Danmark vandt gruppen i liga B i den første udgave af Nations League, men hvad betyder det egentlig? Var det bare venskabskampe, har Danmark en lettere vej til EM, og hvad betyder det for EM-kvalifikationen? 

Nations League er blevet indført for blandt andet at eliminere ligegyldige venskabskampe, hvor der ikke er noget på spil. Nu kan man pludseligt vinde billetter til den næste EM-slutrunde, og det har fået spændingen og intensiteten til at være i højsædet, når der har været kampe i Nations League. Der har i særdeleshed været nogle enormt spændende kampe i den øverste liga A, hvor der har været vanvittige comebacks, målfest og afgørelser i de døende minutter af kampene. Måler man på spændingsniveauet i liga A, så har UEFA Nations League været en succes. 

Også i liga B var der spænding, hvor specielt Sverige i gruppe 2 var involveret i nogle yderst interessante kampe. Vort svenske broderfolks første kamp endte med et nederlag på hjemmebane med 2-3 til Tyrkie efter to mål i hhv. det 88. minut og 90+2. De resterende tre kampe tabte svenskerne ikke, og dermed endte de på en førsteplads i gruppen med samme point som Rusland, men de var bedre indbyrdes. Og så havde de også en bedre målscore.

I gruppe 4 klarede Åge Hareides tropper ærterne, da de vandt foran Wales og Irland. To sejre og to uafgjorte blev det til. Den imponerende danske stime med få mål lukket ind og ingen nederlag i ordinær spilletid fortsætter, og det bliver interessant at se, om det fortsætter i EM-kvalifikationen. Er det tilfældet, så er der fine muligheder for, at danskerne kvalificerer sig til den anden slutrunde i træk, hvilket er to ud af to mulige for Åge Hareide, der overtog trænerrollen fra Morten Olsen. 

Nations League har betydning for EM-kvalifikationen

Resultaterne i Nations League har dannet grundlag for seedningerne til EM-kvalifikationen. Og med det danske landsholds fine resultater betyder det, at Danmark er havnet i andet seedningslag - sammen med blandt andet Tyskland. Dermed undgår landsholdet nogle af de halvsvære europæiske nationer fra andet seedningslag som eksempelvis Sverige, Rusland og Wales, mens de i stedet for kan møde eksempelvis Finland, Bulgarien eller Slovakiet fra tredje seedningslag. 

Der trækkes lod til EM-kvalifikationen søndag den 2. december 2019, og kampene spilles fra den 21. marts 2019 til den 19. november 2019. 

Det vides endnu ikke, hvordan Nations League kommer til at påvirke VM-kvalifikation til VM 2022 i Qatar. Nations League skal nemlig efter planen fortsætte med en ny sæson efter EM 2020, men samtidig spilles der også VM-kvalifikation. 

Sådan foregår Nations League playoffs

På hvert liganiveau i Nations League er der en plads til EM 2020 på spil. Det giver fire EM-pladser i Nations League playoffs, mens der i den almindelige EM-kvalifikation er 20 direkte pladser på spil. I Nations League playoffs spilles der semifinaler og finaler mellem gruppevinderne på hvert af de fire liganiveauer (A-D). 

Hvornår trækkes der lod til Nations League playoffs?
Lodtrækningen til UEFA Nations League finder sted den 22. november 2019. Lodtrækningen kan først foretages, når den almindelige EM-kvalifikation er overstået, da det allerede kvalificerede land til EM ikke skal spille playoffs om en plads til EM-slutrunden.

Hvornår spilles Nations League playoff-kampene?
Semifinalerne i de enkelte ligaer, der kun afgøres over én enkelt kamp, spilles i perioden 26.-28. marts 2020, mens finalerne spilles den 29.-31. marts 2020. De to højest rangerede hold i hver liga får hjemmebanefordelen i de semifinalerne, mens der trækkes lod blandt de to vindende semifinalister om at have hjemmebanefordelen i finalen. 

