Indførelsen af et lønloft i dansk ishockey har fået DBU til at overveje et ditto i dansk fodbold.

Og ja, umiddelbart kunne et lønloft lyde godt for spændingen i SAS-ligaen, men sagen er at det samtidig vil være en katastrofe for dansk fodbold i international sammenhæng.

Fra denne skribent (BetXperts NFL-ekspert, og netop NFL har jo mange års erfaring med salary cap) skal derfor lyde et klart:

NEJ TAK til lønloft.

Sympatisk idé

Både DBU og Divisionsforeningen har i første omgang udtalt sig positivt om idéen om et lønloft.

”Jeg tror helt sikkert på, at et lønloft af en eller anden art vil være godt for dansk fodbold. Selv om vi ikke har de helt store problemer lige nu, så er det altid bedre, at lovgivningen er på plads på forhånd.”
- DBU-formand Allan Hansen

”Det er vi som udgangspunkt rigtig positive over for. Den største økonomiske udfordring for klubberne i dag er lønpresset. Lønstigningen er for høj, som det er i dag. Det kan være en fordel for klubberne og spillerne på sigt, hvis man kan få en omkostningsregulering på lønsiden. Og det kan være med til at give en balanceret vækst i klubberne.”
- Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen

Selve tanken om – ikke mindst i disse tider med finanskrise – at undgå at der gives kæmpelønninger, er i sig selv ganske sympatisk, men der er flere problemer forbundet med at indføre et lønloft.

Nu går det jo lige så godt

Dansk fodbold oplever den bedste sæson på den europæiske scene i mands minde. Specielt AaB og FCK har vist flaget for dansk fodbold i år. AaB ved at kvalificere sig til Champions League-gruppespillet og fortsat at være med i UEFA Cuppen efter et par flotte sejre over Deportiva La Coruna. Og FCK ved at kvalificere sig til og komme videre fra UEFA Cuppens gruppespil inden de måtte lade livet til Manchester City.

Når jeg tænker tilbage, kan jeg ikke umiddelbart mindes en så god europæisk sæson siden Brøndby var få minutter fra at nå i UEFA Cup-finalen tilbage i 1990/91.

FCK- og BIF-dominansen er brudt

Det seneste årti har det ikke været nogen specielt fornøjelse som århusianer – og AGF-fan –at se de to københavner-klubber, FCK og Brøndby dominere den bedste danske række år efter år, og de semi-skotske tilstande har været til slem irritation for mig i årenes løb. FCK og Brøndby tog sig af de første to pladser og kom ud og tjente penge, som de kunne bruge til at købe bedre spillere. De rige blev rigere, og AGF blev… ja, ikke ret meget bedre.

Det kunne umiddelbart ligne en ond spiral, men selvom FCK og Brøndby naturligvis stadig er blandt ligaens stærkeste hold, så er tosomheden i toppen af rækken blevet brudt. OB har så småt meldt sig som en fast bestanddel i toppen, og AaB og FCM har også været oppe at blande sig og voldt problemer for københavnerne.

Vi ser nu en forholdsvis jævnbyrdig top i dansk fodbold, og selvom det formentlig bliver FCK eller Brøndby, der tager mesterskabet – og også vil være favoritter til at tage det næste år – så virker ligaen mere lige i toppen end længe. Netop dét vil jo være én af de ting et lønloft i ligaen vil kunne fremme – jævnbyrdigheden.

Man vil jo ikke undvære det i NFL

Mit eget fokuspunkt her på siden, den amerikanske football-liga, NFL, har opereret med et lønloft siden 1994.

Lønloftet i NFL fungerer – stærkt simplificeret – på den måde, at ligaen hvert år fastsætter et loft, som klubberne skal holde deres lønudgifter under. Loftet fastsættes ud fra indtjeningen i ligaen, og klubberne må ikke overstige loftet (naturligvis), men må samtidig heller ikke bruge mindre end en vis procentdel af loftet på løn.

Sidste år var loftet på 112 millioner dollars, og minimumsgrænsen var på 85,2%, dvs. ca. 95 millioner dollars – man så flere klubber uddele nogle alt for store kontrakter simpelthen for at komme over de 95 millioner. Bundgrænsen stiger hvert år med 1,2% indtil den i 2012 rammer 90%.

Loftet er hidtil blevet større hvert år, men finanskrisen kan mindske indtjeningen i denne sæson, og dermed faktisk presse loftet ned.

En af de ting, som gang på gang fremhæves, når man snakker om lønloftet i NFL, og hele ligaens opbygning med draften inkluderet, er at det gør hvert år uforudsigeligt, da holdet der sidste år var blandt de dårligste, i år kan være et af de bedste. Ligaen er uforudsigelig og – om ikke andet så teoretisk set – jævnbyrdig set over en årrække.

Der er dog hold som år efter år hænger fast i bunden, men det er ikke fordi de ikke har haft muligheden for at kæmpe sig op – de har bare ikke grebet den, og det vil ofte kunne føres tilbage til ledelsen.

Jeg tror et flertal af NFL-fans med frygt ser frem mod 2010, hvor ligaen meget vel kan gå et ”uncapped” år i møde (et år uden lønloft). Der skal forhandles en overenskomst på plads, men spillerforeningens direktør, Gene Upshaw, døde kort før 2008-sæsonen blev sparket i gang, og hans efterfølger er endnu ikke fundet. Det har svækket mulighederne for at få gang i forhandlingerne, og et uncapped år nærmer sig med hastige skridt.

Flere fans frygter at nogle ejere vil gå shop-amok og give kæmpekontrakter til de bedste spillere, for at ”købe” et mesterskab – andre fans frygter at nogle ejere vil bruge så få penge som muligt på løn, og blot søge at skabe et stort overskud. NFL er jo først og fremmest forretning for de fleste ejere – hvis ikke alle.

Sagt med andre ord: Jævnbyrdigheden kan gå fløjten i tilfælde af et uncapped år.

Men hvis det er så godt, hvorfor så ikke indføre det i fodbold?

Svaret på det spørgsmål er egentlig ganske simpelt, set fra mit synspunkt:

I NFL har vi at gøre med en lukket sfære bestående af 32 hold, der år efter år spiller kampe mod hinanden – og kun mod hinanden. Slutspillet er deres Champions League.

I dansk fodbold vil hold som Brøndby og FCK, der umiddelbart må toppe listen over lønudgifter, kunne blive tvunget til at skille sig af med nogle af de løntunge spillere, og dermed blive svækket. Med den trup skal de forsøge at indtage Europa, hvor vi senest har set et hold som, for dansk fodbold meget aktuelle Manchester City, poste talrige millioner efter de bedste spillere, for at komme op i toppen af engelsk fodbold.

De danske klubber må dermed formentlig vinke farvel til endnu flere af de bedste spillere, der søger ud hvor pengene er større.

Jeg har svært ved at se at det skulle være i DBUs interesse at svække toppen af dansk fodbold, uanset om det er for at undgå en voldsom stigning i lønniveauet, eller for at øge jævnbyrdigheden. Næsten uanset udformningen af lønloftet, så må det blive noget, der kommer til at svække i toppen og styrke i bunden, og hvordan man i et år hvor vi oplever den måske bedste europæiske sæson herhjemme nogensinde, og i hvert fald den bedste jeg kan huske i 18 år, overhovedet kan finde på at overveje at indføre et lønloft, er mig ganske ubegribeligt.

Kære DBU: Vil I have jævnbyrdighed i ligaen eller succes i Europa?