derefter tabte Club Brügge til Salzburg i 1/16-finalen i EL, og i kampen om det hjemlige mesterskab måtte man se Genk snuppe titlen.

Hvad gør man så hvis man er Club Brügge? Man hyrer naturligvis Genks talentfulde mesterskabstræner, Philippe Clement. Eller rettere, man får ham til at vende hjem. Han var nemlig trænerassistent i Nordens Venedig i 2012-17.

Clement og Blauw-Zwart har fået en pæn start på den nye sæson, er ubesejret efter fem runder af den hjemlige liga og eliminerede først Dynamo Kiev og dernæst LASK i CL-kvalifikationen.

Det selv om der er sagt farvel til folk som topscorer Wesley, offensivkollega Danjuma, midterforsvarer Denswil og def-midtbanemand Nakamba (han var bænket i foråret) der i alt har indbragt cirka 60 mio euro. Der er kun brugt cirka 25 mio på nye spillere, men der er gode handler iblandt:

De nye angribere Okereke og Tau har scoret henholdsvis fire og to gange i fem ligakampe, og senest er endnu en ny og farlig herre kommet til: Diagne, topscorer i den tyrkiske liga i 18/19 med 30 mål, heraf 12 på straffe. Efter 20 mål for Kasaimpasa i efteråret, scorede han 10 mål i 11 forårskampe for Galatasaray; heraf 6 mål på straffe. Han skulle i øvrigt være en vanskelig herre med stor selvbevidsthed og tendens til at stille store krav til sine omgivelser. Noget andet er at Club Brügge muligvis har brudt UEFAs finansielle fair play-regler med lejemålet, fordi Galatasaray i virkeligheden betaler hovedparten af udgifterne... 

Den erfarne målmand Mignolet (sæbehænder i Liverpool, men det må være noget de putter i vandet i Mersey; bare spørg Grobbelar og Karius) har kun lukket eet mål ind i tre ligakampe (samt fire i fire CL-kvalopgør), og defensiven har også fået venstreback Ricca, midterforsvarer Deli samt senest Alvarez Balanta, midterforsvar/def-midtbane.

Gruppe B Vinder-odds Bookmaker
Bayern München 1,61
Tottenham Hotspur 2,70
Olympiakos 28,00
Crvena Zvezda 67,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanke: Bayern vinder gruppen til odds 1,61 hos Betfar Sportsbook

Tottenham nåede finalen i sidste sæson, men var nok lidt heldig med en smal trup. Bayern har forstærket sig (om end angriber Lewandowski, ligesom Kane i Spurs, mangler en oplagt afløser), og de erfarne tyskere bør snuppe puljens førsteplads uden de helt store problemer.

Bayern: Trup styrket med Perisic, Coutinho & franske verdensmestre

(Anslået trupværdi: 867 mio euro)

Den sydtyske storklub er gået til tops i Europa fem gange, men ikke siden 2013. I sidste sæson røg Bayern endda allerede ud i 1/8-finalen (dog mod Liverpool, den senere vinder). Bundesliga-guld er vundet de seneste syv sæsoner (Dortmund strittede imod i 18/19, men kom til kort), men på Säbener Strasse drømmes der også om europæisk succes.

Trods en slingrende 18/19-sæson kom både tysk mesterskab og pokalturnering-gevinst i hus, og Niko Kovac sidder fortsat i det ellers varme trænersæde. Han har åbnet den nye sæson uoverbevisende med nederlag i supercuppen samt blot 2-1-0 i tre ligakampe (Bayern skal helst vinde ALLE kampe). 6-1 over Mainz lige før landskampspausen har dog nok givet lidt arbejdsro.

Truppen ser stærkere ud end i sidste sæson. Væk er den erfarne midterforsvarer Hummels, men til er til gengæld kommet de to franske verdensmester-backs Pavard og Hernandez der begge også kan udfylde en plads i midterforsvaret. Det ser ud til at være aktuelt for Hernandez (Alaba har nok fortsat venstrebacken), mens Pavards tilkomst på højreback betyder at Kimmich kan rykkes på den  defensive midtbane hvor han blev prøvet af nogle gange i sidste sæson. I midterforsvaret skal Hernandez ligge til venstre, mens store Süle (hurtigere end han ser ud) som i sidsts sæson er førstemand til højre. Erfarne Boateng ser ud til at være kørt ud på et sidespor trods nydelig sommerform efter skidt 18/19-sæson. Han er dog med i CL-truppen.

I offensiven er en æra slut med sommerens farvel til Robbery - Ribéry og Robben - men de legendariske fløje var ikke længere faste startere, og samlet ser det bedre ud nu. Perisic og talentfulde Davies er kommet til (og fløjene har stadig Coman, Gnabry samt erfarne Müller), og på den offensive midtbane er der håb om at Coutinho, hentet i Barcelona, kan vise sig mere slagkraftig end James Rodriguez der er sendt tilbage til Real Madrid. Jeg synes dog stadig der mangler en stærk afløser for centreforward Lewandowski.
 
Midtbanen har fået Gladbach-talentet Cuisance, men spilletid bør der ikke blive meget af i konkurrence med folk som Kimmich, Thiago, Tolisso, Martinez, Goretzka og Coutinho. (Dog er dynamiske, men lidet benyttede, Sanches draget bort).

Tottenham: Skidt spekulationssommer, men styrket midtbane (inkl Eriksen-forbliven)

(Anslået trupværdi: 980 mio euro)

Sidste sæson Premier League-fjerdeplads var egentlig et skridt ned for Spurs efter tre medaljepladser i træk i 2016-18, men samtidig nåede klubben finalen i Champions League. Vandt ikke, men efter en sæson med mange skader var 18/19-udkommet alt i alt nydeligt for nordlondonerne.

Så fulgte desværre en sommer med masser af spekulationer: Hvor mange penge kunne og ville formand Levy afgive til transfers, og var markante folk på vej væk? Især: træner Pochettino og DK-kreatør Christian Eriksen.

Begge er der stadig, men Pochettino har ikke virket helt tilfreds med klubbens transferageren, og Eriksen ville gerne have været solgt til fx Real Madrid (han sagde dog nej til Man Utd). Kan de og holdet genfinde sidste sæsons gejst? Sæsonstarten har ikke givet et klart svar. 2-2 hos Manchester City var opmuntrende, men 0-1-tab mod Newcastle var deprimerende, og at 2-0-føring mod ærkerival Arsenal blev til 2-2, var - ja, frygteligt.

Hvorom alting er: Nok inspireret af sidste sæsons mange skader har Tottenham valgt at polstre midtbanen hvor forårsstartere Sissoko og Winks stadig er der lige som reeserven Wanyama der var på vej væk, men hvis skifte til Club Brügge gik i vasken. Til er kommet de unge og lovende Ndombele og Lo Celso. Ndombele er brølstærk og gennembrudsfarlig. Som en Sissoko, men mere målfarlig. Lo Celso er kølig og fodkvik. OPDATERING: Lo Celso skadet og ude indtil slut-oktober. 

På højreback er frisparksstærke, men hyppigt fejlende, Tripper væk; hurtige og teknisk stærke Walker-Peters (afløser i sidste sæson) ligner en fuldgod erstatning. Manglende rutine medfører en del fejl, men næppe flere end Tripper begik (uden at have manglende erfaring som forklaring).

Offensiven har fået kanttalent Sessegnon (fløj, men kan også udfylde en back). Der er ikke købt nye angribere til at presse Kane, Son og Lucas, men det 17-årige stortalent Parrott er rykket op fra andetholdet som erstatning for det gamle fyrtårn Llorente der er sendt til Napoli.

Olympiakos: Begrænset trup

(Anslået trupværdi: 83 mio euro)

Olympiakos gik glip af sidste sæsons CL-gruppespil efter kun at være blevet nr 3 i den græske liga i 2018, men med portugisiske Pedro Martins (offensiv fodbold med højpres) ved trænerroret blev det til en andenplads i år og dermed CL-kvalifikation. Her eliminerede Piræus-klubben i sommer Viktoria Plzen, Istanbul Basaksehir samt Krasnodar - seks kampe hvor grækerne scorede 13 og kun indkasserede 1 mål.

