Neymar & Co satser benhårdt på guld på hjemmebane, og det kan bl.a. gå ud over Danmark (der er havnet i samme gruppe som Brasilien). Læs optakten der gennemgår alle 16 hold og tjekker odds.

Fodbold er en sær størrelse i olympisk sammenhæng. De fleste andre sportsgrene præsenterer verdens bedste udøvere når der afholdes OL, men for fodbold er De Olympiske Lege en U23-turnering tilsat tre ældre spillere per trup. Og ofte er det ikke engang de bedste U23-spillere der sendes afsted.

Det har værtslandet Brasilien dog i vid udstrækning valgt at gøre. Med noget ekstrem-krydderi oveni. Landet hungrer så meget efter guldrevanche oven på fiaskoen ved VM på hjemmebane i 2014 at OL-truppen i hvert fald på eet punkt er markant stærkere end den trup der i juni blev sendt til Copa America i USA: Superstjernen Neymar stod over Copa America og spiller i stedet OL, som én af truppens tre ældre spillere.

Neymar er den suverænt største stjerne ved dette fodbold-OL. Hverken Messi eller Cristiano Ronaldo har tilbudt at hjælpe deres lande, Argentina og Portugal. Der var snak om at Zlatan skulle bistå Sverige, men det blev ikke til noget. Uden sammenligning i øvrigt var der i Danmark tale om at Nicklas Bendtner skulle med, men det kom han ikke.

Vinder-odds

Men i det mindste er Danmark rent faktisk med – som følge af semifinale-pladsen ved U21-EM i Tjekkiet sidste sommer. Og danskerne er såmænd havnet i pulje med Neymar & Brasilien. Suk.

Heldigvis ser de to andre lande i puljen noget mere overkommelige ud: Sydafrika og Irak. Og Danmark (lovende offensiv) er da også pænt placeret på favoritlisten som nr 7 med vinderodds 31. Nr 1 er naturligvis Brasilien, fulgt af Argentina og Tyskland. Derefter kommer Portugal og Mexico.

Sverige som ydmygede danskerne (og vandt hele skidtet) ved U21-EM, fås også til odds 31. Nok fordi de fleste af de svenske EM-vindere glimrer ved deres fravær ved OL i Brasilien.

Allernederst på listen ligger amatør-lilleputterne fra Fiji. 

Vinder fodbold-OL i Brasilien 2016

Bedste odds Bookmaker
Brasilien 2,50
Tonybet
Argentina 7,00
Bet365
Tyskland 8,00 Tonybet
Portugal 10,00
888sport
Mexico 17,00
Jetbull
Colombia 17,00 Bet365
Danmark 31,00
Unibet
Sverige 31,00 Unibet
Japan 35,00 Tonybet
Algeriet 51,00 888sport
Nigeria 51,00 Jetbull
Sydkorea 67,00 Bet365
Sydafrika 81,00 Bet365
Honduras 151,00 Bet365
Irak 151,00 Unibet
Fiji 1501,00 Unibet

Spilforslag

Tjek de udlagte tip her – og følg desuden med under turneringen.

Brasilien vinder OL: Odds 2,5 hos TonyBet

Hjemmebanefordel - og et i forvejen talentfuldt hold er forstærket af en erfaren målmand, en dygtig midtbanemand samt selveste Neymar. Indledende gruppe ser overkommelig ud, og i kvartfinalen venter et hold fra Gruppe B der virker ret middelmådig.
Er der værdi i oddset? Jeg er fristet, men i tvivl.
 

Gruppe A

Brasilien

Danmark

Sydafrika

Irak

Brasilien og Danmark må forventes at tage gruppens to kvartfinalepladser. Værtsnationen stiller med et stærkt hold, inkl Neymar, og danskerne har demonstreret en slagkraftig offensiv (dog en lidt vakkelvorn defensiv). Ironisk nok kan det vise sig at være en fordel for Danmark at være i samme gruppe som Brasilien - hvis det altså lykkes at løse billet til kvartfinalerne. For så møder man ikke Brasilien igen før en eventuel finale...

  

Brasilien 

Turneringens klare favorit – og ikke bare pga hjemmebanefordelen. Et i forvejen talentfuldt hold er nemlig forstærket af en erfaren målmand (OPDATERING: Han er blevet skadet), en dygtig midtbanemand samt selveste Neymar.

Bayern-stjerne Costa mangler, men ellers ser det godt ud, og brasserne ser ud til at satse stort på at forvandle sølvet vundet i London 2012 til guld på hjemmebane. Brasiliens U23-hold har dog kun spillet én officiel træningskamp i år – i marts. Men den blev vundet klart over Sydafrika. Og mon ikke flere kampe, officielle eller ej, er kommet til siden.

Ældre spillere

Neymar: 24-årig driblestærk venstrefløjsstjerne i Barcelona og nøglespiller på Brasiliens A-landshold. Gik dog glip af Copa America – Barca ønskede ikke at afgive ham til begge turneringer. Det vil sige: Friske ben til OL.

Weverton: 28-årig målmand i Atlético Paranaense. Med på afbud (Prass skadet kort før OL).

Renato Augusto: Alsidig midtbanemand fra kinesiske Beijing Guoan (fortid i Leverkusen). Blev i 2015 kåret som årets spiller da han førte Corinthians til det brasilianske mesterskab. 11 A-landskampe.

Også værd at lægge mærke til

Marquinhos: 22-årigt forsvarsstortalent – mest midterforsvar, men kan også spille back; er hurtig og fysisk stærk – der i slutningen af 2015/16-sæsonen slog David Luiz af holdet i PSG. Startede inde i 2 af Brasiliens 3 kampe i Copa America i juni.

Felipe Anderson: Profil i den italienske Serie A hvor den 23-årige gør det godt på venstrekanten for Lazio. Kan også ligge til højre eller centralt (praktisk på et hold der råder over venstrestjernen Neymar).

Rafinha: 23-årig midtbanemand fra Barcelona - hvor han ikke fik ret meget spilletid i 2015/16, men meget af sæsonen blev nu også ødelagt af en korsbåndsskade.

Luan Vieira: 23-årig angriber/fløj fra Gremio. Intelligent og uselvisk, men samtidig målfarlig (30 mål i 120 ligakampe).

