Post Danmark Rundt 2014 (6-10. august.) bliver uden de største udenlandske profiler, men hele den danske elite stiller til start. Læs optakten her.

Post Danmark Rundt kan ikke prale af de største navne i år, og selv ikke sidste års vinder, Wilco Kelderman, stiller til start i Hobro, når løbet skydes i gang den 6. august. Heller ikke Mark Cavendish – eller Omega Pharma-Quick Step – stiller til start.

Faktisk er der kun tre WorldTour-hold på startlinjen i år. Det drejer sig om Tinkoff-Saxo, Lotto-Belisol og Astana. Derfor stiller de tre Tour-danskere, Mørkøv, Bak og Fuglsang også til start i løbet, og alle tre har ambitioner om at vinde løbet.            

Odds og tips

Hold øje med vinderspil og H2H-tips fra BetXperts cykeleksperter (abonner evt på ekspertmails og få en besked, når der er analyser klar):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

Søren Knudstorp

  

Favoritterne

I min optik er der to favoritter til løbet. Det drejer sig om den tre-dobbelte vinder, Jakob Fuglsang, der ikke har deltaget siden 2011, samt sidste års nummer to, Lars Bak. Hvis de er kommet sig over Tour de France, så bør de være med fremme i klassementet.

Jakob Fuglsang, Astana

CV: 30 %

I tre udgaver i træk var Jakob Fuglsang vinderen af Post Danmark Rundt. Det skete i 2008, 2009 og 2010, hvor han via hans gode klatre- og tempoegenskaber. Siden er løbet blevet lidt større og stærkere, hvorfor vinderne har heddet Gerrans, Westra og Kelderman i de seneste tre udgaver. Fuglsang deltog dog kun i 2011.

Nu er han så tilbage, og han er den klare kaptajn på Astana-holdet, der dog kun stiller med seks mand. Alt efter hvordan han er kommet ud af Tour de France (især ovenpå styrtet), så er han afgjort en kandidat til sejren igen. Feltet er i år ikke så stærkt, hvorfor Fuglsang er en af de ryttere der kan lave en decideret tidsforskel på Kiddesvej. Hans enkeltstart er ikke så stærk, som den engang var, men den er rigeligt god til at forsvare en eventuel føring mod de fleste ryttere i det her felt.

Sidst han kørte løbet var i 2011, og her mistede han chancen for en samlet sejr, da han blev fanget på første etape i Esbjerg. Her mistede han 1:34 til feltet, men han nåede at vinde Kiddesvej-etapen og køre en god enkeltstart, så det kunne meget vel have endt med fire sejre i træk til Fuglsang, hvis han havde siddet med i hovedfeltet på 1. etape. Det gør det svært at se bort fra Fuglsang her, også selvom han måske er lidt mærket af Tour de France.

Fuglsang er favoritten

Personligt har jeg 30 % på Fuglsang. Han er favoritten til at vinde løbet, fordi han kan både klatre og køre enkeltstart. Han så godt kørende ud i de danske gadeløb, så formen er der stadig.

Lars Bak, Lotto-Belisol 

Sidste år fik Lars Bak lov til at køre for sejren i Post Danmark Rundt, og det resulterede i en andenplads. Det skete blandt andet på grund af første etape, hvor han sammen med Cort og Aistrup tog ti sekunder på resten af feltet. I år håber arrangørerne, at 1. etape igen kan blive lidt afgørende, så hvis Bak får samme start, så kan det godt se fornuftigt ud for ham.

Han kørte godt under Tour de France, men derfor kan det godt blive svært for ham at hente sejren her. Han skal nok hente lidt tid på Fuglsang, for jeg ville ikke være sikker på, at han vil kunne tage tid på ham på enkeltstarten, selvom han af og til kører ret stærkt i disciplinen.

Han har set solid ud på det seneste, og han var ret godt kørende under Tour de France. Hvis han kan holde samme form herind i løbet, så bliver han ikke alt for sjov at skulle holde hjul på, og han er en af de ryttere, der kan udfordre Fuglsang. 

Andre kandidater

Michael Mørkøv, Tinkoff-Saxo

Alle tre Tour-danskere stiller til start i Post Danmark Rundt, og alle tre vil gå efter sejren i løbet. Mørkøv er en af dem, og han blev nummer tre i 2011, men ellers har han ikke haft den største succes her i løbet.

Problemet for Mørkøv er måske, at han er en dygtig allrounder, men han mangler for alvor en spidskompetence, der kan gøre ham til vinder af løbet her. Hvis han skulle gå hen og vinde løbet, så er det som resultat af et imponerende stykke arbejde fordelt over alle etaperne – og måske i et løb, hvor det ikke er Kiddesvej og enkeltstarten, der er de eneste afgørende elementer. I 2011 spillede sidevinden for eksempel ind.