I sommer sagde Olympiakos farvel til angriber Koka (11 mål i 22 ligakampe, heraf 12 fra start) - samt diverse andre ikke-stamspillere - mens en hel masse nye er kommet til. De fleste af disse er næppe markante forstærkninger, men værd at nævne er fx midterforsvarer Semedo, venstreback Gaspar, venstrefløj Randeljovic, de kreative midtbanefolk Valbuena og Benzia, samt angriber El-Arabi. Sidstnævnte scorede 26 mål i 22 kampe i Qatar i sidste sæson, har en fortid i den spanske La Liga og står indtil videre noteret for 1 mål i 2 kampe i Grækenland.

Dog stadig en trup der ser ret begrænset ud. Bemærk i øvrigt at forsvars-sommerkøb Semedo er skadet indtil slut-september, og midtbanemand Fortounis er ude indtil januar.

Crvena Zvezda: FCK-eliminator med farlig hjemmebane

(Anslået trupværdi: 58 mio euro)

Røde Stjerne fra Beograd deltog også i CL-gruppespillet i sidste sæson hvor det som ventet blev til en fjerdeplads i dynamitpuljen med PSG, Liverpool og Napoli, men hvor serberne trods alt fik skrabet fire point til sig, bl.a. via en choksejr på 2-0 hjemme over de senere CL-vindere fra Liverpool. Der var dog også et pinligt 1-6-nederlag i Paris som gav anledning til mistanke om serbisk matchfixing.

Nu er serberne tilbage i rampelyset efter en kvalifikation hvor de bl.a. eliminerede FC København - det blev 1-1 i begge kampe, efterfulgt af Røde Stjerne-gevinst i straffesparkskonkurrencen i Parken - og Young Boys, igen via to uafgjorte kampe.

Forsvaret har denne sommer sagt farvel til to mand: Savic der tog afsted i sommerferien, og Stojkovic der først forlod klubben 30. august (han var dog ikke med mod FCK og spillede i det hele taget ingen markant rolle i kvalifikationen). Men den australske landsholdsmidterforsvarer Degenek er vendt tilbage til Beograd efter et halvt år i Al Hilal, og til er også kommet Jander og Pankov.

Defensiv-midtbanen har fået erfarne Cañas og talentfulde Petrovic, mens offensiven har fået Garcia, La Parra samt angriber Tomané (12 mål i 31 kampe for Tondela i den bedste række i Portugal i sidste sæson).

Tomané (han har dog karantæne i 1. grupperunde), La Parra og Garcia (han scorede mod Young Boys) er nye i forhold til FCK-kampene, dvs at Røde Stjerne har bygget på offensivt (hvor man i forvejen havde kreative Marin med det ekstremt lave tyngdepunkt; som at se en Johansen-tvilling). Nok til at slå Bayern og Tottenham er det næppe (selv om man ikke skal afskrive serberne, især i Beograd - bare spørg Liverpool), men tredjepladsen kan måske godt fravristes Olympiakos.

Gruppe C Vinder-odds Bookmaker
Manchester City 1,16
Atalanta 2,25

Shakhtar Donetsk

51,00
Dinamo Zagreb 67,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanke: Atalanta?

Spiltanke: Jeg fristes ikke umiddelbart af et gruppespil, men har kig på Atalanta i førsterunde-udekampen mod Dinamo Zagreb. Kroaterne eliminerede Rosenborg, men truppen ser middelmådig ud, og det italienske hold (senest forstærket af Simon Kjær) ligner en meget større mundfuld. 2tallet står pt i odds 2,15 hos NordicBet. Værdi?

Manchester City: Def-midtbane styrket, men forsvar og angreb smallere end før

(Anslået trupværdi: 1,26 milliarder euro)

Siden et selskab fra Forenede Arabiske Emirater i 2008 begyndte at pumpe olie-milliarder i Man City, har klubben vundet fire engelske mesterskaber (inkl de seneste to), to FA Cups samt fire ligacups. Men europæisk succes er det ikke blevet til. 

Under Guardiola er Sky Blues dog kommet tættere og tættere på. Han lagde ud med en ydmyg 1/8-finaleplacering i 2016, nåede kvartfinalen i 2017 og var uhyre tæt på at gå videre fra kvartfinalen i sidste sæson (VAR-dramatisk 4-3-hjemmesejr over Tottenham var ikke nok). Kan City tage skridtet op til semifinalen og måske endda gå hele vejen denne gang?

Tjah. Jeg tvivler. City vil nok som altid producere en masse chancer og score en del mål (14 har Citizens scoret i sæsonens første fire PL-kampe), men forsvaret ser tvivlsomt ud.

Midterforsvaret har mistet stor rutine og rygrad med sommerens farvel til kæmpen Kompany. Da makker Laporte lige før landskampspausen sig en skade der holder ham ude i 3-4 måneder, ser den ellers brede trup pludselig tynd ud i centralforsvaret. Stones og Otamendi? Ligner ikke et par der kan holde tæt.

Højreback har sagt farvel til Danilo, men i stedet hentet Cancelo, og med ham og Walker må Citizens siges at være velekviperede i den side. Anderledes til venstre. Ikke så meget fordi afløser Delph er solgt, men fordi angrebsstærke Mendy notorisk er mere ukampdygtig end klar. Han skulle være ved at være tilbage efter sin seneste skade, pådraget i maj, men første grupperunde er han næppe klar til, og en ny knæskade kan sagtens ligge og lure. Problematisk, for den nuværende starter Zinchenko er ikke ret god, hverken fremad eller defensivt. City har dog hentet den 22-årige spanier Angeliño hjem fra PSV. Ikke det bedste eksempel på godt købmandsskab: City købte ham i Deportivo i 2014, men da han ikke kunne spille sig på, blev han lejet ud i 2015 samt 2016-18. Helt normalt. Men så opgav City åbenbart troen på at han kunne udvikle sig til førsteholdsmateriale, for de solgte ham til PSV for 5,5 mio euro. Nu er han købt tilbage for 12 mio. Efter to sæsoner som fast mand i Æresdivisionen, for NAC og PSV. Enten er City venstreback-desperat, eller også spillede Angeliño fantastisk i 18/19 (i givet fald; dårligt set af Guardiola & Co i sommeren 2018).

Mens midterforsvar og venstreback ser gustne ud, har City derimod forstærket sig på den defensive midtbane hvor Rodri fra Atlético er kommet til, dvs at aldrende Fernandinho kan aflastes. De dynamiske makkere er nok som udgangspunkt De Bruyne og David Silva, med Gündogan som kompetent afløser, defensivt eller offensivt.

Angrebstrioen er umiddelbart den samme som i sidste sæson, med Agûero i front (Jesus som joker), Sterling til venstre og Bernardo Silva til højre. Men hvor Jesus og Mahrez er dygtige afløsere til centreforward og højrefløj, ser det smalt ud til venstre efter Sané blev alvorligt skadet i Supercuppen mod Liverpool. Den tyske speeddribler er ude til næste år. Det svækker umiddelbart fleksible Sterlings muligheder for at rykke til højre hvis den konkrete kamp passer til dét - og hvad i øvrigt når/hvis Sterling skades eller skal have en puster; hvem tager så venstrefløjen?

Atalanta: Målrig CL-debutant styrket i angreb og forsvar (Kjær)

(Anslået trupværdi: 252 mio euro)

Den italienske CL-debutant var det mest scorende hold i Serie A i sidste sæson (hvor det blev til bronze) og samtidig det hold i top5 der lukkede flest mål ind. Denne sæson er også åbnet i fuld fart: Efter to runder siger Bergamo-klubbens målscore 5-5.

Lad os håbe at lombarderne tager underholdningen med over i Champions League.

Træner Gasperini råder fortsat over topscorer Zapata, kreatør Gomez (manden med flest assists i Serie A i 18/19) samt Ilicic der er leveringsdygtig mht både mål og assists. Til er desuden kommet angriber Muriel (senest Fiorentina) der har åbnet sin Atalanta-tilværelse med to indskiftninger og to mål. 