Forsvarerne Rodrigo Caio (hovedstødsstærk) og Douglas Santos samt angriber Gabriel Barbosa: De var med A-landsholdet til Copa America i juni (Gabriel var dog den eneste der fik spilletid med indskiftning og scoring mod Haiti).

Gabriel Jesus: 19-årig angriber i Palmeiras - diverse europæiske storklubber er interesserede i den lille superdribler.

Fravær

Douglas Costa: Den 25-årige Bayern München-fløj skulle have været med til OL som én af de tre ældre spillere, men måtte melde afbud pga en skade.

Fernando Prass: 38-årig målmand fra Palmeiras hvor han har spillet godt i år. Han skulle have været blandt de tre ældre spillere, men blev skadet kort før OL.

Fabinho: 22-årig højreback i Monaco og med (dog uden at spille) A-landsholdet til Copa America i juni.

Otavio: 22-årig dybtliggende playmaker i Atletico Paranaense – muligvis kommende Inter Milano-spiller. Men ikke fundet god nok til Brasiliens OL-hold.

Malcolm: 19-årig lynhurtig fløj/angriber der efter en flot 2015-sæson for mesterholdet Corinthians skiftede til franske Bordeaux. Her har han dog mest været indskifter.

Fred: 23-årig midtbanemand fra Shakhtar Donetsk (siden 2013). Skulle have været med, men kunne ikke få fri af Shakhtar. Afløses af Walace: 21-årig midtbanemand. Var med (dog kun 1 indskiftning) A-landsholdet til Copa America i juni.

Nævnes kan også Ederson (Benfica) og Wendell (Leverkusen) der måske var blevet udtaget hvis de kunne få fri af deres klubber.

Brasilien – Sydafrika: Over 3 mål til odds 1,9 hos Bet365*

Med offensivsternen Neymar som galionsfigur har Brasilien sat kurs mod OL-guld, og træneren giver frihed til offensiven. Sydafrika vil nok være forsigtig i denne åbningskamp, men fik da scoret (tabte 1-3) da de to hold mødtes i marts.
Se hele analysen

Danmark 

Det danske hold er med som følge af semifinalepladsen ved sidste sommers U21-EM. Det meste af holdet fra dengang er dog væk nu, inkl en række A-landsholdsspillere, så hvor står danskerne?

Med noget der ligner et forsvarsproblem, men til gengæld en interessant offensiv. Antydet af truppen og umiddelbart bekræftet af en træningsturnering i Sydkorea i start-juni (målrige sejre mod Honduras og Nigeria, samt 1-1 mod værtsholdet).

Ved roret står Niels Frederiksen – der med lidt held er mindre stædig, mere fleksibel, end sidste sommers ansvarlige, Jess Thorup. Og nok også mere offensivt anlagt.

Netop offensivt ser truppen ganske god ud (trods fraværet af Bendtner) – store og hurtige Yussuf Poulsen samt den kvikke dribler Bech er nemlig gengangere fra U21-EM, og de er blevet forstærket med Lasse Vibe og Emil Larsen.

OPDATERING 27/7: Bech og Poulsen har meldt afbud! I stedet er udtaget den 21-årige OB-venstreback Jacob Barrett Laursen og Dortmunds 17-årige fløjspiller/offensivmand Jacob Bruun Larsen. Markant svækkelse af offensiven. 30/7: Lasse Vigen har også meldt afbud - svækkelse af den danske midtbane.

På midtbanen er det umiddelbart ret solidt (om end ikke fantastisk) med U21-EM-gengangere som Vigen Christensen og Jønsson. Men hvad med forsvaret? I mål har man fx Esbjergs Jeppe Højbjerg. Midterforsvaret kan evt bestå af tårnhøje Gomes og stortalentet Maxsø. Men de er ikke vant til at spille sammen, og derudover synes det at knibe med kvaliteten. Truppens øvrige forsvarere er reserver på deres klubhold. Der er dog OBs Mikkel Desler der kan spille højreback, men han er vist mest midtbanemand på Fyn.

Ældre spillere

Lasse Vibe: 29-årig angriber/fløj. 10 A-landskampe. Scorede mange mål i Sverige før han sidste sommer skiftede til Brentford (14 mål i 41 kampe, 29 fra start i sidste sæsons næstbedste række i England).

Emil Larsen: 25-årig fløjspiller. 5 A-kampe. Efter skidt sæson i USA er han vendt hjem til Lyngby.

Eddi Gomes: 27-årig midterforsvarer i kinesiske Henan Jianye. 1,96 meter høj. 0 A-kampe. Var ikke med i OL-holdets træningstur til Sydkorea.

Også værd at lægge mærke til

Andreas Maxsø: 22-årig midterforsvarer i FCN. Har sagt nej tak til FCK fordi han vil til udlandet om et år. Viljestærk og dygtig.

Fravær

Uffe Bech: 23-årig fløjspiller – hurtig og målfarlig. Spiller i tyske Hannover. Var med til U21-EM sidste sommer, scorede det enlige danske mål i semifinaletabet mod Sverige. Misser OL pga en skade.

Yussuf Poulsen: 22-årig angriber. A-landsholdsspiller. Stor, stærk, hurtig. Med til U21-EM. Skulle have været med til OL, men Leipzig stillede sig på bagbenene.

Lasse Vigen Christensen: 21-årig midtbanemand. Var efter min mening blandt holdets bedste under EM sidste sommer – daværende landstræner Thorup var dog af en anden mening og brugte ham mest som indskifter. Skulle have været med til OL, men Fulham sagde nej. I stedet blev i første omgang udtaget Nicolaj Poulsen fra Randers, men han blev skadet, og i stedet er udtaget Asger Sørensen fra RB Salzburg.

Højbjerg. 20-årig midtbanemand. A-landsholdsspiller. Netop skiftet fra Bayern/Schalke til Southampton i rekordhandel.

Victor Fischer: 22-årig angriber. Med i A-landsholdstruppen. Skiftet fra Ajax til Middlesbrough.

Durmizi: 22-årig venstreback der er fast bestanddel af A-landsholdet. Skiftet fra Brøndby til spanske Betis.

