Den olympiske flamme når til Torino i Norditalien fredag - og lørdag går det så for alvor løs med Vinter-OL 2006. I den anledning har BetXperts vintersports-eksperter forfattet en stor optakt til de sportsgrene, som dækkes under legene. Glæd dig, kære læser, til godt og vel fjorten dages verdensklasse-sport og masser af spilleforslag!

Vintersports-folkene Nicolai Kristensen og Rasmus Olesen dækker langrend, alpint skiløb, skiskydning, skøjteløb samt Nordisk Kombination: Alle disse sportsgrene omtales i nedenstående optakt (som kan kommenteres i denne forumtråd: http://www.betxpert.com/forum/display.asp?threadID=19998&ForumID=9 ).

De første OL-tip er i øvrigt allerede lagt ud på BetXperts vintersportsside: http://www.betxpert.com/ekspert/vinter/

Hold også øje med vores ishockey-eksperter, der også vil komme med tip under OL: http://www.betxpert.com/ekspert/hock/

Konkurrence-kalender

Legene løber fra d. 10. til d. 26. februar.
For at få en oversigt over, hvornår de forskellige konkurrencer finder sted, kan man tjekke Torino-legenes officielle hjemmeside: http://www.torino2006.org/ENG/OlympicGames/home/index.html

Langrend

Der skal uddeles 12 sæt medaljer i alt, og her vil Norge nok tage godt for sig af retterne.

Damer

OL for damer kan blive en tæt og spændende affære, men rammer norske Marit Bjørgen formen i tide, så bliver der guldregn over hende. Hun kan hvis alt klapper tage samtlige 6 guldmedaljer for damer. Hun har været syg i optakten, hvilket har sat hende noget tilbage. Alligevel fremstår hun som en af OLs største guldfavoritter.

Bjørgen har meget store chancer i team sprint , hvor hun sammen med Hilde G Pedersen på 41 år er kæmpe favoritter.

10 km klassisk er Bjørgen også guldfavorit. Her er den største modstander Beckie Scott fra Canada, som har gået nogle flotte løb i optakten til OL.

Scott er lige stærk i både fri og klassisk, hvilket også gør hende til en medaljekandidat på åbningsdistancen over 15 km jagtstart , hvor Bjørgen med sin stærke afslutning også er en mulig vinder, selvom den måske for hende kommer lige tidligt nok i OL. Hun har efter sygdommen planlagt at toppe i den anden uge af mesterskaberne.

Rusland har tidligere været en stormagt inden for dame-langrend, men den gamle doping-garde med Danilova, Lazutina og Jegorova har lagt skiene på hylden. Tilbage er kun Julia Tchepalova som har størst guldchance på 30 km fri, som hun også tidligere har taget OL-guld på. Hun er en mester i at ramme formen til de store mesterskaber, så hun skal nok få hentet sig nogle medaljer i Torino.

Ved sidste OL i Salt Lake City vandt tyskerne stafetten , men de har ikke vist samme høje niveau i denne sæson hvor kun Kuenzel og Sachenbacher konsekvent har holdt sig i toppen. Deres klassiske løbere holder ikke følge med Norge og Rusland , som trods Finlands sejr senest må betegnes som favoritter i den prestige fyldte stafet.

Katerina Neumannova fra Tjekkiet har taget nogle flotte world cup-sejre denne sæson, men der er ikke lige en distance i OL som ligner en guld til Neumannova. Hun har medalje-chance på 10 km klassisk og 30 km fri samt jagtstart.

Sprinten er også på OL-programmet, men det virker som en totalt åben affære, hvor der godt kunne komme en overraskelse. Bjørgen har ikke vist samme styrke som tidligere i sprint, dog har hun vundet i Düsseldorf. Sidko fra Rusland satte konkurrenterne skakmat ved sprinten i Nove Mesto lige omkring nytår, hvor hun kom fra ingenting internationalt. Men ellers er Kuenzel stærk i sprinten når den som i OL løbes i fri teknik.

Vinder-bud
15 km jagtstart: Beckie Scott
Team Sprint: Norge
10 km klassisk: Marit Bjørgen
Sprint: Marit Bjørgen
Stafet: Norge
30 km fri: Julia Tchepalova.

Mænd

Det ligner på forhånd nogle meget åbne distancer, hvor rigtig mange har medalje-muligheder.