Så offensiven ser umiddelbart fin ud; endnu bedre end i sidste sæson. Desværre for underholdningen - men godt for Atalanta - er forsvaret også forstærket. Ganske vist er talentfulde Mancini blevet sendt til Roma, men til er kommet den danske veteran Simon Kjær. Hans skifte (lejemål) fra Sevilla faldt først på plads 2. september, så han har endnu ikke spillet for den italienske klub, men hans rutine og fysiske styrke bør gøre forsvaret mere solidt. Kamptræningen er dog næppe til en start i den første grupperunde.

På midtbanen har Atalanta forstærket sig med Malinovskiy der var en markant del af Genks belgiske mesterskabshold i 18/19.

Shakhtar Donetsk: Ny træner og Konoplyanka + (stadig) mange kontrastærke brassere

(Anslået trupværdi: 137 mio euro)

CL-erfarne Shakhtar har siden 2014 været tvunget væk fra Donetsk af krigen i Donbass i Østukraine; siden 2017 spilles hjemmekampene i Kharkiv, 300 km fra hjembyen. Alligevel er den ukrainske klub nydelige 4-2-1 på ”hjemmebane” i CL siden 2017.

I sidste års gruppespil vandt Shakhar ingen hjemmekampe, men kun een blev tabt (mod Man City), og det gik endnu bedre på udebane (trods tæv med tenniscifre i Manchester). De i alt seks point rakte til en hæderlig tredjeplads efter City og Lyon; foran Hoffenheim. Bortset fra opgørene mod de suveræne englændere (0-3 og 0-6) spillede det omstillingsstærke Shakhar-hold tætte kampe med mål (typisk en del) i begge ender.

Nu er en ny træner kommet til, portugisiske Castro, og det vil vise sig hvad det betyder for taktikken. I den ukrainske liga har klubben scoret 19 mål i 6 kampe, alle vundet, men Shaktar er den store rovfisk i den hjemlige dam, en noget mindre aktør (om end erfaren) på den europæiske scene, så mon ikke der fortsat spilles på omstillinger i CL. Spørgsmålet er mest om Castro kan hanke op i defensiven.

Kantspillerne Wellington og Fernando (indskiftere i CL i 18/19) er sendt videre, men der er stadig mange brasilianere i truppen. 10 styk, dvs 11 inkl den naturaliserede topscorer Junior Moraes der scorede 3 CL-mål i seneste sæson. Og inkl den nytilkomne midterforsvarer Vitao, hentet hos Palmeiras U20-hold - han er dog ikke med i CL-truppen.

Helt ny - skiftet skete 2. september - er desuden den ukrainske landsholds-offensivmand Konoplyanka, tilbage i hjemlandet (spillede i Dnipro) efter fire sæsoner uden ret meget succes i Vesteuropa, senest Schalke. Han er dygtig, og det kan være at den ukrainske luft inspirerer ham til at genfinde tidligere tiders form. 1,5 mio euro virker i hvert fald som et røverkøb. I modsætning til Vitao er han med i CL-truppen.

Den brasilianske midtbanemand/venstreback Maycon må, pga skade, undværes til december. Der er desuden tvivl om den ukrainske midterforsvarer Khotcholova.

Dinamo Zagreb: Backforstærket og god nok til at slå Rosenborg, men...

(Anslået trupværdi: 74 mio euro)

Dinamo er tilbage i gruppespillet efter tre års fravær (sidste sæson var holdet med i EL-gruppespillet og nåede frem til 1/8-finalerne). I playoff-runden denne sommer eliminerede kroaterne den norske danskerklub Rosenborg via 2-0 hjemme og 1-1 ude (efterfulgt af nederlag hos Hajduk Split der dermed snuppede ligaens førsteplads fra Dinamo).

Tidligere på sommeren solgte Dinamo def-midtbanemand Sunjic og midterforsvarer Erahmani, men hentede til gengæld to erfarne backs i venstremand Moubandje og højremand Pinto. Til er også kommet den kroatiske U21-midtbanemand Ivanusec og angrebstalent Kulenovic.

Nok til succes i gruppespillet? Næppe. Men der er andre habile folk i truppen, såsom den fleksible franske forsvarer Theophile-Catherine og schweizerangriberen Gavranovic.

Gruppe D Vinder-odds Bookmaker
Juventus 1,72
Atlético Madrid 2,75
Bayer Leverkusen 13,00
Lokomotiv Moskva 67,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanke: Leverkusen?

Jeg har svært ved at se Leverkusen snuppe en billet til 1/8-finalerne, men jeg kan godt se tyskerne drille både Juventus og Atlético undervejs. Trods tab af Brandt har die Werkself et bedre hold efter sommerens transfers.

Juventus: Ny træner og mere speed i forsvaret; men evt mindre solidt

(Anslået trupværdi: 864 mio euro)

Torino-storklubben - CL-finalist i 2017, kvarfinalist i 2018 og 2019 - har sagt farvel til manager Allegri der hjemtog det italienske mesterskab - lo scudetto - fem gange i træk, inkl 18/19. Juventus har dog i alt 35 Serie A-titler under bæltet, inkl tre sæsoner i træk før Allegri tog over i 2014, så de zebrastribede går næppe i panik uden ham.

Ny chef hos La Vecchia Signora er Sarri, der efter tre gode sæsoner med Napoli havde en blandet oplevelse i Chelsea i 18/19. EL-pokalen kom i hus, men Premier League-titlen var langt væk, og Sarri havde løbende skærmydsler med både spillere og fans. Det tekniske, højtpressende og boldbesiddende spil - vekslende mellem tålmodigt forsvars-sideafleveringer og giftige hul-stikninger - var imponerende når det klikkede, men lidt for ofte blev midtbane-spilfordeler/oprydder Jorginho og det højtliggende forsvar straffet i løbedueller der udstillede deres manglende speed.

Juve har i en række år haft mere snuhed end speed i midterforsvaret med supererfarne Barzagli, Bonucci og Chiellini, men i denne sæson ser det mere fodrapt ud. Barzagli - mest reserve i sidste sæson - har endelig lagt støvlerne på hylden, og til er kommet unge og hurtige De Ligt og Demiral. Førstnævnte Ajax-stjerne er en knaldgod opspiller, mens Demiral nok er en bedre bolderobrer; begge er hovedspilsstærke. Store talenter. Men enten har Sarri ikke været involveret i købet af de to, eller også er han bare konservativ: Serie A-sæsonen åbnede med De Ligt og Demiral på bænken, med Bonucci og Chiellini som det foretrukne makkerpar. Så blev gamle Chiellini imidlertid alvorligt skadet, og De Ligt (højremand for Ajax og Holland, men kan spille til venstre) fik Juve-debut - defensivt usikker, offensivt lovende - i Chiellinis venstre-midterforsvarsrolle i 4-3-sejren over Napoli.

I målet er en anden ældre herre, Buffon, vendt hjem efter en sæson i Paris. Szczesny er førstekeeper, men Buffon kan godt få en del kampe; sidste sæsons afløser Perrin er nemlig skadet og ude i det meste af efteråret.

På højreback er dygtige Cancelo solgt til Man City, men ligeledes kvikke Danilo er rejst den modsatte vej; to handler Juve har tjent 28 mio euro på, netto.

Midtbanen, der i forvejen har erfarne klassespillere som Khedira, Matuidi og Pjanic (samt yngre, men også gode, Bentancur), har fået den dynamiske og målfarlige Ramsey (på vej tilbage efter skade) samt den dygtige spilfordeler Rabiot (der dog er knapt så god og hurtig som han selv tror han er; hvilket fører til en del farlige boldtab). Men selv om der mange gode, kan det undre at den tyske landsholdsspiller Emre Can - jernhård bolderobrer og godt spark - er blevet udeladt af CL-truppen. Han smutter nok til januar.

Det gør den ligeledes CL-udelukkede angriber Manzukic nok også. Men trods dét, og selv om talentfulde Kean er solgt til Everton, ser offensiven nu meget god ud. Fløjtempo via Costa, Cuadrado og Bernardeschi, kreativitet via Dybala samt målfarlighed via Ronaldo og Higuain. Sidstnævnte er vendt tilbage efter et halvt år i Chelsea og viste med et flot mål mod Napoli at han stadig har næsen. Den argentinske målræv har som bekendt også en mave, men hvis han kan holde sig til een pasticcio om dagen, går det nok. Han behøver ikke være åleslank for at kunne score mål.

