Fredagens lodtrækning i Champions League- og Europa League-kvalifikationen udløste svære modstandere til to ud af de tre danske deltagere. Men efter de seneste års fremgang, står Danmark stadig med nydelige muligheder for at have to hold i CL-kvalifikationen (pt har vi ét) i sæsonen 2011/12.

Lodtrækningen gjaldt denne sæsons playoff-runder – sidste skridt før gruppespillene. FC København trak cypriotiske APOEL Nicosia og bør have gode chancer for at nå CL-gruppespillet, selv om cypriotisk klubfodbold er klart bedre end øens landshold.

Derimod kan OB og Brøndby få svært ved at nå Europa League-gruppespillet; de møder nemlig henholdsvis italienske Genoa og tyske Hertha Berlin. Hårde nødder.

Dobbelt CL-Kval til Danmark i 2011/12
Men lodtrækningen til trods, bør Danmark have to CL-kvalifikationspladser i sæsonen 2011/12 – som SAS Ligaen så skal spille om i 2010/11, dvs i næste sæson.

Det er nemlig gået forrygende for dansk klubfodbold på den europæiske scene i de seneste år – især i sidste sæson. Så forrygende at vi har noget at tære på i UEFAs koefficient-stilling der indeholder de forgangne 5 års resultater.

I sidste sæson, i 2008/09 – hvor FCK og især AaB høstede masser af point – blev det til flotte 8,2 koefficient-point til de danske hold. Det er især dét der gør udslaget (og så det at 04/05-sæsonen snart ikke tæller med længere; katastrofe-sæsonen hvor DK kun indsamlede 1,5 koefficient-point…).

Det betyder at Danmark ligger på 12.pladsen på 2010-udgaven af UEFAs koefficient-liste (dvs den stilling der afgør det antal pladser fx SAS Ligaen har at spille om i 2010/11-sæsonen – til udløsning i 2011/12-sæsonen).

Og da skillelinjen mht 2 CL-deltagere går mellem nr 15 og 16, ser det ret lyst ud - medmindre det går HELT galt for de danske hold i Europa i denne sæson.

Lad os se på hvordan det er gået, og hvordan det kommer til at gå, i denne sæson.

Stigende niveau
Niveauet i toppen af dansk klubfodbold har været støt stigende de senere år, mens de hold der ligger lige under toppen også har opnået et niveau der gør at man kan lave enkelte resultater i Europa turneringerne.

Seneste eksempel herpå er Randers FC, som godt nok tabte første kamp mod HSV med 0-4, men derefter vandt returkampen på HSH Nordbank Arena med 1-0. ”Mange bække små...” fristes man til at sige, for selv denne ”meningsløse” sejr tæller i regnskabet og sender 2 point ind på den danske koefficient-konto hos UEFA. Og det er netop dét det hele handler om.

Nu hvor den afgørende play-off runde – sidste skridt før gruppespillet - står for døren i både Champions League og Europa League (der tidligere hed UEFA Cup), er det passende at samle op og se på hvordan fremtiden tager sig ud.

Allerede nu må Danmark desværre melde om to faldne i europæisk sammenhæng i denne sæson. Randers FC måtte (forventeligt) lade livet til Hamburger SV i 3. EL-kvalifikationsrunde, mens AaB allerede røg ud i 2. runde da nordjyderne skuffede fælt mod Slavija Sarajevo (som derefter tabte til Helsingborg). Dette efterlader tre danske hold i de europæiske turneringer: FCK i CL-playoff, samt OB og Brøndby i EL-playoff.

Koefficient-liste
Inden vi ser på holdenes chancer for avancement, kaster vi et blik på koefficient-listen, efter de indledende kval-runder. Vi fokuserer her kun på de lande, som indgår i kampen omkring 15. Pladsen, som er skæringspunktet for dobbelt CL-kvalifikation.

2010-stillingen inden playoff-runderne er:
 

12

Danmark (5 deltagere, 3 tilbage)

FCK-APOEL (CL)

OB-Genoa (EL)

Brøndby-Hertha Berlin (EL)

25.540

13

Skotland (6 deltagere, 3 tilbage)

Celtic-Arsenal ( CL)

Rangers (CL)

Hearts-Dinamo Zagreb (EL)

24.438 (-1.102)

14

Schweiz (4 deltagere, 3 tilbage)

FC Zurich-Ventspils (CL)

Basel-Baki (EL)

Sion-Fenerbahce (EL)

24.000 (-1.540)

15

Grækenland (5 deltagere, 4 tilbage)

Olympiakos-FC Sheriff (CL)

Panathinaikos-Atl. Madrid (CL)

PAOK-Heerenveen (EL)

AEK Athen-Vaslui (EL)

22.889 (-2.651)

16

Belgien (5 deltagere, 4 tilbage)

Standard Liege (CL)

Anderlecht-Lyon (CL)

Club Brugge-Lech Poznan

Genk-Lille (EL)

20.700 (-4.840)

17

Bulgarien (4 deltagere, 3 tilbage)

Levski Sofia-Debrecen (CL)

CSKA Sofia-Dinamo Moskva (EL)

Litex Lovech-Bate Borisov (EL)

20.625 (-4.915)

18

Tjekkiet (5 deltagere, 5 tilbage)

Sigma Olomouc-Everton (EL)

Slovan Liberec-Slovan Bratislava (EL)

Slavia Prag-Crvena-Zvezda (EL)

Sparta Prag-Maribor (EL)

Teplice-Hapoel Tel Aviv (EL)

19.375 (-6.165)


I parentes er angivet distancen til Danmark i point.