Mørkøv er heller ikke helt skarp på enkeltstarten til for alvor at kunne gøre en forskel. Det er lidt spøjst, for jeg oplever tit en lille hype om hans enkeltstartsevner (måske er det hans banebaggrund?), men indtil videre mangler han at lave et større resultat i disciplinen her i de senere par år. I 2012 blev han nummer tre ved de nationale mesterskaber, men nærmest lige siden har han ikke leveret meget her. Han har dog potentialet, og derfor får han lige lidt flere procenter end Cort og Breschel.

Magnus Cort, CULT Energy - Vital Water

Under sidste års Post Danmark Rund bragede Magnus Cort gennem lydmuren med to etapesejre. Siden har Cort fulgt op på den præstation med mange flotte resultater, hvilket har givet ham en kontrakt hos Orica-GreenEDGE efter sæsonen. Tidligere på sæsonen blev han for eksempel nummer to i Tour des Fjords efter Alexander Kristoff. Han kører i en hvid trøje, modsat holdets sorte trøje, som et symbol på at han fører den europæiske rangliste foran folk fra professionelle kontinentalehold, der er niveauet over det, Cult kører på.

Sidste år tabte Cort trøjen på Kiddesvej, mens hans enkeltstart heller ikke var helt god nok, hvis han vil køre et topresultat hjem. Ikke desto mindre endte han som nummer ni i løbet. I år ser feltet i min optik lidt svagere ud end sidste år – der er fx kun tre WorldTour-hold – og Corts muligheder for et topresultat kunne godt se ganske pæne ud.

Jeg tvivler dog på, at Cort vinder løbet i år. Dertil virker hans enkeltstart ikke til at være god nok. Han blev for eksempel kun nummer 17 ved DM i enkeltstart, men det var dog på en længere rute, hvilket kan have haft stor indflydelse. Umiddelbart skal han dog køre ret stærkt på dagen, hvis han vil vinde løbet, og det er det, der holder ham nede i min CV.

Matti Breschel, Tinkoff-Saxo

Matti Breschel har vundet syv etaper i Post Danmark Rundt og kørt mange dage i den gule trøje. Men han har aldrig vundet løbet.I hans seneste fem deltagelser (som han har gennemført) er han endt i top5 og taget mindst én etapesejr hver gang.

Men enkeltstarten har dræbt Mattis håb hver eneste gang, og medmindre han tager utrolig meget tid på de første par etaper, så kunne det meget vel se ud til at ende sådan igen. I al fald er han blandt favoritterne til at vinde på Kiddesvej, hvor han har vundet her tre gange tidligere.

Sidste sæson havde han 16 sekunder ned til Wilco Kelderman før enkeltstarten, men endte med at tabe klassementet med 15 sekunder til ham, men det var på en kortere enkeltstart end den, der venter i år, hvorfor Matti Breschel altså nok skal bruge en del tid før enkeltstarten – og det ser ikke ud til at være helt muligt i et felt med blandt andre Jakob Fuglsang, der burde kunne matche Matti på Kiddesvej, hvis han er kommet sig over Tour de France.

Outsidere

Et løb som Post Danmark Rundt, hvor der ikke er de store udfordringer i terrænet, der for alvor kan lave en tidsforskel, kan enkelte ryttere hurtigt rykke langt frem i klassementet, hvis de har én god dag. Derfor er det ret relevant at kigge på outsiderne til løbet.

Hvis CULTs Cort ikke er helt på toppen, så har man flere alternativer. Martin Mortensen har vist strålende form ved at vinde Czech Cycling Tour, og han er tidligere blevet nummer fire i løbet. Han kan måske lukrere lidt på at de fleste vil holde øje med Cort. Også Troels Vinter er en outsider til et fint resultat. Sidste år blev han nummer ti i løbet, så en sejr står ikke umiddelbart i kortene.

Den danske mester, Michael Valgren (Tinkoff-Saxo), har set et godt kørende ud på det seneste, og han har taget springet op til de professionelle ret godt. Han er god på stigningerne, og han er ikke bange for at sætte et angreb ind. Umiddelbart står han dog lidt i skyggen af Breschel og Mørkøv.

Den kommende Tinkoff-Saxo-rytter, Rasmus Guldhammer (TreFor-Blue Water), har fået lov at køre hos sit nuværende hold, før han skifter op som stagiaire. Guldhammer har før hentet en fjerde- og en sjetteplads i Post Danmark Rundt, og i år har han bare set stærkere ud end normalt. Han kan godt komme til at drille en anelse.