Andreas Christensen: 20-årig midterforsvarer/defensiv midtbanemand. Gladbach. Stortalent der er kommet ind i A-landsholdsvarmen.

Pione Sisto: 21-årig offensivmand. Driblestærk og målfarlig.

De otte nævnte var alle med til U21-EM sidste sommer. Fra dengang mangler også fx målmand Busk og midtbanemand Thomsen (ellers unge nok til OL) samt midterforsvarer Vestergaard, højreback Scholz, venstreback Knudsen, fløjspiller Falk (for gamle til OL).

Offensivmand Lukas Andersen skulle have været med.

Endelig kan det nævnes at Nicklas Bendtner – Danmarks nok bedste angriber når i form – ikke er med som én af de tre ældre spillere. Det var ellers under overvejelse.

Sydafrika

Sydafrikanerne ser uskræmmende ud. Med to undtagelser – begge spiller på andetholdet i deres klubber – er alle i truppen fra den hjemlige liga. Bevares, disse tæller to erfarne A-landsholdsspillere, herunder klassekeeper Khune, men er det nok?

Sydafrika kvalificerede sig via en tredjeplads i De Afrikanske U23-Mesterskaber i december. Efter Nigeria og Algeriet, men foran værtslandet Senegal (der dermed ikke kom med til OL). Som Sydafrika dog tabte til i indledende gruppespil, og det er værd at bemærke at facit efter fem kampe var to sejre, to tab, een uafgjort – samt en negativ målscore på 5-7.

Sydafrika har allerede krydset klinger med Brasilien i år, i en træningskamp hos sidstnævnte i marts. Brasilianerne dominerede og vandt 3-1, bl.a. på to hovedstødsmål. Det enlige sydafrikanske mål blev sat ind af Mothiba.

Ældre spillere

Khune: Den 29-årige målmand fra Kaizer Chiefs har spillet 75 A-landskampe og ligner på den baggrund en markant forstærkning af OL-truppen. Det skal dog med at manden med de hurtige reflekser ikke har figureret på A-landsholdet siden oktober sidste år.

Mathoho: 26-årig midterforsvarer fra Kaizer Chiefs, med 26 A-landskampe i bæltet. Heller ikke han har dog været med A-holdet siden 2015.

Også værd at lægge mærke til

Lebogang Mothiba: 20-årig angriber, stor og stærk. Spiller i den franske klub Lille – dog kun på andetholdet, og kun som indskifter (2015/16: 13 kampe, heraf 4 fra start – 3 mål).

Tyroane Sandows: 21-årig angriber/offensiv midtbanemand, lille og kvik. Spiller i brasilianske Gremio – siden 2015. Er dog kun på andetholdet.

Fravær

Sydafrika drager til Brasilien med kun to ældre spillere.

Irak

Borgerkrig og bilbomber kunne ikke holde irakerne fra OL – de kvalificerede sig i januar via tredjepladsen ved de asiatiske U23-mesterskaber (hvor de fik uafgjort mod Sydkorea, men tabte til Japan).

Men hvor langt bærer gejsten (og fighten - irakerne spiller hårdt) i fjerne Brasilien? Den irakiske trup har ikke ret mange udlandslegionærer, og tre af disse er sjovt nok venstrebacks. Dén plads ser altså velbesat ud, men hvad med de øvrige? Tjah, én af de tre ældre spillere, er klubløs midterforsvarer. Er han virkelig i brugbar form?

I en træningskamp mod Sydkorea 25. juli vandt Irak 1-0 og skadede samtidig to sydkoreanere.

Ældre spillere

Ahmad Ibrahim: 24-årig midterforsvarer. 53 A-landskampe. Klubløs siden januar hvor han spillede for Al Dhafra.

Saad Abdul-Raheem: 24-årig midtbanemand. 55 A-landskampe. OL-holdets anfører.

Hammadi Ahmad: 26-årig angriber. 35 A-landskampe – 6 mål.

Også værd at lægge mærke til

Dhurgham Ismail: 22-årig venstreback (evt venstre midtbane) i tyrkiske Rizespor hvor han var temmelig fast starter i foråret. Han har netop i Rizespor fået selskab af to OL-holdkammerater: Ali Husni, 22-årig midtbanemand samt Ali Faez: 21-årig højreback/midterforsvarer (dygtig til at eksekvere dødbolde).

Ali Adnan: 22- årig venstreback i Serie A-klubben Udinese hvor han fik 28 kampe (21 fra start) i seneste sæson.

Hawbir Mustafa: 22-årig venstreback I hollandske MVV hvor han har spillet siden 2011 og været fast starter siden 2014.

Sherko Karim: 20-årig angriber i schweiziske Grasshopper hvortil han skiftede sidste sommer. 11 kampe (10 indskiftninger) i seneste sæson; 0 mål.

Fravær

Ali Qasim: 20-årig midtbanemand der var med til U23-mesterskaberne i januar (4 kampe ud af 7, 3 fra start). Han blev desuden udtaget til A-landsholdet i marts.

Allan Mohideen: 22-årig højreback der spiller i Ljungskile i den næstbedste svenske række. Han blev udtaget til Iraks A-landshold i marts, men er altså ikke med i OL-truppen.

Det samme gælder forsvarerne Ali Lateef, Ahmad Nadeem og Hussein Falah, midtbanemand Mazen Faiadh samt angriber Mohammed Shokan – alle med på A-landsholdet i marts og unge nok til at være med til OL, men ikke med. Bortset fra Quasim var alle disse dog ikke med til U23-mesterskaberne i januar.

Gruppe B

Sverige

Colombia

Nigeria

Japan

Svær gruppe at spå om. Sverige og Colombia er favoritter, men drager ikke til OL med deres bedste spillere. Japanerne ser farlige ud – selv om de løb ind i nogle nederlag i Touloun-turneringen; det kan de meget vel have lært af. Nigeria er traditionelt et stærkt hold i ungdomssammenhæng, men denne OL-årgang virker ikke synderligt talentfuld (men måske Mikel kan hanke op i de unge).

Sverige 

Sverige kvalificerede sig via sidste års U21-EM hvor de svenske talenter forsvarede og kontraspillede sig til en overraskende og heldig turneringssejr.