På åbningsdistancen 30 km jagtstart er Tobias Angerer fra Tyskland favorit på baggrund af hans stærke afslutninger, som ikke mange kan følge i feltet. Han fører suverænt den samlede world cup, og han har netop taget størstedelen af sine point i fællesstarter. Han kan vente kamp til stregen af holdkammerat Axel Teichmann , som har været plaget meget af sygdom i denne sæson, men lykkes det ham at ramme formen i tide, så er han absolut en hård konkurrent på denne distance. Ellers står Bauer fra Tjekkiet også med pæne chancer. Han har siden jul vist form fremgang. Mht nordiske muligheder ligger chancerne bl.a. ved Anders Sødergren fra Sverige, som bestemt har potentiale til at tage en medalje. Det samme kan siges om den forsvarende olympiske mester på distancen Frode Estil fra Norge, som vil have fordel af et meget hårdt tempo undervejs. Det kan komme hvis nordmændene indsætter Hjelmeset som hare i løbet. Den taktik brugte man under VM sidste år, hvor det lykkedes Estil at tage en bronze medalje.

Team sprint og sprint ligner en kamp mellem Norge og Sverige , hvor Bjørn Lind og Tobias Fredriksson er de største svenske chancer, mens Norge i den forsvarende olympiske mester Tor Arne Hetland har et meget stærkt kort. Han kommer nok til at løbe Team sprinten sammen med Jens Arne Svartedal , som tidligere i sæsonen vandt Team sprint med Eldar Rønning.
Se op for Johan Kjølstad i sprinten. Han er kun med i OL for at løbe denne distance, og han har lagt sæsonen tilrette for dette løb. Han er meget hurtig fra start, og kan styre løbene derfra.

15 km klassisk teknik er en meget åben distance, hvor den forsvarende mester Andrus Veerpulu fra Estland virker til at være ude af form. Ellers står medaljekampen mellem Estil, Bauer, Rotchev, Svartedal, Teichmann og Hjelmeset.

Stafetten bliver sikkert afgjort på hvem som har den bedste afslutter. Sådan har det været i de tidligere løb i denne sæson. Tyskland står stærkt med Angerer som ankermand. Men i sidste stafet slog Italien og Zorzi ham. Selvom Hofstad fra Norge ikke har vist skræmmende afslutnings styrke, så er nordmændene også med i kampen.

På sidstedagen af OL løbes 50 km fri teknik – for første gang i fællesstart. Hvilket kan betyde at en større gruppe kommer sammen til mål. Dette er også en åben distance, hvor Vittoz fra Frankrig må betegnes som favoritten. Piller Cottrer fra Italien vil sikkert også sælge sig selv dyrt. Ellers er det igen Angerer og Sommerfeldt fra Tyskland som kan forventes og være med helt fremme.

Vinder-bud

30 km jagtstart: Tobias Angerer
Team Sprint: Norge
15 km klassisk: Frode Estil
Sprint: Johan Kjølstad
Stafet: Tyskland
50 km fri: Vincent Vittoz

Skihop

Her er der 3 sæt medaljer på spil. Og her kan vi ligesom ved sidste OL få et par overraskende mestre.

Ved sidste OL kom Simon Ammann fra Schweiz ud af ingenting og tog 2 guldmedaljer. Det vil være en ligeså stor overraskelse denne gang, hvis det lykkes ham at gentage succesen.
I år har Janda fra Tjekkiet fået sit gennembrud i world cup, som han også fører. Han vandt sammen med Janne Ahonen fra Finland 4 bakke turneringen omkring nytår. At Janda skulle forsætte succesen ved OL har jeg dog svært ved at tro. Det er et helt andet pres som ligger på ham nu. Han kommer til OL i den gule førertrøje - noget han ikke kunne tackle ved skiflyvnings-verdensmesterskaberne tidligere på året, hvor han skuffende ikke hentede medaljer.

Janne Ahonen mangler i en flot karriere endnu en OL guldmedalje, og det er nok sidste chance i Torino. Hans største mulighed ligger nok i hold-konkurrencen , hvor Finland viste skræmmende styrke i Zakopane med 3-dobbelt sejr lørdag og dobbelt sejr søndag. Han har naturligvis også en chance individuelt, men meget kan ske i disse konkurrencer.
Roar Ljøkelsoy som blev verdensmester i skiflyvning, er god til at holde et stabilt højt niveau, som lige bliver lidt bedre ved de store mesterskaber.