Atlético Madrid: Farvel til topscorer og forsvarsstyrmand, men talentfulde erstatninger

(Anslået trupværdi: 872 mio euro)

Med snu Simeone ved trænerroret siden 2011 har defensivt solide og kontrafarlige Atlético været en markant aktør i både spansk og europæisk fodbold de seneste år. La Liga blev vundet i 2014, og CL-finalen blev nået samme år samt i 2016. Desuden La Liga-sølv de seneste to sæsoner.

I seneste CL-sæson røg Loc Colconeros dog ud i 1/8-finalen mod Juventus der tabte 0-2 i Madrid, men tog revanche med 3-0-sejr hjemme i Torino. Hattrick af Ronaldo.

Nu har Atlético solgt topscorer Griezmann til Barcelona (120 mio euro) og def-midtbanemand Rodri til Man City, mens forsvarsstyrmand Godin, højreback Juanfran samt venstrebacks Hernandez og Luis også er taget videre.

Griezmann-pengene (og lidt til) er blevet brugt på Benficas angrebsstortalent Felix (der har åbnet den spanske sæson med 1 mål i 3 kampe). Og angrebet har stadig elegante Morata (misser dog nok første grupperunde pga knæskade) og den tikkende bombe Costa (missede sidste del af 18/19 samt starten af 19/20 pga karantæne).

På midtbanen (hvor Koke, Saul, Partey, Vitolo og Lemar stadig er der) har Llorente taget springet fra lokalrival Real, og erfarne Herrera er kommet til fra Porto. Midterforsvaret (Savic og Gimenez kratter ved) har fået kvikke Hermoso  samt erfarne Felipe, mens backpladserne har fået frisparksstærke Trippier til højre (hvor Vrsaljko desuden er tilbage efter lejeophold i Inter; er dog skadet til slut-oktober) og talentfulde Lodi til venstre.

I mål står stadig stærke Oblak.

I alt er der solgt for cirka 310 mio euro, købt for cirka 240 mio, og tabet af erfarne nøglespillere kan tage tid at kompensere for, men Atlético har fået en glimrende start på sæsonen (i øvrigt efter at have slået Juventus i sommerens ICC-turnering) med 3 spanske ligasejre i træk.

Bayer Leverkusen: Farvel til stor profil, men trup ser stærkere ud nu

(Anslået trupværdi: 413 mio euro)

Leverkusen - fra januar med hollandske Bosz (EL-finale med Ajax i 2017) ved trænerroret - er tilbage i Champions League efter to års fravær.

Die Werkelf – nr 4 i Bundesligaen i 18/19 - har været på rov i Hoffenheim og gaflet A-landsholdsmidtbanebobler Dermirbay (god oplægger) og offensivmand Amiri (var med til sommerens U21-EM). Også hentet: Det kvikke PSG-offensivtalent Diaby og den glimrende Ajax-forsvarer Sinkgraven (kun afløser i Amsterdam, men konkurrencen var hård).

Sinkgraven har endnu ikke fået debut for Leverkusen, men ser interessant ud. I Ajax omskolede Bosz ham fra playmaker til venstreback. Typisk for Bosz: Han vil gerne have folk der er fleksible og offensivt slagkraftige.

Kreatør Brandt og midtbanemand Kohr er solgt, men selv om Brandt (som Bosz med succes flyttede fra fløjen til en mere central midtbaneplads) var en stor profil, ser truppen stærkere ud nu. Der er solgt for cirka 34 mio euro, købt for cirka 61 mio. Og der er stadig klassefolk som den unge midtbanemand/topscorer Haverz - knaldgod og målfarlig boks til boks-mand - samt midtbaneoprydder Aranguiz der ved siden af tacklingerne har overskud til at levere diverse assists. Samt:

I mål er fortsat den dygtige ex-brøndbyer Hradecky, Bender-tvillingerne er stadig lokomotiver i defensiven (hvor også store Tah markerer sig), Volland er stadig både skarp og kreativ i front, og Leverkusen har åbnet den nye BL-sæson med 2 sejre, 1 uafgjort.

Lokomotiv Moskva: Erfaren, men kedelig trup med et par markante offensivskader

(Anslået trupværdi: 135 mio euro)

Moskva-klubben fik kun 3 point i sidste sæsons CL-gruppespil, trods en relativt nem pulje: Porto, Schalke og Galatasaray. Nu prøver Moskva-klubben så igen, efter en andenplads i den russiske liga i 18/19 og en sæsonstart med 4-2-2. Lige før landsholdspausen skuffende 1-2 hjemme mod Rostov.

I sommer blev der sagt farvel til midtbanemand Fernandes, men ganske dygtige Joao Mario er kommet til fra Inter, og trupbredden er desuden styrket med midterforsvarer Murilo Cerqueira, højreback Zhivoglyadov og angriber Djordjevic.

Generelt imponerer truppen dog ikke. Der er rutinerede legionærer i målmand Guilherme (russisk naturaliseret brasilianer; russisk landsholdskeeper), forsvarerne Corluka og Höwedes, kantspiller Rybus, def-midtbanemand Krychowiak og angriber Eder, men flere af dem er nok over-the-hill, og de russiske talenter kan næppe gøre udslaget (der er dog Miranchuk-brødrene samt den erfarne landsholdsangriber Smolov). 

Lokomotiv må sandsynligvis undvære offensiv-midtbanemand Aleksey Miranchuk (holdets delte topscorer pt med 3 mål i 8 ligakampe) i første grupperunde, og den erfarne offensivmand Farfan, der blev knæskadet i juni, er ikke med i efterårets CL-trup.

Gruppe E Vinder-odds Bookmaker
Liverpool 1,57
Napoli 4,00
Salzburg 21,00
Genk 101,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanke: 

En sjov gruppe hvor de to danske U21-højrebacks Nissen og Mähle (sidstnævnte blev med succes rykket til venstre under sommerens U21-EM) er med for henholdsvis Salzburg og Genk. Ah ja, og så er der jo sidste sæsons CL-vinder Liverpool og offensivt giftige Napoli... Kan danskerklubberne stille noget op mod de to storklubber? Næppe ret meget, men den indbyrdes dyst skal blive spændende at følge, og her kunne der måske være værdi i belgiske Genk. Salzburg har bl.a. hentet Nissen i Ajax, men diverse stamfolk er solgt, og truppen ser svagere ud end i sidste sæson. På den anden side: Belgierne har mistet deres dygtige træner og er ramt af to markante skader.

Liverpool: CL-vinder har holdt fast i holdet, men målmand Alisson er skadestvivlsom

(Anslået trupværdi: 1,07 milliarder euro)

Reds måtte i 18/19 nøjes med Premier League-sølv for anden sæson i træk, men efter CL-finalenederlag mod Real Madrid i 2018 blev det endelig (for første gang siden den legendariske comeback-triumf mod Milan i 2005) til guld i Champions League. Via 2-0-sejr over Tottenham. Heldigt føringsmål på straffe i 2. minut og kontrascoring til sidst.

Med dygtige Klopp ved roret kan Liverpool mange ting, men med solidt forsvar (Van Dijk i særklasse), dynamiske midtbanefolk og backs samt lynhurtige (og typisk højtpressende) offensivfolk er omstillings-bold oplagt. Angrebstrioen Mané, Firmano og Salah er ofte uhyggelige.

Har en CL-vinder behov for at forstærke truppen? Det mener man åbenbart ikke i Liverpool hvor sommeren ikke har budt på store indkøb, ej heller store salg. Men forsvar (der dog har hentet 17-årige van den Berg) og offensiv virker svækket i bredden efter farvel til venstreback-reserve Moreno og angrebsindskifter Sturridge. 

Reservekeeper Mignolet er desuden solgt. I stedet er hentet Adrian der sad ude hos West Ham i sidste sæson (og i meget af 16/17 og 17/18), men som vel er lige så god at have på bænken som belgieren med sæbehænderne. Problemet er bare at sidste sæsons stærke førstekeeper Alisson blev skadet i første runde af den nye PL-sæson, og indtil han er tilbage (muligvis senere denne måned, men han når næppe at blive klar til første CL-runde), er det Adrian der står. Og han kan også det der med at droppe: Efter at have reddet Chelseas sidste straffespark i den europæiske supercup, begik han en stor fejl i ligakampen mod Southampton. So it goes.