Svenskernes eneste decideret gode kamp var 4-1-udklasseringen af Danmark i semifinalen. Derudover syntes det at knibe med målgiftighed og soliditet (meget defensiv indstilling, men modstanderne kom igennem til mange afslutninger, inkl en del store chancer).

Stadig var det flot at vinde EM. Men OL-truppen råder kun over 3 (plus 1 indskifter) af de 11 startere i sidste sommers EM-finale mod Portugal. Væk er fx angrebsstjernen Guidetti.

Træneren er den samme: Håkan Ericson. Og så aner man hvad klokken er slået mhp taktikken: Kompakt defensiv (fire defensive midtbanefolk blev der stillet med i EM-finalen) og giftige kontraer. Spørgsmålet er bare om denne trup formår at efterligne sidste sommers store triumf.

Ældre spillere

Milosevic: 24-årig midterforsvarer. Ejes af Besiktas, spillede i Hannover i foråret. Med til U21-EM sidste sommer.

Khalili: 24-årig defensiv-midtbanemand. Spiller i tyrkiske Mersin. Med til U21-EM sidste sommer.

Ajdaerivic: 26-årig offensiv-midtbanemand. Spiller i Örebro.

Også værd at lægge mærke til

Fransson: 22-årig midtbanemand i schweiziske Basel – fast starter i foråret.

Quaison: 22-årig fløj/offensiv midtbanemand i Palermo hvor han i sidste sæson fik 30 Serie A-kampe, 14 fra start. Med til U21-EM sidste sommer, startede inde i finalen.

Tibbling: 21-årig defensiv-midtbanemand i Groningen (fast starter). Med til U21-EM sidste sommer, startede inde i finalen.

Ishak: 23-angriber i Randers (12 mål i 28 kampe i sidste sæson). Med til U21-EM sidste sommer (3 indskiftninger, 0 mål).

Fravær

Nogle af EM-finalens startere er faldet for aldersgrænsen: målmand Carlgren samt angriberne Guidetti og Thelin.

Men en række af finalestarterne er stadig unge nok til at være med og mangler immervæk: forsvarerne Lindelöf, Helander og Augustinussen, midtbanefolk Lewicki og Hiljemark.

Colombia

Colombia der i juni vandt bronze ved Copa America, råder over mange talenter. Men det synes ikke at være blomsten af landets ungdom der er sendt til OL.

Columbianerne kvalificerede sig via en andenplads i De Sydamerikanske Mesterskaber for ungdomshold – afholdt i januar 2015 – plus playoff-gevinst mod USA i marts i år. Her blev det 1-1 på hjemmebane, men 2-1-sejr ude.

Men OL-truppen har ikke én eneste genganger fra 2015-mesterskaberne, og truppen mangler fem af de 11 startere der skaffede holdet til OL ved at vinde playoff-udekampen over USA i marts. Inkl kampens dobbelte målscorer, angriber Martinez.

Colombianerne drager desuden til Brasilien med kun tre udlandslegionærer i truppen (det skal dog med at den hjemlige liga er ganske god) – hvoraf den ene dog er den dygtige A-landsholdsangriber Teo Gutiérrez.

Ældre spillere

Tesillo: 26-årig midterforsvarer. 0 A-landskampe. Var med i bruttotruppen til Copa America, men blev skåret fra.

Gutiérrez: 31-årig angriber. 47 A-landskampe (15 mål). Teo var fast starter ved VM 2014 (1 mål) og ved Copa America denne sommer (dog uden at score). Skiftede sidste sommer fra den argentinske liga til portugisiske Sporting hvor han scorede 11 mål i 23 kampe i 2015/16.

Pabón: 28-årig angriber der scorer mange mål i den mexicanske liga. Lille, hurtig og driblestærk. 15 A-landskampe, dog ingen siden 2012.

Også værd at lægge mærke til

Bonilla: 23-årig målmand. Var med i A-landsholdets Copa America-trup, dog som tredjekeeper.

Aguilar: 23-årig midterforsvarer. Var med til Copa America (dog kun 1 kamp)

Pérez og Roa: 23-årige midtbanefolk der begge var med til Copa America. Roa dog uden at spille, men Pérez fik 5 kampe, 3 fra start

Renteria: 23-årig angriber/fløjspiller der spiller i den mexicanske liga. Han var dog kun reserve i U23-landsholdets playoff-kampe i marts.

Preciado: 22-årig angriber der har scoret flittigt for Deportivo Cali i de seneste par sæsoner. Gik dog fra banen uden at score i begge playoff-kampe.

Fravær

Martinez: Angriber der sad på bænken i 1. playoff-kamp mod USA, men scorede begge mål i 2. kamp.

Quintero: Kreativ og målfarlig midtbanespiller. Med i begge playoff-kampe, scorede i den første.

Mina og Sanchez: Midterforsvarere der spillede begge playoff-kampe.

Celis: Midtbanemand der var med i 2. playoff-kamp.

Moreno: 19-årig angriber der var med til Copa America

Nigeria

Nigeria vandt sølv i 2008, men ligner ikke en medalje-aspirant denne gang. For otte år siden deltog folk som Obinna, Odemwingie, Obasi, Anichebe, Apam, Ambrose. Denne gang? Der er et par fine talenter (Okechukwu springer i øjnene), men jeg tvivler på at jeg om otte år vil kunne nikke genkendende til 5-6 stykker når jeg kaster et nostalgisk blik på 2016-truppen.

Mest bemærkelsesværdigt er fraværet af folk som Iheanacho, Iwobi og Omeruo.

Der er dog hentet rutineret og solid hjælp ind i form af Chelsea-midtbaneslider Obi Mikel, og den farlige Watford-angriber Ighalo spæder nok også til. Men jeg tror ikke det rækker.

Nigeria kvalificerede sig via førstepladsen i De Afrikanske U23-Mesterskaber i december. 2-1-finalesejr over Algeriet.

Men nigerianerne fik en 2-6-lussing af Danmark i en træningsturnering i Sydkorea i start-juni (hvor det også blev 3-1 over Honduras og 0-1 mod Sydkorea). Og det blev 0-1 mod Mexico i start-juli (nederlaget burde have været større).