UEFA-koefficienten for et land i én sæson, beregnes som det totale antal samlede point delt med antallet af deltagere. Altså koster det dyrt, når et hold har en tidlig exit, fordi de resterende deltagere fra det land så skal trække læsset. Set i det lys vil AaBs fiasko koste i denne sæson. Af samme årsag kan Fair Play-pladsen til FCN i sidste sæson tildeles skylden for at Danmark ikke allerede nu spiller om 2 CL-pladser. Uden nordsjællændernes deltagelse sidste år (en kort fornøjelse), ville pladserne nemlig allerede have været i hus.

Konkurrenterne
I ovenstående tabel er det værd at bemærke, at Skotland kun har 3 hold tilbage ud af 6 startende. Heraf er Rangers direkte i CL-gruppespil, mens Celtic er useedet i sidste CL-playoff – og derfor møder en stærk modstander (Arsenal). Tredje hold er Hearts der er useedet i EL-kval. Med seks startende deltagere trækker Glasgow-klubberne et tungt læs, og Skotland kan få det meget svært i ranglisterne de kommende år.

De øvrige konkurrenter har højst mistet én deltager, mens Tjekkiet fortsat har alle hold i aktion (alle i EL). Dog er distancen til Tjekkiet så stor, at det bør være næsten umuligt for dem at hente Danmark. Det ville kræve massiv succes for næsten alle deltagende tjekkiske hold, og med tre useedede i EL-Playoff (se modstanderne i ovenstående skema eller i nedenstående liste) virker dette ikke sandsynligt.

Bulgarien synes at have fine muligheder for at få tre hold med i gruppespillene, hvor der også vil være mulighed for videre avancement i EL-puljerne. Det må formodes at Levski Sofia, hvis de når CL-gruppespil, vil få det svært.

Belgien har Standard Liege sikkert i CL, mens Anderlecht står over for en særdeles vanskelig opgave i Lyon i CL-playoff. Det ligner en tur i EL, og dermed ét hold i CL og to i EL, da Club Brugge har udmærkedede mulighed mod Lech Poznan. Genk møder Lille, og dermed et ret sandsynligt sidste stop. Med næsten 5.000 koefficient point op til Danmark skal der markant succes til for de deltagende lande. De seneste fire år har man i snit hentet 4.800 point, og man skal derfor oppe sig hvis en plads blandt de bedste 15 skal sikres.

Schweiz står med vanskelige kort på hånden. Sion møder Fenerbahce i EL, og et exit er mest sandsynligt. FC Zurich møder Ventspils i CL og Basel møder Baki i EL – begge har de fine muligheder. Alt i alt ligner det to gruppespils-deltagere; om den ene bliver CL-deltager, vil tiden vise. Skulle FC Zurich kvalificere sig til CL-gruppespillet, vil holdet nok få det meget svært, og antallet af tjente point vil næppe være overvældende. Schweiz kan få det svært ved at holde sig i top 15 i denne sæson.

Sidst, men ikke mindst, er Grækenland med sine to seedede CL-deltagere et godt bud på det stærkeste land i samlingen. Det ligner mindst 1 hold i CL i form af Olympiakos (der møder Sheriff), mens Panathinaikos har en fair chance mod Atl. Madrid. Med AEK som sandsynlig EL-deltager er det i alt tre hold i gruppespillene, med en pæn forventet pointhøst til følge. Af alle lande på listen er Grækenland bedste bud på at holde sig i top 15. Endda ligner landet bedste bud på 12.-pladsen som giver én direkte plads i CL-gruppespillet plus en kval-plads.

Konklusion: Der ser nydeligt ud
Konklusionen herfra er, at selvom Belgien, Bulgarien og Tjekkiet står med gode kort til at få hold i gruppespillene, så ser det vanskeligt ud mhp. at indhente nok af de foranliggende lande til, at man kan håbe på to CL-pladser i fremtiden. 5.000 point er meget i UEFAs koefficient-liste. Hertil kommer, at Schweiz og Skotland kan få en hård sæson i Europa, selvom man har hold med som er langt mere etablerede i europæisk sammenhæng end de danske.