Napoli: Styrket trup, men lækkende forsvar og skader i angrebet

(Anslået trupværdi: 626 mio euro)

Napoli formåede ikke at klare sig videre fra CL-gruppespillet i seneste sæson (fik dog 9 point i en stærk gruppe med PSG og Liverpool) og blev elimineret i EL-kvartfinalen af Arsenal.

Men det blev til en andenplads i Serie A, og nu har rutinerede Ancelotti har styrket truppen. 

Den erfarne midterforsvarer Albiol er væk, men han var blevet 34 år, og 28-årige Manolas fra Roma ligner absolut en forstærkning. Desuden er Di Lorenzo kommet til på højreback, og talentfulde Elmas på midtbanen (hvor lidet benyttede Diawara er rejst denne sommer; det kan dog også nævnes at den mangeårige nøglespiller Hamsik smuttede i januar).

Men det kan godt være det tager lidt tid før de nye er indspillet ordentligt; i hvert fald lukkede Napoli 3 og 4 mål ind i de første to ligarunder, inkl et uheldigt selvmål af Koulibaly. 

Napolitanerne har dog også selv nettet 7 gange. Offensiven har denne sommer mistet indskiftere Ounas og Verdi, men fået fleksible og målfarlige Lozano (fløj/angreb) og det gamle fyrtårn Llorente (super-sub i Spurs). De to var vel egentlig også udset som indskiftere, men kan få en hovedrolle i første grupperunde hvor sidste sæsons Napoli-topscorer Milik og den lille, kvikke venstrefløj Insigne (tredjetopscorer) er tvivlsomme pga skader.

Salzburg: Salg af diverse markante stamfolk, men talentfuld trup inkl dansk back

(Anslået trupværdi: 95 mio euro)

Efter talrige kiksede kvalifikationsforsøg er Salzburg endelig deltager i CL-gruppespillet; første gang siden 1994. Dette efter møjsommeligt i årevis at have samlet point til Østrigs UEFA-regnskab via CL-kvalkampe og Europa League (hvor det i seneste sæson blev til en 1/8-finale med Napoli som eliminator). Østrig er nu så højt oppe at sidste sæsons hjemlige mestertitel sikrede de Røde Tyre direkte adgang til CL-gruppespillet.

Ved trænerroret, siden juli (hvor 2017/19-cheftræner Rose tog til Gladbach), står amerikanske Jesse Marsch der har en fortid i Salzburgs søsterklubber New York Red Bulls (cheftræner 2015-18; ingen titler) og Leipzig (assistent i seneste sæson). Han har åbnet den østrigske sæson på glimrende vis med 6 sejre i træk.

Sommeren betød ellers salg af de seneste to sæsoners topscorer, angriber Dabour, midtbanefolk Wolf, Schlager og Samassekou, samt højreback Lainer. Desuden farvel til angrebsindskifter Gulbrandsen.

Men i fraværet af Dabour og Gulbrandsen er der blevet angrebsplads til den 19-årige nordmand Erling Håland (søn af den gamle Roy Keane-dødsfjende Alf-Inge) der fik kun 2 kampe i sidste sæson, men som i denne står noteret for 8 mål i 6 opgør, og sydkoreanske Hwang, udlejet til HSV i sidste sæson, 4 mål i 6 Salzburgh-kampe i denne. Desuden er japanske Minamino der fortsat; han scorer stadig flittigt.

Også på midtbanen er der nu blevet plads til talenter der før stod i skyggen, fx 20-årige, venstrebenede Bernede. Desiden er Okugawa kommet til og har nettet 2 gange i 3 kampe (han er dog skadet og tvivlsom til 1. grupperunde). Men midtbanen er generelt lidt tynd, med kun 31-årige Junuzovic som erfaren herre.

Til gengæld er forsvaret (hvor der stadig er erfarne folk som Ulmer og Ramalho) styrket: Til er kommet midterforsvarer Wöber (en del skader og få kampe hos Sevilla i sidste sæson, men trods 21 år på det østriske A-landshold) og den danske U21-højreback Rasmus Nissen Kristensen, hentet fra Ajax’ bænk. Midterforsvarer Pongracic er dog skadestvivlsom (han gik også glip af det meste af foråret).

Et ungt, talentfuldt hold med fint potentiale, men slagkraft til at sætte sig igennem i Champions League? Næppe.

Genk: Danskerklub med ny træner og diverse trupudskiftninger; samt to markante skader

(Anslået trupværdi: 118 mio euro)

De belgiske mestre har mistet manager Clement, der blev lokket til Club Brügge, og i stedet hyret Mazzù fra Charleroi. Efter en nervøs sæsonstart med 2 nederlag i de første 3 runder, har det set bedre ud med sejr over bl.a. Anderlecht og uafgjort mod netop Club Brügge.

Sommeren betød også farvel til midtbanemand Malinovskyi (tredjetopscorer), midterforsvarer Aidoo, fløjspiller Trossard (næsttopscorer) samt den danske angrebsreserve Ingvardsen.

Men til er kommet interessante folk som FCM-angrebsfyrtårn Onuacho, fløjspillere Bongonda, midtbanemand Hrosovsky, offensivmand Hagi (et scoop til 4 mio euro efter flot U21-slutrunde for Rumænien - men sæsonstartsformen virker lidt vaklende).

Genk har i øvrigt stadig den angrebsstærke (og sidefleksible) dansker-højreback Joachim Mähle der lige Hagi markerede sig ved U21-EM.

Desværre for den belgiske klub er den ramt af en markant skade i begge ender af banen. Den rutinerede keeper Vukovic blev alvorligt skadet i august og misser efteråret, og topscorer Samatta blev knæskadet (omfang endnu uvist) i landskamp for Tanzania her i september. 

Gruppe F Vinder-odds Bookmaker
Barcelona 1,40
Dortmund 4,75
Inter 8,00
Slavia Prag 151,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanke: Inter går videre til odds 1,9 hos Bet365

Barcelona er naturligvis klar favorit, men skal Dortmund virkelig være næstfavorit? Borusserne var lige ved at snuppe det tyske mesterskab i sidste sæson og har stort potentiale, men det virker ikke helt stabilt. Inter ser vældigt interessant ud efter Conte har taget over, og holdet er blevet forstærket.

Slavia Prag

Jeg har et godt øje til den tjekkiske løbemaskine. En 1/8-finale bliver det næppe til i denne dynamitpulje, men underhunden kan meget vel bide fra sig - også selv om truppen er salgssvækket i forhold til sidste sæson hvor Slavia imponerede i Europa League.

Barcelona: Styrket trup, men skadestvivl om Messi

(Anslået trupværdi: 1,18 milliarder euro)

Den katalanske storklub tog fire CL-titler i årene 2006-2015, men har ikke vundet siden, og i sidste sæsons semifinale blev Blaugrana ydmyget på Anfield hvor Liverpool vandt 4-0 (efter Barcas 3-0-sejr på Camp Nou).

Hvad gør man så hvis man er Barcelona? Man afhænder en række marginalfolk, inkl offensivmand Coutinho der aldrig helt fandt fodfæste i den katalanske hovedstad, og tanker op ved at købe den franske verdensmester Griezmann (angriber/venstrekant) og Ajax-playmaker de Jong. Trupbredden desuden udvidet ved venstreback Junior og målmand Neto.

Den spanske sæson er dog åbnet på slingrende vis med blot fire point i tre kampe. Måske fordi målmaskine Messi har været skadet (han er tvivlsom til første grupperunde).

Inter: Outcasts fra Chelsea og United er markante nye folk i Milano

(Anslået trupværdi: 536 mio euro)

I sidste sæson kiksede Inter med at gå videre fra CL-gruppespillet (dog en stærk pulje med Barcelona og Tottenham) pga sidstespilledags-snublen hjemme mod PSV. Det skal hævnes nu hvor der er skiftet på trænerposten samt i vidt omfang i spillertruppen.