Ældre spillere

Mikel: 29-årig midtbanemand fra Chelsea. 75 A-landskampe. Er defensivmand på sit klubhold, men kan også spille længere fremme og kan godt tænkes at påtage sig mere offensivt ansvar på dette OL-hold.

Akpeyi: 29-årig målmand fra Chippa United (Sydafrika). 1 A-landskamp.

  

Også værd at lægge mærke til

Azubuike Okechukwu: 19-årig defensiv midtbanemand/midterforsvarer i tyrkiske Malatyaspor. Anfører i kvalifikationen og kåret som Turneringens Spiller.

Etebo Oghenekaro: 20-årig angriber. Kvalifikationsturnerings-topscorer med 5 mål (2 på straffe), inkl 2 i finalen.

Sadiq Umar: 19-årig angriber i Roma hvor han i sidste sæson fik 6 Serie A-kampe (2 fra start) og scorede 2 mål).

Fravær

Omeruo: 22-årig midterforsvarer. Ejes af Chelsea, senest udlejet til tyrkiske Kasimpasa.

Ndidi: 19-årig midterforsvarer/defensiv midtbanemand i belgiske Genk.

Erhun Obanor: 20-årig forsvarer. Netop skiftet til tyske Greuther Fürth.

Taiwo Awoniyi: 18-årig angriber. Ejes af Liverpool; senest udlejet til FSV Frankfurt. Er OL-reserve, dvs på stand-by.

Kelechi Iheanacho: 19-årig angriber i Manchester City.

Alex Iwobi: 20-årig fløj/angriber i Arsenal.

Ighalo: 27-årig angriber fra Watford (35 mål i 72 kampe siden 2014). Stor og stærk, men også hurtig, frontløber. 11 A-landskampe, 3 mål. Var inde i billedet mht den tredje ældre spiller, men det blev ikke til noget. Nigeria drager til OL med kun to ældre spillere.

Nigeria – Japan: 2 (DNB) til odds 2,06 hos TonyBet

Nigeria tabte 2-6 til Danmark i juni og kan også få det svært mod de kvikfodede og ofte sprudlende japanere. Japan fik nogle lærestreger i Toulon-turneringen, men er her oppe mod en defensiv der (trods tilgang af Mikel) virker tung og vakkelvorn.
Læs hele analysen

Japan

Fjerdeplads i 2012. Kvalificerede sig til dette OL i januar via førstepladsen ved de asiatiske U23-mesterskaber. 5 sejre, 1 uafgjort (12-4). 3-2 over Sydkorea i finalen hvor japanerne stillede i en 4-4-2-formation.

Talentfuldt hold med interessante offensivfolk, inkl diminutive, men eksplosive Nakajima. Men holdets begrænsninger blev måske demonstreret i maj, i Toulon-turneringen, hvor det ud over sejr over Guinea blev til nederlag mod Paraguay, Portugal og England. 1-2 samt 0-1 og 0-1.

Ældre spillere

Fujiharu: 27-årig venstreback i Gamba Osaka. 2 A-landskampe.

Shiotani: 27-årig midterforsvarer (trods kun 1,82 meter høj) i Hiroshima. 2 A-landskampe.

Koroki: 29-årig angriber i Urawa. 15 A-landskampe (0 mål).

Også værd at lægge mærke til

Nakajima: 21-årig fløj/offensiv midtbanemand fra FC Tokyo. 1,63 meter høj, dygtig dribler, gode indlæg og spark. Turneringens Spiller i kvalifikationen.

Minamino: 21-årig fløj/angriber/offensiv midtbanemand i RB Salzburg. 10 mål i 32 kampe (22 fra start) i seneste sæson.

Kubo: 22-årig angriber/fløj i Young Boys. 9 mål i 29 kampe (23 fra start) i seneste sæson. 3 mål i 6 kvalkampe.

Asano: 21-årig angriber/hængende angriber i Arsenal. Netop skiftet fra Sanfrecce Hiroshima (4 mål i 14 forårskampe, 7 fra start). 5 A-landskampe, 1 mål. Indskifter i OL-kvalifikationen.

Fravær

Yamanaka: 23-årig venstreback. Startede inde i kvalfinalen og -semifinalen.

Ado Onaiwu: 20-årig angriber. Startede inde i kvalfinalen (skiftet ud i pausen – og kun indskifter i semifinalen).

Gruppe C

Tyskland

Mexico

Sydkorea

Fiji

Tyskland og Mexico bør tage de to kvartfinale-billetter – men man skal nu ikke afskrive Sydkorea med Spurstjernen Son som foregangsmand. Fiji tror jeg derimod overhovedet ikke på. Stillehavs-amatørerne bør få en oplevelse, men point bliver det næppe til.

Tyskland 

Vejen til OL gik for tyskernes vedkommende via sidste sommers U21-EM hvor det blev til en semifinaleplads (stort nederlag mod Portugal) efter bl.a. at have udspillet Danmark.

Næsten ingen fra sidste sommer er med i OL-truppen, fx mangler Can og Kimmich selv om de er unge nok til at være med. Ligesom Draxler – ikke med til U21-EM, men endnu en A-landsholdsspiller med alder til at være med til OL – glimrer ved sit fravær.

Faktisk stiller Tyskland stort set med B-holdet – så mange kompetente OL-spilleberettigede mangler der.

Der er dog nogle få gengangere fra sidste sommer – især forsvarer Ginter og kreatør Meyer er værd at bemærke. Og truppen råder skam over mange fine Bundesliga-talenter – landets spillermateriale er jo enormt – hvoraf de fleste er faste startere på deres klubhold til dagligt. Plus de dygtige og rutinerede Bender-tvillinger der sammen med målæder Petersen er de tre ældre spillere.

Alt i alt kan Tyskland efter alt at dømme sagtens stille et slagkraftigt mandskab – B-hold eller ej.

Ældre spillere

Lars Bender: 27-årig defensivmand fra Leverkusen. 19 A-landskampe.

Sven Bender: 27-årig defensivmand fra Dortmund. 7 A-landskampe.

Nils Petersen: 27-årig angriber fra Freiburg (21 mål i 32 BL2-kampe i sidste sæson).

