Dette års Champions League har pinlig blotlagt den engelske syge: Aldrig har der været så mange penge i ligaen, og sjældent er de bedste engelske hold blevet rundbarberet som i dette års udgave. Men det skal være slut nu og er løsningen er følgende: Styrk ungdomsudviklingen og fremelsk nogle flere Harry Kane's. Sport Executive beretter om det engelske paradoks.

I to af de sidste tre sæsoner har der ikke været nogle engelske klubber blandt de sidste otte i Champions League.

Samtidig har det engelske landshold i flere årtier præsteret langt under, hvad der forventes i fodboldens moderland.

Det på trods af, at Premier League – økonomisk set – er verdens stærkeste liga – længder foran Primera Division, Bundesligaen, Serie A og Ligue 1. Det skal der gøres noget ved.

I hvert fald hvis det står til det engelske fodboldforbund, FA. For godt nok skærpes reglerne for opnåelse af arbejdstilladelse i engelsk fodbold for ikke-EU borgere per 1. maj. Men det er langt fra nok.

Derfor vil formanden for FA, Greg Dyke, overtale Premier League-klubberne til at indføre skarpere regler for at sikre, at engelsk talent kan få plads i Premier League – og internationalt set – i Champions League.

Greg Dyke vil kræve flere hjemmeavlede spillere i førsteholdstrupperne i klubberne i Premier League – og samtidig skærpe kravene til, hvornår man rent faktisk er hjemmeavlet (se boks).

Verdensmester i 2022

Det sker, fordi FA mener, at engelsk fodbold falder bagud i den internationale konkurrence. Eksempelvis optrådte der blot 23 engelske spillere i Champions League i sæson 2013/14 – mod 78 spanske, 55 tyske og sågar 51 brasilianske. Og det holder ikke, hvis man senest i 2022 vil være verdensmester, fastslår Greg Dyke og FA.

Det er dog ikke kun i Champions League, at de engelske spillere falder bagud. Også i Premier League taber de hjemmeavlede engelske spillere kampen om pladserne i truppen. Således er andelen af ’home boys’ i de 12 klubber, der har spillet i Premier League uafbrudt i de sidste fem sæsoner, faldet fra 11,4 til 9,4.

ANTAL KLUBBER I CL-KVARTIFNALE DE SIDSTE 10 ÅR:

England: 20
Spanien: 20

Italien: 11
Tyskland: 11

Frankrig: 8

Portugal: 4

Tyrkiet: 2

Holland, Ukraine, Rusland og Cypern: 1

Kilde: UEFA

”Vi vil rejse rundt til klubberne og overbevise dem om nødvendigheden af de nye regler,” siger Greg Dyke til engelske medier.

Skeptiske klubber

Det er der også behov for. Ifølge FA’s egne beregninger vil 33 procent af de udenlandske spillere, der får adgang til det forjættede Premier League-land under de gamle regler, nemlig blive nægtet adgang under de nye regler, som FA foreslår. Eksempelvis, for nu at nævne en ’dansk’ bekendt, Bryan Oviedo i Everton.

Klubberne er da også yderst skeptiske. Det viser det første møde, Greg Dyke har haft med flere af klubberne i Premier League. Således erklærer Richard Scudamore, CEO i Premier League:

”Da Greg (Dyke, red.) blev spurgt af en af klubberne, om de ville tvinge reglerne igennem, sagde Greg klart nej. Vi er i en konsultations-fase – og vi vil vende tilbage med klubbernes standpunkt.”

Det svar bliver efter alt at dømme negativt. For godt nok kan 11 ud af 20 klubber i dag klare de evt. nye krav, men ’tunge’ klubber som Manchester City, Tottenham, Arsenal og Chelsea skal lave markante ændringer – hvis regelændringerne gennemføres. Alene Manchester City skal skifte seks mand i førsteholdstruppen.

Faktisk kan blot 22 procent af de spillere, der har startet inde i denne sæson i de fire topklubber i Premier League, spille for England.

NYE REGLER FOR ARBEJDSTILLADELSE I ENGELSK FODBOLD:

Spilleren skal komme fra en nation, der befinder sig på FIFA’s Top 50-liste (før Top 70).

Kravet til deltagelse i internationale kampe for det land, hvor spilleren er statsborger, vil også blive skærpet ift i dag.

Der vil blive givet visse dispensationer for spillere under 21 år.

Gælder fra 1. MAJ – BORGERE UDEN FOR EU

Og så kom Harry

Det er en blot 21-årig knægt, der for alvor har sat fart på debatten om engelsk talent contra udenlandsk øjeblikkelig slagstyrke i Premier League.

Indtil november sidste år bød Harry Kanes tilværelse på andenholdsbold eller bænkevarmer i Tottenham samt lejeoptræden hos Leyton Orient, Millwall, Norwich og Leicester.

Men for fem måneder siden kom chancen mod Stoke i Premier League – og siden har Harry Kane bombet løs for Tottenham og bl.a. skaffet meriterende sejre over lokalrivalerne fra Chelsea og Arsenal.

I en sådan grad har den unge forward imponeret, at han i marts entrede a-landsholdet – og i øvrigt brugte sølle 79 sekunder på banen til at score det hurtigste debutant-mål nogen sinde i engelsk landsholdsfodbold.

Hvor er Harry d. Anden?

Det har med rette fået Greg Dyke til at spørge:

”Hvor mange andre Harry Kane’r er der? Vi vil gå rundt til klubberne og spørge: ’Er I sikker på, I ikke har en Harry Kane gående rundt på ungdomsholdet’?”

”Det må da skabe en positiv forhandlingssituation? Pludselig er der en engelsk knægt, der

FA VIL OGSÅ ARBEJDE PÅ AT:

...  antallet af ikke hjemmeavlede spillere i førsteholdstruppen sænkes fra 17 til 13. 

... trupper kun består af består af 25 mand.

... skærpe definitionen af  ’hjemmeavlet’ spiller så man skal registreres mellem som 15-18 årig - mod en aldersgrænse på 21 i dag.

Kilde: FA

har været udlånt til fire forskellige klubber, som er hård nok og får en kamp på førsteholdet – og nu er han topscorer,” fortsætter Greg Dyke.

Og måske har Greg Dyke en pointe lige dér? I 2010 blev Englands U17-landshold europamestre – fire af dem har indtil nu spillet mere end 20 Premier League-kampe! I finalen slog de Spanien – otte fra det spanske mandskab har spillet mere end 20 Primera Division-kampe…