Antonio Conte, der med Juventus vandt tre italienske mesterskaber samt med Chelsea et engelsk mesterskab i 2017 og en FA Cup i 2018, er tilbage efter en sabbatsæson (efter Blues-fyringen i 2018 pga kikset CL-kvalifikation), og den hidsige træner har valgt Inter som sin nye klub.

Conte og Milano-klubben har besluttet sig for at udleje angriber/topscorer Icardi (ude det meste af foråret pga problemer med kone/manager Wanda), venstrefløj Perisic og midtbanekriger Nainggolan (sidstnævne fordi konen er syg og skal behandles på Sardinien). Markante folk, men det er erstatningerne også.

Den store og stærke angriber Lukaku (har med rette brokket sig over fan-racismen i Italien, men har scoret 2 mål i de første 2 kampe) og venstrekantsspiller Sanchez er kommet til fra Manchester United - hvor de havde en tung 18/19-sæson, men deres basale klasse kan ikke betvivles - og højrekantsmand Lazaro fra Hertha. Desuden har midterforsvaret fået den erfarne klassespiller Godin fra Atlético.

Der har været skadestvivl om midterforsvarer de Vrij, men han ser ud til at blive klar. Desuden er kollegaerne Ranocchia, Skriniar og Godin også stærke, og Inter har åbnet den italienske sæson med to af to sejre. Her har Conte spillet 3-5-2 med kvikke Martinez som angrebsmakker til Lukaku, og Asamoah og Candreva som de to wingbacks, men holdes der fast i den taktik når Sanchez (sen transfer) kommer i omdrejninger? I så fald: Han skal næppe spille wingback. Angriber i stedet for Martinez?

Dortmund: Styrket trup, men skadestvivl og slinger efter flot sæsonstart

(Anslået trupværdi: 634 mio euro)

Dortmund fik eftertrykkelige tæv i 1/8-finalen i sidste sæson hvor Tottenham samlet vandt 4-0. Dette efter Borussia-klubben flot havde vundet sin gruppe vundet foran Atlético. Cirka den samme historie med det tyske mesterskab hvor dortmunderne længe imponerede og lå til at vinde, men til sidst måtte se Bayern trække forbi. Manager Freire er erfaren og dygtig, og når spillet kører, er det sprudlende og effektivt, teknisk højt niveau og lynhurtige omstillinger, men i 18/19 slap dampen op undervejs. Efteråret var fantastisk, foråret mere menneskeligt.

Borusserne åbnede den nye sæson med brask og bram: stærk triumf mod Bayern i supercuppen, stor sejr i pokalen og to klare gevinster i Bundesligaen. Men lige før landskampspausen løb Thomas Delaney & Co ind i et choknederlag hos oprykker Union Berlin.

I sommer solgte Dortmund midterforsvarer Diallo til PSG og købte Hummels i Bayern for cirka samme beløb (cirka 30 mio euro). Ikke helt logisk at de to skulle koste det samme. Diallo havde en klart bedre 18/19-sæson og har med 23 år fremtiden for sig, men jaja, Hummels har masser af erfaring - og kender Dortmund hvor han var i 2009-16 og undervejs vandt to mesterskaber.

Dortmunderne viste stor kontra-effektivitet i sæsonens første kamp, Supercup mod Bayern, og vandt 2-0. Her vikarierede reserven Toprak på glimrende vis for skadede Hummels i midterforsvaret, men nu er Toprak udlejet til Werder. Til gengæld er Hummels kampklar.

De i forvejen velekviperede backpladser blev i sommer bolstret yderligere: venstresiden fik landsholdsmand Schulz, højresiden Barcelonas U19-talent Morey.

Offensiven ser styrket ud. Det kvikke kantkalent Pulisic er solgt til Chelsea (og mindre brugte folk som Kagawa og Philipp er også væk), men foruden rutinerede Reus og Götze, er talentfulde Sancho og Bruun Larsen er der stadig, og de har fået selskab af to andre meget lovende offensivfolk, Julian Brandt og Thorgan Hazard. Det kan desuden nævnes at angriber Alcacer er blevet købt hos Barcelona efter at have været lejesvend i Dortmund i seneste sæson.

Ud over venstrefløj Bruun Larsen råder Dortmund stadig over DK-midtbanemand Thomas Delaney. Ligesom landsmanden har han dog hård konkurrence; folk som Witsel, Weigl og Dahoud.

Før første grupperunde: Skadestvivl om Schulz, Witsel og Hazard. Morey ude.

Slavia Prag: Konditionsstærke tjekker imponerede i EL i 18/19, men er svækkede af salg

(Anslået trupværdi: 36 mio euro)

Via kval-gevinst mod Cluj (to 1-0-sejre) er Prag-klubben med i CL-gruppespillet for første gang siden 2007, og personligt glæder jeg mig til at se hvad tjekkerne kan stille op mod de stjernetunge modstandere. 

Jeg så et par af Slavias EL-kampe i sidste sæson og blev imponeret af en stærk kondition, udtrykt i et kolossalt løbearbejde fra start til slut, med højt tempo, intenst pres og målrettede omstillinger. De virkede utrættelige og blev simpelthen ved og ved.

Slavia blev 2’er efter Zenit i gruppespillet, foran Bordeaux og FC København (slog alle tre undervejs), eliminerede Genk og Valencia i playoff  og røg først ud i kvartfinalen mod de senere vindere fra Chelsea. Faldt med ære: uheldigt 0-1-tab hjemme, ditto 3-4-tab ude.

Imponerende. Samtidig vandt klubben det hjemlige mesterskab.

Hen over sommeren har udenlandske klubber været på rov i Prag og nolet en række stamspillere: venstrefløj Stoch, midtbanefolk Zmrhal og Kral, midterforsvarere Ngandjui og Deli.

Og de er ikke alle blevet erstattet af nytilkommere. Til er dog kommet offensiv-midtbanemand Stanciu, højreback Holes, midterforsvarer Hovorka og angriber Helal. Her bider jeg især mærke i rumænske Stanciu som er en dygtig kreatør med et godt spark. Han har åbnet sin Slavia-tilværelse med 2 mål i 6 kampe og har nok også assisteret en del. Desuden virker midtbanen, trods de to afgange, temmelig bred. Inkl sidste sæsons topscorer Soucek, en vældigt målfarlig defensivmand.

Holdet råder i øvrigt også over den hollandske angriber Martin van Buren der var i Esbjerg 2013-16. Han var mest indskifter i Prag i 18/19, men ser ud til at være tættere på startopstillingen i denne sæson (1 mål i 8 ligakampe, 5 fra start).

Selv om truppen på papiret er svækket i forhold til sidste sæson, tror jeg at meget af holdets styrke ligger i træner Trpisovsky og hans evne til at spillerne til at fungere som een utrættelig maskine. Slavia har i hvert fald åbnet den nye tjekkiske sæson med 6-2-0 (målscore 16-2) og fører allerede ligaen med 3 point. Men Champions League er naturligvis noget helt andet...

Gruppe G Vinder-odds Bookmaker
Leipzig 3,00
Lyon 3,30
Benfica 5,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00

Spiltanker: ?

Den mest åbne pulje i dette gruppespil. Leipzig formåede ikke at gå videre i sidste sæson - hvor den tyske klub var debutant - og nu er Poulsen & Co pludselig gruppefavoritter? Jeg ved ikke om der er værdi i de andre hold i gruppen, men måske.

Lyon: Nye boller på suppen betyder fint potentiale, men lurende ustabilitet

(Anslået trupværdi: 340 mio euro)

Efter en generelt skuffende 18/19-sæson har klubben fra Frankrigs gastronomiske hovedstad smidt nye boller på suppen: Ny sportschef (Juninho, den gamle storspiller), ny træner (cheftræner-uerfarne Sylvinho) og nogle markante trupudskiftninger.

Efter en flot sæsonstart i 19/20 med klare sejre i første to runder, snublede Lyon i de næste to kampe. Ikke atypisk for et hold der har gennemgået så mange forandringer hen over sommeren. Men potentialet er fint, og der er holdt fast i de forreste folk: Depay, Dembélé & Co.