Det tredje danske kontinentalhold, Riwal Platform, satser på Jonas Aaen Jørgensen. Han vandt et løb i Sverige tidligere på sæsonen, og senest viste han også god form i Hadstens gadeløb, hvor han tog sejren. Han har aldrig rigtigt præsteret her i Post Danmark Rundt, men i år kan være hans gyldne chance for at lave et fint resultat.

Hvis man kigger lidt mod de udenlandske ryttere, så stiller MTN-Qhubeka til start med Ignatas Konovalovas. Hvis tingene virkelig flasker sig for ham, så kan han sidde fornuftigt med på Kiddesvej og så hente lidt på enkeltstarten. Det virker dog til, at han har tabt en del af styrten i kampen mod uret.

Magnus Corts værste rival på europaranglisten, er Tom van Asbroeck (Topsport Vlaanderen). Han er primært en hårdfør sprinter, der godt kan klatre lidt. Kiddesvej bliver nok for hård for ham, ligesom han ikke er en temporytter. Lidt i samme stil har vi Sonny Colbrelli (Bardiani). Han startede sæsonen med at køre top10 i næsten alt, og på det seneste er han også begyndt at vinde. Selvom han er en hårdfør sprinter, så tror jeg ruten (og enkeltstarten) er lidt for meget for ham.

Ruten

Post Danmark Rundt 2014 er Danmarks største cykelløb, og den følger samme opskrift, som den har gjort de seneste mange år hvad angår ruten. De to mest afgørende etaper for klassementet er nemlig kongeetapen i Vejle samt enkeltstarten, der i år køres i Middelfart.

Løbet starter dog et helt andet sted. 1. etape køres fra Hobro til Mariager på en strækning, der måler 157 kilometer, og det er en etape, som arrangørerne ser meget frem til. I Mariager kommer de ind på opløbsstrækningen, der inkluderer en lille brostenspassage, der skal passeres tre gange. Derudover er der også en lille stigning og en teknisk nedkørsel på den 6,2 kilometer lange opløbsstrækning, der skal køres tre gange. Det er en teknisk afslutning, som man håber på, kan overraske rytterne lidt. CULT har brugt meget tid på at scoute etapen.

2. etape går fra Skive til Aarhus. Aarhus har efterhånden været målby en del gange. Her kører man rundt om Marselisborg Slot, og passerer bakken på Oddservej. I 2011 snød Matti Breschel og Remi Cousin sprinterne her, mens Andre Greipel vandt spurten i 2012. Etapen bliver næppe særlig vigtig for klassementet.

Det gør 3. etape derimod. Feltet starter i Skanderborg, og herfra går kursen mod Vejle og Kiddesvej. Det er tid til årets kongeetape i Post Danmark Rundt. Sidste år kom de fra Sønderborg, og der vandt Matti Breschel etapen. De seneste par år, har der været en tendens til at det i højere grad ender i en mindre spurt mellem de stærkeste, hvilket har gjort enkeltstarten til den klart vigtigste etape i løbet. Det er nok resultatet af at feltet er blevet stærkere de seneste par år. Sidste år kørte fem mand over stregen i samme tid, herunder den senere vinder, Wilco Kelderman.

Om lørdagen køres der hele to etaper. 4. etape er en kort en af slagsen. 100 kilometer fra Nyborg til Odense, hvor feltet håber på at komme stille og roligt igennem. Der er ikke de vilde højdemetre, men til gengæld er der en del smalle veje, hvorfor man skal være fokuseret gennem hele dagen. Umiddelbart en kort sprinteretape.

Årsagen til at der køres to etaper denne lørdag, er fordi 5. etape er den traditionelle korte enkeltstart. Den køres i Middelfart. Den er 15 kilometer lang, så det er ikke jordens længste enkeltstart – ikke desto mindre vil en enkeltstart dog altid være afgørende i et så kort løb som det her, og følger løbet tendensen fra de sidste par år, så vil der være et par ryttere, der ligger meget tæt i klassementet før denne enkeltstart. Den afgører løbet. Spørg bare Matti Breschel, der sidste år tabte løbet her efter at have været flyvende på landevejsetaperne.

Post Danmark Rundts Champs Elysees kunne man meget vel kalde 6. etape. Der køres fra Kalundborg til Frederiksberg. I Frederiksberg kører man 10 omgange på den 6 kilometer lange rundstrækning, og det ender altid i en spurt på Frederiksberg Allé. Det gør det nok også i år.