Også værd at lægge mærke til

Horn: 23-årig førstemålmand i Köln.

Gnabry: 21-årig midtbanemand/kantstiller fra Arsenal. Lille og hurtig. Han var også med til U21-EM sidste sommer. Tilbragte 15/16-sæsonen som lejesvend i WBA, men fik alligevel næsten ingen spilletid ud af det.

Meyer: 20-årig kreatør i Schalke hvor han har været fast starter i de seneste to sæsoner. Var med til U21-EM sidste sommer.

Ginter: 22-årig midterforsvarer/højreback fra Dortmund (24 BL-kampe, 21 fra start, i sidste sæson). Med til U21-EM sidste sommer.

Fravær

Draxler: 22-årig venstrefløj fra Wolfsburg. Med til EM for A-holdet.

Can: Forsvar/midtbane. 22-årig Liverpool-spiller – meget alsidig og dygtig. Med til U21-EM sidste sommer, nu del af A-holdet (med til EM).

Kimmich: Midtbane/forsvar. 21-årig Bayern-mand. Med til U21-EM sidste sommer og A-EM denne sommer.

Tah: 20-årig midterforsvarer. Ikke med til U21-EM, men var del af bruttotruppen til A-EM denne sommer.

Weigl: 20-årig midtbanemand. Ikke med til U21-EM, men var med i Tysklands EM-trup denne sommer.

Sané: 20-årig midtbanemand. Ikke med til U21-EM, men var med i Tysklands EM-trup denne sommer.

Med til U21-EM sidste sommer og unge nok til OL, men ikke med: angriber Hoffmann, midtbanefolk Arnold, Geis, offensivfolk/kantspillere Bittencourt, Younes, forsvarerne Schulz, Günter,

Med til U21-EM, for gamle til OL: Målmændene Leno og ter Stegen, forsvarer Knoche, angriber Volland.

Mexico 

De forsvarende OL-guldvindere kvalificerede sig denne gang via førstepladsen ved sidste års OL-kvalifikationsturnering i Nord- og Mellemamerika.

5 sejre i 5 kampe, målscore 11-1. Finalesejr over Honduras (som mexicanerne også slog i indledende gruppespil). Formation i kvalifikationen: 4-3-1-2 eller 4-4-2.

Næsten hele kvalifikationsholdet består, og det er blevet forstærket af nogle meget markante A-landsholdsspillere – en erfaren målmand, en ditto venstreback og den giftige angriber Peralta.

Kun én udlandslegionær i truppen – 17 spiller i den hjemlige liga. Der dog også er ganske stærk, og faktisk er der umiddelbart kun én (jeg kan komme i tanker om, i hvert fald) OL-aldersklar udlandslegionær der kunne forstærke holdet yderligere, men som mangler: Jesus Corona (Porto).

I start-juli vandt Mexico 1-0 over Nigeria – dominerede og burde have vundet større. Men ellers har årets resultater været ret deprimerende. I maj blev det 1-0 over Bulgarien, men ellers har årets træningskampe givet dårlige resultater: Nederlag mod Japan og Portugal i marts, og i Touloun-turneringen i maj blev det tab mod Frankrig og Tjekkiet, uafgjort mod Mali samt sejr over svage Bulgarien. I 0-4-tabet mod Portugal stillede mexicanerne dog kun med 4 mand fra kvalifikationsfinalen. og de 3 ældre spillere er først stødt til truppen her i juli.

Ældre spillere

Talavera: 33-årig målmand med 21 A-landskampe. Mexicos førstekeeper i kvalifikationen til VM 2018. Med til Copa America i juni.

Torres Nilo: 28-årig venstreback med 45 A-landskampe. Med til Copa America.

Peralta: 32-årig angriber med 14 A-landskampe/10 mål. Deltog også i OL 2012 – scorede 4 mål, inkl 1 i finalen. Med til Copa America.

Også værd at lægge mærke til

Målmand Lajud, højreback Aguirre, midterforsvarer Silva, venstreback Pizarro, midtbanemand Guzman, venstrefløk Lozano og angriber Torres kom alle på Turneringens Hold i kvalikationsturneringen.

Venstrefløj Lozano (der blev kåret som Turneringens Spiller, Lajud som bedste målmand.

Lozano var desuden med A-landsholdet til Copa America i juni (4 kampe, 2 fra start).

Fravær

Raul Lopez: 22-årig højrefløj. Startede inde i kvalifikationsfinalen mod Honduras.

Van Rankin: 22-årig defensiv-midtbanemand. Startede inde i kvalifikationsfinalen.

Corona: 23-årig fløj/offensiv midtbanemand i Porto. Var med A-landsholdet til Copa America (4 kampe). Deltog ikke i OL-kvalifikationen.

Candido Ramirez: 22-årig midtbanemand. Var med A-landsholdet til Copa America (dog uden at spille). Deltog ikke i OL-kvalifikationen.

Sydkorea

Bronzevinder i 2012. Kvalificerede sig til dette OL i januar via andenpladsen ved de asiatiske U23-mesterskaber (2-3-tab mod Japan i finalen).

Slog Nigeria 1-0 samt spillede 2-2 mod Honduras (mange eksperimenter) og 1-1 mod Danmark i træningsturnering på hjemmebane i start-juni. Spillede 4-1-4-1 og virkede temmelig presglad.

25. juli tabte Sydkorea 0-1 til Irak og fik samtidig to mand skadet: midtbanemand Lee Chan-dong and angriber Suk Hyun-jun - der er tvivl om deres OL-deltagelse.

Sydkorea mangler 3 af de 11 der startede inde i kvalfinalen: midterforsvarsparret (inkl anfører Jeon) og angriber/målscorer Jin. Forsvaret virker dermed svækket trods tilgang af A-landsholdsmand Jang. Men offensiven er modsat: Den er forstærket af store Suk samt Tottenham-klassespiller Son.

Ældre spillere

Jang Hyun-soo: 24-årig midterforsvarer (1,86), spiller i den kinesiske liga. 26 A-landskampe.

Son Heung-min: 24-årig angriber/fløj i Tottenham Hotspur. 48 A-landskampe/16 mål.