Les Gones sagde i sommer farvel til tre startere: kreatør Fekir, midtbanedynamo Ndombele og venstreback Mendy.

Sidstnævnte er remplaceret af Lilles glimrende Koné, god både bagved og fremad - han skal dog lige lære at tøjle temperamentet (det lykkedes Montpellier-angriber Delort at provokere Koné til at nikke en skalle).

Hvad Fekir angår, er det en stor frisparkskapacitet der er væk, men som kreatør tror jeg talentfulde og mindre selviske/boldvarmende Aouar kan gøre det lige så godt.

Ndombele er umiddelbart et større tab. Men han er blevet erstattet af ikke færre end tre spilllere... Solide Mendes er kommet til fra Lille (der sæson efter sæson sælger en række spillere til Lyon). God defensivt og også ganske intelligent fremad, om end ikke med Ndombeles gennembrudskraft. Brasilianske Mendes’ unge landsmand Lucas, er også kommet til, så bredden er styrket på den defensive midtbane. Desuden er teknisk dygtige og kvikke Adeläide kommet til; han er ikke så fysisk stærk, men har tempoet til at drive bolden frem a la Ndombele. Og han er fleksibel - kan ligge på den bageste midtbane, den offensive midtbane, kanten og sågar som angriber.

Det danske midterforsvarsstortalent Joachim Andersen er kommet til efter en stærk Serie A-sæson i Sampdoria - og har fået en lovende start i Ligue 1. Er klart bedre end Marcelo der havde højretjansen i Lyons midterforsvar i sidste sæson. Er hurtigere og meget bedre til at lægge konstruktive, fremadrettede afleveringer. Danskeren har dog begået en del defensive fejl her i sæsonstarten, men det bliver nok bedre med tiden.

Leipzig: Ny træner, men Poulsen stadig i front med Werner

(Anslået trupværdi: 521 mio euro)

Leipzig skuffede i sin CL-debut i sidste sæson: Blev kun gruppetreer efter Besiktas og Porto, foran Monaco. Men holdet hentede værdifuld erfaring og er klar til at prøve igen.

Den østtyske BL-bronzevinder (og pokal-finalist) har i sommer tanket op med unge, lovende spillere. Nok mest udset som afløsere, men det er talentfulde jokere.

 Venstrefløjspiller Bruma er solgt efter liden spilletid, og i stedet håbes det at Everton-indskifter Lookman (21 år) kan slå igennem. Det samme med den 20-årige Salzburg-offensivmand Wolf ( brækkede dog benet under U21-EM og går nok glip af det meste af efteråret) og PSG-midtbanemand Nkunku (21 år). Sidstnævnte var kun afløser/indskifter i Paris, men var stort set altid god – dynamisk og skudstærk – når han fik chancen.

Og dér stopper foryngelsen ikke. Til er også kommet to 18-årige: defensiv-midtbanemand/midterforsvarer Ampadu – Chelsea (afløser) og det walisiske landshold – samt venstreback Candido fra Palmeiras’ U18-hold (han er dog ikke med i efterårets CL-trup).

Meget passende har Leipzig også fået ny cheftræner denne sommer – den blot 32-årige Julian Nagelsmann som gjorde det flot i Hoffenheim hvor han stod for målsøgende fodbold. Noget der bør passe glimrende til den danske angriber/højrekant Yussuf Poulsen der stadig slår sine løbestærke folder i den saksiske klub hvor han med 15 mål blev næsttopscorer i seneste sæson – hans bedste siden han kom til klubben i 2013 - blot eet mål efter den lynhurtige angrebskollega Werner.

De har fået konkurrence i form af Schick, hentet i Roma, men indtil videre er det stadig den tysk/danske duo der er øvert i hierakiet. Werner har åbnet den nye tyske sæson på giftig vis: 5 mål i 3 kampe. Poulsen har scoret 1 og leveret 2 assists. Og Leipzig har maxpoint: 9 styk. (Her i weekenden venter dog et brag mod giganten Bayern).

Under Rangnick spillede Leipzig i 18/19 typisk 4-4-2 med Poulsen og Werner i front. Og indtil videre har Nagelsmann holdt fast i en formation med to angribere. Der har dog været variationer bagved - fra 3-3-2-2 til 4-4-2.

Benfica: farvel til stortalent og gammel målræv, goddag til nye offensivfolk

(Anslået trupværdi: 310 mio euro)

Lissabon-klubben gik i sidste sæson fra CL-gruppespil (tredjeplads efter Bayern og Ajax) til Europa League hvor kvartfinalen blev endestationen. Sideløbende blev det portugisiske mesterskab sikret, to point foran Porto. Cheftræner siden januar er Bruno Lage, tidligere assistent.

Nu er angrebs-stortalent João Felix blevet solgt for 126 mio euro til Atlético. En god handel for Benfica, synes jeg. Mange penge, og helt ærligt: Knøsen har een god sæson bag sig. Hvor han scorede 15 mål i 26 ligakampe samt 3 mål i 6 EL-kampe. Nydeligt, men han formåede ikke at nette i CL, og han er langt fra den første der scorer mange mål for Benfica. Han blev i øvrigt ikke topscorer i 18/19 (det gjorde Seferovic), ej heller var han den bedste oplægger (det var Pizzi).

Benfica-offensiven har dog også sagt farvel til angrebsindskifter Jonas, den 35-årige bomber (32 ligamål i 15/16, 34 i 17/18) der valgte at slutte karrieren efter sæsonens 11 mål i 22 ligakampe/10 fra start (ydmyge tal for Jonas, men hans målsnit var skam bedre end Felix’ i 18/19...). 

Men der er kommet nye, interessante offensivfolk til: Vinicius (kneb med spilletiden i Monaco, men han er stor, stærk og hurtig), de Thomas (mange mål for spanske Rayo) og Chiquinho (han er dog skadet indtil januar).

Den nye portugisiske sæson er åbnet med to sejre og et nederlag (mod rivalen Porto).

Zenit: Stort sommerindkøb misser første runde

(Anslået trupværdi: 208 mio euro)

Zenit er tilbage i CL-gruppespillet efter tre års fravær. I sidste sæson nåede den russiske klub 1/8-finalen i Europa League (røg ud mod spanske Villarral).

Op til denne sæson er der sagt farvel til diverse spillere (inkl voldspsykopaten Kokorin), men ingen idealstartere, og der er investeret temmelig mange penge i forstærkninger:

Først og fremmest 40 mio euro for højrefløj Malcolm - godt tempo og stærkt spark - der er kommet til fra Barcelonas bænk. Han misser dog første grupperunde pga en hofteskade.

Andre nye: venstreback Douglas, højreback Karavaev, midterforsvarer Ororio og højrekant Sutormin.

Rygraden på holdet fra Skt. Petersborg er fortsat russisk; truppen tæller otte mand fra Ruslands seneste landsholdstrup, inkl den store angriber Dzyuba og målmand Lunev.

Gruppe H Vinder-odds Bookmaker
Chelsea 2,22
Ajax 4,25
Valencia 4,50
Lille 15,00

Odds på Champions League er opdateret: 13. august kl 12:00. Bemærk: Da jeg udlagde artiklen, var det med helt forkerte tal for denne gruppe. Odds er rettet nu (lørdag kl 13:40).

Spiltanker: ?

Hmm. Chelsea har problemer, men det samme må siges om gruppens tre andre hold. Som den eneste af de gruppens fire klubber har Valencia ikke mistet sin topscorer, men han (Parejo) scorede kun 9 mål i sidste sson, og der er uro i den spanske klub; trænerfyring. Hvor er værdien i denne gruppe?

Chelsea: Hazard-farvel, nul nyindkøb (men ny træner), tung sæsonstart og skader

(Anslået trupværdi: 807 mio euro)

Chelsea har haft 10 forskellige managers (caretakers inklusive) de seneste 10 år, og også denne sommer har der været gang i Abramovich-svingdøren på Stamford Bridge: Sarri erobrede bronze i Premier League og guld i Europa League i 18/19, men det var ikke godt nok, så nu er italieneren væk.

Ny mand ved roret er den gamle storspiller Frank Lampard der sluttede sin aktive karriere i 2016 og har een sæsons cheftrænererfaring fra Championship-klubben Derby som han førte i playoff-finalen.