Skihop er en af de mest åbne konkurrencer ved dette OL, hvor vejr og vind kan spille ind på det samlede resultat. Matti Hautamæki fra Finland vandt begge konkurrencer i Zakopane og er blandt de største favoritter til OL guldet. Ellers skal der holdes øje med Thomas Morgenstern fra Østrig som endnu mangler sit helt store gennembrud – dette kunne komme ved OL. Og selvom Adam Malysz fra Polen har haft en svag sæson, så kunne det ligne ham at slå til ved OL.
Tyskerne og japanerne virker ikke stærke nok i øjeblikket til at kunne blande sig i medaljekampen. De har ofte kun ét godt hop, hvilket ikke er nok på dette niveau.

Vinder-bud

Skihop Normal: Matti Hautamæki
Skihop Stor: Thomas Morgenstern
Skihop Hold: Finland

Alpint skiløb

10 sæt medaljer

Damer

Det ligner primært en duel mellem Anja Pärson fra Sverige og Janica Kostelic fra Kroatien, bortset fra styrtløb og Super G, hvor østrigerne står forrest.

Styrtløbet ligger til østrigsk triumf, hvor Dorfmeister og Götschl står med de bedste kort på hånden. Götschl vandt i Cortina lige før OL et styrtløb, hvilket var hendes første sejr i denne sæson, men det virker som om hun har prikket formen med henblik på OL. Unge Kildow fra USA kan også få sit helt store gennembrud ved OL. Hun er klart stærkest i fartdisciplinerne, og står med medaljerchancer på alle distancer minus slalomen. Det vil være overraskende hvis Pärson og Kostelic er at finde helt fremme i styrtløbet.

I Super G gælder lidt det samme som i styrtløbet, hvor det er østrigerne som er favoritterne, men svigter de, står Pärson og Kostelic parate i baggrunden til at slå til.

Kombination er en disciplin som er lagt til rette for enten Pärson eller Kostelic . Først køres et styrtløb hvorpå der senere samme dag skal løbes to slalom-gennemløb.

Storslalom er et åbent løb, hvor Anja Pärson trods skuffelsen i Cortina må tage favorittrøjen på. Hun håber på en kold og iset piste, hvilket passer bedre til hendes offensive kørestil. Nicole Hosp virker til at være tilbage i den form hun havde før sin skade. Hun vandt i Cortina sin første world cup-sejr på to år. Udelukke må man heller ikke Janica Kostelic , selvom hun ikke har været helt på toppen i de seneste storslalom-løb.

Slalom -guldet tror jeg går til Kroatien . Kostelic har ligesom et ekstra gear i forhold til de andre i denne disciplin. Schild fra Østrig som har vundet 2 world cup-konkurrencer i denne sæson, har bestemt også en chance – ligesom hendes holdkammerater Zettel og Hosp . Disciplinen kunne selvfølgelig også give Pärson en guldmedalje, selvom hun i denne sæson ikke helt har været med fremme i slalom.

Vinder-bud
Styrtløb: Renate Götschl
Super G: Michaela Dorfmeister
Storslalom: Anja Pärson
Slalom: Janica Kostelic
Kombination: Janica Kostelic

Mænd Et af højdepunkterne ved OL er altid styrtløbet for mænd. Det har i denne sæson været en åben klasse, hvor der har været flere forskellige vindere. Walchhofer og Strobl fra Østrig er altid farlige og vil være med fremme. Begge har gode chancer for medaljer i styrtløbet. Det samme kan siges om Daron Rahlves fra USA, som godt kunne gå hen og blive olympisk mester, som den første amerikaner i styrtløb siden Tommy Moe tog guldet på Lillehammer i 1994. I det løb vandt Kjetil Andre Aamodt bronzemedalje, og han har her 12 år senere gode muligheder for at gentage den bedrift. Han er ikke blevet dårligere end nummer 8 i styrtløb i denne sæson. Bode Miller fra USA har ikke haft nogen stor sæson, men han har farten i kroppen til at være med helt fremme – det samme kan siges om Hermann Maier fra Østrig, som tog sig af styrtløbet i Garmisch lige før OL.