Suk Hyun-jun: 25-årig angriber i Porto. Hvor den 1,9 meter høje frontløber i foråret fik 9 kampe, 4 fra start, og scorede 1 gang. I efteråret 9 mål i 16 kampe i Vitoria, også Portugal. 10 A-landskampe, 4 mål.

Også værd at lægge mærke til

Ryu Seung-woo: 22-årig fløj/hængende angriber i Leverkusen (netop vendt tilbage efter lejeophold i 2BL-klubben Bielefeld hvor han fik 10 kampe, 6 fra start i 2015/16-sæsonen).

Hwang Hee-chan: 20-årig angriber i RB Salzburg hvor han i 2015/16 fik 13 kampe, 5 fra start (0 mål).

Kwon Chang-hoon og Moon Chang-Jin: Midtbanefolk der scorede henholdsvis 5 og 4 mål i 6 kvalkampe.

Fravær

Jeon Jei-min: 23-årig og 1,86 meter høj midterforsvarer. Startede inde i kvalifikationsfinalen (anfører).

Song Ju-hun: 21-årig og 1,9 meter høj midterforsvarer. Startede inde i kvalfinalen.

Jin Seong-uk: 22-årig angriber. Startede inde i kvalfinalen og scorede (men på bænken i semifinalen).

Fiji

Miniput-amatører med (efter alt at dømme) meget små chancer – og med en vej til OL der har været kompliceret og uskøn.

Verdensdelen Oceanien (hvor Australien er klart bedste hold, men Down Under-landet har valgt at høre under Asien i kval-sammenhæng) afholdt OL-kvalifikation som en del af Pacific Games i juli 2015. I PG blev Fiji nr 4 (var femtebedst, men New Zealand er ikke medlem af PG, så talte ikke her). I OL-kvalifikationen, derimod, blev Fiji nr 1 (de tre bedste PG-deltagere er nemlig ikke IOC-medlemmer) efter finalesejr over Vanuatu via straffesparkskonkurrence – men kun fordi New Zealand der havde slået Vanatau 3-0 i semifinalen, blev diskvalificeret pga brug af en ulovlig spiller.

Forvirret? Endnu mere rodet blev det da Fiji for nyligt smed to spillere hjem fra OL-træningslejren pga druk (kilde: fijitimes.com). Og kun én spiller blev hentet til. Fiji tager altså til OL med blot 17 spillere. Hvoraf to spiller i New Zealand, resten i den hjemlige liga (dvs som amatører).

Ældre spillere

Tamanisau: 34- årig målmand med 31 A-landskampe.

Singh: 28-årig midterforsvarer (kun 1,82 meter høj) med 20 A-landskampe.

Krishna: 28-årig angriber i new zealandske Wellington Phoenix (A-League). 6 mål I 16 klubkampe I 2015/16. Var engang I PSV Eindhovens søgelys. 19 mål i 27 A-landskampe.

Også værd at lægge mærke til

Tuivuna: 21-årig midtbanemand. Scorede 11 mål i 6 kvalkampe.

Fravær

Forsvarerne Sivoki og Naisua: De to spillere var udtaget til OL, men blev droppet pga en druktur under træningslejren.

Gruppe D

Argentina

Portugal

Algeriet

Honduras

Argentina og Portugal – store fodboldnationer med stort talentmateriale – er naturlige favoritter. De møder ikke med alle deres bedste U23-spillere, men hverken Algeriet eller Honduras synes at have evnerne til at overraske. Honduras har en interessant offensiv, men den modsvares umiddelbart af en usikker defensiv.

Argentina 

Argentina kvalificerede sig via en førsteplads i De Sydamerikanske Mesterskaber for ungdomshold – afholdt i januar 2015. Der er dog kun fire tilbage fra dengang: Forsvarer Vega samt offensivfolkene Correa, Espinoza og Simeone.

Truppen synes som sådan at bære præg af at Argentina tager OL-opgaven lidt mindre seriøst end rivalen og værtsnationen Brasilien. Der jo har Neymar med, mens Messi derimod glimrer ved sit OL-fravær. Der er ellers plads: Argentina tager til OL med kun to ældre spillere.

Én af disse er dog Real Sociedad-målmand Rulli, og den anden, forsvarer Cuesta, er på A-landsholdet. Truppen råder også over West Ham-tekniker Lanzini og det kvikke Atlético-angrebstalent Correa – så alt i alt ser det vist nydeligt ud, om end ikke prangende.

Ældre spillere

Rulli: 24-årig målmand – fast starter hos spanske Real Sociedad.

Cuesta: 27-årig, venstrebenet midterforsvarer fra Independiente. 3 A-landskampe – alle fået i år hvor han bl.a. var med til Copa America (dog kun 1 start).

Også værd at lægge mærke til

Lanzini: 23-årig midtbanetekniker i engelske West Ham (fast mand).

Romero: 22-årig defensiv midtbanemand der til dagligt spiller (fast) i brasilianske Cruzeiro.

Calleri: 22-årig angriber i brasilianske Sao Paolo hvor han i år har scoret 7 mål i 19 kampe.

Correa: 21-årig angriber i spanske Atlético Madrid – hvor han mest er indskifter, men dog fik 26 Primera-kampe (8 fra start; 5 mål) i 2015/16-sæsonen.

Fravær

Kranevitter: 23-årig midtbanemand fra Atlético Madrid. Med til Copa America.

Bemærk: Argentina drager til Brasilien med kun to ældre spillere.

Portugal 

Det portugisiske hold er med som følge af andenpladsen ved sidste sommers U21-EM. Her kiksede det mod de defensive og heldige svenskere der fik 1-1 i gruppespillet og 0-0 i finalen (fulgt af svensk sejr i straffesparkskonkurrencen), men spillemæssigt var portugiserne turneringens klart bedste hold.

Træneren er den samme – Rui Jorge – men det gode spil sidste sommer hjælper bare ikke det helt store nu hvor OL-truppen mangler 7 af finalestarterne fra dengang, herunder turneringens bedste spiller, kreatør Bernardo Silva, og såmænd også Guerreiro, Mario og Carvalho der var med til at vinde EM for A-landshold denne sommer.