I alt skal fire lande overhale Danmark, og af konkurrenterne anses kun Grækenland for at være forholdsvist sikker herpå, mens det er sandsynligt at Schweiz og Skotland går forbi. Af Bulgarien, Belgien og Tjekkiet er det vanskeligt at se, hvem der skal kunne hente nok point til at gå forbi Danmark. Det kan ikke udelukkes at ét af landene overrasker positivt og kommer tæt på, men det skal gå rigtigt godt før koefficient-apparatet for alvor ringer.

På trods af, at Danmark sandsynligvis kun får én deltager i gruppespillene, har vi tiltro til, at denne sæsons høst sammen med det nuværende forspring er nok til at sikre Danmark den vitale 15. Plads på ranglisten. Skulle OB eller Brøndby overraske positivt og klare sig videre til EL-gruppespil, er Danmark i vores øjne næsten sikret to CL-pladser at spille om i næste sæson.

Lodtrækning
Her følger resultatet af fredagens lodtrækning til playoff-runderne, sidste skridt før gruppespillene.

Champions League
Olympique Lyonnais (FRA) v RSC Anderlecht (BEL)
Celtic FC (SCO) v Arsenal FC (ENG)
FC Timişoara (ROU) v VfB Stuttgart (GER)
Sporting Clube de Portugal (POR) v ACF Fiorentina (ITA)
Panathinaikos FC (GRE) v Club Atlético de Madrid (ESP)
FC Sheriff (MDA) v Olympiacos CFP (GRE)
FC Salzburg (AUT) v Maccabi Haifa FC (ISR)
FK Ventspils (LVA) v FC Zürich (SUI)
FC København (DEN) v APOEL FC (CYP)
PFC Levski Sofia (BUL) v Debreceni VSC (HUN)

Kilde: UEFA.com

Kampene spilles 18./19. og 25./26. august. Efter playoff-runden gælder det gruppespillet. Der er lodtrækning 27. august, og første spillerunde afvikles 15./16. september.

Læs om CL-strukturen i denne artikel.

Europa League
PAOK FC (GRE) v SC Heerenveen (NED)
NK Dinamo Zagreb (CRO) v Heart of Midlothian FC (SCO)
Werder Bremen (GER) v FK Aktobe (KAZ)
Everton FC (ENG) v SK Sigma Olomouc (CZE)
FC BATE Borisov (BLR) v PFC Litex Lovech (BUL)
NAC Breda (NED) v Villarreal CF (ESP)
KKS Lech Poznań (POL) v Club Brugge KV (BEL)
Fulham FC (ENG) v FC Amkar Perm (RUS)
Galatasaray SK (TUR) v FC Levadia Tallinn (EST)
FK Teplice (CZE) v Hapoel Tel-Aviv FC (ISR)
FC Metallurh Donetsk (UKR) v FK Austria Wien (AUT)
FC Twente (NED) v FK Qarabağ (AZE)
AS Roma (ITA) v MFK Košice (SVK)
FC Dinamo Moskva (RUS) v PFC CSKA Sofia (BUL)
KRC Genk (BEL) v LOSC Lille Métropole (FRA)
PSV Eindhoven (NED) v Bnei Yehuda Tel-Aviv FC (ISR)
S.S. Lazio (ITA) v IF Elfsborg (SWE)
Trabzonspor (TUR) v Toulouse FC (FRA)
FK Partizan (SRB) v MŠK Žilina (SVK)
FK Bakı (AZE) v FC Basel 1893 (SUI)
AFC Ajax (NED) v ŠK Slovan Bratislava (SVK)
FC Shakhtar Donetsk (UKR) v Sivasspor (TUR)
Brøndby IF (DEN) v Hertha BSC Berlin (GER)
Athletic Club Bilbao (ESP) v Tromsø IL (NOR)
FK Sarajevo (BIH) v CFR 1907 Cluj (ROU)
SK Rapid Wien (AUT) v Aston Villa FC (ENG)
FC Steaua Bucureşti (ROU) v Saint Patrick's Athletic FC (IRL)
AC Sparta Praha (CZE) v NK Maribor (SVN)
FC Zenit St. Petersburg (RUS) v CD Nacional (POR)
Genoa CFC (ITA) v Odense BK (DEN)
FC Dinamo 1948 Bucureşti (ROU) v FC Slovan Liberec (CZE)
EA Guingamp (FRA) v Hamburger SV (GER)
FC Sion (SUI) v Fenerbahçe SK (TUR)
SK Sturm Graz (AUT) v FC Metalist Kharkiv (UKR)
SK Slavia Praha (CZE) v FK Crvena Zvezda (SRB)
SL Benfica (POR) v FC Vorskla Poltava (UKR)
SC Vaslui (ROU) v AEK Athens FC (GRE)
Stabæk IF (NOR) v Valencia CF (ESP)

Kilde:  UEFA.com
 
Kampene spilles 20. og 27. august. Derefter følger gruppespillet. Lodtrækning 28. august og start 17. september.

Læs om Europa League-strukturen i denne artikel.