I Super G bliver det nok en kamp mellem de gamle drenge i feltet. Hermann Maier virker i øjeblikket stærkest i Super G, og han bliver manden der skal besejres. Hvis man kigger på sæsonens world cup-resultater, er der ikke meget som tyder på at norske Lasse Kjus skulle stå med nogen form for chance. Han har en 5.plads som bedste resultat i Super G fra Garmisch. Dog har han igennem hele sæsonen været plaget af sygdom, og lykkes det ham at holde sig frisk frem mod OL, så skal der holdes øje med Lasse Kjus, som er en mesterskabsløber uden lige. Han vandt sin første medalje tilbage i 1993, og tog guld ved OL på Lillehammer året efter. Ellers er det Rahlves, Miller & Aamodt der skal holdes øje med. Østrig har 8 mand mellem de 15 bedste i world cup, og i OL må hvert land kun stille med 4 mand, så chancerne for at østrigerne vælger forkert, er bestemt til stede.

Storslalom er en åben disciplin, hvor Benjamin Raich dog må være favoritten. Han er meget stabil og kommer ofte igennem pisten som en af de bedste. Ellers er der også mulighed for hjemmesejr her. Både Blardone og Simoncelli har vist fin form denne sæson, og ligesom i fartdisciplinerne er outsideren Bode Miller, som med sin vilde kørsel er meget svingende. Finland har et stærk kort i Kalle Palander, som lige før OL vandt en slalom-konkurrence.

I slalom er favoritten italiensk: Giorgio Rocca vandt sæsonens 5 første slalom-løb. Han er udgået i de seneste to, men finder han takterne igen, bliver han svært at besejre. Størst modstand kan han forvente fra Kalle Palander og Benjamin Raich som altid er med, når det gælder. Ellers har Tigety fra USA kørt rigtig godt i denne sæson. Han har lidt en kørestil som Bode Miller, hvilket betyder fuld fart i gennem hele løbet. Den forsvarende olympiske mester Vidal fra Frankrig, som vandt slalom løbet i Kitzbühel, kunne godt overraske igen.

Kombinationen ligger til Benjamin Raich, som er en habil styrtløber og meget stærk i slalom. Bode Miller er for ustabil til at man kan tro på ham. Ellers er de værste modstandere fra Norge, hvor Aksel Lund Svindal kunne være manden som slår helt igennem med OL-guld. Han er stærk i begge discipliner. Ligesom Kjetil Andre Aamodt som dog har mistet noget i slalom siden sin skade.

Vinder-bud
Styrtløb: Daron Rahlves
Super G: Hermann Maier
Storslalom: Benjamin Raich
Slalom: Kalle Palander
Kombination: Benjamin Raich

Skiskydning

10 sæt medaljer på højkant.

Damer

Anna Carin Olofsson fra Sverige var før denne sæson en middelmådig skiskytte, men hun har i denne sæson fået sit store gennembrud med flere world cup-sejre. De er taget med en stor styrke i langrend, og med en habil skydning. Hun har dog måske toppet lidt for tidligt. Hendes form har ikke været i samme styrke efter nytår som før. Men alligevel skal hun stå med pæne medalje-muligheder med tanke på hendes gode langrends-egenskaber. Største mulighed ligger på 7,5 km sprint, hvor en bom i skydning kun koster én strafrunde.

Kati Wilhelm fra Tyskland fører suverænt den samlede world cup. Hun er i denne sæson blevet endnu stærkere i både skydning og langrend, hvilket har gjort hende til den største skiskydnings-favorit for damer i OL. Hun kan tage medaljer på alle distancer, men størst er mulighederne i stafet, 7,5 km og i jagtstarten.

Sandrine Bailly fra Frankrig holder ikke samme skydeform som Wilhelm, hvilket kun gør hende til outsider på alle distancer. Men lykkes hun i skydning så har hun masser af fart i langrend, som vil bringe hende langt frem.

Uschi Disl fra Tyskland har nok kun chancen på 7,5 km og i stafet, da hun kan skyde sig helt væk i de øvrige discipliner, hvor skydning tæller endnu mere. Hun er ikke længere sikker på en plads i stafetten, da Tyskland i øjeblikket er meget stærkt kørende for damer. De har 5 mellem de 9 bedste i verden.