Hvem får eksempelvis Danmarks plads i Nations League playoffs, hvis Danmark allerede er kvalificeret til EM via den almindelige kvalifikation?
Det afhænger af, hvem der kvalificerer sig direkte til EM 2020 via den almindelige kvalifikation. Er man kvalificeret der, så frafalder nationens plads i Nations League playoffs, da man ikke to gange kan kvalificere sig til EM 2020. Skulle Danmark kvalificere sig, så går Danmarks plads videre til den næste i Nations League rangeringen fra samme liga. Skulle den nation også have kvalificeret sig direkte, så går pladsen videre til den næste i rangeringen og så fremdeles. Samme procedure foregår også, hvis en anden gruppevinder allerede er direkte kvalificeret. Rangeringen for UEFA Nations League kan ses her. UEFA har lavet en illustrativ video, der overskueligt beskriver, hvordan det kommer til at foregå. Videoen kan ses her

Hvad så, hvis en liga ikke kan fylde sine playoff-pladser op, fordi alle er direkte kvalificeret til EM?
Det er et godt spørgsmål. Det er nemlig ganske sandsynligt, at størstedelen og endda måske også alle i liga A vil kvalificere sig direkte til EM 2020 via den almindelige kvalifikation, og så er der jo ledige playoff-pladser i liga A. Hver liga skal nemlig sende et land til EM. Det betyder, at de bedste fra liga B, der ikke allerede har sikret sig en playoff-plads i liga B eller er rykket op til playoff i liga B på grund af ledige pladser der, så kommer til at spille playoff i liga A. Først og fremmest så fyldes playoff-pladserne i hvert liganiveau af hold fra det liganiveau. Det skal sikre, at den bedste 2'er fra eksempelvis liga C ikke risikerer at skulle møde hold fra en højererangeret liga i playoff, før muligheden for playoff-plads i ens egen liga er udtømt. 

Hvem skal spille Nations League playoffs?
Det kan ændre sig, hvis der er nogle af gruppevinderne, der kvalificerer sig direkte til EM via den almindelige kvalifikation. Man kan godt forvente, at en stor del af gruppevinderne fra liga A og B vil kvalificere sig til slutrunden gennem kvalifikationen, og derfor kommer nationerne, der skal i playoffs til Nations League,  formentlig også til at ændre sig ret markant i forhold til, hvordan situationen er nu her, efter at alle kampe i den første udgave af Nations League er spillet. I skrivende stund skal Holland, Schweiz, Portugal og England spille playoffs i liga A. I liga B skal Danmark, Ukraine, Sverige og Bosnien-Hercegovina spille playoff, mens det er Skotland, Norge, Finland og Serbien i liga C. I den lavestrangerede liga D skal Kosovo, Makedonien, Hviderusland og Georgien spille Nations League playoffs. 

Hvordan er rangeringen i liga B, hvor Danmark spillede?
Bosnien-Hercegovina blev den bedste nation i liga B, mens Ukraine blev 2'er, Danmark 3'er og Sverige 4'er. Det betyder, at hvis intet ændrer sig i forhold til playoff-pladserne, så skal Danmark møde Ukraine på udebane i den første playoff-kamp. 

Hvad er så Final Four, der spilles til juni 2019?
De fire gruppevindere i liga A spiller en miniturnering med semifinaler den 5. og 6. juni 2019, mens der er finale og bronzekamp den 9. juni 2019. I denne turnering findes den samlede vinder af den første udgave af UEFA Nations League. Her er der penge og ære på spil, men der er ingen EM-pladser på spil. Liga A's EM-plads kommer først i spil til marts 2020, hvor der spilles playoffs i Nations League på alle fire liganiveauer. UEFA har planlagt det således, at de fire vindere ikke kommer til at havne i EM-kvalifikationsgrupper, hvor der er kampe i den periode, der spilles Final Four. De andre nationer er der nemlig EM-kvalifikationskampe i den periode. Final Four spilles i Portugal. 

Hvem rykkede op og hvem rykkede ned fra Nations League?

Vinderne i de forskellige grupper i liga B, C og D rykker op til den højererangerede liga, mens taberne i de forskellige grupper i liga A, B og C rykker ned i den laverede rangerede liga. I liga D er der ingen nedrykkere, da man ikke kan ryge ud af Nations League-systemet, mens der ikke er nogle oprykkere i den øverste liga A. 

Nedrykkere:

  • Fra liga A til liga B: Tyskland, Polen, Kroatien og Island
  • Fra liga B til liga C: Tyrkiet, Nordirland, Irland og Slovakiet
  • Fra liga C til liga D: Estland, Litauen, Cypern og Slovenien

Oprykkere:

  • Fra liga D til liga C: Kosovo, Makedonien, Hviderusland og Georgien
  • Fra liga C til liga B: Serbien, Finland, Norge og Skotland
  • Fra liga B til liga A: Danmark, Sverige, Ukraine og Bosnien-Hercegovina.