Er han virkelig den rette mand for Chelsea? Måske, men så er det evt spillermaterialet den er gal med. Eet eller andet kører ikke som det skal, for sæsonstarten har været tung: 1-2-1 efter fire PL-kampe, inkl en 4-0-lussing på Old Trafford.

Måske ikke så sært når klubben har solgt den bedste spiller, kreatør og topscorer Hazard. Desuden er midterforsvarer Luiz og angriber Higuain (forårs-lejesvend) væk.

Og hvem er kommet til? Ingen (ud over at fx backtalent Reece James er tilbage efter lejeophold; han er dog skadet til slut-september). FIFA har nemlig forbudt Chelsea at hente nye spillere indtil sommeren 2020; pga diverse overtrædelser af reglen om at kontrakt ikke må skrives med udlændinge under 18.

Samtidig døjer Blues-truppen med skader. Midtbanemand Loftus-Cheek er ude til oktober, måske november. Midterforsvarer Rüdiger og kanttalent Hudson er på vej tilbage efter skader, men formen er tvivlsom før første CL-runde. Hvor der også er skadestvivl om venstreback Emerson, midtbanefolk Kanté og Kovacic samt højrefløj Pedro.

Den gode nyhed (for danskere) er at tvivlen om Rüdiger øger chancen for at Andreas Christensen starter inde for Chelsea i første grupperunde. Efter 3 AC-starter (med i alt 7 mål imod) i træk bestod midterforsvaret mod Sheffield af unge Tomori (som Lampard kender fra Derby) og store  Zouma, men kampen endte 2-2 inkl selvmål af Zouma.

Valencia: Trænerfyring få dage før første grupperunde

(Anslået trupværdi: 495 mio euro)

Kaos i Valencia hvor klubejer Peter Lim netop har fyret manager Marcelino - angiveligt fordi denne havde kritiseret sommerens transferaktivitet, noget Lim tog som en personlig fornærmelse. Jeg ved dog ikke hvorfor fyringen falder NU. Tre runder inde i den nye spanske sæson der startede tungt, men senest gav sejr over Mallorca. I weekenden venter Barcelona, og på tirsdag Chelsea...

Den nye manager er Celades der ingen cheftræner-erfaring har, bortset fra spanske U-landshold. Han var senest assistent for Lopetegui i Real Madrid.

Helt inaktiv var Valencia dog ikke i sommerens transfervindue. Jeg synes faktisk truppen ser temmelig forstærket ud.

Der er sagt farvel til angriber Mina (7 mål/30 ligakampe), men til er kommet frontløber Maxi Gomez der scorede 13 mål for Celta i sidste sæson, samt venstrefløj Vallejo. Desuden to erfarne forsvarere i venstreback Costa fra Villarreal og midterforsvarer Mangala. Ham lejede Valencia i 2016/17, og nu er han tilbage i Spanien efter to sæsoner på Man Citys bænk. Endelig er der foretaget et bytte på målmandsposten hvor Neto er sendt til Barcelona der har sendt den hollandske landsholdsspiller Cillesen den anden vej.

Valencia har i øvrigt stadig dygtige Garay i midterforsvaret, folk som Coquelin, Kondogbia og danske Daniel Wass på midtbanen, og den erfarne, franske hurtigløber Gameiro i angrebet (han havde dog en skidt sæson i 18/19).

Ajax: Fremragende spilfordeler (og 3 danskere) har forladt sidste sæsons CL-overraskelse

(Anslået trupværdi: 347 mio euro)

De flyvende hollændere fra Amsterdam charmerede i sidste sæson fodbold-Europa med en flot CL-kampagne hvor de via energisk højpres samt modigt og kvikt offensivspil spillede lige op med Bayern i gruppespillet samt eliminerede Real Madrid og Juventus før den dramatiske og ubarmhjertige semifinale mod Tottenham. Her spillede Ajax stort set perfekt i halvanden kamp, men gik ned til sidst og lod Spurs score 3 mål, inkl det afgørende i sjette overtidsminut.

I den hollandske liga blev det kun til sølv, så Ajax måtte i denne sæson via CL-kvalifikationen (elimination af PAOK og APOEL) for at nå gruppespillet igen. Sideløbende er den nye hollandske sæson åbnet med 3-1-0 og målscore 15-4. Bl.a. via fire mål af offensivmand Zijech. Angriberne Tadic og Huntelaar har også været flittige med henholdsvis fire og tre mål.

Truppen ser dog svagere ud end i sidste sæson. Væk er spilfordeler de Jong (Barcelona) og midterforsvarer de Ligt (Juventus) der samlet har indbragt 160 mio euro. Borte er også den erfarne DK-midtbanemand Lasse Schöne - dvs i alt tre idealstartere. Klubbens to andre danskere er i øvrigt også væk nu: angrebsindskifter Dolberg og backreserve Nissen. Dermed er Ajax for een gangs skyld uden rødt-hvidt islæt. Endelig har forsvarsafløser Sinkgraven forladt Amsterdam.

Til er kommet den hollandske landsholds-offensivmand Promes, midtbanemand Marin samt midterforsvarerne Alvarez, Martinez og Pierie. Så forsvaret er egentlig bredere nu, offensiven er styrket, og på midtbanen ligner kvikke Marin en ok erstatning for aldrende Schöne (måske bortset fra dødboldene - selv om rumæneren også sparker nydelige frispark). Men hvad gør man uden de Jong, fremragende både som bolderobrer og som dybtliggende spilfordeler?

Tjah, træner ten Hag har eksperimenteret en del i sæsonstarten, bl.a. ved at bruge den fleksible forsvarer Blind på midtbanen. Men selv om han har erfaringen og et glimrende blik for medspillerne, har den tidligere Man Utd-spiller altså ikke fodrapheden. Han er simpelthen for langsom.

Ajax har i øvrigt skadestvivl om den dynamiske og målfarlige midtbanemand van de Beek før første runde. 

Lille: Farvel til topscorer. Gode tilgange, men ustabilitet

(Anslået trupværdi: 180 mio euro)

Efter sidste sæsons flotte og fortjente Ligue 1-andenplads skal Lille spille CL-gruppespil for første gang siden 2012. Der er sagt farvel til en række bærende kræfter, men andre dygtige er kommet til, og den erfarne træner Galtier, der kom til i sommeren 2018, er der stadig til at lægge snedige kampstrategier og få det bedste ud af de unge talenter. Sæsonstarten har dog været ustabil.

Med salget af højrefløj/topscorer/primær-oplægger Pepe (9 af hans 22 mål var dog på straffe) og det 20-årige angrebs-stortalent Leâo (8 mål) ser offensiven umiddelbart svækket ud. Men stortalenterne Weah og Osimhen er hentet til, og Osimhen har åbnet sin L1-tilværelse med 4 mål i 4 kampe. Offensiven (der stadig har Bamba og Ikoné) har desuden fået en ekstra dimension via den interessante tyrkiske kreatør Yazici, hentet i Tranzonspor.

På defensiv-midtbanen er Mendes solgt, men ligeledes stærke André kommet til, og sent i transfervinduet kom desuden dynamiske Sanches (Bayern). Stærk handel. 

Venstreback Koné er også solgt, men talentfulde Bradaric er kommet til og virker som en ok erstatning; er også kvik på fødderne.

målmand Magnan fået interessant konkurrence af Leonardo Jardim, og midterforsvaret ditto af Djaló fra Milans ungdomshold.

Galtiers hold har typisk et solidt forsvar, en teknisk dygtig, men også tacklestærk midtbane, samt en hurtig omstillingsfase, hjulpet af lynsnare offensivfolk. Spillet er gerne afventende/lurende (holdet har ind i mellem problemer når defensive modstandere skal nedbrydes). Det er ikke nødvendigvis fordi der sendes mange folk frem når der slås kontra; offensivfolkenes individuelle kvaliteter betyder at kontrastødene er farlige uanset.

Skadestvivl om def-midtbanemand Xeka der er gået glip af den franske sæsonstart. Det er gået ok uden ham, men en Xeka, kampklar og i form, ville bestemt styrke holdet.