Martina Glagow, også fra Tyskland er en af feltets bedste skytter, som i denne sæson har fået farten lidt op i langrend, hvilket gør hende til medaljekandidat på alle distancer i OL. Mindst chance har hun på 7,5 km, hvor langrendsdelen har mere at sige. Hun er sikker deltager på stafetten, hvilket også er det samme som medalje.

Liv Grete Poiree fra Norge havde sidste sæson store sygdomsproblemer, men er efter nytår kommet stærkt tilbage. Hun vandt jagtstarten i Ruhpolding i et spurtopgør mod Wilhelm. Hun taber ikke noget i langrend i forhold til de andre, og er hendes skydning i vinkel, kan hun godt hente nogle medaljer i Torino.

Linda Tjørhom fra Norge er stærk i højden hvor konkurrencerne skal afvikles. Hun er blandt feltets bedste skytter, og er absolut en guldkandidat på 15 km og i fællesstarten. I begge discipliner er skydningen vigtig, og hun er stærk i en evt. sprint-afgørelse i fællesstarten.

De russiske piger er generelt alle gode skytter, som har deres klart største chance i stafet. De er langt mere stabile end tyskerne, som ofte har en deltager der kikser lidt for meget i skydning.
Ellers står Pyleva, Ishmouratova, Zaitveta og Akhatova alle med medaljechancer på de øvrige distancer. Hvor 15 km nok er den største mulighed for en individuel medalje.

Vinder-bud
15 km: Linda Tjørhom
7,5 km Sandrine Bailly
Jagtstart: Kati Wilhelm
Stafet: Rusland
12,5 km fællesstart: Martina Glagow

Mænd

Ole Einar Bjørndalen fra Norge tog ved sidste OL ikke færre end 4 guld medaljer i 4 starter. Han er igen den store favorit, og klapper alt, kan han godt tage alle 5 guld denne gang. Han er storfavorit på 10 km sprint, som danner grundlag for jagtstarten. Og med et godt udgangspunkt dér, bliver Bjørndalen også svær at hente på jagtstarten. Han er den bedste af alle i langrend, og det at OL foregår i højden er kun et plus for Bjørndalen, som har trænet meget i højden denne sæson. Hvis man skal finde en svaghed, så er det i liggende skydning, hvor Bjørndalen modsat flere andre er svagere end i stående. Men han skyder noget hurtigere end flere af de andre, hvilket også giver ham lidt ekstra sekunder. Den sværeste disciplin for ham at vinde bliver 20 km, hvor hver bom koster 1 minut. Der kan han godt få problemer mod en som skyder fejlfrit. Sygdommen som holdt Bjørndalen væk i januar måned, ser ud til at være helt væk og får sandsynligvis ingen indflydelse på mesterskaberne.

Raphael Poiree fra Frankrig har det generelt ikke så godt i højden, og selvom han fører den samlede world cup, så har det ikke været nogen god sæson for franskmanden. Han har været langt væk i langrend, og han har ofte problemer i skydning når han skal få kuglen ud af geværet. Dette taber han en del tid på. Hans største mulighed for medaljer er over 20 km, hvor han på en god dag sagtens kan skyde fejlfrit. Ellers er han traditionelt stærk i fællesstarten.

Frode Andresen fra Norge har vundet 3 world cup sejre denne sæson. Når han lykkes i skydning, så er han livsfarlig for alle i feltet. Dette sker dog ikke så ofte. Han er utroligt ustabil i skydning, hvilket nok også koster ham en deltagelse på stafetten, hvor der ikke er råd til alt for mange missere i skydning. God skydning på 10 km kan give ham en medalje.

Halvard Hanevold fra Norge er OL-mester tilbage fra 1998, og han har trænet meget i højden med henblik på OL. Han er en god skytte, som også holder god fart i langrend. Han har medalje-chancer på alle distancer. Han er en vigtig brik på det norske stafet-hold, som skal forsvare guldet fra Salt Lake City.

Sven Fischer fra Tyskland er altid god for en toppræstation ved de store mesterskaber. Men det at OL foregår i højden, er et kæmpe minus for Fischer, som senest i Antholz der også ligger i højden, var helt væk. Når han at vænne sig til forholdene, er han farlig på alle distancer.

Ricco Gross fra Tyskland er modsat sine holdkammerater stærk i højden, og han kan nemt blive det bedste tyske kort i kampen om medaljerne. Wolf og Rösch har gået nogle flotte konkurrencer tidligere i denne sæson, men dem har jeg ingen tro på i netop OL hvor der er et helt andet pres på.