En markant åreladning. OL-truppen er langt svagere ud end sidste sommers udgave. Med er i øvrigt hellere ikke den store åbenbaring ved det nys overståede A-VM: Den 18-årige midtbane-dynamo Renato Sanchez. En skam.

Alt i alt stiller portugiserne reelt med et b-hold. Men helt skal man nu næppe afskrive dem. I marts blev det i en træningskamp 4-0 over stærke Mexico (der dog stillede med mange reserver). Og i maj fik Portugal bronze ved U23-turneringen i Toulon. Nederlag mod England, sejre over Guinea, Japan og Paraguay samt uafgjort mod Tjekkiet. Målscore: 7-2.

Ældre spillere

Martins: 26-årig midtbanemand. 2 A-landskampe (i 2013: to indskiftninger, i alt 23 minutter). Klubløs. Fik kun 1 kamp for Sportings førstehold i seneste sæson og var sidst i aktion (for andetholdet) i marts.

Oliveira: 24-årig offensiv midtbanemand. 9 kampe, 8 fra start, for Porto i 2015/16. 0 A-landskampe. Anfører for sidste sommers U21-hold. Er siden faldet for aldersgrænsen, men har alligevel fået en billet.

Agra: 24-årig angriber i Nacional. 34 kampe, 9 mål i seneste sæson. 0 landskampe.

Også værd at lægge mærke til

Bruno Fernandes: 21-årig midtbanemand. 31 Serie A-kampe (24 fra start) for Udinese i seneste sæson.

Ilori: 23-årig midterforsvarer (1,9 meter høj). Fast starter ved sidste sommers U21-EM. Men fik kun 1 kamp for Aston Villa sidste efterår og ditto for Liverpool i foråret.

Målmændene Bruno Varela og Joel Pereira: Varela fik kun én kamp for Valladolid i 2015/16, Pereira tilbragte foråret på reservebænken i Manchester United (efter 6 kampe for Preston i efteråret, som lejesvend). Talentfulde keepere, men det må bekymre at de i dén grad mangler kamptræning.

Fravær

Mangler i forhold til U21-EM sidste sommer: målmand Sá, venstreback Guerreiro, kreatør Bernardo Silva, venstrefløj Cavaleiro, angriber Ricardo, offensiv midtbanemand Mario (unge nok til OL, men altså ikke med) samt defensiv midtbanemand Carvalho (faldet for aldersgrænsen).

Og så er der disse spillere der ikke var med til U21-EM, men til gengæld var med til A-EM denne sommer og er unge nok til OL – men altså ikke tager med: midtbanefolkene Gomes og Sanchez samt angriber Rafa Silva.

Nuno Santos: Fløjreserve i Benfica. Var udtaget til OL-truppen, men blev udskiftet med Pité.

Algeriet

Algeriet kvalificerede sig via en andenplads i De Afrikanske U23-Mesterskaber i december (1-2-nederlag mod Nigeria i finalen). I år har Algeriets OL-hold tabt 0-1 til Palæstina og vundet 2-0 over Irak.

Truppen består næsten udelukkende (15 af 18) af spillere fra den hjemlige liga. Der er dog et par udlandslegionærer der kan gøre midtbanen ret solid. Men generelt ser holdet uskræmmende ud, inkl de ældre spillere der ikke byder på ret meget A-rutine. Algeriet drager til Brasilien uden fire af de 11 startere i kvalifikationsfinalen.

Ældre spillere

Demmou: 27-åris midterforsvarer. 0 A-landskampe.

Bendebka: 23-årig midtbanemand. 1 A-landskamp.

Bounedjah: 24-årig angriber i Al Sadd (Qatar). 4 A-landskampe.

Også værd at lægge mærke til

Salhi: Målmand. Turneringens bedste i kvalifikationen.

Aït-Atmane: 23-årig midtbanemand (1,9 meter høj) i Sporting Gijon. 18 kampe, 11 fra start, i 2015/16.

Belkebla: 22-årig defensiv midtbanemand. Fast starter i Tour (næstbedste række i Frankrig).

Fravær

Ferhat: 23-årig midtbanemand/kantspiller. Startede inde i kvalifikationsfinalen.

Ben Taharm: 22-årig offensiv midtbanemand/angriber. Startede inde i kvalfinalen.

Oussama Chita: 19-årig midterforsvarer/defensiv midtbanemand. Startede inde i kvalfinalen.

Amakrane: 21-årig angriber. Startede inde i kvalfinalen.

Honduras

Honduras tog en andenplads ved sidste års OL-kvalifikationsturnering i Nord- og Mellemamerika. Finaletab til Mexico (som også vandt i indledende gruppespil), men semifinalesejr over USA. Formation: 3-3-2-2, dvs med tre midterforsvarere og to wingbacks. Eller 4-5-1. I start-juni i år deltog Honduras i en træningsturnering i Sydkorea hvor det blev 3-4 mod Danmark, 2-2 mod Sydkorea og 1-3 mod Nigeria.

Truppen består af folk der kender hinanden. 15 er fra den hjemlige liga, og 6 spiller til dagligt for Olimpia. Kun 3 udlandslegionærer inkl målræven Anthony Lozano der tidligere var topscorer i Olimpia. Han og Alberth Elis former en målfarlig frontduo for Honduras.

Ældre spillere

Quioto: 24-årig angriber/fløj. 10 A-kampe/1 mål.

Johnny Palacios: 29-årig højreback/midterforsvarer. 17 A-kampe.

Også værd at lægge mærke til

Elis: Fløj/angriber i Olimpia. På Turneringens Hold i kvalifikationsturneringen. Desuden turneringens topscorer med 4 mål (5 kampe). Scorede mod Danmark i start-juni.

Salas: Midtbanemand. På Turneringens Hold i kvalifikationsturneringen.

Paz: Midterforsvar. På Turneringens Hold i kvalifikationsturneringen.

Elder Torres: 21-årig defensiv-midtbanemand i amerikanske Real Monarchs - hvor han er fast starter i modsætning til OL- og midtbanekollega Espinal der er reserve i Tampa Bay.

Fravær

Marcelo Pereira: Midterforsvar/venstreback. Med til sidste års kvalifikationsturnering.