Russerne er som altid stærke i skydning, og deres chance ligger i stafet, hvor de kommer med 4 stærke skytter. De har ikke lige manden som kan gøre det individuelt, men som hold er russerne stærke.

Vinder-bud
20 km: Ricco Gross
10 km: Ole Einar Bjørndalen
Jagtstarten: Ole Einar Bjørndalen
Stafet: Tyskland
Fællesstarten: Ole Einar Bjørndalen

Hurtigløb på skøjter

12 sæt medaljer på højkant.

Damer

500 meteren ligger til kinesisk sejr via Manli Wang, som har lagt sæsonen tilrette på netop OL. 500 meteren i OL løbes over 2 løb så alle får sidste inderbane. Jenny Wolf fra Tyskland har vundet den samlede world cup denne sæson over 500 meter, men det skyldes mere at flere af de andre har spares sig i nogle løb. Wolf skal nok kæmpe med Zhurova og Simionato om de øvrige medaljer efter Wang.

1000 meteren ligner en kamp mellem Simionato fra Italien og Anni Friesinger fra Tysklandmed Jennifer Rodriguez fra USA som outsider. Friesinger kommer med to friske sejre over Simionato på 1000 meter. Mens Rodriguez form er et større spørgsmålstegn. Hun har ikke rigtigt vist samme styrke denne sæson som tidligere år.

1500 og 3000 meteren ligner en kamp mellem Cindy Klassen fra Canada og tyske Friesinger, som i denne sæson har haft flere hårde dueller over disse distancer.
Europamesteren Claudia Pechstein skal ikke helt udelukkes på 3000 meteren, men er de to andre på toppen, så bør kampen mellem guld og sølv stå mellem dem.

5000 meter er Claudia Pechsteins distance - her har hun taget de seneste 3 OL- guld. Hun kan forvente hård kamp fra Clare Hughes som også er en langdistance-ekspert. Cindy Klassen og Annie Friesinger har gået gode 5000 meter løb, men jeg tror ikke helt de står distancen.

Holdløbet ligner en tysk sejr. De har med Friesinger, Pechstein og evt. Vølker et meget stærkt hold. Canada med Groves, Hughes og Klassen er den værste modstander, og bronzen ligger til Holland, som hos damerne ikke har nogle guld-kandidater, men har et jævnt hold som kan sikre dem en hold-medalje.

Vinder-bud
500 meter: Manli Wang
1000 meter: Anni Friesinger
1500 meter: Anni Friesinger
3000 meter: Cindy Klassen
5000 meter: Clare Hughes
Holdløbet: Tyskland.

Mænd

500 meter ligner en kamp mellem Joey Cheek fra USA og Jeramy Wotherspoon fra Canada, som i flere år har været kongen på distancen. Han viste god form ved sprint-VM efter hans uheld på den første 500 meter. Joey Cheek viste i den sidste world cup på 500 meter før OL rigtig gode takter. Så det ligner en tæt duel mellem disse to.

1000 meter: Her vil alt andet end guld til Shani Davis fra USA være en overraskelse. Han har startet 6 gange i world cup, og det har givet 6 sikre sejre. Han er i fin form og det her ligner en af Ols sikreste medaljer.

1500 meter ligner en amerikansk duel mellem Shani Davis og Chad Hedrick, som fører den samlede world cup over distancen. Der er lagt op til en stor duel mellem disse to, og hvis forholdene i Torino er perfekte, kan vi måske komme ned i nærheden af verdensrekorden.

5000 meter: Her er Chad Hedrick favorit, men skulle han svigte, står en hel hær af løbere parate til at tage over. Sven Kramer og Carl Verheijen fra Holland har begge farten til at kæmpe med om medaljerne på denne distance. Det samme kan siges om Eskil Ervik fra Norge og Europamesteren Fabris fra Italien.

10000 meter: Her er det de samme navne som på 5000 meter der vil være at finde helt i toppen. Plus Øystein Grødum fra Norge som i sidste sæson var bedste mand på distancen, men i år har kæmpet hårdt for at finde formen.

Holdløbet bliver en meget åben affære, hvor USA, Holland, Italien og Norge skal kæmpe om medaljerne. Med de to førstnævnte som favoritter.

Vinder-bud
500 meter: Joey Cheek
1000 meter: Shani Davis
1500 meter: Shani Davis
5000 meter: Chad Hedrick
10000 meter: Sven Kramer
Holdløbet: Holland.

Nordisk Kombination

I denne afdeling uddeles der i alt tre sæt medaljer. Favoritværdigheden kan placeres ét sted alene...

Finske Hannu Manninen har haft en fantastisk sæson. Han har vundet størstedelen af konkurrencerne og topper World Cup med dobbelt så mange point som nummer to, Magnus Moan. Manninen har vundet samtlige konkurrencer han har stillet op til i 2006, undtaget Ruhpolding, hvor finnen gik helt ned og måtte nøjes med en femteplads. Hans enorme styrke ligger i langrendsdisciplinen, hvor der ikke er nogen i feltet der kan følge ham. Skal det koges ned til den afgørende detalje, så handler det om, hvorvidt Manninen hopper godt eller skidt. Hopper han godt, så må resten af feltet kæmpe om sølvet.

Sidste sæson var Manninens største konkurrent Ronny Ackermann. Men tyskeren er i denne sæson en skygge af sig selv, hvor han endnu ikke har evnet at finde et højt stabilt niveau efter en dårlig sæsonstart. Hans evner på hopbakken viste sig fra første dag at have mangler der gjorde at han ikke for alvor kunne blande sig helt fremme. Det kan tælles på meget få fingre hvor mange løb han er gået i top 5 i denne sæson. Men på trods af en dårlig sæson vil jeg ikke afskrive ham totalt. Han har før vist høj kvalitet, og rammer han en god dag, så er han helt klart blandt de forreste når metallet skal fordeles (måske endda guld-kandidat, hvis Manninen har en dårlig dag). Tyskerne stiller yderligere med Kircheisen og Hettich, som er to habile deltagere, dog ventes de ikke at kunne blande sig helt fremme.

Fra Østrig er der flere interessante deltagere. På det seneste har både Felix Gottwald og Christoph Bieler vist gode takter. Sidstnævnte har især imponeret på hopbakken, hvor han har grundlagt flere gode resultater, senest med en podiepladsering i Seefeld. Bieler er en habil i sporet, men evner ikke at afgøre sagen selv i større grupper. Hans niveau rækker ikke til en sejr ved dette OL, men med gode spring og en god dag i sporet kan han blande sig i kampen om en bronzemedalje.
Lidt anderledes forholder det sig med landsmanden Felix Gottwald, som glimtvist har vist stort potentiale. Da Manninen på årets tredje dag knækkede i Ruhpolding, var det Gottwald der satte alt og alle af. Sejren i det løb står klart i erindringen som sæsonens hidtil flotteste indsats. Dog halter det på hopbakken, hvor Gottwald skal springe op til sit bedste for at have chancer for at blande sig fremme. Igen handler det om, at Manninen skal falde af på den, men Gottwald er i mine øjne en fin outsider til en podieplacering.

Vores norske naboers to bedste kort er Petter Tande og Magnus Moan. Førstnævnte har sin styrke på hopbakken, mens Moans resultater er kommet i hus i kraft af hans høje niveau i langrendssporet. Af de to er Moan Norges største håb, da han samlet over de to dele af konkurrencen er den mest komplette deltager. Petter Tande mangler fart i skiene når alt kommer til alt, og selvom han er fantastisk i hopdelen, så kan han næppe hoppe sig til guldet her. Moan derimod kan blande sig fremme blandt de øvrige outsidere hvis han opnår fornuftige spring. Han er helt klart, sammen med de ovennævnte, en bejler til en podieplads. Dog er han bedst i sprinten, hvor han herfra spås fornuftige muligheder.

I holdkonkurrencen er der flere om budet. Finland har Manninen, suppleret med Tallus og Koivaranta, som ikke kan kendetegnes som de mest stabile i feltet. Også Tyskland ligger blandt bookmakernes favoritter, men baseret på denne sæsons resultater kan de ikke sættes højest på listen. Det norske hold står med udmærkede kort på hånden, men topværdigheden tilfalder Østrig. De seneste ugers resultater har tegnet godt for det østrigske hold, som samlet set har et stabilt hold der kan skabe en mindre overraskelse.

Vinder-bud
Gundersen 15 km: Hannu Manninen
Hold: Østrig
Sprint: Hannu Manninen